مسجد طراز اسلامی از دیدگاه فعالان کانون های مساجد/مسجد در رأس امور است

خبرگزاری شبستان: فعالان کانون های فرهنگی هنری مساجد استان آذربایجان شرقی در قالب میزگردی پیرامون شاخص های مسجد طراز اسلامی که با حضور معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های مساجد برگزار شد، بحث و گفتگو کردند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از تبریز، واژه طراز به معنای سنجش، برابری و تعادل و یکسانی است. یعنی اینکه یک معیار سنجش تعیین می گردد و براساس آن معیار و شاخص میزان تعادل و یکسانی، هم وزنی، همانندی و ... آن سوژه مشخص می شود.

 

باتوجه به این معانی و تعریف ها، مسجد طراز اسلامی، مسجدی است که به عنوان معیار و شاخص می بایست مبنا قرار گرفته و دیگر مساجد کشور بر اساس آن سنجیده شوند. مسجد طراز اسلامی سنگ تراز دیگر مساجد است.

 

درمرحله نخست باید یک مسجد ایده آل را در تمامی جنبه ها توصیف و دیگر مساجد کشور را براساس آن منطبق کرد، البته هر منطقه ای فرهنگ و آداب رسوم خاص خود را دارد که اگر در تعریف مسجد طراز اسلامی لحاظ گردد کاربردی تر ومعقول تر خواهد بود.

 

فعالان کانون های فرهنگی هنری مساجد استان آذربایجان شرقی در میزدگردی که با حضور محمدرضا جعفری، معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور در مجتمع فرهنگی هنری 29 بهمن تبریز برگزار شد، پیرامون ویژگی های مسجد طراز اسلامی به بحث و گفتگو پرداختند.

 

این نشست به صورت میزگرد و با حضور حدود 30 نفر از فعالان کانون های مساجد این استان پیرامون بحث و بررسی پیرامون موضوع مسجد طراز اسلامی تشکیل شد. این میزگرد با طرح این پرسش آغاز شد که مسجد طراز اسلامی چیست و آیا کار فرهنگی در اولویت مسجد طراز اسلامی قرار دارد و یا کار تربیتی.

کار فرهنگی یا کار تربیتی کدام یک در اولویت مسجد طراز اسلامی قرار دارند؟

محمدرضا جعفری، معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد، در ابتدا با اشاره به ویژگی های مسجد طراز اسلامی ابراز داشت: ابتدا باید دید در مسجد طراز اسلامی، کار فرهنگی در اولویت است یا کار تربیتی، کار تربیتی نیز نیازمند تربیت مربی، تولید محتوا و مخاطب شناسی است.

 

رباب فرزین از کانون فرهنگی هنری فاطمه الزهرا(سلام الله علیها) ابراز داشت: کار فرهنگی مهم تر از کار تربیتی است که باید اولویت بندی شود که امروز دشمن شناسی و تهاجم فرهنگی در اولویت کارهای فرهنگی قرار دارد.

 

وی افزود: باید جبهه در کار فرهنگی مشخص شود که البته نباید از اهمیت بودجه و اعتبارات نیز در کار فرهنگی چشم پوشی کرد.

 

همچنین حجت الاسلام محمدمهدی عنایتی، مدیرمسئول کانون نور ولایت تبریز در این گردهمایی ابراز داشت: محور فعالیت های مسجدی و کانون های فرهنگی هنری، در امور فرهنگی و تربیتی، قرآن است که متاسفانه امروزه در مساجد به قرآن کم توجهی می شود.

 

وی افزود: متاسفانه برخی از ائمه جماعات مسجد که بسیاری از آن ها سالخورده هستند، تنها به اقامه نماز جماعت توجه می کنند، حضور روحانیون جوان در مساجد ضروری است اما بسیاری از روحانیون جذب ادارات و نهادها شده اند، این در صورتی است که تبلیغ باید در اولویت کار روحانیت باشد.

ضرورت توجه به مردم شناسی در مساجد

مهدی قویدل، مدیرمسئول کانون قائم آل محمد(صلی الله علیه وآله وسلم) سردرود نیز گفت: مردم شناسی در مساجد امروز جایگاه خود را از دست داده است و در واقع، مردم نیاز خود را در مسجد نمی یابند و این باعث شده حضور مردم بویژه جوانان در مساجد کمرنگ شود.

وی افزود: به عنوان مثال در برخی از مساجد ترکیه دیده می شود که کارکردهای مختلف فرهنگی و آموزشی و... در مسجد احیا شده و از این طریق، مردم و جوانان با دین نیز آشنا می شوند.

 

جایگاه آموزش اسلام و قرآن در مسجد طراز اسلامی

حمید اصل محمدعلیزاد از کانون حضرت موسی بن جعفر(علیه السلام) سردرود نیز گفت: قرائت های مختلفی از اسلام در جامعه ما می شود که این افکار در مساجد نیز وجود دارد که معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد در پاسخ به این مساله اظهار داشت: مبنای تربیت توحید است و اساس توحید با لااله الاالله آغاز می شود و مبین و معرف اسلام، قرآن است که قرآن را نیز باید در مسجد آموخت، اسلام را باید در مسجد شناخت وگرنه قرائت های مختلفی از آن صورت می گیرد.

 

از مسجد طراز اسلامی دوره شده ایم

وحید حامدفر از کانون فرهنگی هنری محراب اندیشه تبریز نیز نظر دیگری دارد و می گوید: از مسجد طراز اسلامی دور شده ایم، این در صورتی است که هزار و 400 سال پیش، پیامبر اسلام مسجد طراز اسلامی را بنا نهادند.

 

وی ادامه داد: متاسفانه جایگاه و ارزش مسجد در جامعه اسلامی ما بین مردم کمرنگ شده است، اگر یکی از شعبه های بانک ها در یکی از شهرها تعطیل شود، مردم نبود آن را احساس می کنند اما اگر چندین مسجد ما تعطیل شوند و اقامه نمازی در آن ها صورت نگیرد، کمبود آن احساس نمی شود.

 

اعظم آقازاده نیز با وارد شدن به این بحث گفت: به اعتقاد من ما از مسجد طراز اسلامی خیلی هم فاصله نگرفته ایم که نمونه آن را در هشت سال دفاع مقدس و مبارزات انقلابی در اوایل انقلاب اسلامی مشاهده کردیم که مساجد نقش محوری را ایفا کردند و دفاع مقدس و انقلاب اسلامی، ثمره مسجد طراز اسلامی است.

مسجد در رأس امور است

سعید اجاقی از کانون فرهنگی هنری علامه طباطبایی با اشاره به فرمایش امام خمینی(ره) مبنی بر اینکه مجلس در رأس امور است، عنوان کرد: این فرمایش امام در مسجد نیز صدق می کند و در واقع باید گفت مسجد در رأس امور است.

 

وی تصریح کرد: اگر افراد مسجدی در مسجد تربیت شوند، آن وقت هر فرد نقش یک مسجد را در جامعه ایفا می کند. جعفری، معاون ستاد عالی فرهنگی هنری مساجد کشور نیز در این حین افزود: البته جایگاه فیزیکی مسجد از جامعه اسلامی حذف شدنی نیست.

 

دستیابی به نسخه بروز مسجد طراز اسلامی

سید هادی اسحقی سردرودی، مدیرمسئول کانون تخصصی پژوهش سردرود نیز بر ضرورت دستیابی به نسخه بروزرسانی شده مسجد طراز اسلامی تاکید کرد و اظهار داشت: مسجد طراز اسلامی باید محل دوست یابی کنش های اجتماعی، حل مشکلات محل، محل مشاوره و راهنمایی و... باشد.

 

وی افزود: باید به نسخه بروز مسجد طراز اسلامی برسیم و در جهت جذب مردم بویژه جوانان به مسجد تلاش کنیم.

 

همه مسئول هستیم

محمد هادی نیا، مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان آذربایجان شرقی بر ضرورت تقسیم وظایف برای تحقق مسجد طراز اسلامی تاکید کرد و گفت: برای آسان و اجرایی کردن تکالیف دشوار باید تقسیم وظایف صورت بگیرد تا امور محوله سبک تر شود که در جهت تحقق مسجد طراز اسلامی نیز باید از این روش اقدام کرد.

 

وی ادامه داد: هر فردی که در مسجد حضور پیدا می کند می تواند در عرصه مورد تخصص خود مفید و موثر باشد که می تواند آن مسجد را به مسجد طراز اسلامی نزدیک تر کند.

 

همچنین سکینه پوررجبعلی، از کانون فرهنگی هنری باقرالعلوم(علیه السلام) خلجان گفت: هر فردی در تحقق مسجد طراز اسلامی نقش دارد و نباید تنها امام جماعت و هیات امنای مسجد را مسئول دانست.

گفتمان مسجد طراز اسلامی فراگیر شود

 معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد تاکید کرد: مسجد هنوز در جامعه ما شناخته شده نیست، به امام جماعت مسجد نباید تنها به چشم یک پیش نماز نگاه کرد و مسجد نیز تنها محل اقامه نماز نیست.

 

جعفری افزود: امام جماعت تراز و مامون تراز، مسجد را به طراز اسلامی می رسانند، متولیان مسجد نیز باید ابتدا خود، مسجد را باور کنند تا بتوانند در جذب مردم به مسجد اثرگذار باشند.

 

وی به وظیفه حوزه های علمیه در تربیت امام جماعت تراز تاکید و عنوان کرد: حوزه های علمیه باید امام جماعت تراز مورد نیاز مسجد را تربیت کند، مدیران و مسئولان نیز باید تربیت شده مسجد طراز اسلامی باشند.

 

معاون آموزش و پژوهش ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد ابراز داشت: گفتمان مسجد طراز اسلامی باید فراگیر شود و تولیدات فرهنگی هنری داشته باشند.

 

گزارش از بیت اله احمدی

 

کد خبر 494087

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha