به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، عباس عراقچی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو افزود: برجام را در صورت و شرایطی اجرا می کنیم که نقاط ضعف آن پوشش داده شود.
معاون وزیر امورخارجه افزود: در اجرای برجام حتماً به الزامات، شروط و تکالیفی که رهبر معظم انقلاب برای دولت مشخص فرمودند توجه خواهیم کرد که برجام به صورت کامل و درست انجام و منافذ نفوذ دشمن گرفته و منافع ملی و حقوق ملت ایران برآورده شود.
وی گفت: خواسته های اصلی ما در برجام که رفع تحریم ها، شناسایی حقوق و تثبیت برنامه هسته ای کشورمان بود، پذیرفته شده است.
عراقچی از رهبر معظم انقلاب اسلامی، برای حمایت ایشان از مذاکرات و تأکید و تأیید برجام و الزامات و تکالیفی که در اجرای برجام برای دولت مشخص و اجرای مطلوب آن را ابلاغ فرمودند قدردانی کرد.
تضمین ما در اجرای برجام، اختیار بازگرداندن برنامه هسته ای است
معاون وزیر امورخارجه گفت: به جز تضمین های کتبی و مصوبات آمریکا و اتحادیه اروپا که اطمینان نهایی ایجاد نمی کند، تضمین اصلی برای جمهوری اسلامی ایران در برجام؛ بازگرداندن برنامه هسته ای است.
عباس عراقچی اضافه کرد: آنچه که طرف های غربی از آن ابراز نگرانی می کردند و می گفتند یک سال زمان گریز ایجاد کردیم به این معناست که جمهوری اسلامی ایران می تواند پس از یک سال فعالیت های هسته ای خود را به حال اول بازگرداند.
وی افزود: فقط من در کمیسیون امنیت ملی مجلس 20 ساعت حضور یافتم و کمیسیون های دیگر مجلس نیز آن را با دقت و شفاف بررسی کردند.
عراقچی گفت: رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز هوشیار، بیدار و همیشه در صحنه مطالب را ملاحظه و مصوبه شورای امنیت ملی را تأیید فرمودند.
همه تحریم های اقتصادی و مالی در مرحله نخست باید برچیده شود
وی افزود: در برجام هدف اصلی ما رفع تحریم های ظالمانه و پیچیده ای بود که ضد ملت ایران اعمال شده بود.
معاون وزیر امورخارجه گفت: لغو این تحریم ها در برجام پیش بینی شده است و همه تحریم های اقتصادی و مالی در مرحله نخست باید برچیده شود.
عراقچی افزود: رئیس جمهور آمریکا نیز باید تحریم های کنگره را متوقف و اجرا نکند و این فرمول به آمریکایی ها ارائه شده است.
وی گفت: در یکشنبه گذشته شورای وزیران اتحادیه اروپا در سه مصوبه 200 صفحه ای همه تحریم های مالی و اقتصادی ایران را لغو و قانون آن را تصویب و در روزنامه رسمی اتحادیه اروپا ثبت کرد که این فرایند کامل و قانونی است.
عراقچی افزود: این قانون زمانی اجرا می شود که آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کند ایران به تعهدات خود پایبند و به آن عمل کرده است.
وی گفت: رئیس جمهور آمریکا نیز در همان روز دستوری را به وزارت خارجه و انرژی آمریکا ابلاغ کرد که پس از تأیید آژانس، تحریم ها لغو شود.
معاون وزیر امورخارجه افزود: این دستور به امضای رئیس جمهور آمریکا رسیده و در آن آمده است که باید در روزنامه رسمی آمریکا ثبت شود.
عراقچی گفت: طرف های غربی تا اینجا به تعهدات خود عمل کرده است.
وی افزود: تحریم های اتحادیه اروپا از رگولیشن هایی ناشی می شود که همه آنها در مصوبه شورای وزیران اتحادیه اروپا لغو شده است.
عراقچی گفت: مصوبه اتحادیه اروپا و دستور رئیس جمهور آمریکا درباره لغو تحریم ها را بررسی حقوقی می کنیم.
وی افزود: لغو کامل تحریم ها که مصوبه آن در اتحادیه اروپا به ثبت رسیده است، روز انتقال؛ یعنی 8 سال بعد اتفاق می افتد اما تحریم های مالی و اقتصادی تعلیق می شود.
معاون وزیر امورخارجه گفت: فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره برجام کامل و دقیق است و باید این تضمین ها داده شود.
عراقچی افزود: تاکنون رئیس جمهور دستوری درباره اجرای برجام صادر نکرده است.
برجام نتیجه 12 سال مقاومت در مقابل زورگویی غرب
معاون وزیر امورخارجه گفت: تصویب برجام نتیجه 12 سال مقاومت ملت ایران در مقابل زورگویی ها و زیاده خواهی های غرب بود.
عراقچی افزود: اگر در اجرای برجام به نقطه ای برسیم که اختلاف نظر و مسئله ای به وجود آید باید به متن مذاکراتی که انجام داده ایم بازگردیم و به کمیسیون مشترک رجوع کنیم.
وی گفت: متن مذاکرات گذشته برای حل مسائل ملاک قرار داده می شود.
عراقچی تاکید کرد: زیر بار تفسیرهای یکجانبه طرف مقابل از برجام نخواهیم رفت.
وی افزود: تصمیم گیری ها در کمیسیون مشترک به جز بحث بازرسی ها که به رأی گیری بستگی دارد ، با اجماع است.
معاون وزیر امورخارجه گفت: نقاط ضعف برجام ناشی از بده بستان ها بوده است زیرا با طرفی مذاکره می کردیم که در پی منافع خود بود.
عراقچی افزود: نقاط ضعف برجام با تدابیر رهبری پوشش داده خواهد شد.
با توجه به توانمندی دانشمندان کشورمان، بیش از190هزارسو خواهیم داشت
معاون وزیر امورخارجه گفت: با توجه به توانمندی های دانشمندان کشورمان، در زمان تعیین شده حتماً بسیار بیشتر از 190 هزار سو خواهیم داشت.
عباس عراقچی افزود: بر اساس برجام، مراحل مربوط به تحقیق و توسعه ماشین های جدید ir6 و ir8 را در این هشت سال تکمیل می کنیم اما بیش از 8 و نیم سال نمی توانیم زنجیره های بیش از سی تایی داشته باشیم.
وی گفت: پس از 8 و نیم سال می توانیم زنجیره های بیش از 30 تایی داشته باشیم.
عراقچی افزود: بر اساس بررسی های سازمان انرژی اتمی، تا سال 13 و 14 اجرای برجام به نقطه ای خواهیم رسید که توان تولید انبوه ماشین های ir6 و ir8 را داشته باشیم و در سال 15 امکان داشتن یک میلیون سو را خواهیم داشت.
وی گفت: بر اساس برنامه برجام، در سالهای 12 و 13، تحقیق و توسعه ماشین های
ir6 و ir8 کامل می شود و در برجام آمده است که ایران می تواند بر اساس برنامه خود، این ماشین ها را هر میزان که بخواهد تولید کند.
معاون وزیر امورخارجه افزود: جمهوری اسلامی ایران روند تحقیق و توسعه ماشین های ir6 و ir8 را تا سال 8 و نیم برجام انجام می دهد و از این سال به بعد 200 ماشین تولید می کند و از سال 10 به بعد بر اساس برنامه خود به تولید این ماشین ها می پردازد.
عراقچی گفت: برنامه جمهوری اسلامی ایران همین است که رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند که سازمان انرژی اتمی باید آن را تدوین کند.
وی افزود: از سال دهم زیرساخت های تولید این ماشین ها را می سازیم که دو سال ایجاد این زیرساخت ها زمان می برد.
عراقچی گفت: اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی فرمودند سازمان انرژی اتمی برنامه خود را در این زمینه ارائه دهد به این دلیل است که تصویر روشن و مشخصی در این زمینه ایجاد شود و بر این اساس، در زمان مشخص بیش از 190 هزار سو خواهیم داشت.
وی افزود: در مصوبه مجلس شورای اسلامی دو ماه به سازمان انرژی اتمی فرصت داده شده است که اگر طرف های مقابل به تعهدات خود عمل نکردند سازمان چگونه به سمت 190 هزار سو حرکت کند.
معاون وزیر امورخارجه گفت: تا روز اجرای برجام زمان داریم برنامه 10 ساله خود را ارائه دهیم اما بر اساس فرمایش مقام معظم رهبری برنامه 15 ساله ارائه و چشم انداز صنعتی و تجاری شدن برنامه غنی سازی خود را معرفی می کنیم.
عراقچی با بیان اینکه روتور حساسترین بخش سانتریفیوژ است افزود: تحقیق و توسعه این بخش در سال 12 تکمیل می شود و زمانی که هنوز تحقیق و توسعه کامل نشده است، صلاح نیست روتور بسازیم اما برای حفظ ظرفیت، امکان آن را در برجام پیش بینی کرده ایم.
وی گفت: امکان دارد سازمان انرژی اتمی برای تکمیل تحقیق و توسعه پس از هشت و نیم سال 200 ماشین ir6 و ir8 را نیز نسازد زیرا ممکن است پس از نگهداری آنها در انبار به تغییرات دیگری نیاز داشته باشد.
امتیازات بزرگی را در برجام به ما داده اند
معاون وزیر امورخارجه گفت: در مذاکرات هسته ای امتیازات بزرگی را به ما داده اند و غنی سازی ایران را که معتقد بودند باید صفر باشد، پذیرفتند.
عباس عراقچی افزود: در برجام ذکر شد که به تحریم های هسته ای ما می پردازند اما در خود برجام آمده است که حق ندارند تحریم هایی که بر می دارند به بهانه های دیگر مجدد اعمال کنند.
وی گفت: در فرمایش مقام معظم رهبری به صراحت آمده است که اگر تحریم های دیگری را اعمال کنند از دید ما نقض برجام است و فرمایش ایشان برای ما لازم الاتباع است.
عراقچی افزود: طرف مقابل در برجام تعهداتی داده است که باید انجام دهد و مقام معظم رهبری هم بخش دیگری را اضافه فرمودند که دولت تبعیت می کند و آن را مد نظر قرار می دهد.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه با اظهار نظرهای ضد و نقیض مقامات آمریکایی چه باید کرد؟ گفت: به هر حال در هر توافقی دو طرف توافق سعی می کنند نقاطی را که برای آنها خوب است بزرگ و برجسته کنند و روی آن مانور دهند و طرف آمریکایی این کار را زیاد انجام داده است.
معاون وزیر امورخارجه افزود: اینها امتیازات بزرگی را در برجام دادند؛ غنی سازی ما را که معتقد بودند باید صفر باشد، پذیرفتند، آب سنگین ما را برای اراک پذیرفتند و برای اینکه امتیازات بزرگی را که داده اند، توجیه کنند در برخی قسمت ها بزرگنمایی می کنند.
عراقچی گفت: یکی از مواردی که مانور داده اند این است که ساختار تحریم ها باقی می ماند؛ البته تنها تا روز اجرا شدن برجام، این ساختار باقی می ماند.
وی افزود: البته در زمان توافق ژنو بخشی از تحریم ها برداشته شد اما ساختار تحریم ها سر جایش بود.
عراقچی گفت: اگر مانوری بدهند تا سه ماه آینده است چون پس از سه ماه ساختار تحریم ها برچیده خواهد شد؛ وقتی که قطعنامه های شورای امنیت لغو شود بنیان تحریم ها شکسته خواهد شد و ساختمان تحریم ها که تحریم های اتحادیه اروپا و آمریکاست با لغو دستورات اجرایی و متوقف شدن تحریم های کنگره فرو می ریزد.
وی با طرح این سؤال که آیا اینها می توانند دوباره تحریم ها را برگردانند؟ گفت: اگر ایران تعهدات خود را نقض کند، راه هایی برای برگرداندن تحریم هایشان پیش بینی کرده اند، البته به همین راحتی هم نمی توانند ساختاری را که کامل فرو ریخته شده است به سرعت سر جایش بگذارند.
معاون وزیر امورخارجه افزود: البته ما هم در برنامه خود بازگشت پذیری را پیش بینی کرده ایم و درست است که برای ما هم آسان نیست که همه چیز را برگردانیم اما توان آن را برای خودمان در نظر گرفتیم.
عراقچی گفت: این بدان معنا نیست که ساختار تحریم ها سر جایش است و این ساختار پس از روز اجرایی شدن فرو می ریزد.
وی افزود: اکنون ساختار قانونی اش فرو ریخته است و در روز اجرایی شدن، کل شاکله آن فرو می ریزد و تحریم های اقتصادی و مالی لغو خواهد شد.
عراقچی گفت: بالأخره برخی اظهار نظرهای آنها برای این است که امتیازاتی را که به ملت ایران داده اند پوشش دهند.
برداشت مقام معظم رهبری از برجام، ملاک عمل ماست
عباس عراقچی افزود: مقام معظم رهبری فرموده اند که هر تحریم جدیدی را علیه ما وضع کنند به منزله نقض برجام خواهد بود که این فرموده کاملاً مورد توجه و تبعیت ماست.
