خبرگزاری شبستان- کرمان جنوب؛ یکی از برنامه های سنتی که ریشه تاریخی در سرزمین ایران دارد، تعزیه خوانی است؛ واژه تعزیه در اصل به معنای توصیه به صبر کردن، تسلّی دادن و پرسش از بازماندگانِ درگذشتگان و در برخی مناطق ایران مثلاً در خراسان به معنای«مجلس ترحیم» است.
تعزیه یا شبیهخوانى در اصل نمایشى است برپایه قصهها و روایات مربوط به زندگى و مصائب خاندان پیامبر اسلام و بخصوص وقایع ماه محرم سال 61 هجرى در کربلا براى امام حسین علیه السلام و خاندانش؛ ابتدا دستههایى وجود داشتند که از برابر تماشاچیان مىگذشتند و با سینه زدن، زنجیر زدن و کوبیدن سنج و نظایر آن و حمل نشانهها، علمها و نیز همآوازى و همسرایى در خواندن نوحه، ماجراى کربلا را به مردم یادآورى مىکردند؛ در مرحله بعد آوازها کمتر شد و نشانهها بیشتر و یکى دو واقعهخوان ماجراى کربلا را نقل مىکردند و سنج و طبل و نوجه آنها را همراهى مىکرد.
چندى بعد، تعدادى از نقالان، چند شبیه یا لباسهاى نزدیک به واقعیت، شبیهسازى مصائب خود را شرح مىدادند؛ در مرحله بعد، شبیهها با هم گفت و شنود مىکردند، بعد بازیگران پدید آمدند و در آخرین نیم قرن دوره صفویه، تعزیه تحول نهائى خود را طى کرده و به شکلى که مىشناسیم در آمد.
برای انتقال پیام روز عاشورا، هنر تعزیه و نمایش راحت تر عمل می کند؛ چرا که در میان مردم اجرا می شود و حسی مشترک حاصل از آن، درک مطلب را برای بیننده راحت تر می کند؛ به این دلیل روز به روز علاقه مندی به این هنر افزایش یافته و تأثیرات آن بر روی شبیه خوانان و علاقه مندان محسوس می شود.
کانون فرهنگی هنری مصباح یکی از کانون های موفق در سطح جنوب کرمان است که درای موفقیت ها و مقامات استانی و کشوری می باشد؛ این کانون علی رغم اینکه چند سال است که در زمینه تعزیه فعالیت دارد اما دارای پیشرفت های قابل توجهی بوده است.
اسماعیل نیک نفس مدیر مسئول کانون فرهنگی هنری مصباح در گفتگو با شبستان گفت: سوگ نمایش عاشورایی نی نوای بی نوا از سال 92 شروع به کار کرد و امسال که سومین سال آن می باشد با استقبال زیاد مردم روبرو شده و بیش از 3 هزار نفر مخاطب از اقشار مختلف نظارگر این برنامه هستند.
به گفته وی تعداد بازیگران حاظر در این تعزیه بیش از 40 نفر بوده است و نزدیک به دو ماه به تمرین پرداخته اند تا اولین اجرای خود را در روز تاسوعا انجام دهند.
مدیرمسئول کانون فرهنگی هنری مصباح با بیان اینکه این تعزیه تلفیقی از تعزیه و نمایش است و به شیوه میدانی اجرا می شود، افزود: کار به صورت موسیقی و دیالوگ از قبل تدوین شده و بازیگران به صورت حرکت های فرم، صحنه های مختلف عاشورا را به تصویر می کشند.
وی بیان کرد: این برنامه در شهرستان های مختلف جنوب کرمان، دانشگاه ها و مناطق مختلف اجرا می شود.
مدیرمسئول کانون فرهنگی هنری مصباح گفت: هدف از برگزاری این سوگ نمایش عاشورایی پاسداشت نهضت عظیم عاشورا، کشف استعدادهای جوانان در زمینه هنرهای نمایش عاشورایی و بهرمندی مردم جنوب کرمان از جوهره معنوی تعزیه و هنرهای نمایش عاشورایی است.
اسماعیل نیک نفس اظهار داشت: این برنامه تعزیه خوانی موجب ایجاد یک فضای روحانی در میان بازیگران و حتی باز شدن گره های زندگی آنان شده است.
نظر شما