به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، استفاده از تجربه برجام براي حل بحران منطقه، امیدواری مسئولین به زنده بودن رکن آبادی، زبان اقتدار ایران علیه عربستان، ایران چگونه برجام را اجرا خواهد کرد؟ از سرتیترهای مهم اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
امیدواری مسئولین به زنده بودن رکن آبادی
سرنوشت غضنفر رکن آبادی سفیر سابق کشورمان در لبنان که جزو مفقودین فاجعه منا محسوب می شود، هنوز در هاله ای از ابهام است اما مسئولین کشورمان امروز در این خصوص اظهار نظرهای امیدوار کننده ای داشته اند.
بنابراین گزارش، علاءالدین بروجردی با اشاره به نشست فوق العاده کمیسیون امنیت ملی و سیاست در خصوص منا با حضور اوحدی و قشقاوی، گفت: گزارشی که در این نشست مطرح شد، مشخص شد غضنفر رکن آبادی در جریان حادثه منا توسط آمبولانس عربستانی به بیمارستان منتقل شد.
نماینده مردم بروجرد در مجلس نهم شورای اسلامی ادامه داد: بر اساس شواهد، شاهدان عینی این ماجرا، ایشان را در حالی که در قید حیات بودند، با آمبولانسی به بیمارستان منتقل شده اما بعد از این ماجرا خبر موثقی از وضعیت او وجود ندارد.
وی اظهار داشت: دولت عربستان در مقابل تمام مفقودین ایرانی مسئول است. اما با توجه به جایگاه سیاسی رکن آبادی در کشور و سابقه شان به عنوان سفیر جمهوری اسلامی در لبنان، دولت آل سعود باید به طور ویژه در خصوص وضعیت رکن آبادی پاسخگو باشد و مسئولیت را به جد بپذیرد.
بروجردی با رد فرضیه شهادت رکن آبادی گفت: تا زمانی که دولت عربستان نتواند این فرضیه را ثابت کند و یا پیگر رکن آبادی را تحویل دهد، فرضیه ربایش او به عنوان فرضیه امنیتی قویا قابل پیگیر است.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: بنابراین در حال حاضر فرض شهادت ایشان پذیرفته نیست مگر عکس آن ثابت شود.
علاوه براین، ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در حاشیه تشییع دیپلمات کشورمان در مورد وضعیت غضنفر اصل رکن آبادی، سفیر پیشین ایران در لبنان گفت: ایشان همچنان مفقود هستند و امیدواریم به سلامت به خانواده شان بازگردند.
ماموریت ویژه امیرعبداللهیان در لندن
امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه کشورمان به دعوت رسمی وزارت خارجه انگلیس دوشنبه عازم لندن شد.
معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه ایران شامگاه دوشنبه در بدو ورود به لندن گفت: هدف از این سفر بحث و رایزنی با مقام های انگلیس درمورد مسایل مهم منطقه خاورمیانه از جمله بحران سوریه و تروریسم و افراط گرایی است.
امیرعبداللهیان در فرودگاه هیترو لندن مورد استقبال «معاون وزیر خارجه ایران در پاسخ به این سووال که آیا اظهارات جدید غربی ها از جمله مقامات انگلیس در مورد گذار سیاسی در سوریه مؤید عقب نشینی آنها از مواضع قبلی شان در مورد دولت بشار اسد نیست ؟ گفت: اختلاف دیدگاه هایی وجود دارد اما درمجموع هم آمریکایی ها و هم اتحادیه اروپا و کشورهای عضو این اتحادیه از جمله انگلیس به نظر می رسد که نگاه هایشان نسبت به تحولات در سوریه در حال نزدیک تر شدن به واقعیت های در صحنه است.
وی افزود: فکر می کنم برداشت درست از تحولات در سوریه می تواند به اتخاذ یک تصمیم مناسب درواقع بین المللی برای برون رفت از بحران و تمرکز بر راهکار سیاسی ( در این کشور) کمک کند.
امیرعبداللهیان در پاسخ به این سووال چقدر دیدگاه غربی ها ازجمله انگلیس را منطبق به واقعیت می دانید، گفت: فکر می کنیم نسبت به گذشته دیدگاه انگلیس در حال اصلاح و در حال نزدیک شدن به واقعیت های درصحنه سوریه است و باید در گفت وگو و مذاکرات روز سه شنبه با مقامات انگلیس ببینیم این برداشت چقدر درست بوده است.محمدحسن حبیب الله زاده» کاردار جمهوری اسلامی در لندن و نیز «نیل بوش» مدیر بخش حوزه ایران و عربی وزارت خارجه انگلیس قرار گرفت.
وی افزود: این سفر به دعوت وزارت خارجه انگلیس و در پی سفر «فیلیپ هاموند» وزیر خارجه این کشور در شهریورماه گذشته به تهران صورت گرفت.
معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه، هدف وزارت خارجه انگلیس از این دعوت را رایزنی پیرامون مسایل منطقه از جمله موضوع تروریسم و افراط گرایی، بحث آوارگان و کمک های انسان دوستانه و نیز موضوع هایی همچون بحران عراق و سوریه بیان کرد.
امیر عبداللهیان با بیان اینکه پیش از این نیز رایزنی هایی با طرف های انگلیسی در جریان بوده است، یادآورشد: آخرین بار با آقای «سایمون گس» مدیرکل وزارت خارجه انگلیس که به تازگی به تهران سفر کرده بود، گفت وگوهای مفصلی درباره مسایل منطقه داشتیم.
وی اضافه کرد: اما این مرحله از گفت وگوها با دعوت انگلیس برای رایزنی بیشتر و نزدیک تر در خصوص بحران های موجود در منطقه غرب آسیا صورت می گیرد.
معاون وزیر خارجه ایران گفت: در جریان این سفر قرار است با برخی از مقام های وزارت خارجه انگلیس و اعضای پارلمان این کشور دیدار و همچنین در میزگردهایی با حضور نخبگان سیاسی و مراکز پژوهشی این کشور شرکت کنیم.
زبان اقتدار ایران علیه عربستان
مقامات عربستان سعودی علاوه بر بی تدبیری هایشان که منجر به کشته شدن هزاران زائر خانه خدا شد همچنان عرف دیپلماتیک را رعایت نکرده و پس از این فاجعه بارها به نحو های مختلف علیه ایران سخنرانی کرده اند.
اما مقامات جمهوری اسلامی ایران پس از آن که دیدند سعه صدر در برابر آل سعود معنایی ندارد این روزها از لحن تندتری در جواب این کشور استفاده می کنند.
بنابراین گزارش، محمد جواد ظریف روز شنبه گفت: ما به دنبال حذف عربستان نیستیم و از طرف دیگر اجازه نمیدهیم که عربستان ایران را از منطقه حذف کند. تلاش این کشور برای حذف ایران باعث خونریزی و دامن زدن به درگیریها در منطقه میشود و این موضوع باید متوقف شود.
وی با تأکید بر اینکه «عربستان باید به واقعیتهای منطقه توجه کند» در بخش دیگری از صحبتهای خود به فاجعه منا اشاره کرد و گفت: این کشور باید هرچه زودتر وضعیت مفقودان ایرانی را مشخص کند و آنها را به سلامت به خانوادههایشان برگرداند و اگر فوت کردهاند پیکرهای پاک آنها را به ایران تحویل دهد. متأسفانه در این زمینه شاهد تأخیر از سوی عربستان بودهایم و در این زمینه عربستان باید به نحوی عمل کند که هم عدالت در مورد این موضوع اجرا شود و هم جلوی تکرار چنین حوادثی گرفته شود.
وی با تأکید بر اینکه «جمهوری اسلامی ایران به دنبال حسن همجواری با همسایگانش است»، ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران چنین خیالپردازی را ندارد که امنیتش را میتواند در سایه بیامنیتی دیگران به دست آورد و امنیت باید برای همه تأمین شود؛ چراکه ما همه در منطقه در کنار هم زندگی میکنیم.
علاوه براین، سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: وزیر خارجه سعودی که کشورش در بحران های جاری منطقه رویکرد نظامی، امنیتی و افراط گرایانه درپیش گرفته و بیش از هفت ماه است یمن کشور همسایه و مسلمان خود را هدف بمباران های بی وقفه قرار داده است، صلاحیت سخن گفتن در مورد نقش منطقه ای ایران را ندارد.
«مرضیه افخم» درخصوص سخنان «عادل الجبیر» در نشست خبری با وزیر خارجه آلمان گفت: درحالی که جامعه بین المللی با درک نقش سازنده و ثبات ساز جمهوری اسلامی ایران خواهان مشارکت و ایفای نقش بیشتر ایران است متاسفانه تنها کشوری که همچنان با رویکرد برد - باخت به تحولات منطقه نگاه می کند و بر حذف سایرین اصرار دارد؛ عربستان سعودی است و این رویکرد غیرسازنده و مخرب راه به جایی ندارد.
سخنگوی وزارت امورخارجه تصریح کرد: امید می رفت در پی موفقیت مذاکرات هسته ای و إقبال جهانی به روش گفت وگوی سازنده فراگیر برای حل و فصل مسالمت آمیز مشکلات منطقه، برخی رویکردهای انحصارطلبانه و غیرمنطقی از سوی همسایه جنوبی ما نیز کنار گذاشته شود اما متاسفانه بنظر می رسد برخی در درک شرایط و روندهای سازنده منطقه ای مشکل دارند و خیال محال تغییر همه جهان و جهانیان برای رضایت خود را دارند.
