خبرگزاری شبستان: در دهه نخست محرم امسال (94) دوباره شاهد بیان برخی مطالب با جهت گیری های سیاسی در مجالس روضه بودیم؛ مطالبی که بعضا رنگ و بوی تسویه حساب های سیاسی و جناحی داشت. برای نمونه مبلغی با اشاره به دست دادنِ جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران با باراک اوباما، رییس جمهور آمریکا گفت: بعضی این رفتار را نادرست می دانند در حالی که امام حسین (ع) در روز عاشورا با شمر دست دادند. در مقابل عده ای در منابر و مصاحبه های خود، به نقد و ردِ این ادعا پرداختند! و این مثال، نمونه ای است، مشتی از خروار.
حال سوال این است که آیا منبری که جایگاه رسول الله الاعظم، حضرت محمد مصطفی (ص) و اهل بیت معظم و معصوم ایشان است، محلِ طرح چنین مطالبی است؟ این سخن، درست که، یک مسلمان باید بینش و بصریت سیاسی داشته باشد، اما طرح چنین مطالبی که کاملا رنگ وبوی سیاسی و جناحی دارد، موجب بصیرت افزایی یا تضعیفِ جایگاه منبر و تبلیغ می شود؟!
برای بررسی اینکه طرح چنین مطالبی در شان منبر رسول الله (ص) هست یا خیر و اطلاع از بایدها و نبایدهای منبر و سوگواری حسینی، گفتگویی با آیت الله جواد غروی علیاری، فقیه اهل بیت عصمت و طهارت، تولیت مدرسه علمیه فاطمیه و شاگردِ حضرات آیات عظام، سیدابوالقاسم خوئی، سیدابراهیم اصطهباناتی، سیدمرتضی فیروزآبادی، سیدنصرالله مستنبط و … در نجف، حضرات آیات عظام، سیدهادی میلانی، شیخ احمد کفایی خراسانی و شیخ مرتضی شاهرودی در مشهد، حضرات آیات عظام امام خمینی (ره)، سیدمحمدرضا گلپایگانی، سیدشهاب الدین مرعشی نجفی، آمیرزا هاشم آملی و … در قم داشتم، که تقدیم می شود.
منبر، محل تسویه حساب های سیاسی نیست
آیت الله غروی علیاری با بیان اینکه گویندگان اعم از خطبا، وعاظ و مداحان از طرح مطالب دون شان 14 معصوم (ع) اجتناب کنند، گفت: گویندگان سخنانی را که در حیطه وظایف شان و مطابق با شان و شخصیت حضرات معصومین (ع) است، بیان کنند. هرچند متاسفانه گاهی مطالبی دون شانِ امامت و نهضت ابا عبدالله (ع) طرح می شود.
وی منبر را جای تسویه حساب های سیاسی ندانست و افزود: منبرِ رسول الله (ص)، محل تبلیغ و ترویج دین است. بنابراین گویندگان نباید امور سیاسی که در شان منبر، واعظ، خطیب و هیئات نیست، بگویند. طرح چنین سخنانی دال بر بی تقوایی یا ضعف تقواست.
تاریخ نهضت سیدالشهدا (ع)، با دقت و بدون تحریف بازگو شود
فقیه اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام با اشاره به طرح برخی شبهات پیرامون نهضت حضرت سیدالشهدا (ع) در فضای مجازی ادامه داد: نباید به ظواهر یعنی سینه زنی و زنجیرزنی که در جای خود، محترم و لازم است، بسنده شود بلکه باید تاریخ نهضت با دقت و بدون تحریف بازگو شود. در این صورت، منبری ها و ستایشگران به خود اجازه طرح مطالب سخیف، موهن و غیر موثق مطرح نمی کنند.
وی خاطرنشان کرد: گویندگان سخنان اغراق آمیز و مضر مطرح نکنند. امام حسین (ع) برای حفظ کیان اسلام قیام و جان خود، خانواده و اصحاب شان را فدا کردند. بنابراین صاحبان منابر و تریبون ها سخنانی بیان و کارهایی انجام ندهند که موجب وهن و صدمه به دین شود. گاهی اغراق هایی صورت می گیرد در درازمدت موجب تردید مخاطب و مستمع می شود.
برخی از مداحان تحت تاثیرِ کثرت جمعیت، سخن می گویند
آیت الله غروی علیاری با بیان اینکه برخی از مداحان، تحت تاثیر کثرت جمعیت قرار می گیرند و برای جذب حداکثری مخاطب، مطالبی وهن آلود و اغراق آمیز مطرح می کنند، گفت: عزاداری، آداب و شرایط خاص خود را دارد که نباید از مسیر اصیل و راستین خود خارج شود. ستایشگران نباید صرفا به دنبال رضایت مستمعین باشند بلکه باید رضای حق را که موجب قرب الهی می شود، در نظر بگیرند.
وی افزود: شاید عده ای با طرح برخی مطالب سخیف و انجام رفتارهای ناشایست، جمعیتی را دور خود جمع کنند اما مطمئنا سیلی امامت را می خورند و در قیامت نیز باید پاسخگو باشند.
اجتناب امام خمینی (ره) از تدریس بر روی منبر
استاد برجسته درس خارج فقه و اصول با تاکید بر اینکه منبر رسول الله (ص) جای سخنان و تسویه حساب های سیاسی نیست، خاطرنشان کرد: امام خمینی (ره) در مسجد سلماسی قم بر روی صندلی می نشستند و درس خارج می گفتند تا اینکه به دنبال افزایش جمعیت، برخی شاگردان از ایشان تقاضا کردند، درسشان را بر روی منبر ایراد نمایند. امام (ره) ابتدا از این سخن بسیار ناراحت شدند و فرمودند: منبر جای من نیست بلکه جای شیخ انصاری ها است. منبر جایگاه رفیعی است و منبری ها باید ارزش و اهمیت آن را درک کنند.
وی ادامه داد: منبر و تبلیغ، محل و جایگاه بیان روایات ضعیف و مقتل های نامعتبر نیست؛ هرچند عده ای به دلایلی روایات ضعیف را مطرح می کنند که مطمئنا حرام و غیرشرعی است.
آیت الله غروی علیاری با انتقاد از مداحانی که برای مداحی، وجه، تعیین می کنند که خلاف شرع است، افزود: مطمئنا سخنان چنین مداحانی اثرگذار نخواهد بود.
وی با بیان اینکه، مداحان نوحه هایی که در شان اهل بیت (ع) و مطابق با موازین دین است، بیان کنند و صرفا به دنبال ایجاد احساسات و درآوردن اشک مستمعین نباشند، گفت: گویندگان در منبر، مطالبی غیر از شئون منبر یعنی آموزه ها و عقاید دینی، سیره و سنت اهل بیت علیهم السلام و احکام شرعی نگویند.
نظر شما