وی گفت: پیش بینی ایشان این است که باید هیئتی از طریق شورای عالی امنیت ملی تشکیل شود که با دقت و حساسیت این موارد را نظارت و پیگیری کند و تصمیم مقتضی را بگیرد.
عراقچی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه اگر کنگره بگوید که بخشی از فلان تحریم ها را لغو نمی کنیم، آیا این به معنای نقض برجام است؟ افزود: بله این موضوع نقض برجام است و بر اساس برجام، اگر تحریم های مرتبط با کنگره برداشته نشود، نقض است؛ اگر دوباره گذاشته شود این هم نقض است و به تعبیر مقام معظم رهبری اگر تحریم های جدید تروریسم و حقوق بشر هم گذاشته شود باز نقض است.
وی گفت: برداشتی که ایشان از برجام دارند برای ما ملاک عمل است و اینکه چه عکس العملی پس از نقض نشان خواهیم داد همان هیئت تشکیل شده در شورای عالی امنیت ملی مقرر می کند.
معاون وزیر امورخارجه در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا تا وقتی که آنان پرونده PMD را نبندند ما به اراک دست خواهیم زد یا نه؟ افزود: این دغدغه بزرگ همه ماست که باید موضوع ادعای مربوط به ابعاد احتمالی نظامی برنامه ما در این فاصله حل و فصل شود.
عراقچی گفت: یکی از کارهای بزرگ این بود که در کنار مذاکرات هسته ای، مذاکرات را با آژانس بین المللی انرژی هسته ای برای حل و فصل موضوع PMDصورت گرفت و ما تقریباً همزمان با اینکه به برجام رسیدیم با آژانس هم به نقشه راهی رسیدیم که این مطالعات ادعایی بسته شود.
وی افزود: مطالعات ادعایی، پرونده سنگینی است که علیه جمهوری اسلامی ایران درست کردند و با جعل حقایق و با بزرگ نمایی برخی وقایع، پرونده ای را که در 12 فصل درست کردند مدعی شدند و ادعا کردند که پرونده ایران ابعاد نظامی دارد و همه سر و صداها و تحریم هایشان بر مبنای این پرونده بود.
عراقچی گفت: ما در 12 سال گذشته سعی کردیم این پرونده را حل و فصل کنیم و گذشته کاملاً روشن جمهوری اسلامی ایران را اثبات کنیم.
وی افزود: به خاطر اینکه اراده سیاسی وجود نداشت، همکاری ما با آژانس نه تنها خوب پیش نمی رفت بلکه اثر معکوس می داد و در طول مذاکرات ما سیاست بسیار درستی را در پیش گرفتیم به این ترتیب که همزمان با پیشرفت مذاکرات، PMD هم حل و فصل شود.
معاون وزیر امورخارجه گفت: اگر ما در موضوع هسته ای می توانیم به راه حل برسیم PMD هم باید در این موضوع حل شده باشد و این خواست ما بود که قبل از اینکه ما اقدامات خود را تکمیل کنیم، پرونده PMD بسته شده باشد.
عراقچی افزود: ما در آن نقشه راهی که با آژانس تنظیم می کردیم تاریخ را طوری انتخاب کردیم که با تاریخ های برجام هماهنگی داشته باشد و همیشه PMD عقب تر باشد.
مجری برنامه پرسید: آیا منظور شما این است که تا پرونده PMD بسته نشود ما در خصوص اراک و انتقال سوخت کاری انجام نخواهیم داد؟
عراقچی در پاسخ گفت: همین طور است؛ ممکن است مقدمات را انجام دهیم و مثلاً قراردادهای لازم برای فروش سوخت را منعقد کنیم، چون قرار است ذخایر مواد غنی شده را بفروشیم و در مقابل کیک زرد و اورانیوم طبیعی وارد کنیم.
وی افزود: ممکن است دریافت کیک زرد زودتر صورت گیرد اما انتقال مواد از کشور فقط پس از PMD صورت می گیرد.
معاون وزیر امورخارجه در پاسخ به سؤالی درباره زمان انجام شدن PMD گفت: مرحله مهمی از PMD را پشت سر گذاشته ایم و آن 15 اکتبر گذشته بود که آژانس اعلام کرد کارش با ایران تمام شده است.
عراقچی افزود: این واقعاً مرحله بزرگی بود که آژانس پس از 12 سال اعلام کرد کارش در خصوص PMD با ایران تمام شده است و اعلام کرد هر سؤالی که بود در این خصوص کرده ایم و دیگر در مورد PMD به ایران سفر نخواهیم کرد.
وی گفت: درخواست هایی از ما داشتند و مصاحبه با دانشمندانمان را مد نظر قرار می دادند که ما زیر بار نرفتیم و برای همه اینها ترتیبات جداگانه ای اتخاذ کردیم و بالأخره در پنجشنبه گذشته بود که آژانس اعلام کرد کارش با ایران تمام شده است.
عراقچی افزود: اکنون که آژانس این موضوع را اعلام کرد، مباحث به وین می رود و آژانس گزارش و ارزیابی خود از PMD را می نویسد و آژانس تا 15 دسامبر وقت دارد آن را آماده و تقدیم شورای حکام کند.
وی گفت: البته ممکن است آژانس زودتر این کار را انجام دهد و سقف آن 24 آذر است.
معاون وزیر امورخارجه افزود: وقتی که آژانس گزارشش را آماده کند کشورهای1+5 بر اساس برجام، موظفند قطعنامه ای را با هدف بستن پرونده به شورای حکام ارائه کنند و ما اراک و انتقال مواد را نگه می داریم تا پرونده بسته شود.
عراقچی گفت: البته ممکن است مقدماتش انجام شود کما اینکه در مورد اراک مقدمات زیادی را به لحاظ موارد اداری و اسنادی انجام می دهیم.
در خصوص اراک سند رسمی میان ایران و 6 کشور امضا می شود
معاون وزیر امورخارجه گفت: بر اساس برجام، باید یک سند رسمی میان ایران و شش کشور درباره اراک امضا شود.
عباس عراقچی افزود: بیانیه مشترکی میان ایران، چین و آمریکا صادر شد و سه طرف اراده خود را بر پروژه مدرن سازی اراک اعلام کردند.
وی گفت: در خصوص برجام چیزی را امضا نکرده ایم، اما سند مربوط به اراک رسماً امضا می شود و در این سند شش کشور تعهد قوی خود را اعلام می کنند که پروژه مدرن سازی اراک را به پایان برسانند و مسئولیت های خود را نیز در این خصوص مشخص می کنند.
عراقچی افزود: مثلاً چین به عنوان کشوری پیش قراول در امورات ساختمانی و ساخت رآکتور جدید و برخی مسائل دیگر کمک می کند و دیگران ممکن است در مسائل ایمنی کمک کنند و برخی کشورها نیز در تأمین تجهیزات وارد شوند.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چرا قرارداد پس از 90 روز از تصویب قطعنامه در شورای امنیت منعقد نشد؟ گفت: طبق برجام، این سند رسمی تا پیش از روز اجرایی شدن مهلت دارد که نهایی شود اما ما خودمان جلو انداختیم و قبل از اینکه تصویب آغاز شود، مذاکرات مربوط به سند را آغاز کردیم.
معاون وزیر امورخارجه افزود: در سفر دوشنبه گذشته به وین، آن را نهایی کردیم و روز سه شنبه کارشناسان ما به طور کامل سند را نهایی کردند و اکنون برای بررسی به پایتخت ها رفته است و در مرحله بعدی توسط وزرای خارجه 1+5 و ایران امضا می شود و وقتی این موضوع امضا شد، سند رسمی می شود و تعهد قوی کشورهای 1+5 برای به اتمام رساندن مدرن سازی اراک خواهد بود.
عراقچی گفت: چین و آمریکا بیشترین نقش را در این خصوص دارند و برای هر کشوری مسئولیتی مشخص شده است.
وی افزود: وقتی که این سند امضا شد، آن موقع است که خیال ما راحت می شود و بقیه ترتیبات را انجام خواهیم داد و هر وقت شورای حکام پرونده PMD را بست، آن موقع قلب رآکتور را که قرار است با قلب جدیدی جایگزین شود جایگزین می کنیم.
عراقچی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا با توجه به اظهارات آقای صالحی باید سفری میان ایران، چین و آمریکا صورت گیرد، گفت: این اتفاق از مدتی قبل آغاز شد و آقای صالحی به چین رفت و در وین نیز مذاکراتی سه جانبه میان وی، مونیز وزیر انرژی امریکا و رئیس سازمان اتمی چین انجام شد که نتیجه آن بیانیه مشترک سه کشور بود که در سایت ها منتشر شد.
نظر شما