مرضیه افخم با اشاره به اظهارات عادل الجبیر در مورد آینده سیاسی سوریه گفت: به کار گرفتن چنین ادبیات متفرعانه و سخیف و خارج از عرف دیپلماتیک درباره سرنوشت سایر ملتها نشانه درجا زدن سیاسی است و متاسفانه همین نگاه باعث شده چند کشور و ملت منطقه از جمله سوریه و یمن گرفتار جنگ و افراط گرایی سازمان یافته شوند.
نوسازی اراک چگونه و با همکاری چه کشورهایی انجام می شود؟
سازمان انرژی اتمی چین و وزارت انرژی آمریکا با صدور بیانیه مشترکی با سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کردند که ایران مطابق برجام نقش مدیر پروژه نوسازی رآکتور اراک را خواهد داشت.
به گزارش پایگاه اینترنتی وزارت انرژی آمریکا ، در این بیانیه آمده است: اداره انرژی اتمی چین به نمایندگی از جمهوری خلق چین ، وزارت انرژی آمریکا و سازمان انرژی اتمی ایران به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران ، روز 14 سپتامبر (23 شهریور) در وین دیدار کردند و گام های بعدی برای نوسازی رآکتور اراک را مطابق با برنامه جامع اقدام مشترک مورخ 14 ژوییه 2015 (23 تیر) و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل ، مورد بحث قرار دادند.
اداره انرژی اتمی چین ، وزارت انرژی آمریکا و سازمان انرژی اتمی ایران با تاکید بر اهمیت منع اشاعه هسته ای ، امنیت و ایمنی هسته ای و لزوم همکاری بین المللی برای رسیدن به این هدف ها ، یادآوری کردند که مطابق با ضمیمه اول برجام ، ایران با حمایت سایر طرف های برجام ، نقش رهبری را به عنوان مالک و مدیر پروژه نوسازی رآکتور اراک بر عهده خواهد داشت.
اداره انرژی اتمی چین ، وزارت انرژی اتمی آمریکا و سازمان انرژی اتمی ایران همچنین یادآور شدند که چین ، فرانسه ، آلمان ، فدراسیون روسیه ، انگلیس و آمریکا به همراه نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور سیاست خارجی و امنیتی ، (E3/EU+3) متعهد شدند که پیش از روز اجرای برجام ، یک «گروه کاری» برای بر عهده گرفتن نقش های خود در این پروژه با هدف تسهیل پروژه مطابق با قوانین ملی این کشورها ، تاسیس کنند.
در ادامه این بیانیه مشترک آمده است: اداره انرژی اتمی چین و وزارت انرژی آمریکا آمادگی خود را برای ریاست مشترک گروه کاری (گروه 1+5 و اتحادیه اروپا) در ارتباط با پروژه یاد شده بر طبق برجام اعلام کردند. امکان دعوت از سایر کشورهای دارای دانش و تجربه هسته ای مرتبط برای پیوستن به این گروه کاری ، با موافقت اجماعی اعضای گروه کاری و ایران ، وجود دارد .
اداره انرژی اتمی چین به عنوان یکی از دو رئیس گروه کاری قصد دارد که رابط اصلی از سوی گروه کاری برای ارتباط و هماهنگی با سازمان انرژی اتمی ایران برای اجرای پروژه یاد شده باشد.
اداره انرژی اتمی چین ، وزارت انرژی آمریکا و سازمان انرژی اتمی ایران قصد دارند با قید فوریت سند رسمی را چنانکه در برجام آمده است نهایی کنند. این سند رسمی مطابق با قوانین ملی این کشورها مسئولیت ها و عملکرد گروه کاری و نیز مسئولیت و عملکرد مجرای ارتباطی اداره انرژی اتمی چین - سازمان انرژی اتمی ایران را با هدف تسریع تکمیل پروژه سر وقت مقرر ، مشخص خواهد کرد.
علاوه بر این، سید عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه گفته بود سندی درباره راکتور اراک در حال نهایی شدن است که پس از امضای وزیران ایران و 1+5 ، کار درباره این راکتور آغاز می شود.
وی روز دوشنبه پس از پایان نخستین نشست کمیسیون مشترک برجام در جمع خبرنگاران در وین ، درباره موضوع راکتور تحقیقاتی اراک توضیح داد: در خصوص مدرنیزه کردن راکتور اراک، پیشرفت های خوبی تا الان انجام شده است و مذاکراتی که طی 3 ماه گذشته در جریان بود تا قبل از شروع روز تصویب، ما مذاکرات را در خصوص اراک آغاز کنیم.
وی ادامه داد: اعلامیه ای بین سه کشور ایران، چین و آمریکا تدوین و منتشر شده که سه کشور اراده خود را برای مدرنیزه کردن اراک در زمان مقرر اعلام کردند.
معاون وزیر امور خارجه اظهار داشت: غیر از آن، موضوعی که برای ما مهم است، سندی رسمی است که باید بین ایران و هر 6 کشور عضو گروه 1+5 امضا شود که پیش نویس این سند توسط کارشناسان ما آماده شده و در حال طی مراحل نهایی آن است.
ایران چگونه برجام را اجرا خواهد کرد؟
اجرای برجام در حالی از شب گذشته از سوی دو طرف کلید خورد که قرار است جمهوری اسلامی ایران به گفته رئیس سازمان انرژی اتمی در دو ماه به تعهدات خود عمل کند و پس از آن با تائید آژانس بین المللی انرژی اتمی از اقدامات ایران، اتحادیه اروپا و آمریکا به صورت عملی تحریم هایی که روز گذشته دستورش را داده بودند لغو یا متوقف می کنند.
بنابراین گزارش، ایران در طول دو ماه آینده باید اقدامات زیر را انجام دهد:
۱- قلب رآکتور آب سنگین اراک را از آن خارج کند و منافذ آن را با بتن پر کند به طوری که بعدا قابل استفاده نباشد.
۲- به ساخت مجتمع سوخت اراک ادامه ندهد و موجودی سوخت و مجتمع تولید آن را تا آماده شدن رآکتور جدید زیر نظارت آژانس قرار دهد. ایران باید در خطوط تولید سوخت تغییرات فنی ایجاد کند تا متناسب رآکتور جدید شود.
۳- در اجرای محدودیت ۱۵ ساله تولید آب سنگین، موجودی آب سنگین و میزان تولید آب سنگین در کارخانه اراک را به آژانس گزارش دهد و اجازه نظارت آژانس بر ذخیره و تولید را فراهم کند. این نظارت در صورت درخواست آژانس از طریق بازدید از کارخانه اراک صورت خواهد گرفت.
نطنز
۴- تعداد ماشین های غنی سازی IR-1 را در تأسیسات غنی سازی نطنز به ۵۰۶۰ عدد و سطح غنی سازی را به ۳.۶۷ درصد کاهش دهد و ماشین های اضافی را باز و به انبار منتقل کند و تحت نظارت پیوسته آژانس قرار دهد.
۵- محدودیت های پیش بینی شده در مورد تحقیق و توسعه ماشین های غنی سازی را اعمال کند و ماشین های اضافی را تحت نظارت آژانس به انبار منتقل کند.
فردو
۶- تمام فعالیت های غنی سازی اورانیوم و تحقیق و توسعه مرتبط با غنی سازی و کار با مواد هسته ای را در تأسیسات فردو متوقف کند.
۷- تنها ۱۰۴۴ ماشین IR-1 در تأسیسات فردو به صورت نصب شده باقی می ماند که با ترتیب خاصی تنها برای تولید ایزوتوپ های پایدار مورد استفاده خواهد بود. بقیه ماشین ها باید باز و به انبار منتقل شود و تحت نظارت آژانس قرار گیرد.
ذخیره
۸- ایران می تواند معادل ۳۰۰ کیلوگرم گاز UF6 با غنای تا ۳.۶۷ درصد اوانیوم غنی شده ذخیره کند. ذخایر مازاد بر آن باید یا به سطح غنای طبیعی رقیق شود، یا در عوض تحویل اورانیوم با غنای طبیعی، به خارج فروخته شود. گروه ۱+۵ باید به ایران کمک کند تا قراردادی برای این تبادل با یک نهاد خارجی منعقد کند.
۹- تمام اکسید اورانیوم غنی شده ایران که غنای آن بین ۵ تا ۲۰ درصد است باید به صفحه سوخت قابل استفاده در رآکتور تحقیقاتی تهران تبدیل شود.
زمینه نظارت آژانس
۱۰- باید مدالیته ها و ترتیبات خاص تأسیسات اتمی برای فراهم آوردن زمینه فعالیت های شفافیت ساز آژانس تکمیل شود.
بیانیه مشترک ظریف - موگرینی؛ تاکید بر اجرای سریع تر برجام
فدریکا موگرینی هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه در بیانیه ای مشترک بر تعهد همه طرف ها برای اجرای برجام در سریع ترین زمان ممکن تاکید کردند.
متن کامل بیانیه به این شرح است:
امروز «روز تصویب» برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در خصوص برنامه هسته ای ایران است. این نتیجه تکمیل موفقیت آمیز بررسی برجام توسط نهادهای قانونگذاری کشورهای ما می باشد. این نقطه عطف دیگری است که ما را یک گام دیگر به آغاز اجرای برجام، که قویاً به آن متعهد هستیم، نزدیک تر می سازد. ما زمان بندی در نظر گرفته شده در برجام را رعایت کرده ایم که بیانگر اراده جمعی ما برای پای بندی به مفاد آن است.
اکنون ایران اجرای تعهدات خود در زمینه هسته ای را با هدف تکمیل کامل و مؤثر آنها آغاز خواهد کرد. آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز مقدمات لازم برای نظارت و راستی آزمایی این گام ها را انجام خواهد داد.
امروز اتحادیه اروپایی چارچوب قانونی لازم برای برداشتن تمام تحریم های اقتصادی و مالی مرتبط با برنامه هسته ای را تصویب کرد. این قوانین در «روز اجرایی شدن» برجام، همزمان با اجرای اقدامات هسته ای توافق شده توسط ایران و راستی آزمایی آنهااز سوی آژانس، لازم الاجرا خواهد گردید.
امروز ایالات متحده برای توقف اعمال تحریم های مرتبط با هسته ای کنگره همچنانکه در برجام مشخص شده است، اقدام می کند. این اقدام از روز اجرایی شدن برجام، زمانی که آژانس اجرای اقدامات هسته ای توافق شده توسط ایران را راستی آزمایی نماید، لازم الاجرا خواهد گردید؛ و [نیز] دستور اتخاذ تمامی تدابیر مقتضی دیگر برای توقف اعمال تحریم ها، شامل لغو دستورات اجرایی و صدور مجوز فعالیت ها همچنانکه در برجام مشخص شده است، صادر می گردد.
به منظور فراهم ساختن هرچه بیشتر زمینه های لازم برای اجرای برجام، کمیسیون مشترک پیش بینی شده در برجام اولین نشست خود در سطح مدیران سیاسی را در تاریخ 27 مهر در وین برگزار خواهد کرد.
همه طرف ها کماکان قویاً متعهد هستند که اجرای برجام در سریع ترین زمان ممکن را تضمین نمایند. بدین منظور، ما همه آمادگی های لازم را فراهم خواهیم کرد.
روابط ایران و لبنان الگویی ارزشمند از روابط میان دو کشور در منطقه است
علی اکبر ولایتی، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار با وزیر خارجه لبنان جبران باسیل گفت: خط مقاومت از ایران به عراق سوریه و لبنان میرود. این خط در برابر صهیونیستم و تروریست از یک سو زنجیره بسیار ارزشمند است و توانسته مقاومت را در این منطقه زنده نگه داشته و تقویت کند.
وی اظهار کرد: فرقی میان صهیونیستها و تروریستهایی که به نام اسلام علیه مسلمانان و غیرمسلمانان جنایت میکنند و تفاوتی میان آن دو قائل نیستیم هر دوی آنها دشمنان بشریت و دشمنان اسلام و مسلمانان هستند.
وی با بیان اینکه رابطه میان ایران و لبنان رابطه دو کشور متحد و برادر است تاکید کرد: توافق میان دو کشور ناشی از روابطی است پایدار برای پیشرفت میان دو کشور است و این روابط توانسته از نمونه بسیار ارزشمند و برادرانه از روابط میان دو کشور در منطقه را نشان دهند.
ولایتی گفت: امیدواریم به زودی دولت سوریه بتواند علیه تروریست به پیروزی برسد در این صورت بقیه مراحل در عراق و سایر کشورها با پیروزی پشت سر خواهیم گذاشت.
ولایتی تاکید کرد: مقابله با تروریست باید منطقهای باشد و نه فقط در سوریه و لبنان رشادتهای مردم لبنان نشان داد که توانستهاند در برابر تروریسم نفوذ کنند و آنها از مقابله با لبنان ناامید شدهاند.
ولایتی گفت: انشاالله در سوریه هم به زودی هم شکست خواهند خورد و در عراق هم با شکست مواجه خواهند شد امیدواریم شرایطی فراهم شود تا مردم لبنان بتوانند انتخابات ریاست جمهوری خواست مردم لبنان را داشته باشند.
تاکید بر مبارزه با تروریسم به عنوان فعالیت مشترک میان دو کشور ایران و لبنان
جبران باسیل وزیر خارجه لبنان پس از دیدار با علی اکبر ولایتی رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه افتخار پیدا کردیم امروز این ملاقات انجام شود گفت: ما اکنون شاهد پیشرفت ایران براساس اصول ثابت و ملی منطقهای خواهیم بود امروز با جناب ولایتی در مورد انتظارات ملتها به عنوان دو کشور مقاوم گفتگو کردیم.
وزیر خارجه لبنان تصریح کرد: اعتقاد دارم باید ما در مرحله اول مسئولیت خود را در مقابله با تروریسم به عنوان تهدید جهانی علیه بشریت بر عهده بگیریم ما و ملت ها قصد داریم تروریست را از سرزمین خود ریشهکن کنیم.
وی اظهار کرد: ما قدرت لازم را برای ریشه کن ساختن تروریست در اختیار داریم و میتوانیم جلوی آن را در جهان بگیریم ما قدرت فکری و نظامی این امر را داریم و اهمیت لبنان به عنوان الگو از همین جا مشخص است الگویی که میتواند با تروریست و جریانات تکفیری در این منطقه مقابله کند.
جبران باسیل تصریح کرد: مسئولیت دوم ما این است که به موازات مبارزه با تروریسم در جهت پیشرفت و توسعه کشورهایمان گام برداریم با توجه به اینکه مرحله جدیدی از جوامع و توانمندیها را در میان ملتها عرضه میکنیم فکر می کنم ما میتوانیم از این توانمندی ایران استفاده کنیم.
وی گفت: اهمیت لبنانی ها این است که میتوانند در لبنان و جهان در این راستا کمک کنند ما تشکر می کنیم از ایران به خاطر آنچه در جهت مقابل با اسراییل ارایه داده و آنچه در جهت مقابله با تروریست در منطقه ارایه میدهد.
وی تصریح کرد: لبنان به عنوان عضوی از ائتلاف بینالمللی در مبارزه و جنگ علیه تروریست دعوت به ایجاد ائتلاف میان دو ائتلاف موجود در جهت مبارزه با تروریسم برای نبردی واحد میکند تا هیچ کشوری از ان مستثنی نباشد و همگان در آن شرکت کنند.
آمریکاییها در روزهای آینده میتوانند حسن نیت خود را در شروع توافق هستهای نشان دهند
علی اکبر ولایتی رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام پس از دیدار با جبران باسیل در جمع خبرنگاران در مورد توافق هستهای و آغاز این روند در پاسخ به این سوال که با توجه به اعلام غربیها برای شروع توافق هستهای از امروز در ایران این موضوع چگونه است آیا نیازی به امضای رهبر انقلاب است یا خیر گفت: بدون تردید آنچه که در مورد هستهای باید به عرض برسانم این است که باید مراحل خود را طی کند و همانگونه که در مجلس تصویب شد و مرحله مهمی را گذراند در روزهای آینده و هفتههای آینده غربیها به خصوص آمریکاییها میتوانند حسن نیت خود را نشان دهند یا مثل گذشته کارهایی انجام دهند که مردم ایران نسبت به حسن نیت آنها شک کنند.
ولایتی تاکید کرد: اکنون مرحله اجرا آغاز میشود و باید همه مراقب باشیم که به خصوص غربیها به عهد خود وفادار باشند و ان قلتی وارد نکنند.
ولایتی یادآور شد: انتظار جمهوری اسلامی این است که همانطوری که ایران به عهد خود وفا کرد طرف مقابل یعنی 1+5 نیز به عهد خود وفا کند و تحریمها را بردارد باید منتظر ماند و دید که آنها حسن نیت دارند و تحریمها را برمیدارند یا خیر؟
رییس مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: به هر حال هر تصمیمی در کشور مسیر خود را دارد و هر مسیر قانونی که لازم باشد طی خواهد کرد.
ولایتی گفت: آنچه مهم است این است که طرف مقابل به وظایف خود عمل کند. زیرا جمهوری اسلامی هیچ ابهامی در اجرای مقررات مربوط به داخل کشور و تصمیمهای کلانی که باید گرفته شود ندارد آنچه مهم است دقت بر روی وفای به عهد طرف مقابل است.
ايران همواره علاقه مند به مذاكره با عربستان است
کمال خرازی، رييس شوراي راهبردي روابط خارجي در حاشیه نشست مقدماتی کنفرانس امنیتی مونیخ در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی درباره این که گره همکاری مشترک ایران و عربستان در مورد بحران سوریه چیست؟ گفت: ایران همواره علاقه مند به مذاکره و گفت وگو با عربستان و کار مشترک بوده است تا مسایل منطقه حل و فصل شود البته این به اراده مقامات عربستان بستگی دارد که بتوانند وارد مذاکره جدی شوند.
وي اظهار داشت: دیگران نیز به این نتیجه خواهند رسید که چاره ای جز وارد شدن به مذاکره سیاسی وجود ندارند و ایران همواره از این موضوع استقبال کرده است.
خرازي افزود: صحبتی نیست که اتحادیه اروپا در این مذاکره سیاسی به طور خاص شرکت نکند. هنگامی که یک گروه بین المللی تشکیل می شود، نمایندگان کشورهای دیگر نیز می توانند شرکت کنند تا یک راه حل سیاسی برای سوریه به دست آید.
وی در پاسخ به سوالی دیگر مبنی بر این که حضور بشار اسد برای ایران خط قرمز است یا خیر؟ گفت: بله، همواره گفته شده که بشار اسد باید بماند تا دوران ریاست جمهوری اش پایان یابد.
رئیس شورای راهبرد روابط خارجی تصریح کرد: آینده سوریه هم باید تابع تصمیم و نظر مردم این کشور باشد نه این که عده ای از بیرون با پول و سلاح خود ثبات کشوری همچون سوریه را برهم بزنند. بنابراین باید دید خواست مردم سوریه چیست.
خرازی تصریح کرد: بشار اسد نقش بسیار مهمی در حفظ کیان سوریه داشته است؛ سوریه ای که می خواستند از هم بپاشانند، بنابراین بشار اسد باید در حکومت بماند.
وی افزود: ایران ضد تروریسم است و با تمام قوا در برابر تروریسم ایستاده و امروز هم کمکی که به سوریه دارد، در همین راستا است.
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی اظهار داشت: هنگامی که شورای امنیت نمی تواند در راستای مبارزه با تروریسم و برقراری امنیت کاری کند، ائتلاف های خارج از شورا شکل می گیرد و این دلیلی بر ناتوانی شورای امنیت سازمان ملل و عاملی برای تضعیف بیشتر این نهاد است.
خرازی اضافه کرد: سازمان ملل امروز در برابر اقدامات تروریست ها منفعل است و نمی تواند گامی بردارد و به همین جهت از سر بی تفاوتی فقط نظاره می کند.
عملياتي شدن لغو تحريم ها ٢ ماه به طول مي انجامد
علی اکبر صالحی رييس سازمان انرژي اتمي كشورمان در حاشیه نشست مقدماتی کنفرانس امنیتی مونیخ در جمع خبرنگاران اعلام كرد: تحریم ها به صورت رسمی لغو خواهند شد اما عملیاتی شدن آن یکی، دو ماه طول می کشد.
وی با اشاره به گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی اظهار داشت: هر آنچه که در اطلاعیه آژانس مطرح شد، به آن عمل شد و این قدم بزرگی است که ابهامی در زمینه های مختلف وجود ندارد و مابقی ارزیابی آژانس به 15 دسامبر موکول می شود که گزارش آژانس به شورای حکام می رود.
رییس سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: امیدواریم براساس علائمی که تا امروز دیدیم تا 15 دسامبر گزارش آژانس به گونه ای باشد که برجام به کلی اجرایی شود.
آتش بس بدون حضور بشار اسد امكان پذير نيست
فرانك والتر اشتاین مایر، وزير خارجه آلمان در كنفرانس امنيتي مونيخ گفت: شاید عده ای در این سالن نسبت به این موضوع شک داشته باشند اما این به عهده ایران است که نقش خود را در این زمینه ثابت کند.
وی با اشاره به سفرش به ریاض در سر راه تهران گفت: همه چیز به اختلاف این دو پایتخت مربوط نمی شود. سوال های فراوانی وجود دارد که نمی توانم به دلیل پیچیدگی توضیح دهم. اکنون کنشگران تروریستی مثل داعش داریم که محدودیت های دیپلماسی را در این مقطع نشان می دهند اما البته ما باید به صورت دیپلماتیک عمل کنیم.
وزیر خارجه آلمان به سالها جنگ در اروپا اشاره کرد و گفت: تاریخ تکرار نمی شود اما حوادث اخیر در اوکراین نشان داد اروپا چالش های امنیتی خود را دارد و باید اروپا بیشتر در این زمینه تلاش کند.
اشتاین مایر پیشنهاد کرد بر سر فرایند های اصلی توافق شود و ادامه داد: باید آرام گام برداریم. این کار در طولانی مدت باعث افزایش امنیت برای همه ما می شود.
وی خواستار اعتمادسازی در این زمینه شد و افزود: نیازمند مسئولیت پذیری هستیم. سوال های زیادی در مورد نیت ایران در منطقه وجود دارد که ممکن است بی پایه و غیرمنصفانه باشد؛ می پذیریم ایران نگرانی های امنیتی خود را دارد اما باید به این سوال ها هم پاسخ داد.
وزیر خارجه آلمان ادامه داد: ما می دانیم اشتباهات گذشته باعث جنگ امروز سوریه است و جنگ سوریه فرصت های تاریخی است که از دست داده ایم.
مایر با تاکید بر این که امروز باید برای حل مشکل سوریه تلاش کنیم، اضافه کرد: ما امروز هیچ زمانی نداریم که بخواهیم درباره سوالاتی که به گذشته برمی گردد، بحث کنیم بلکه باید با آگاهی نسبت به آن برای حل مشکلات تلاش کنیم.
وی افزود: امروز دو موضوع مطرح است، نخست این که باید با داعش بجنگیم که این موضوع در حال انجام است، البته زیاد موفقیت آمیز نبوده و دوم این که ما باید وضعیت نظامی را کاهش داده و راه حل سیاسی بیابیم.
معاون صدر اعظم آلمان با یادآوری این که در نیویورک نیز به این نتیجه رسیدیم که باید برای راه حل سیاسی در سوریه تلاش کنیم، درباره مداخله روسیه در سوریه نیز گفت: مداخله روسیه در سوریه غیرمنتظره بود و نتوانستیم به دلیل این مداخله، مباحثمان در نیویورک درباره راه حل سیاسی سوریه را تمام کنیم.
اشتاین مایر تاکید کرد: مسکو و واشنگتن باید طوری عمل نکنند که شفافیت نباشد بلکه باید هماهنگی های لازم را داشته باشند که البته این اتفاق نیفتاده است.
وی ادامه داد: مداخله روسیه در سوریه یک ناکارآمدی بود اما ما امید داریم روسیه و آمریکا به دیدگاه مشترکی در مورد سوریه برسند.
این مقام آلمانی اضافه کرد: تا زمانی که اختلاف عمیقی بین آمریکا و روسیه باشد، نمی توانیم شاهد موفقیتی در سوریه باشیم و امیدواریم که آمریکا و روسیه درباره سوریه به هماهنگی های لازم برسند.
از تجربه برجام براي حل بحران منطقه استفاده كنيم
محمدجواد ظریف وزير امورخارجه كشورمان ظهر امروز در کنفرانس امنیتی مونیخ که در مرکز مطالعات وزارت امور خارجه در حال برگزاري است گفت: دلیل آن که توانستیم به توافق تاریخی دست پیدا کنیم این بود که ما می خواستیم نگاه متفاوتی داشته باشیم و این به ما این انگیزه را داد تا سر میز مذاکره بنشینیم.
وی افزود: در گذشته گزینههای غلطی وجود داشت اما در نهایت به این نتیجه رسیدیم که باید به مذاکره برسیم و تنها تفاوت مذاکره این بود که گزینه جنگ را نداشت، البته فشارها علیه ایران زیاد بود.
وزیر امور خارجه ادامه داد: ما 12 سال تحت فشار بودیم و تحریم های زیادی علیه ما وضع کردند البته نیازی نبود که ایران را به میز مذاکره بکشانند زیرا ایران همیشه خواهان مذاکره بود اما کشورهایی بودند که نمی گذاشتند ایران پای میز مذاکره بنشیند.
وی تاکید کرد: ایران تصمیم داشت ثابت کند که برنامه هستهای اش صلحآمیز بوده است البته در این رابطه اتهاماتی به ما بود اما ما اعتقاد داشتیم فشار در مذاکرات برای ایران ناعادلانه است.
ظریف خاطرنشان كرد: ما توانستیم به آنها بقبولانیم برداشتن تحریمهای ایران امتیازدادن نیست و این ذهنیتی را که ایجاد شده بود را از بین بردیم که باعث شد جلو برویم.
وزیر امور خارجه با تاکید بر این که این منطقه مشکلات و تهدیدات زیادی دارد که این تهدیدات و مشکلات برای همه مشترک است، یادآور شد: همگان باید برای حل این مشکلات تلاش کنند.
ظریف با طرح این سوال که آیا ایران در خلق صدام، داعش و القاعده نقش داشت یا خود قربانی آنها بود، ادامه داد: ما باید به آینده نگاه کنیم و نباید در گذشته اسیر شویم چون این امر به ضرر همه خواهد بود.
وی ادامه داد: و اگر ایرانیان هم بخواهند به گذشته نگاه کنند حرفهای زیادی برای گفتن دارند. ما نباید فقط به امنیت خود توجه کنیم بلکه باید امنیت همه را در نظر داشته باشیم و موضع ایران در قبال همه کشورهای منطقه نیز همینطور است.
ظریف با اشاره به بمبگذاری شب گذشته در عربستان گفت: اگر عربستان تهدید شود ما نیز تهدید میشویم و امنیت ما هم به خطر میافتد و این نگاهی است که نسبت به منطقه داریم و میخواهیم همه منطقه امن باشد.
نظر شما