به گزارش خبرگزاری شبستان، كتاب "حیات علمی و فرهنگی شیعیان امامیه" به قلم محمدطاهر یعقوبی، عضو هیئت علمی دانشگاه پیام نور از سوی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به چاپ رسید.
بنابراین گزارش این کتاب به تبیین حیات علمی و فرهنگی شیعیان امامیه در مقطعی از تاریخ اسلام می پردازد كه فرهنگ و تمدن اسلامی دوران طلایی و پیشرفت (قرن سوم و چهارم) را پشت سر گذاشته بود. این نقش فرهنگی، با توجه به پراكندگی جغرافیایی شیعیان در مناطق جغرافیایی ایران، عراق و شام تمركز دارد.
بررسی جایگاه شیعیان در تأسیس مراكز علمی و فرهنگی همانند مدارس، كتابخانه ها دارالعلم ها و كاركرد و تأثیر این مراكز در حوزه فرهنگ اسلامی، بررسی و تحلیل عملكرد شیعیان در توسعه و نوآوری علوم اسلامی با محوریت فقه، تفسیر، تاریخ نگاری و ادبیات؛ نقش شیعیان در مهندسی و تحول علوم عقلی همانند فلسفه، كلام و علوم ریاضی؛ راهبردهای فكری فرهنگی با تأكید بر رویكرد عقل گرایانه و اعتدالی و اندیشه سیاسی، محورهای اصلی این كتاب است.
این گزارش می افزاید: سابقه تفكر عقلانی در اسلام و میان مسلمانان را تا صدر اسلام می توان از متون و منابع مقدس اسلام همچون قرآن و نهج البلاغه پی گرفت و اساساً این متون مقدس بیشترین نقش را در تشكیل یك مكتب فكری و خاص در میان مسلمانان داشته اند. پس از غلبه عنصر ایرانی و بر انداختن حكومت اموی و تشكیل دولت عباسی، نفوذ ملل غیر عرب در دستگاه خلفا شروع و توجه به علوم نیز آغاز شد.
بنابرگزارش پژوهشگاه حوزه و دانشگاه ابن خلدون می گوید كه از امور غریب یكی این است كه حاملان علم در اسلام غالباً از عجم بودند؛ خواه در علوم شرع و خواه در علوم عقلی و اگر كسانی از آنها یافت شوند كه از حیث نژاد عربند، از لحاظ زبان، مهد تربیت، مشایخ و استادان عجمی هستند.
گفتنی است كتاب"حیات علمی و فرهنگی شیعیان امامیه" با بهای 13200 تومان به تازگی ازسوی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه به روی پیشخوان کتاب فروشی ها قرار گرفت.
نظر شما