تامین امنیت حاجیان علاوه بر واجب شرعی یک وظیفه انسانی است

خبرگزاری شبستان:  مسئله امنیت حج از وظایف همه مسلمین و از واجباتی است که بر عهده همه جوامع اسلامی می باشد و وجوب چنین امنیتی در مشاعر حج بر اساس آیات صریح قرآن برداشت می شود. مسئولان عربستان موظف هستند این امنیت را برقرار کنند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، آیت الله اراکی، دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی به مناسبت بیست و پنجمین سالروز تاسیس این مجمع ضمن تسلیت ایام سوگواری حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) و فاجعه هایی که در حج امسال رخ داد در جمع خبرنگاران گفت: امیدواریم علل و اسباب پیش آمده حوادث فاجعه بار منا و مسجدالحرام بررسی شده و کمیته تحقیق و تفحصی در این رابطه شکل بگیرد تا بتوان از این طریق زمینه جلوگیری از تکرار این حوادث را فراهم کرد.

 

وی افزود: مسئله امنیت حج از وظایف همه مسلمین و از واجباتی است که بر عهده همه جوامع اسلامی می باشد و وجوب چنین امنیتی در مشاعر حج بر اساس آیات صریح قرآن برداشت می شود. مسئولان عربستان موظف هستند این امنیت را برقرار کنند. اگر کمیته هایی که درباره این رویدادها تشکیل می شود به این نتیجه برسد که عربستان در این زمینه کوتاهی کرده وظیفه جوامع اسلامی است که با همکاری هم شرایطی را در سرزمین حج فراهم کنند که امنیت حاجیان تامین شود.

 

آیت الله اراکی تامین امنیت حاجیان را یک وظیفه شرعی و انسانی دانست و گفت: صدها هزار انسان برای انجام مناسک دینی خود در یک جا جمع می شوند و حفظ و تامین امنیت آنها علاوه بر یک وظیفه شرعی یک وظیفه انسانی است و اگر عربستان از عهده این کار برنمی آید بر سایر کشورهای اسلامی لازم است که سازوکاری بیندیشند که امنیت در ایام حج تامین شود.

 

وی در ادامه با ارایه گزارشی کلی از فعالیت های مجمع در طول سال های گذشته تصریح کرد: برای فعالیت های مجمع تقریب مذاهب اسلامی سه فاز عملیاتی اختصاصی در نظر گرفته شده است. فاز اول فعالیت ها تئوری سازی تقریب و تدوین تئوری وحدت جامعه اسلامی، تعریف سازوکارها، راهکارها و موانع و شرایطی است که می تواند در این مسیر کمک کننده و یا مانع باشد که مجمع به شکل مفصل با امکانات در اختیار و از طریق تشویق دیگر نهادهای پژوهشی این فاز را تا حدود زیادی عملی کرده است و در عرصه نظریه پردازی هیچ میدانی باقی نمانده است که موسسات وابسته پژوهشی و همکاری مجمع در آن وارد نشده باشند.

 

آیت الله اراکی فاز دوم فعالیت های این مجمع را گفتمان سازی تقریب و ترویج آن در سراسر جهان عنوان کرد و افزود: در این رابطه نیز فعالیت های بسیاری انجام شده. آیت الله واعظ زاده و آیت الله تسخیری به عنوان دبیران کل قبلی این مجمع و همچنین اینجانب در حد توان تلاش کرده ایم تا در سراسر جهان در زمینه گفتمان سازی تقریب فعالیت ها به نتیجه برسد. مجموعه نهادهای تحت پوشش و همکار با مجمع تقریب نیز در این راستا تلاش های بسیاری داشته اند و می توان ادعا کرد که امروز گفتمان وحدت و تقریب گفتمان شایعی در جهان اسلام و عموم کشورها محسوب می شود. امروز در کشورهای اسلامی بازتاب این گفتمان تقریب را می توان مشاهده کرد که این نتیجه تلاش های مجمع تقریب مذاهب در دوران فعالیت خود تاکنون است.

 

دبیر کل مجمع تقریب مذاهب اسلامی خاطرنشان کرد: ما امروز در فاز سوم فعالیت ها یعنی عملیاتی سازی و اجرای تقریب هستیم. تاسیس اتحادیه های گوناگون تقریبی با هدف ایجاد وحدت در جامعه اسلامی یکی از طرح های عملیاتی مجمع تقریب است. اتحادیه جهانی زن مسلمان، اتحادیه جهانی علمای مقاومت همچنین اتحادیه فناوران علوم و تکنولوژی از جمله آثار اجرایی فاز سوم برنامه های ما بوده است.

 

اتحادیه دانشگاهیان و فرهنگیان، اتحادیه احزاب مقاومت و اتحادیه تجار و بازرگانان از دیگر دستاوردهایی بود که آیت الله اراکی در آن فاز به آنها اشاره کرد و گفت: حضور این اتحادیه ها در عرصه تقلید بسیار کارگشا و موثر بوده است.

 

وی در ادامه راهکار دیگر برای میدانی سازی تقریب را تاسیس و فعال سازی مجامع تقریبی در نقاط مختلف اسلامی و جهانی برشمرد و یادآور شد: در همین رابطه ما در لبنان تجمع بزرگ علمای مسلمان را داریم. همچنین در پاکستان مجلس همبستگی ملی اسلامی با همین اهداف تشکیل شده است و در سفر اخیری که به پاکستان داشتم با حضور در اجتماعات این مجلس بزرگ تقریبی گفت وگوهای خوب و همکاری های قابل توجه ای در راستای تقریب طراحی شد. جماعت اسلامی پاکستان نیز از مجامع تقریبی است که در کنار جامعه وحدت اسلامی در پاکستان و شورای وحدت علمای اسلام در افغانستان با این مجمع همکاری می کند. اخیرا نیز تلاش شده است تا در عراق مجمع تقریب راه اندازی شود و گفت وگوهایی نیز در رابطه با راه اندازی مجمع تقریب در سوریه و مصر انجام گرفته که امیدواریم مسئولان مصر در این رابطه همکاری کرده و زمینه های لازم را فراهم آورند. در اندونزی و مالزی نیز در همین راستا فعالیت هایی در حال انجام است که از جمله آنها می توان به تشکیل کنفرانس بزرگ مالزی اشاره کرد که زمینه ساز تشکیل مجمع علمای مسلمان شد. آلمان، انگلستان، سوئد و تعدادی از کشورهای اروپایی نیز در این رابطه در برنامه قرار داشتند و فعالیت های مفیدی در آنها انجام شده است.

 

دبیر کل مجمع تقریب مذاهب اسلامی یکی از مهمترین فعالیت ها در عرصه عملیاتی سازی تقریب را برپایی جشنواره بزرگ فیلم وحدت عنوان کرد و افزود: امیدواریم مقارن با مبعث رسول اکرم این جشنواره آغاز به کار کند که مقدمات آن فراهم شده و مسئول جشنواره نیز تعیین و مجوز آن از سوی وزارت ارشاد اسلامی صادر گردیده است.

 

فعال سازی دانشگاه مذاهب اسلامی از دیگر برنامه های این مجمع بود که آیت الله اراکی ضمن اشاره به آن تصریح کرد: تشکیل چنین دانشگاهی می تواند نقش موثری در عرصه تقریب داشته باشد و ما درصدد گسترش آن هستیم. همچنین امیدواریم که شعله هایی از این دانشگاه در خارج از کشور از جمله در عراق و پاکستان تاسیس شود.

 

وی ایجاد تغییر در سازوکار کنفرانس وحدت اسلامی را یکی از مهمترین کارهای این مجمع عنوان کرد و افزود: پیش بینی شده است که کنفرانس وحدت به ویژه امسال بتواند به صورت فعال تر و پررنگ تر هم از لحاظ نوع دعوت شوندگان و هم از لحاظ نوع مباحث و نوع کمیسیون ها و هم در رابطه با سازوکاری که برای پیگیری طرح های کنفرانس در نظر گرفته می شود شکل ویژه ای داشته باشد. در همین راستا نهادهای وابسته به مجمع مانند پژوهشگاه و خبرگزاری تقریب نیز با تغییر در سازوکار خود در راستای فعال تر کردن این مجمع موثر بوده اند. یکی از کارهای پژوهشگاه تقریب تشکیل حلقه های گفت وگو بین مذاهب است که نخستین حلقه سال گذشته برگزار شد و امسال نیز حلقه دوم تشکیل می شود که در این حلقه های گفت و گو تعدادی از علمای برجسته اهل سنت و شیعه در رابطه با مسایل اختلافی صحبت کرده و به ارایه راه حل های موجود در این زمینه می پردازند.

 

(کمیته مساعی حمیده) از دیگر طرح ها و دستاوردهایی بود که آیت الله اراکی ضمن اشاره به آن در توضیح فعالیت های این کمیته گفت: کمیته مساعی حمیده از بیش از 40 نفر از شخصیت های بزرگ جهان اسلام تشکیل شده که این شخصیت ها تلاش می کنند در مواضع و مناطق بحرانی که اختلاف های شدیدی به ویژه میان شیعه و سنی وجود دارد وساطت کرده و اختلافات را محدودتر و یا برطرف کنند.

 

برگزاری جشنواره های مختلف در حاشیه کنفرانس وحدت اسلامی مانند جشنواره شعر رسول مهربانی، جشنواره فاطمی و آیین نکوداشت شخصیت های تقریبی از جمله امام موسی صدر و شیخ سعید شعبان از دیگر مواردی بود که دبیر کل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی آنها را برشمرد.

 

آیت الله اراکی خاطرنشان کرد: تاسیس سازمان خیر اسلامی (سخا) نیز از دیگر فعالیت های میدانی این مجمع است. هدف از تاسیس این سازمان ارایه کمک به نیازمندان اعم از شیعه و سنی و یا حتی غیر مسلمانان بخصوص در مناطق بحران زده تعریف شده است.

 

کد خبر 494773

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha