امامزادگان گرانیگاه عزاداران حسینی در روز عاشورا/ طنین انداز شدن ندای «هیهات منا الذله»

خبرگزاری شبستان: امامزادگان به عنوان ذریه اهل بیت (ع) در روز عاشورا به عنوان صاحبان عزای حسینی، میزبان و پذیرای، خیل عظیم عزاداران حسینی در اقصی نقاط کشور خواهند بود.

به گزارش خبرنگار سرویس قرآن و معارف خبرگزاری شبستان ؛ دهمین روز از ماه محرم در گاه‌شماری هجری قمری ، روز حزن و اندوه در میان مسلمانان بویژه شیعیان جهان است. شهرت این روز نزد شیعیان به دلیل وقایع عاشورای سال ۶۱ هجری قمری است که در این روز حسین بن علی(ع) - امام سوم شیعیان - و 72 تن از یاران با وفایش در رویداد کربلا و در جنگ با لشکر عمر سعد به شهادت رسیدند.

امامان شيعه، ياد اين روز را زنده مى‏ داشتند، مجلس برپا مى‏ كردند، بر حسين بن على علیه السلام مى‏ گريستند، آن حضرت را زيارت مى‏ كردند و به زيارت او تشويق و امر مى‏ كردند و روز اندوهشان بود. از جمله آداب اين روز، ترك لذّتها، دنبال كار نرفتن، پرداختن به سوگوارى و گريه، تا ظهر چيزى نخوردن و نياشاميدن، چيزى براى خانه‏ ذخيره نكردن، حالت صاحبان عزا و ماتم داشتن و ... است.

فرزندان ائمه اطهار (ع) نیز از برپا کنندگان عزای حسینی بودند و امروزه محل دفن این امامزادگان و ذریه اهل بیت (ع)، مهمترین پایگاه و قطب برای عزاداری امام حسین (ع) در روز عاشوراست.

سوگواره بصیرت عاشورایی از جمله طرح های سازمان اوقاف و امور خیریه برای برگزاری هرچه منسجم تر عزاداری ها در امامزادگان است که امسال این طرح سراسری در 2780 امامزاده و بقعه متبرکه کشور در حال برگزاری است و در روز عاشورای حسینی، این اماکن مقدس ملجا و ماوای عزاداران خواهند بود و عزاداران حسینی با حضور در این اماکن متبرکه، روز شهادت جده شان را تسلیت عرض می کنند.

اما واقعه عاشورا مملو از درس ها و عبرت های فراوانی برای شیعیان و دوست داران اهل بیت (ع) است که باید با به کارگرفتن و تاسی از منش و سیره امام حسین (ع) در این روز ، راه را از بی راهه تشخیص دهند.

حضرت ابا عبدالله الحسين عليه السلام در منزلي به نام بيضه خطاب به اصحاب خود و سپاهيان حر، انگيزه قيام خود را لزوم مقابله با حكومت ظالم و جائر مي داند و اظهار مي دارد:

"ايها الناس، ان رسول الله (ص) قال : من رأي سلطاناً جائراً مستحلاً لحرم الله، ناكثا لعهد الله، مخالفاً لسنة رسول الله (ص)، يعمل في عباد الله بالاثم و العدوان، فلم يعير (يغير) عليه بفعل و لا قول كان حقاً علي الله ان يدخله مدخله.... ألا و انّ هؤلاء قد لزوموا طاعة الشيطان و تركوا طاعة الرحمن و اظهروا الفساد و عطلو الحدود و استاثروا بالفيء و أحلو حرام الله و حرموا حلاله و انا احق من غير.

اي مردم! رسول خدا (ص) فرمود: هركس (مسلماني) سلطان ستمگري را ببيند كه حرام خدا را حلال شمرده و عهد خدا را مي شكند، خلاف سنت رسول خدا رفتار مي كند و در ميان بندگان خدا به گناه و ستم عمل مي كند، ولي او (شخص مسلمان) سكوت اختيار كند و نه از راه كردار و نه از راه گفتار او(سلطان ستمگر) را سرطنش نكند و در مقام انكار و عيب گويي بر نيايد، بر خداوند است كه او (مسلمان سكوت اختيار كرده) را به كيفر و سزاي همان ستمگر (آتش جهنم) محكوم كند.

آگاه باشيد كه اين طائفه ستمگر و حكام جائر بني اميه، پيوسته از شيطان پيروي نموده و طاعت او را بر خود لازم دانستند و اطاعت رحمان را ترك گفتند و زشتي و فساد را ظاهر نمودند و حدود خدا را تعطيل كردند و غنائم و فيء را كه متعلق به همه مسلمين است، اختصاص به خود دادند و حرام خدا را حلال شمردند و حلال خدا را حرام شمردند. و من از غير خودم سزاوار ترم (به جلوگيري از اين امور و نهي كردن از آنها و زمام امور مسلمانان را به دست گرفتن، تا به احكام قرآن و سنت رسول الله عمل شود)" 1

نكته مهم خطبه فوق اين مطلب است كه حضرت علاوه بر نهي نمودن و بر حذر داشتن مردم از سكوت در برابر ظلم و ستم (كه محور اصلي خطبه است) براي چندمين بار در سخنان خود به فساد و تباهي حكومت بني اميه و حق امام (ع) بر حاكميت و ولايت مسلمين تأكيد دارد و در حقيقت سه دليل مهم از مجموع دلايل قيام عاشورا در اين خطبه تشريح کرده اند.

امام(ع) از ابتداي حركت از مكه به سوي كوفه همراهان و اصحاب خود را براي جانفشاني آماده ساخته بود، حضرت در سخنراني مشهوري كه پيش از خروج از مكه ايراد مي نمايد، حاضران را از عزم خود مبني بر ايستادگي مقابل ظلم تا پاي جان باخبر مي سازد.

بدین سوی شعار محوری امسال دسته جات عزاداری در روز عاشورای حسینی «هیهات منا الذله» انتخاب شده است تا عزاداران و عاشقان اهل بیت (ع) اعلام کنند ، تحت هیچ عنوانی حاضر به تن دادن به ذلت نیستند و حاضر نخواهند شد، تحت سلطه استکبار و یزیدیان زمانه قرار گیرند.

منابع :

  1. لمعات الحسين (ع)، علامه سيد محمد حسين حسيني طهراني‌،انتشارات علامه طباطبايي، مشهد مقدس، ص54 و نفس المهموم، محدث قمي (ره)، ص115

 

کد خبر 495555

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha