خبرگزاری شبستان _ خراسان شمالی؛ توسعه تجارت خارجي و به ويژه صادرات از عوامل موثر در توسعه اقتصادي كشورها محسوب مي شود كه مي تواند علاوه بر رشد اقتصادي، موجب افزايش توان رقابت پذيري كشورها درعرصه هاي بين المللي شود. از سال 1376 بيست و نهم مهر ماه با تصويب شوراي فرهنگ عمومي كشور، به عنوان روز ملي صادرات تعيين شد تا بيانگر عزم و اراده ملي در مجموعه دولت و مردم براي توسعه صادرات غير نفتي و درنتيجه توسعه اقتصادي كشور باشد. انتخاب این روز و توجه به صادرکنندگان، موجب گسترش تفكر و فرهنگ صادراتي در جامعه مي شود.
زهرا معینی، از صادرکنندگان نمونه استان که در بخش صدور عایق رطوبتی فعالیت دارد، توجه به کیفیت و نوآوری در محصول و استانداردهای کشورهای هدف را در صادرات بسیار موثر دانست.
وی تاثیر نهادهای دولتی و اتاق بازرگانی را در توسعه امر صادرات بسیار موثر دانست و خواستار نظارت بیشتر در صدور کارت های بازرگانی شد تا بازرگانانی که استانداردهای کافی در امر تجارت دارند، وارد بازارهای جهانی شوند.
معینی افزود: این امر باعث می شود در یک فرهنگ مناسب تجارت کالاهای ایرانی را در بخش کلان کشوری و جهانی نهادینه کنیم.
وی لازمه ایجاد فضای بین المللی برای دریافت کالاهای ایرانی در داخل را در ایجاد روابط خوب با دولت ها دانست.
وی افزود: امیدواریم با جریان لغو تحریم ها فضای مناسبی برای توسعه صادرات ایجاد و با کمک متخصصان و کارشناسان امر تجارت، بتوان استانداردهای بازارهای هدف را شناسایی و کالاهای با کیفیت مناسب به کشورهای هدف صادر کنیم.
عقیل طالبی، مدیرعامل شرکت کیا الکترود شرق نیز با اشاره به تولید محصولات این شرکت از سال 89، اظهارداشت: در تولید انواع الکترودهای روکش دار به کشورهای هدف از قبیل ترکمنستان و مالزی فعالیت دارد.
وی مشکلات صادرات را شامل دو بخش داخلی و بین المللی دانست و بیان داشت: مشکلات داخلی شامل تولید و کیفیت و بسته بندی و قیمت تمام شده و مشکلات بین المللی شامل بازاریابی و تبلیغات مناسب و آشنایی با کشورهای هدف و رقابت پذیری با رقبا است.
وی افزود: در بازاریابی با توجه به اینکه در زمینه کشورهای مقصد اطلاعات کم و ناقصی دارند آشنایی با استانداردها و اطلاعات تجاری و اقتصادی کشور مقصد را نداریم.
طالبی تصریح کرد: در بحث تبلیغات نیز با وجود رقبای سرسختی که در زمینه بین الملل وجود دارد؛ صادرکنندگان استان ضعیف هستند.
وی خاطرنشان کرد: سیاست های صادراتی و نوسانات ارزی نیز از موانع و مشکلات صادرات است که باعث می شود صادرکنندگان دجار مشکلات ناخواسته شوند.
محمد صمدی، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان شمالی در این رابطه اظهار داشت: در 6 ماهه نخست سال 94، بیش از 91 میلیون دلار کالا به ارزش 354 هزار تن از این استان صادر شده که تاکنون حدود 54 درصد سهم صادرات استان را محقق کرده است.
وی، به پیشرفت رضایت بخش صادرات استان در 6 ماهه نخست امسال تاکنون اشاره کرد و اظهارداشت: با وجود تحریم ها و تورم، نداشتن گمرگ مرزی، بازارچه مرزی، عدم دسترسی به بنادر دریایی و راه آهن و فرودگاه بین المللی و سایر زیرساخت های لازم این استان نسبت به سایر استان های دیگر هرساله شاهد افزایش صادرات است.
وی افزایش صادرات در استان را در نتیجه اعزام هیات های تجاری، پذیرش هیات، برگزاری نمایشگاه های بین الملی داخل و خارج استان، برگزاری دوره های آموزشی تجار و بازرگان، بازاریابی و... اعلام کرد.
صمدی با اعلام این که امسال خراسان شمالی به 16 کشور دنیا صادرات کالا داشته، عمده ترین کالاهای صادراتی استان را تولیدات پتروشیمی، پلاستیک، مصالح ساختمانی، ماکارونی و سایر کالاهای تولیدی ذکرکرد.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان شمالی با بیان این که در سال جاری تاکنون 9 دوره آموزشی توسط اتاق بازرگانی استان برگزار شده، خاطرنشان کرد: همچنین از ابتدای تشکیل اتاق بازرگانی استان تاکنون بیش از 60 دوره آموزشی و همایش ها برای آشنایی تجار و بازرگان با قوانین و مقرارت صادراتی و بین الملی برگزار شده است.
صمدی افزود: این دوره های آموزشی از سوی اساتید باتجربه تهران، موسسه آموزش عالی، اتاق بازرگانی و سازمان توسعه تجارت برگزار شده است.
وی کلاس های دوره آموزشی را شامل آشنایی با قوانین و مقررات، آشنایی با بازارهای بین المللی در زمینه های مختلف اقتصادی، چگونگی انعقاد قراردادهای بین المللی، آشنایی با انواع صادرات و واردات در کشور عنوان کرد و افزود: این دوره های آموزشی برای تجار و بازرگانی که دارای کارت بازرگانی دارند، برگزار می شود.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان بازاریابی را در جهان یک نوع رقابت دانست و گفت: در صادرات کیفیت، مرغوبیت، قیمت تمام شده محصول نسبت به سایر استان ها به عنوان عوامل اصلی بازاریابی در صادرات باید مورد توجه قرار گیرد.
یحیی نیکدل، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی نیز از عدم پرداخت جوایز و بسته های تشویقی صادراتی برای صادر کنندگان در سطح ملی و استانی از سال 90 تاکنون به جهت کاهش درآمدهای نفتی از سوی دولت به عنوان یکی از مشکلات یاد کرد.
وی افزود: بسته های تشویقی بسته به نوع کالایی که صادر می شود یعنی هر چقدر صادر کنندگان تولیدات داخلی آن ها بیشتر بود، جوایز بیشتری دریافت می کنند.
نیکدل تصریح کرد: با این وجود با پرداخت نشدن جوایز صادراتی به صادرکنندگان طی چند سال گذشته، تاثیرات منفی برای صادرات در سطح استانی و ملی به همراه داشته است.
وی برگردانده نشدن مالیات بر ارزش افزوده کالاهای صادراتی به صادرکنندگان، عدم فعال بودن تشکل های بخش خصوصی درحوزه صادرات را از عوامل چالش های صادرات اعلام کرد.
وی یکی از راههای توسعه صادرات در استان را حضور در نمایشگاه های بین المللی و پذیرش هیات های تجاری به منظور معرفی توانمندی ها و پتانسیل های استان عنوان کرد.
محمدرضا موفق، مدیرکل امور اقتصادی و بین الملل استانداری خراسان شمالی نیز اظهار داشت: برابر هدف گذاری که در سال 94 در حوزه صادرات استان تعریف شده خوشبختانه در 6 ماهه نخست امسال، صادرات کالا چه به لحاظ حجمی و دلاری از رضایت مطلوبی برخوردار بوده است.
وی با اشاره به صادرات 91 میلیون دلاری کالا در سال جاری در استان، گفت: قسمت عمده این صادرات در استان محصولات پتروشیمی، ساختمانی، غذایی، کشاورزی، فرش و صنایع دستی است.
مدیرکل امور اقتصاد و بین الملل استانداری خراسان شمالی با بیان اینکه هرساله سهم صادرات هر استان طبق برنامه و تعهد مشخص می شود، خاطرنشان کرد: هدف گذاری این استان در سال گذشته 140 میلیون دلار اعلام شده بود که خوشبختانه این عملکرد در پایان سال 93 به حدود 259 میلیون دلار افزایش یافته که به این معنی است که 100 درصد تعهد این استان محقق شده است.
وی افزود: امسال نیز باتوجه به فرایند پیش رو امیدواریم تا پایان سال، صادرات استان را براساس هدف گذاری تعیین شده 100 درصد اجرایی کنیم.
موفق یکی از دلایل قوی تر بودن استان های همجوار در حوزه صادرات از این استان را قدمت بالای آن ها دانست چرا که زیرساخت های لازم برای ایجاد یک اقتصاد صادرات گرا را در این سالها در استان خود فراهم کرده اند.
وی افزود: این درحالی است که خراسان شمالی به دلیل نوپا بودن هنوز زیرساخت های متناسب با حجم فعالیت اقتصادی را ندارد.
وی متذکر شد: به طور حتم توسعه زیرساخت های استان در آینده نه چندان دور به توسعه امر صادرات در استان کمک خواهد کرد.
مدیرکل امور اقتصاد و بین الملل استانداری خراسان شمالی یادآور شد: در سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی که توسط مقام معظم رهبری در 24 بند ابلاغ شد، بند دهم این سیاست های ابلاغی به موضوع صادرات توجه جدی دارد.
وی افزود: در این بند به در دست گرفتن بازارهای جدید، تقویت مراودات اقتصادی با همسایه ها و کشورهای منطقه تاکید شده و به بحث صادرات غیر نفتی به صورت اختصاصی پرداخته شده است.
موفق با بیان این که اقتصاد مقاومتی اقتصادی مردم محور، درون گرا و برون گرا است، اظهار داشت: اقتصاد مقاومتی نگاه به کشورهای همسایه، بازارهای هدف در کشورهای مختلف و اقتصادی است که در هر شرایط سخت پویایی خود را از دست نخواهد داد.
وی با بیان اینکه در حوزه صادرات و مباحث اقتصادی یکی از بزرگترین اولویت ها و مولفه های بحث وجود منابع مالی است، گفت: درهر فعالیت اقتصادی یکی از پایه های اساسی آن را منابع مالی آن مشخص می کند ولی متاسفانه کشور ما چند سالی است به شدت تحت تاثیر تحریم های هدفمند دشمنان نظام و انقلاب قرار گرفته است.
مدیرکل امور اقتصاد و بین الملل استانداری استان در ادامه یکی از بزرگترین تحریم هایی که کشور ما مورد هدف قرار گرفته را محرومیت های مبادلات بانکی اعلام کرد و بیان داشت: بسیاری از تجار، فعالان اقتصادی ما صادرات خود را انجام می دهند ولی در برگرداندن ارز و فروش به داخل کشور با مشکل مواجه هستند.
وی ادامه داد: با این وجود بخش عمده سود حاصل از صادرات، توسط دلالان ارز و واسطه ها به هزینه گرفته می شود و عملا صادرات کشور را دچار چالش کرده اند.
موفق ابراز امیدواری کرد: با رفع تحریم ها و اجرایی شدن مسئله برجام قسمت قابل توجهی از مشکلات کشور در حوزه اقتصاد مرتفع شود.
موفق، سوبسیدهای بانکی، کمبود اطلاعات تجاری و اقتصادی صادرکنندگان، کیفیت پایین محصولات، عدم تداوم در ارائه محصولات کیفی و بسته بندی نامرغوب را از موانع اصلی توسعه صادرات غیرنفتی در استان و کشور اعلام کرد.
وی در پایان از دیگر موانع توسعه صادرات غیر نفتی را بالا بودن قیمت کالای تمام شده، هزینه های بالای تبلیغاتی، عدم وجود نقدیندگی کافی و نداشتن برندهای معتبر بین المللی برشمرد.
نظر شما