آئین سنتی روز تاسوعا/ شمع‌های چهل منبر به سوگ حسین نشستند

خبرگزاری شبستان: نهم محرم الحرام است. روزی که هرچه به سمت غروب نزدیک تر می‌شود غمگین‌تر می شود.

به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، روز تاسوعا روزی که منتسب به حضرت عباس(علیه السلام) است. دلاورمردی که اسوه ایثار، ادب و بزرگمردی است. امروز همزمان با سراسر کشور شهرستان لاهیجان نیز در سوگ واقعه کربلا به عزا نشست و دسته جات سینه زنی و زنجیرزنی با حضور در مساجد محلات به سوگواری پرداختند.

 

جدای این دسته جات عصر تاسوعا لاهیجان میزبان خیل عظیمی از جمعیت از اقصی نقاط کشور برای مراسم چهل منبر بود.

 

چهل منبر از آئین‌های ویژه ماه محرم استان گیلان است که همزمان با عصر تاسوعا فقط در شهرستان لاهیجان برگزار می‌شود.

در عصر تاسوعا پیش از اجرای مراسم سوگواری تمام محله‌های قدیمی شهرستان لاهیجان میزبان عزاداران چهل منبر هستند و شمiای سوگواران در عزای ابا عبدالله الحسین می‌سوزد.

 

در این مراسم، خانه‌هایی که در طول سال مجالس روضه خوانی برپا کردند، منبری را که بر آن روضه خوانده شده است جلوی درب خانه گذارده و تشتی که تا نیمه از گِل پر شده است را با کاسه‌ای از برنج بر روی آن قرار می‌دهند و مقداری برنج نیز در ظرفی دیگر می گذارند.

 

بزرگان شهر معتقدند که این آئین باید بر درب خانه چهل سید بزرگوار برگزار می‌شد اما به مرور زمان تغییر یافت و بر درب خانه‌های که در طول سال مراسم روضه خوانی دایر کردند، انجام می شود، ولی در چند سال اخیر شاهدیم که همه مردم آنهایی که نذری داشته و برآورد شده است نیز در اطراف کوچه‌ها منبر برپا می‌کنند.

 

با غروب آفتاب و فرا رسیدن شب، سوگوارانی که نیازی در دل دارند با پای برهنه در حالیکه 72 شمع، 72 دانه خرما به یاد 72 شهید دشت کربلا در دست دارند از چهل منبر می گذرند و در کنار هر منبر شمعی روشن کرده ودر گل درون تشت فرو می‌برند، دانه ای خرما در کنار تشت گذاشته و مقداری برنج از کاسه برمی‌دارند و پس از خواندن دعا و ادای خواسته‌شان به سوی منبر دیگر می‌روند و از 40 منبر می‌گذرند.

 وقتی به خانه می‌رسند برنجی که در چها منبر گرد اورده‌اند را با برنج یکه در خانه دارند امیخته و فردای آن روز می‌پزند و می‌خورند تا به حاجتشان برسند.

 

البته امروز این تعداد 72 شمع به چهل شمع تقلیل یافته و مردم بر این باورند آنهای که خواستار برآورده شدن حاجتشان هستند باید در طول مسیر روزه سکوت گرفته و با پای برهنه مسیر را طی کنند.

 

مردم بر این باورند منبر گذاران برآنند تا با برپا داشتن منبر در جلوی خانه خود دلبستگی خود به خاندان حضرت علی(علیه السلام) و شهدای دشت کربلا نشان دهند.

 

زهرا. ت یک بانوی لاهیجانی که در حال پخش کردن شیرکاکائو بین سوگوار است به خبرنگار شبستان گفت: بیش از 15 سال است که در این آئین معنوی شرکت می‌کنم و هر سال بر تعداد سوگواران حسینی در چهل منبر افزوده می‌شود.

 

وی ادامه داد: جوانان اعتقاد خاصی به این مراسم دارند و با صفای دل شمع‌ها رابه نیت برآورده شدن حاجاتشان روشن می‌کنند.

حانیه. الف نوجوانی که به همراه مادر و خواهرانش در حال روشن کردن شمعی بر منبر بود گفت: از زماین که یادم می آید به عشق امام حسین(علیه السلام) در این مراسم حضور داشتم و بسیاری از حاجاتم برآورده شده است.

 

وی افزود: ما خانوادگی در این مراسم حضور می‌یابیم تا این لحظات معنوی را با هم شریک باشیم.

 

مهدی.الف یکی از مغازده داران این شهر که شمع چهل منبر می فروشد گفت: افراد زیادی متقاضی شمع چهل منبر برای سوگواری این مراسم هستند.

 

وی با بیان اینکه این مراسم از حالت معنوی خود خارج شده و بسیاری از جوانان برای سرگرمی به این مراسم می‌آیند گفت: کسانی که به چهل منبر می آیندبدان باور دارند هر سال راسخ تر در این مراسم شرکت می‌کنند.

 

اما در میان ازدحام این جمعیت افراد دیگری هم هستند که مشغول اجرای مراسمی شبیه به این آیین هستند، آنها به جای رفتن بر در خانه ها و افروختن چهل شمع با پای برهنه در کوچه‌های قدیمی شهر گام برمی‌دارند و به آستانه بوسی هفت بقعه متبرکه می‌روند. در این محلات قدیمی بیش از ۱۲ بقعه وجود دارد و شخص شرکت کننده لازم است که فقط در هفت بقعه از این بقعه‌ها شمع روشن کند. این مراسم را که همزمان با چهل منبر برگزار می‌شود هفت کلکه می‌گویند که توسط بزرگترها برپا می‌شود.(امروزه این رسم بیشتر توسط نسل های قدیمی برگزار می شود تا جدید و کم کم رو به فراموشی است و خیلی از سوگواران از وجود چنین مراسمی اطلاع ندارند)

کد خبر 495564

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha