ابه گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، مقابله با تروریست هدف مشترک ایران و سازمان ملل متحد، ضرورت بررسی یک راه حل سیاسی برای حل بحران یمن و سوریه، همکاری هسته ای ایران و ژاپن در اجرای برجام، پرتاب آزمایشی موشک نقض برجام نیست از سرتیترهای مهم اخبار حوزه سیاست خارجی در هفته گشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
مقابله با تروریست هدف مشترک ایران و سازمان ملل متحد
علی اکبر ولایتی، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در حاشیه دیدار با یان الیاسون قائم مقام دبیرکل سازمان ملل متحد گفت: یان الیاسون از دیپلماتهای برجسته سعود است که تلاشهای زیادی را برای ایجاد صلح میان ایران و عراق انجام داد و در سازمان ملل متحد نیز به دلیل شایستگی این فرد و اثبات آن دبیرکل سازمان ملل متحد وی را به قائم مقامی این سازمان منصوب کرد.
وی با اشاره به سوابق برجسته یان الیاسون و فعالیتهای دیپلماتیک مثبت این فرد افزود: فعالیت برجسته یان الیاسون باعث شد وی در مناطق پرتنشی همچون سعودی، سوریه، امارات عربی و اکنون ایران حضور داشته باشد.
ولایتی اظهار کرد: راجع به مسایل عراق، یمن، سوریه صحبت کردیم و از اعتماد راسخ ایران و سازمان ملل در این دیدار گفتگو شد.
ولایتی گفت: معتقدیم تمامیت ارضی عراق و سوریه، یمن و تمام کشورهایی که در آنها آشوب وجود دارد حفظ شود و راه حل این موضوع نظامی نیست و تنها راه حل راهحل سیاسی است.
وی گفت: تلاش سازمان ملل متحد میتواند چتری بیطرفانه بر سر کشورهایی باشد که برای رسیدن به صلح و آرامش در این منطقه آشوبزده حضور دارند.
وی گفت: بدون تردید دخالت بیگانگان در این منطقه با حضور سازمان بینالملل جلوگیری میشود و مقابله با تروریست هدف مشترک میان سازمان ملل متحد و ایران است که در این دیدار برآن تاکید شد.
ضرورت بررسی یک راه حل سیاسی برای حل بحران یمن و سوریه
یان الیاسون، قائم مقام دبیرکل سازمان ملل متحد پس از دیدار با ولایتی رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در جمع خبرنگاران گفت: از دیدار بسیار خوب و سازنده با همکار 35 ساله جناب آقای ولایتی بسیار خرسندی و در این دیدار در مورد راهکارها و شرایط منطقه برای ایجاد صلح صحبت در کشورهای مختلف شد.
وی ادامه داد: در گفتگوهایی که داشتیم تمرکز کردیم بر این مساله که برای حل بحران یمن در سوریه یک راه حل سیاسی پیدا شود و رویارویی با مساله تروریسم به صورت موثر نه تنها در سوریه و عراق بلکه در کل کشورهای منطقه بیان شد.
وی گفت: در ارتباط با امنیت پایدار که تحت تاثیر تروریست ها و افراطی گری است صحبت شد و در ارتباط با راهحل های پایدار برای حل این بحران گفتگو کردیم.
این مقام سازمان ملل متحد با اشاره به پیام سازمان ملل متحد به ایران تصریح کرد: این پیام بیانگر احساسات سازمان ملل متحد و دول این سازمان بود و همچنین کشورهایی که از توافق میان ایران و 1+5 حمایت کردند امیدواریم توافق راه را برای گفتگوی سازنده باز کند.
وی افزود: از جمهوری اسلامی ایران تشکر می کنم به خاطر همکاری سازنده با سازمان ملل متحد و بزرگداشت 70 امین سالگرد تاسیس این سازمان که با افتتاح پل آبی که شب گذشته آن را دیدم گرامی داشته شد و این موضوع نشاندهنده رابطه خوب با سازمان ملل متحد است که امیدواریم ادامه پیدا کند.
رخدادهای مجلس درخصوص برجام، نمایش ارزشمندی از دموکراسی ایرانی است
علی اکبر ولایتی رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام بعد از دیدار با یان الیاسون قائم مقام دبیرکل سازمان ملل متحد در جمع خبرنگاران گفت: درخصوص فاجعه منا با آقای الیاسون صحبت شد و ایشان ابراز تاسف کرد که این واقعه وحشتناک و مصیبت بزرگی که برای ایران رخ داده است را تسلیت گفت.
وی ادامه داد: دیدگاه سازمان ملل برای جلوگیری از این وقایع در کشورها و به ویژه زیارتگاهها مورد بررسی و بیان قرار گرفت.
وی درخصوص اینکه روسیه یک کشوری است که هم در منطقه و هم در صحنه بین المللی فعال است گفت: طبیعی است که سایر کشورها با این کشور مشورت کنند و حضور فعالتر روسیه در سوریه برای مقابله با تروریستها به نظر می رسد که حامیان تروریست را نگران کرده است و آنها چنین سفرهایی را داشته اند.
وی ادامه داد: با تحرکی که اخیرا در سوریه به وجود آمده و میان ائتلاف 1+4 که در حقیقت ایران سوریه روسیه عراق و لبنان با یکدیگر یک ائتلاف نزدیک را برای مقابله با تروریست به وجود آوردهاند و این یک امر جدی است و حامیان تروریست و منطقه را نگران کرده است.
وی ادامه داد: آنها باید بدانند که بیش از این نمیتوان از تروریست حمایت کرد زیرا افکار عمومی جهان علیه چنین پدیده و پیامدهایی است.
وی ادامه داد: همانگونه که با یان الیاسون در مصاحبه و گفتگو عنوان شد سازمان ملل با اینکه با کشورهای دیگر با مقاصد غیرانسانی آشوب در کشورها ایجاد شد و امنیت طرد می کنند مخالف است و کشورهایی مانند امریکا نمی توانند بر تروریستها به عنوان تروریستهای میانه رو حمایت کنند.
وی ادامه داد: برای اینکه تروریست میانه رو و تندرو ندارد و یک فرد اسیایی و آفریقایی و اروپایی در سوریه چه هدفی دارد آنها مردم بی گناه را در این کشور می کشند و به عنوان حمایت از تروریست به خود اختصاص میدهند در حالیکه پول این اقدامات را کشورهایی تقبل می کنند بویی از انسانیت نبردهاند.
تنش در سوریه، یمن و عراق منطقه را ناامن کرده است
علی اکبر ولایتی، رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در دیدار با یان الیاسون قائم مقام دبیرکل سازمان ملل متحد گفت: روابط ما با سازمان ملل بسیار صمیمانه بوده است متاسفانه تنشها در سوریه، یمن و عراق و برخی کشورها منطقه را ناامن کردهاند.
ولایتی ادامه داد: از بیش از 80 کشور جهان تروریستها در منطقه حضور دارند و تعداد زیادی به عنوان گروههای افراطی و تروریستی از کشورهای مختلف با دولتهای قانونی منطقه در حال جنگ هستند.
وی ادامه داد: به خصوص در سوریه و عراق تروریستها با از بین بردن فرهنگ و سایر زیربناهای تاریخی باعث صدمات جبران ناپذیری شدهاند مانند آنچه در افانستان اتفاق افتاد.
وی افزود: و در یمن هم سعودیها با بمباران مناطق غیرنظامی بناهای تاریخی و زیرساختهای اساسی کشور را از بین بردند.
وی گفت: دیروز نماینده سازمان ملل در امور عراق را ملاقات کردم و امروز نیز شما را که دارای سابقه زیاد در همکاری سازمان ملل هستید و به آینده همکاریها خوش بین هستم.
وی اظهار کرد: به اعتقاد ما جنگ در یمن و سوریه باید به سرعت پایان یابد و آنچه در توان داریم باید برای رسیدن به این هدف به کار ببریم.
سلمان چه پیامی برای تهران داشت؟
روسیه اولین جنگ خارج از خانه اش را پس از فروپاشی شوروی در یوگوسلاوی و برای حمایت از اسلوبودان میلوشیوچ آغاز کرد در آن روزگار تنها تانک های روسی در خیابان های بلگراد چرخی زدند و ابتکار عمل در دولت کلینتون باقی ماند اما جنگ گرجستان در روز افتتاحیه المپیک پکن نشان داد مسکو روند تازه ای را در برخورد با مسائل پیرامونی اش در دستور کار قرار داده است و این مساله باردیگر در لیبی تکرار نشد و یک متهد دیگر مسکو جلوی دوربین ها کشته شد و همه چیز در سرزمین ژنرال قزافی از دست رفت.
وضعیت در مورد سوریه اما همانند گذشته دنبال نشد. مسکو پیام های تهران را در خصوص پس لرزه های سقوط اسد به دست ترکیه و عربستان دریافت کرد و کرملین بلاخره تصمیم گرفت بمباران هوایی در مناطقی تروریست خیز سوریه را آغاز کند. جوامع عربی در مقابل این اقدام کمی سکوت کردند و سپس عربستان سعودی عصبانیت اش را نسبت به آنچه در سوریه در حال وقوع است نشان داد. آمریکایی ها پا را پس کشدید و تنها به اظهار نظرهای سیاسی پرداختند اما ترکیه پا را فراتر گذاشت و اردوغانی که اینبار هم از داخل هم از بیرون تحت فشار است به یکباره متوجه شد تمام کاخ آرزوهای کودکانه اش در حال فرو ریختن است و به همین جهت زبان تهدید را به سوی کرملین گشود.
در این بین سعودی ها که درگیر افتضاح به بار آورده در منا و جنگ فرسایشی در یمن هستند به این فکر افتادند تا پیام های خود را نسبت به تحولات سوریه و دیگر پرونده های منطقه ای از کانال پوتین به گوش تهران برسانند.
اتاق عملیات بغداد برای سلمان و همراهانش به تونل وحشت شباهت دارد زیرا به یکباره تمامی سرمایه گذاری چهار ساله آنها بر هم ریخته و اکنون از این مساله واهمه دارند که با ماندن اسد بر مسند قدرت تمام اعتبار آنها و تروریست های که پروش داده اند از میان خواهد رفت.
لاوروف پس از ملاقات سوچی که به میزبانی پوتین صورت گرفت به خبرنگاران گفت هیات عربی و مسکو بر تاکید دارند که باید با تروریسم مقابله کنند.
سعودی ها همچنین در این ملاقات تاکید کردند حاضر هستند اطلاعات خود را در اختیار مسکو قرار دهند و وزیر خارجه این رژیم همچنین به کرملین گفته است طرفین باید بر روی همکاری های نظامی و اطلاعاتی خود کار کنند و سعودی ها با نابودی گروه های تروریستی موافق هستند.
همکاری هسته ای ایران و ژاپن در اجرای برجام
فومیو کیشیدا، وزیر خارجه کشور ژاپن بعد از ظهر امروز پس از دیدار با ظریف در تهران در نشست خبری مشترک گفت: پس از 2 سال به ایران سفر میکنم و از مهمان نوازی ظریف و دولت ایران از صمیم قلب تشکر می کنم.
وی با بیان اینکه این پنجمین ملاقاتش با وزیر خارجه کشورمان بود که 5/1 ساعت به طول انجامید افزود: جلسه امروز اولین جلسه بعد از برجام بود و با توجه به اوضاع جوی مناسب تبادل نظر صریح و مفیدی در مورد مسایل تجاری داشتیم.
وی با اعلام اینکه با ظریف به این توافق رسیدیم که اجرای دقیق برجام بسیار مهم است خاطرنشان کرد: با استفاده از این فرصت برای باز کردن صفحه جدید روابط ایران و ژاپن اقدام خواهیم کرد.
وی خبر داد: ما در این جلسه به توافق رسیدیم که پس از شروع اجرای برجام برای همراهی با ایران در زمینه ایمنی هستهای و اقدامات شفاف سازی بنا به موافقتنامه ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی همکاری داشته باشیم.
کیشی دا همچنین اعلام کرد: دو کشور ایران و ژاپن شورای همکاری به منظور نظارت جامع همکاری وزارتخانه های مختلف ایران و ژاپن ایجاد کردند.
وی خاطرنشان کرد: همچنین موافقت نامه بین دو کشور به توافق محتوایی رسیده و هر دو طرف برای امضای آن و تصویب آن در مجالسشان تلاش خواهند کرد.
وی افزود: در این سفر تعدادی از مقامات شرکت های ژاپنی همراه من هستند و امیدواریم که در زمینه های محیط زیست، بهداشت درمان و مواد مخدر و همچنین مسایل تجاری و اقتصادی به همکاریهای مناسب خود ادامه دهیم.
وی همچنین گفت: ما در مورد خاورمیانه آسیاو اقیانوسیه نیز تبادل نظر داشتیم و موضع منطقی ما در مورد افراط گرایی و خشونت گرایی بیانگر این است که ایران به دلیل قدرتش میتواند در منطقه نقش مهمی ایفا کند.
فرصت سرمایه گذاری بخش خصوصی ژاپن در دوران پساتحریم فراهم است
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان پس از دیدار با همتای ژاپنی خود در تهران گفت: خوشحالم برای بار دوم در طول 2 سال گذشته میزبان وزیر خارجه ژاپن در ایران هستم.
وی با بیان اینکه در دیداری که داشتیم مذاکرات خوب در مورد روابط دو جانبه و زمینههای گسترش همکاریهای دو کشور به خصوص در دوران پساتحریم مطرح شد افزود: ما احساس می کنیم آینده روشنی برای روابط دوجانبه ایران و ژاپن وجود دارد و زمینه حضور بخش خصوصی ژاپن در حوزه های اقتصادی سرمایه گذاری و زمینه های مشترک و هسته ای و محیط زیست فراهم است.
ظریف با اظهار اینکه همچنین علاقه مند به گفتگوهای منطقه ای با ژاپن نیز هستیم خاطرنشان کرد: درخصوص مبارزه با تروریسم و مبارزه با مواد مخدر در این مورد میتوانیم صحبت کنیم.
وی در پایان گفت: آقای وزیر خارجه ژاپن با یک هیئت بزرگ اقتصادی و سیاسی به ایران آمده و برنامه فشردهای در سفرش دارد.
حل مناقشات اصلی خاورمیانه با همکاری بازیگران اصلی مهیاست
یان الیاسون، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در نشست خبری با اصحاب رسانه در مورد فاجعه منا و اینکه آیا پیامی برای دولتمردان دارد یا نه گفت: پیامی ندارم البته صحبتهایی که در این زمینه شده است و آنچه از نظر من مشهود است عدم اعتماد میان ایران و عربستان است.
وی در پاسخ به سوال دیگری درخصوص اقدام روسیه در سوریه گفت: امیدواریم این اتفاق هدفی باشد تا به تعریفی مشخص برای تعیین گروههای تروریستی انجام شود امیدوارم موازی با اقدام نظامی اقدامات سیاسی نیز در سوریه انجام گرفته و هر چه زودتر این اقدامات عملیاتی شود.
این مقام سازمان ملل متحد درباره بحران یمن و ضرورت آغاز هر چه سریعتر مذاکرات برای حل این بحران افزود: امیدواریم مذاکرات یمن از پایان ماه جاری میلادی آغاز شود تا هر چه زودتر شاهد برقراری امنیت و آرامش در این منطقه باشیم.
وی درخصوص مقامات امریکایی و ادعاهایی مبنی بر اینکه ایران در خاورمیانه نقش منفی ایجاد میکند و نظر شما در این زمینه چیست گفت: نشنیدهام چنین چیزی را در این باره نظری نمیدهم آنچه می دانم این است که آمریکا و ایران همکاری خوبی داشتهاند و در مساله سوریه میان ایران و آمریکا تفاوت دیدگاهی وجود دارد. و همانگونه که میان ایران و عربستان، ایران و کویت و یا قطر این تفاوت به چشم میخورد.
وی ادامه داد: ایران نقش فعالی در زمینه یاد شده با تروریسم میتواند داشته باشد البته باید درباره یمن و سوریه مذاکرات سیاسی صورت گیرد.
وی گفت: براساس دیپلماسی باید نقطه مشترکی به دست آوریم و هر چه زودتر به صلح در جهان و همینطور منطقه خاورمیانه برسیم.
وی گفت: در غیراینصورت با رشد تروریسم در منطقه مواجه خواهیم بود مردم صلح میخواهند توسعه بدون صلح و صلح بدون توسعه امکانپذیر نخواهد بود. مردم ایران در این زمینه برای برقراری صلح قیمت سنگینی دادهاند آنچه بدون شک ضروری است به وجود آوردن اعتماد میان طرفین خواهد بود اما در حال حاضر طرفین نسبت به هم کمبود اعتماد دارند.
توافق ایران با ۱+۵ نشاندهنده ارزش های دیپلماسی و صبر است
یان الیاسون، قائم مقام دبیر کل سازمان ملل متحد در 70امین سالگرد تاسیس سازمان ملل متحد با بیان اینکه خوشحالم در تهران هستم، گفت: بنده جزو تلاشگرهای میانجی گری در جنگ ایران و عراق بودهام. رییس جمهور ایران روحانی در هفته پیش جلسه خوبی را در نیویورک با بانکی مون حضور یافت.
وی ضمن تسلیت حادثه منا گفت: ایران از کشورهایی است که از بنیانگذاران سازمان ملل متحد است در بیانیه 1933 همکاریهای زیادی را با ما انجام داده است ما از ایران تشکر می کنیم.
وی گفت: ما از ایران به دلیل اینکه میزبان پناهجویان بوده و حضور افغانها را ساماندهی کرده است تشکر می کنیم و خوشحالیم که در چند سال اخیر امید به زندگی در ایران افزایش یافته و سواد نیز افزایش یافته است.
وی گفت: یک سوم پزشکان و معلمان در ایران خانمها هستند ما شاهد کاهش آمار مرگ و میر اطفال در ایران هستیم و ایران نقش خوبی را در این زمینه ایفا کرده است.
این مقام سازمان ملل متحد ادامه داد: هنوز کل دنیا با چالش اشتغال، حقوق بشر، محیط زیست، رسانه مواجه است و ایران نیز با این چالشها مواجه است وضعیت سیاسی در کل منطقه پرچالش است بحران سوریه یمن و عراق درد و رنج زیادی را ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: خطر جنگهای نیابتی را در پیش رو داریم و گروههای تروریستی در حال افزایش هستند باید محیط صلح آمیز ایجاد کنیم. مناقشه فلسطین و اسراییل چالش بزرگی است که تنها برای منطقه نیست بلکه برای کل دنیاست. ایران نفوذ زیادی در دنیا دارد باید از حضور ایران برای صلح در منطقه استفاده کنیم.
پرتاب آزمایشی موشک نقض برجام نیست/درخصوص امنیت ملی به هیچ وجه مصالحه نمی کنیم
عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه در امور حقوق بینالملل در جمع خبرنگاران در حاشیه 70 امین سالگرد سازمان ملل متحد در جمع خبرنگاران در مورد مصوبه مجلس و اجرایی شدن طرح برجام گفت: همانطوری که دیروز شاهد بودید مجلس محترم شورای اسلامی کلیات طرح برجام را برای اجرای دولت تصویب کرد هنوز بخشهایی از این طرح باقی مانده است که باید به بحث گذاشته شود و ظاهراً فردا و پس فردا این کار صورت میگیرد.
وی گفت: با تصویب نهایی این طرح باید مرحله شورای نگهبان را نیز طی کند تا به صورت قانون درآید در آن صورت میتوان گفت که مراحل قانونی مربوط به برجام در ایران طی شده و آماده خواهیم بود وارد مرحله بعدی شویم که به عنوان روز تصویب و شروع مرحله جدید برجام است.
عراقچی ادامه داد: بعد از این مرحله گام جدید و اصلی به صورت اجرایی شدن برجام پس از تصویب نهایی آن صورت می گیرد و این امر ظرف این هفته و اوایل هفته آینده انجام میشود و روز دوشنبه هفته آینده را می توان روز تصویب و ورود به مراحل بعدی بدانیم روز دوشنبه راس 90 روز است و به عنوان روز تصویب میشناسیم.
وی در مورد اثر ملموس تصویب برجام در میان مردم گفت: به صورت ملموس وقتی این اتفاق بیفتد و شاهد روز تصویب باشیم اتحادیه اروپا تحریمهای خود را لغو میکند و رییسجمهور آمریکا هم تحریمهای ناشی از دستورات اجرایی را لغو و تحریمهای کنگره نیز متوقف میشود شورای امنیت سازمان ملل هم قبلا تحریمهای خود را لغو کرده است.
وی ادامه داد: از نظر قانونی لغو تحریمها در این روز اتفاق می افتد اما از لحاظ عملیاتی وقتی اجرایی میشود که کارهایی را که ایران پیش بینی شده است را انجام دهد که این امر 5/1 تا 2 ماه ونیم به طول میانجامد بعد از این زمان طی شده به زمان واقعی اجرایی شدن میرسیم و لغو تحریمها اجرایی میشود.
حل معضلات و مناقشات منطقهای با رویکرد توسعه از اولویتهای ایران است
عباس عراقچی معاون وزیر خارجه در امور حقوقی و بینالملل وزارت خارجه در 70امین سالگرد بزرگداشت سازمان ملل متحد گفت: اجازه دهید خاطرنشان کنم و از زحمات یان الیاسون معاون دبیرکل سازمان ملل متحد که نقش مهمی در روند مذاکرات ایران و 1+5 داشتند تشکر کنم.
عراقچی اظهار کرد: همچنین عرض تسلیت دارم به دلیل وقوع فاجعه منا که در این فاجعه همچنان بیش از 60 نفر از هموطنان ما در این حادثه مفقود شدهاند و ما از مقامات عربستان سعودی در این زمینه خواستاریم تا تلاشهایی را در این زمینه انجام دهند.
وی گفت: طی ده سال گذشته شاهد فراز و فرودهای زیادی در فعالیتهای سازمان ملل بودهایم. ما در 70 سال گذشته همکاریهای متعددی را با سازمان ملل داشتیم و در طی 70 سال گذشته تمامی تشکلهای و زیرساختهای سازمان ملل تلاش کردهاند تا از رنج و آلام انسانها بکاهند.
وی گفت: جای هیچ شکی نیست که سازمان ملل متحد تلاشهای زیادی را انجام داده تا بتواند زیست بهتر جهانی را منجر شود اما این تلاشها کافی نیست و ما همچنان شاهد مسایل و معضلات زیادی در جهان هستیم.
وی اظهار کرد: طی این مدت ایران از شرکای فعال سازمان ملل بوده و سازمان ملل هم به ایران کمکهای زیادی کرده است.
عراقچی اظهار کرد: ایران در چارچوب فعالیتها برای زندگی بهتر در 4 محور بهداشت، محیط زیست، اقتصاد و مبارزه با مواد مخدر فعالیت میکند امیدواریم این همکاریها باعث تقویت روابط ایران و سازمان ملل شود.
عراقچی ادامه داد: ایران همواره با اولویتهایی در راستای اهداف توسعه هزاره سازمان ملل حرکت کرده است ایران متعهد است که به صورت سازنده در اجرای این اهداف به سازمان ملل کمک کند.
عراقچی ادامه داد: ما باید ارتباطمان را به صورت متقابل با این سازمان تقویت کنیم.
معاون وزیر خارجه با اشاره به مشکلات منطقهای گفت: حل مناقشات و معضلات منطقهای در این مقطع یکی از اولویتهای ایران و سازمان ملل باید باشد ایران مفتخر است به عنوان جزیره ثبات بتواند به حل مشکلات کشورهای منطقه کمک کند و در همین راستا روحانی رییس جمهور طرح جهان عاری از خشونت را به سازمان ملل ارایه داد و این طرح از سوی کشورهای منطقه مورد حمایت قرار گرفت.
وی افزود: ایران به کشور قابل اعتماد تبدیل شده و در حل مناقشات منطقهای به عنوان جزیره ثبات و امنیت در منطقه شناخته شده است. ایران توانمندیهای زیادی برای توسعه همکاریهای منطقهای دارد و امیدواریم جناب آقای یان الیاسون معاون دبیرکل سازمان ملل متحد پیام صلح و گفتمان ایران را به جهان منتقل کند.
تاکید بر استفاده از ظرفیت های اقتصادی و پارلمانی ایران و لهستان
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه و بوگدان بروسویچ رئیس مجلس سنای لهستان در این دیدار آخرین تحولات روابط دوجانبه و مسائل منطقه را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند.
وزیر امورخارجه کشورمان در ادامه افزود: ایران و لهستان روابط دیرینه ای دارند و بیش از چندین دهه مناسبات پیوندهای مستحکمی را میان دوکشور برقرار کرده است.
ظریف به ظرفیت اقتصادی و پارلمانی دو کشور اشاره کرد و گفت: ما در حوزه انرژی و صنایع ظرفیت های خوبی برای گسترش همکاری های دوجانبه داریم و همکاری های پارلمانی جایگاه مهمی در پیشرفت همکاری های همه جانبه تهران و ورشو دارد.
وی به مناسبات سیاسی و اقتصادی دو کشور اشاره کرد و افزود: ما آمادگی داریم گفت و گوهای سیاسی را بطور منظم بین معاونین و مقام های سیاسی دو کشور گسترش دهیم و در زمینه اقتصادی به لحاظ میزان تراز تجاری نیز سطح فعلی مناسبات در شأن دو کشور نمی باشد و راه های گسترش آن را می بایست در دستور کار طرفین قرار دهیم .
رییس دستگاه دیپلماسی درادامه به تحولات منطقه در سوریه ، یمن و عراق اشاره کرد و گفت: ما آمادگی داریم به منظور پیدا کردن راه حلهای سیاسی برای بحرانهای منطقه مشارکت فعال نماییم و به نظر ما مولفه های مهم حق مردم در تعیین سرنوشت و عدم دخالت خارجی بسیار مهم و تعیین کننده می باشد .
ظریف درباره تحولات یمن گفت: ما متأسفانه شاهد بیش از هفت ماه بمباران مردم مردم بی دفاع یمن هستیم.
وزیر امور خارجه کشورمان تهدیدات تروریستی و افراط گرایی در منطقه و گسترش دامنه آن به مناطق دیگر را مهم ارزیابی کرد و از تبادل نظر و رایزینی دو کشور ایران و لهستان در این خصوص وکمک به برون رفت از این بحران استقبال کرد.
آیا ایران و روسیه می توانند در اوضاع سوریه تغییر ایجاد کنند؟
چهار سال از ناآرامی ها در سوریه می گذرد البته حکومت خمرهای سرخ هم در کامبوج از سال 1975 تا 1979 به طول انجامید که در آن 2 میلیون نفر به قتل رسیدند. این کشتار سازمان یافته اکنون در شکل آنارشیستی اش در سوریه در حال رخ دادن است با این تفاوت که پوتین و روحانی به همانند هنری کنسیجر و دیگران خواهان پایان بخشیدن به ناآرامی های سوریه هستند در حالی که اردوغان و شیخ سلمان بر تبل کشتار بیشتر می کوبند.
اظهار نظرهای مختلفی در خصوص تحولات سوریه شنیده می شود و روزنامه نگاران و تحلیل گران صحبت های گوناگونی در خصوص انگیزه ها و نتایج دخالت نظامی روسیه با همکاری ایران برای نابودی داعش در گوشه و کنار به گوش می رسد.
اما آنچه مشخص است شکست ائتلاف ضد داعش توسط آمریکا و همچنین سیاست های تخریبی ترکیه و عربستان در خصوص سقوط بشار اسد در سوریه بوده که به طور کلی تنها زیر ساخت ها را نبود کرده و نوعی از آدم ربای ، قاچاق و همچنین خشونت و خیانت را در سرزمین عراق و شام پرورش داده است. به نظر می رسد در آینده اردوغان به جهت حمایت هایش از تروریست ها در سوریه باید در دادگاه های بین المللی پاسخگو این جنایت باشد. مردی که به جنایت سازمان یافته علیه زنان و کودکان در سوریه دامن زد.
در حال حاضر حامیان تروریست ها در سوریه به همراه آنهایی که به ظاهر از ارتش به ظاهر آزاد حمایت می کنند برنامه مشخصی برای ادامه و آینده سوریه ندارند . به نظر می رسد ساختاری که آمریکایی ها به اصرار ترکیه و عربستان برای مقابله با اسد آموزش داده اند پیش از آنکه بتواند در مقابل اسد قد بکشد توسط داعش بلعیده شده است .
در این میان این تهران و مسکو هستند که در اتاق عملیات مشترک خود در بغداد در تلاشند تا ساختارها را در سوریه حفظ کرده و جریان های تروریستی را به عقب برانند. تروریسمی که نه تنها برای منطقه خاورمیانه خطرناک است بلکه می تواند در آسیای مرکزی و قفقاز جریان سازی کرده و تا مرزهای چین ناامنی ایجاد کند.
تقدیر عضو تیم مذاکره کننده از مدیریت صبورانه لاریجانی
حمید بعیدی نژاد در صفحه اینستاگرام خود افزود: این همراهی مجلس با نظر اکثریت تام ملت ایران در حمایت از تفاهم هسته ای جای تشکر و قدردانی دارد.
وی اظهار داشت: اما علاوه بر اهمیت این تصمیم در اجرای برجام، تصویب این طرح خود یکی از قویترین مظاهر تجلی دموکراسی و مردم سالاری دینی در جمهوری اسلامی ایران است که خود برگ زرینی در تحولات مربوط به نقش مجلس و نهاد قانونگذاری در کشورمان است.
مدیر کل سیاسی و امنیت بین الملل وزارت امور خارجه اضافه کرد: در همین چارچوب بود که عالیترین مقامات کشور از همان ابتدا نسبت به ضرورت ایفای نقش موثر مجلس در بررسی برجام تاکید کردندتا جایی که مقام معظم رهبری برای باز بودن دست مجلس در بررسی، حتی از اعلام نظر شخصی پیرامون نحوه تصمیم مجلس امتناع فرمودند.
بعیدی نژاد اضافه کرد: نمایندگان مخالف هم از تمامی ظرفیتهای خود برای مخالفت با برجام و جلوگیری از تصویب این طرح استفاده کردند و با قوت تمام همه ی راههای رویه ای و محتوایی برای مخالفت با برجام و طرح پیشنهادی را به اجرا گذاشتند.
وی گفت: اما امروز صبح مجلس با مدیریت مدبرانه و صبورانه جناب آقای دکتر لاریجانی و مشارکت فعال نمایندگان موافق و مخالف، طرح پیشنهادی کمیسیون سیاست خارجی و امنیت ملی را در فضایی باز و آزاد بررسی و آن را تصویب کرد.
بعیدی نژاد ادامه داد: ضمن تبریک به مجلس شورای اسلامی در طی این روند دمکراتیک و مردم سالارانه، بدیهی است که این تجربه مهم بعنوان سرمایه بزرگی در نظام قانونگذاری کشور در حافظه ملت ما ضبط و ثبت شده و خواهد توانست در حل مشکلات کشور بسیار موثر باشد.
ایران با تجزیه عراق مخالف است
«یان کوبیش» نماینده دبیرکل سازمان ملل متحد در امور عراق که به منظور رایزنی و تبادل نظر با مقام های کشورمان به تهران سفر کرده است، با حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه کشورمان دیدار و گفت وگو کرد.
معاون وزیر امورخارجه کشورمان با اشاره به نقش راهبردی عراق و تاثیر مستقیم وضعیت این کشور بر ثبات و امنیت در کل منطقه، ضرورت حمایت جامعه بین الملل از دولت عراق در مقابله با تروریسم را مورد تاکید قرار داد.
امیرعبداللهیان با تاکید بر ضرورت احترام و پایبندی همگان به وحدت و تمامیت ارضی این کشور افزود:مخالف افکاری هستیم که از تجزیه عراق به عنوان یک راهکار سیاسی یاد می کنند و چنین رویکردی را مغایر امنیت و ثبات عراق و منطقه ارزیابی می کنیم.
همچنین نماینده ویژه دبیر کل در امور عراق در این دیدار با ارائه گزارش از وضعیت عراق، عبور از شرایط سخت و حساس جاری در عراق را مستلزم وحدت ملی در این کشور و نیز مشارکت سازنده طرفهای منطقه ای و بین المللی دانست.
اهتمام کشور بر پیشبرد سیاست تعامل سازنده مبتنی بر حفظ ارزش های انقلاب اسلامی
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه عصر گذشته در مراسم بزرگداشت روز «خانواده و تکریم بازنشستگان» از زحمات و تلاش های بازنشستگان و پیشکسوتان این وزارتخانه تقدیر و تشکر کرد.
وزیر امور خارجه با اشاره به تجارب بازنشستگان این وزارتخانه و حضور چهره ها و شخصیت های فرهیخته و دیپلمات های با سابقه و تاکید دولت تدبیر و امید بر لزوم تقویت صندوق های بازنشستگی، قدردانی شایسته و متناسب با جایگاه و شان دیپلمات های بازنشسته را مورد توجه این وزارتخانه برشمرد.
وی با تجلیل از سال ها تلاش کارکنانی که به افتخار بازنشستگی نائل شده اند در ادامه گفت: شناخت از محیط بین المللی و تجربیات گرانبهای شما، سرمایه ارزشمندی است که بررسی و برنامه ریزی برای انتقال این تجارب ارزشمند به بخش های مختلف مورد توجه می باشد.
ظریف با اشاره به روندهای منطقه ای و بین المللی و تاکید بر اهتمام کشور بر پیشبرد سیاست تعامل سازنده مبتنی بر حفظ ارزش های انقلاب اسلامی افزود: این رویکرد منطقی و مدبرانه پروژه ایران هراسی را دچار شکاف های جدی نموده و بر این اساس در شرایط کنونی علاقه مندی گسترده ای برای همکاری با ایران بویژه در زمینه اقتصادی از سوی جامعه بین المللی وجود دارد.
وزیر امورخارجه تصریح کرد: در شناخت و استفاده از فرصت ها در صحنه بین المللی ، تجربیات و مشاوره دیپلمات های بازنشسته می تواند کمک شایان توجهی در جهت گیری این همکاری ها و در تامین اهداف توسعه ای کشور در این برهه مهم، ارائه دهد.
در این مراسم همچنین عابدان زاده رییس هیات مدیره کانون بازنشستگان وزارت امور خارجه روند فعالیت این کانون و راه های تقویت آن به منظور حمایت بیشتر از بازنشستگان را تشریح کرد.
نظر شما