تصویب کلیات و جزئیات برجام/تعیین نحوه استیضاح شهردار از سوی شورای شهر

خبرگزاری شبستان:تعیین نحوه استیضاح شهردار از سوی شورای شهر، تصویب برجام را مثبت ارزیابی می‌کنم، رای نمایندگان نشان داد مایلند که مساله برجام به فرجام برسد از سرتیترهای مهم اخبار حوزه پارلمان در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، تعیین نحوه استیضاح شهردار از سوی شورای شهر، تصویب برجام را مثبت ارزیابی می‌کنم، رای نمایندگان نشان داد مایلند که مساله برجام به فرجام برسد از سرتیترهای مهم اخبار حوزه پارلمان در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

 

نباید مهمترین طرح سیاست خارجی این دوره در عرض یک ربع تصویب شود

مهرداد بذرپاش، نماینده مردم تهران در مجلس در حاشیه علنی امروز سه‌شنبه 21 مهر با اشاره به تصویب طرح یک فوریتی برجام در جمع خبرنگاران گفت: در شأن مجلس جمهوری اسلامی نبود که مهمترین طرح سیاست خارجی این دوره در عرض یک ربع بدون قرائت سایر پیشنهادات تصویب شود.

 

وی اظهار کرد: بهتر بود پیشنهادات مطرح شود تا موافقان و مخالفان صحبت کرده و مردم از مسائل آگاه شوند؛ این طرحی که امروز ما آن را تصویب کردیم دارای بخش‌های مختلفی بود و بهتر بود مردم می‌دانستند نگرانی‌های ما درباره بازرسی از اماکن نظامی و بازگشت‌پذیری تحریم‌ها چیست.

 

بذرپاش بیان کرد: البته در نشست کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس هم فقط در یک جلسه طرح بررسی و به تصویب رسید، هم در آن جلسه و هم در نشست امروز فرصت نشد پیشنهادات نمایندگان مطرح و بررسی شود.

 

بذرپاش ادامه داد: برخی پیشنهادات نمایندگان را مطلوب، کارشناسی شده و بر پایه مسائل فنی و تخصصی بود بهتر بود این پیشنهادات مطرح می‌شد تا مردم از مواضع نمایندگان آگاه شوند.

 

وی با اشاره به جلسات فراکسیون‌های اصولگرایان و رهروان ولایت برای جمع‌بندی پیرامون طرح برجام، گفت: ما جلساتی درباره این طرح داشتیم و از طرف فراکسیون اصولگرایان بنده با آقایان زارعی و زاکانی در این جلسات حضور داشتیم، از طرف فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت نیز آقایان جلالی، بروجردی و حقیقت‌پور حضور داشتند البته در جلسه‌ای که آقای لاریجانی در آن حضور نداشتند بحث‌هایی پیرامون این مباحث مطرح شد اما در جلسه نهایی آقای لاریجانی نیز حضور داشتند.

 

این نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: ما در آنجا 11 پیشنهاد مطرح کردیم البته در جمع 6 نفره مذکور که آقای توکلی حضور داشتند اکثر پیشنهادات ما پذیرفته شد اما مباحث به جلسات آخر در حضور رئیس مجلس موکول شد.

 

تصویب برجام را مثبت ارزیابی می‌کنم

 

حسن قشقاوی، معاون حقوقی و پارلمانی وزارت امور خارجه در حاشیه جلسه علنی امروز سه شنبه 21 مهر درباره تصویب کلیات طرح یک فوریتی اقدام متناسب و متقابل ایران در اجرای برجام، در جمع خبرنگاران اظهار داشت: مطرح شدن مباحث جدی پیرامون این موضوع در مجلس شورای اسلامی به نظر من امر خوبی است چون طرف مقابل ما می‌فهمد که نقطه نظرات موافق و مخالف به صورت جدی عنوان می‌شود.

 

وی اظهار کرد: نظرات موافق و مخالف در این زمینه مطرح می‌شود من فکر می‌کنم اقدامی که اکثریت مجلس انجام داده و کلیات طرح را تصویب کردند، اقدام مثبتی بوده است.

 

قشقاوی بیان کرد: عدم تصویب این طرح از جهات مختلفی آن نیتی را که مقام معظم رهبری فرمودند در خصوص ورود مجلس به برجام را ممکن بود به نوعی منتفی کند و این عدم ورود می‌توانست بیانگر عدم ورود مجلس یا رد آن توسط مجلس باشد.

 

وی با تاکید بر اینکه تصویب برجام را مثبت ارزیابی می‌کنم، گفت: سخنی را که دو ماه قبل گفتم را دوباره تکرار می‌کنم و می‌گویم فرجام برجام در مجلس شورای اسلامی مثبت است.

 

وی در خصوص گزارش کمیسیون برجام، خاطرنشان کرد: گزارش کمیسیون برجام نیز موافق و مخالفانی دارد ولی بنظرم در یک فضای دموکراتیک گزارش کمیسیون برجام تهیه شده است.

 

معاون حقوقی و پارلمانی وزارت امور خارجه گفت: نفس تشکیل کمیسیون برجام و ارائه نظر خود ولو آنکه ما به عنوان وزارت خارجه با بخش‌هایی از آن مخالف باشیم در کلیت کار خوب است.

 

رفتار مجلس در موضوع برجام نگرانی‌ها را رفع کرد

 

کاظم جلالی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در حاشیه نشست علنی امروز سه‌شنبه (21 مهرماه) مجلس شورای اسلامی در جمع خبرنگاران گفت: امروز روز بسیار مهمی برای کشور بود و رفتار مجلس شورای اسلامی در موضوع برجام نگرانی‌ها را رفع کرد. امروز دولت ما می‌تواند در مقابل دشمنان محکم بایستد و دست دشمنان ما از آنچه در گذشته به عنوان اجماع بر علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح می‌کردند خالی شد و با تصمیم تاریخی‌ای که مجلس شورای اسلامی اتخاذ کرد، عملا دست آن‌ها از ادعاهای گذشته خالی شد.

 

 

 

نماینده مردم شاهرود در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه دولت مامور اجرای این طرح شد و مجلس شورای اسلامی نیز طبعا به این اجرا نظارت می‌کند، افزود: امروز با اطمینان می‌توان گفت قانون اقدام متقابل و متناسب در اجرای برجام منافع ملت ایران را تامین می‌کند و جلوی توطئه‌ها و فریبکاری‌های طرف مقابل را خواهد گرفت.

 

وی ادامه داد: از طرف دیگر روز یکشنبه دموکراسی در جمهوری اسلامی ایران به نمایش در آمد. شاید برخی حواشی که در مجلس وجود داشت افکار عمومی را آزرده‌خاطر کرده باشد اما در هر حال این موضوع نمایش داده شد که بحث مردم سالاری و دموکراسی در جمهوری اسلامی بحثی جدی است.

 

اصلاح قانون استفاده متوازن از امکانات کشور برای ارتقای مناطق کمتر توسعه یافته

 

نمایندگان مجلس در ادامه جلسه علنی امروز سه شنبه 21 مهر و پس از بررسی و تصویب کلیات طرح اصلاح قانون استفاده متوازن از امکانات کشوری برای ارتقای سطح مناطق کمتر توسعه یافته جزییات این طرح را نیز مورد بررسی و تصویب قرار دادند.

 

نمایندگان در ماده واحده این طرح مصوب کرده‌اند در راستای تحقق اصل 48 قانون اساسی و سیاستهای کلی برای حصول به اهداف چشم‌انداز و به منظور استفاده متوازن از امکانات کشور و توزیع عادلانه و رفع تضعیف ارتقای سطح مناطق کمتر توسعه یافته از تحقق پیشرفت و عدالت دولت مکلف است در توزیع منابع عمومی و یارانه سود تسهیلات به نحوی عمل کند که فاصله شاخص برخورداری شهرستانهای کمتر از سطح متوسط کشور در شاخصهای زیر، سالانه حداقل 10 درصد به سطح متوسط کشوری نزدیک شود.

 

دولت مکلف است سه درصد از اعتبارات بودجه عمومی دولت در قالب ردیف مشخص تحت همین عنوان تایید کند و طی جدولی که در آن سهم هر استان براساس شاخصهای نرخ بیکاری و آب شرب شهری و روستایی، آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، بهسازی روستاها، راه و زیرساختهای جاده‌ای، سرانه‌های عمران شهری و درآمد شهرداریها و فضاهای فرهنگی ورزشی و مذهبی مشخص کنند.

 

طبق تبصره ماده واحده این طرح پرداخت هرگونه وجهی از سوی وزارتخانه و موسسات دولتی و شرکتهای موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8/7/1386 به دستگاههای اجرایی به عنوان کمک یا هدیه به صورت نقدی و غیرنقدی به استثنای مواردی که در مقررات قانونی تعیین و یا می شود و مبالغی که به دانشگاههای دولتی و احداث خوابگاههای دانشجویی دولتی، موسسات آموزش عالی دولتی، مساجد، حوزه‌های علمیه، آموزش و پرورش، ورزش و جوانان، سازمان بهزیستی کشور، امور فرهنگی، کمیته امداد امام خمینی (ره)، طرحهای ورزشی و بهداشتی و روستایی پرداخت می شود ممنوع است.

 

پرداخت هرگونه وجه نقدی و غیرنقدی به دستگاهها ممنوع می‌شود

 

نمایندگان مجلس در ادامه جلسه علنی امروز سه شنبه 21 مهر با کلیات طرح پرداخت هرگونه وجه توسط وزارتخانه‌ها و موسسات دولتی و شرکتهای موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 8 مهرماه 1386 به دستگاههای اجرایی به عنوان کمک یا هدیه به صورت نقدی و غیرنقدی به استثنای مواردی که در مقررات قانونی مربوطه تعیین شده یا می شود و مبالغی که به دانشگاههای دولتی و احداث خوابگاههای دانشجویی دولتی، موسسات آموزش عالی دولتی، مساجد، حوزه‌های علمیه، آموزش و پرورش، ورزش و جوانان، سازمان بهزیستی، امور میراث فرهنگی، کمیته امداد امام خمینی (ره) و طرحهای بهداشتی و ورزشی پرداخت می شود. ممنوع است.

 

عضویت شهرداران و مدیران شهری در شورای شهر ممنوع شد

 

نماینده مجلس در ادامه جلسه علنی امروز سه شنبه 21 مهر و در بررسی جزییات طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب کرده‌اند مصوبات کلیه شوراهای موضوع این قانون در صورتی که پس از دو هفته از تاریخ ابلاغ مورد اعتراض هیأت تصویب مصوبات شوراهای اسلامی کشور با قوانین که در این قانون به اختصار هیأت تطبیق مصوبات نامیده می‌شود، قرار نگیرد لازم‌الاجرا می‌باشد و در صورتی که هیأت مذکور آن را مغایر با قوانین و مقررات کشور و یا خارج از حدود وظایف و اختیارات شوراها تشخیص دهد می‌تواند با ذکر مورد و به طور مستدل حداکثر ظرف مدت دو هفته از تاریخ ابلاغ مصوبه، اعتراض خود را به اطلاع شورا رسانده و درخواست تجدید نظر نماید.

 

همچنین نمایندگان در ماده دیگری از این طرح مصوب کرده‌اند شهرداران مدیران مناطق شهرداری و شرکتهای وابسته و دهیاران از عضویت در شورای اسلامی شهر و روستای محل خدمت محرومند مگر انکه قبل از ثبت نام از سمت خود استعفا کرده و به هیچ وجه در آن سمت شاغل نباشند.

 

شورا موظف است ظرف مدت 10 روز از تاریخ وصول اعتراض تشکیل جلسه داده و به موضوع رسیدگی و اعلام نظر نماید.

 

در صورتی که شورا در بررسی مجدد از مصوبه مورد اختلاف عدول ننماید موضوع برای تصمیم گیری نهایی به هیأت حل اختلاف ذیربط ارجاع می‌شود. هیأت مذکور موظف است ظرف مدت 20 روز به موضوع رسیدگی و اعلام نظر نماید.

 

هیچ اختلافی در مجلس و وابستگان به این نظام وجود ندارد

 

مهدی کوچک زاده، نماینده تهران در مجلس در ادامه جلسه علنی امروز سه شنبه 21 مهر در تذکری گفت: بنده به عنوان دانشیار دانشگاه که در مدت تحصیلم هیچ کاری اجرایی نکرده‌ام و فقط درس خوانده‌ام و به عنوان مسئولیتی که بر عهده دارم می گویم که افتخار همه این مجلس تبعیت از کسی است که به قول حضرت امام نایب پیغمبر است.

 

وی اظهار کرد: در زمان رحلت آیت الله طالقانی امام فرمود که عده ای روشنفکر می گویند چون اقای طالقانی روشنفکر است مردم بیل و کلنگ قبر او را می کوفتند آن روشنفکری که می گویید بمیر ببینم مردم برایت فاتحه می خوانند، مردم برای اینکه طالقانی را نایب پیغمبر می دانند برای او چنین می کنند.

 

کوچک زاده تصریح کرد: تمام این مجلس تابع رهبر معظم انقلاب است و با افتخار می گویند امام خامنه ای و این تملق نیست. بی بی سی. وی ا ای و من و تو و دست نشاندگان داخلی شان بدانند که 200 و چند نفری که امروز به این طرح رای داده اند و ظرف 20 دقیقه این رای داده شد و چه آنهایی که رای نداده اند همه یک حجت داشته‌اند و آن 200 و چند نفر بنابر نقلهایی که شد به این باور رسیدند که آقا اینگونه می‌خواهد ولی ما به این نتیجه نرسیده ایم.

 

کوچک زاده تصریح کرد: دنیا این را بداند هیچ اختلافی در مجلس و وابستگان به این نظام وجود ندارد، این مطالب را آقای لاریجانی باید شما می گفتید ولی بنده نمی توانم برای شما تکلیف روشن کنم، در بسیاری از موارد با نظر شما مخالف هستم اما به هر حال رییس اختیاراتی دارد و ما چه کنیم.

 

وی تاکید کرد: نمی شود این را اقای لاریجانی لاپوشانی کرد، آقای توکلی نیز گفت: و شب گذشته در تلویزیون اعلام شد که 200 پیشنهاد برای بررسی جزییات این طرح ارایه می شود ولی ظرف 20 دقیقه این طرح مصوب شد.

 

برای تصویب جزییات طرح برجام وفاقی بین دوستان حاصل شد

 

احمد توکلی نماینده تهران در مجلس در تذکری خطاب به لاریجانی در جلسه علنی امروز سه شنبه 21 مهر گفت: آقای لاریجانی شما سوگند خورده اید آیین نامه را رعایت کنید، اگر در مقابل بی قانونی‌های امروز شما گوسفند بکشیم چند راس باید بکشیم.

 

لاریجانی خطاب به توکلی گفت: گوسفندهای شما را از ده شهر می آوریم اینجا می‌کشیم.

 

توکلی گفت: امروز در عرض 20 دقیقه مهمترین تصمیم را در رابطه با مهمترین موضوع یعنی بحث سیاست خارجی کشور به سرانجام رساندید قطعا این سرعت رسیدگی به همچین موضوعاتی برای مجلس مضر است.

 

وی گفت: شما در بررسی جزییات این طرح هیچ پیشنهادی را اجازه ندادید ارایه شود و این به ضرر مجلس است.

 

لاریجانی خطاب به توکلی گفت: مجلس در جلسه قبل برای اصل موضوع وقت کافی گذاشت و کلیات آن رای آورد و جزییات را نیز قبل از جلسه صحبت کردیم و توافقی بین دوستان حال شد که ما با توجه به مشکلات بپذیریم و نمایندگان کمک کرده اند و الزامی نبود. دوستان خیلی از مواقع از پیشنهاداتشان صرفنظر می کنند.

 

وی گفت: یک قواره هایی وجود داشت و قرار شد رعایت شود و همه شما هم مطلع هستید ما اگر طرحی داشتیم که بخواهد برجام اجرایی شود باید این شروط را رعایت کند.

 

نحوه استیضاح شهردار از سوی شورای شهر مشخص شد

 

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه علنی امروز سه شنبه 21 مهر و در بررسی جزییات طرح یک فوریتی اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و اختیارات شورای اسلامی و انتخاب شهرداران در ماده 3 این طرح مصوب کرده‌اند ماده 73 قانون به شرح زیر اصلاح شود.

 

طبق ماده 73 چنانچه یک یا چند نفر از اعضای شورای شهر به عملکرد شهردار یا عملیات شهرداری به دلیل عدم انجام وظایف قانونی و یا ضعف مدیریت اعتراض یا ایرادی داشته باشند ابتدا توسط رئیس شورا موارد را به صورت سریع و مکتوب به شهردار تذکر می‌دهند در صورت عدم رعایت مفاد مورد تذکر و اصرار اعضای معترض موضوع به صورت سوال مطرح می‌شود که در این صورت رئیس شورا سوال را کتبا به شهردار ابلاغ می‌کند و وی موظف است با هماهنگی رئیس شورا حداکثر ظرف مدت 15 روز پس از تاریخ ابلاغ در محل شورا حاضر شود و به سوال مطرح شده پاسخ دهد. پس از ارائه پاسخ و بدون حضور شهردار نسبت به قانع کننده بودن آن رای گیری به عمل می‌آید. چنانچه پاسخ شهردار از نظر اکثریت اعضای شورا قانع کننده نباشد موضوع به صورت اخطار توسط رئیس شورا به شهردار ابلاغ می شود.

 

چنانچه اعضای شورا دو بار از پاسخ شهردار قانع نشوند در صورت درخواست یک سوم اعضای شورا استیضاح شهردار در دستور کار قرار می‌گیرد. تقاضای استیضاح باید سریع و دارای موضوع یا موضوعات مشخص و معین باشد. تقاضای مزبور در اولین جلسه علنی شورا قرائت و به شهردار ابلاغ می شود.

 

وی موظف است با هماهنگی رئیس شورا حداکثر ظرف مدت 15 روز پس از تاریخ ابلاغ در محل شورا حاضر شود و به سوال مطرح شده پاسخ دهد. پس از ارائه پاسخ بدون حضور شهردار در خصوص عدم اعتماد به وی برای تداوم تصدی سمت شهرداری، رای گیری می‌شود. در صورتی که شهردار علی رغم هماهنگی صورت گرفته در جلسه استیضاح حاضر نشود استیضاح کنندگان مطالب خود را بیان می‌کنند و نسبت به عدم اعتماد، رای گیری می‌شود.

 

پایان یک پرونده پر افت و خیز/ بهارستان جزئیات برجام را تصویب کرد

نمایندگان مجلس در ادامه جلسه علنی امروز سه‌شنبه 21 مهر ماده واحده طرح اقدام متناسب و متقابل ایران در اجرای برجام را مصوب کردند.

 

براساس ماده واحده این طرح دولت در چارچوب مصوبات شورای عالی امنیت ملی در صورتی می تواند به شکل داوطلبانه برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را اجرا کند که احکام و تکالیف زیر را در فرایند اجرا رعایت کند.

 

طبق بند 1 این ماده واحده براساس فتوای رهبر انقلاب ایران هیچ دولتی در ایران حق تولید و بکارگیری سلاح هسته ای را ندارد و دولت موظف است سیاست خلع سلاح هسته ای جهانی را به طور فعال دنبال کند و در تمامی تلاشهای بین‌المللی، حقوقی و دیپلماتیک برای نجات بشریت از خطر سلاح‌های هسته‌ای و اشاعه آنها، از جمله از طریق ایجاد مناطق عاری از کشتار جمعی به ویژه در ایجاد ائتلاف منطقه‌ای خاورمیانه عاری از سلاح هسته ای رژیم صهیونیستی فعالانه مشارکت کند.

 

همچنین نمایندگان در بند 2 ماده واحده مصوب کرده اند پایه برنامه جامع اقدام مشترک بر همکاری و احترام متقابل قرار دارد و هرگونه اقدام مبتنی بر فشار و تهدید به هر برنامه‌ای با تشخیص شورای عالی امنیت ملی موجب تجدیدنظر در این همکاری می‌شود و لازم است در آن صورت مطابق مصوبات این شورا اقدامات متقابل در نظر گرفته شود.

 

وکلای ملت در بند 3 ماده واحده دولت را موظف کرده اند هرگونه عدم پایبندی طرف مقابل در زمینه لغو موثر تحریمها یا بازگرداندن تحریمهای لغو شده و یا وضع تحریم تحت هرعنوان دیگر به دقت رصد کنند و اقدامات متقابل در راستای احقاق حقوق ملت ایران انجام دهند و همکاری داوطلبانه را متوقف کند و توسعه سریع برنامه هسته ای صلح‌آمیز جمهوری اسلامی ایران راسامان دهد به طوریکه ظرف مدت 2 سال ظرفیت غنی سازی کشور به 190 هزار سوخت افزایش یابد و شورای عالی امنیت ملی مرجع رسیدگی به این موضوع است.

 

همچنین نمایندگان در بند 4 ماده واحده دولت را موظف کرده اند برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران را با چشم انداز تجاری – صنعتی از جمله در حوزه غنی‌سازی و تحقیق و توسعه منطبق با طرح درازمدت سازمان انرژی اتمی کشور دنبال کند – سازمان انرژی اتمی کشور باید طرح درازمدت 15 ساله کشور در حوزه غنی‌سازی و تحقیق و توسعه را حداکثری ظرف مدت 2 ماه پس از ابلاغ این قانون به تصویب شورای عالی امنیت ملی برساند. و با آژانس بین المللی انرژی اتمی ارایه کند به نحوی که پاسخگوی نیاز کشور برای سوخت راکتورهای قدرت و تحقیقاتی باشند.

 

وکلای ملت در بند 5 مقرر کرده اند با طراحی راکتور آب سنگین اراک و همچنین در صورت ضرورت تبادل ذخایر غنی‌شده، منوط به انعقاد قراردادهای قطعی و مطمئن جایگزین و وصول اطمینان نسبت به اجرای آنها باشند.

 

همچنین نمایندگان در بند 6 ماده واحده مصوب کرده اند نظارتهای آژانس بین المللی اتمی در چارچوب مقررات بین‌المللی و با رعایت مصالح امنیت ملی کشور که شورای عالی امنیت ملی مشخص می کند انجام می‌پذیرد و دولت باید مراقبت کند که در مسیر اجرای برجام و پس از آن حفاظت کامل از اسرار و اطلاعات طبقه بندی شده به ویژه در حوزه نظامی و امنیتی صورت گیرد. میزان همکاری با آژانس منوط به اقدامات احتیاطی لازم برای تضمین این امر، از سوی آژانس است. همچنین هیچگونه دسترسی نظارتی آژانس به مراکز نظامی و اشخاص حقیقی به بهانه برجام مجاز نیست مگر آنکه موارد به صورت جداگانه و با جزییات به تصویب شورای عالی امنیت ملی برسد.

 

نمایندگان در بند 7 ماده واحده این طرح مصوب کرده‌اند دولت و قوای مسلح کشور موظف است به منظور حراست از امنیت و منافع ملی کشور و حمایت از متحدین در مقابله با تروریست تدابیر لازم را نسبت به تقویت توانمندیهای دفاعی جمهوری اسلامی ایران در تمام زمینه های آب‌بندی و پدافندی از جمله هوایی، دریایی، زمینی، موشکی و ایجاد پدافند در مقابل حملات هسته‌ای و ساخت پیشران‌ها، باطری‌های هسته‌ای، تصویربرداری نوترونی و پزشکی هسته‌ای با قوت و جدیت برنامه‌ریزی اقدام کند.

 

همچنین نمایندگان در بند 8 ماده واحده دولت و سایر دستگاههای حاکمیتی را موظف کرده اند در چارچوب مصوبات عالی امنیت ملی تدابیر لازم را در نظر بگیرد تا در اثر اجرایی شدن برجام به هیچ وجه اجازه فرصت‌طلبی و سواستفاده در داخل کشور به آمریکا و دیگر دولتهای خارجی داده نشود و فرصتی برای نفوذ یا سوءاستفاده سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و امنیتی در اختیار استکبار جهانی قرار نگیرد.

 

نمایندگان در بند 9 ماده واحده این طرح دولت را موظف کرده‌اند منابع عالی آزادشده را در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی و رونق تولید، سرمایه‌گذاری های ضروری و با اولویت نیازهای بخش خصوصی و تقویت صندوق توسعه ملی ثبت کنند.

 

نمایندگان در تبصره 1 ماده واحده این طرح وزیر امور خارجه موظف کرده اند روند اجرای توافق‌نامه را هر سه ماه یکبار به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گزارش دهد و کمیسیون امنیت ملی موظف است هر 6 ماه یکبار گزارش اجرای برجام را به صحن علنی مجلس شورای اسلامی ارایه دهد.

 

نمایندگان در تبصره 2 ماده واحده این طرح که با اجرای این قانون «قانون الزام دولت به تعلیق اقدامات داوطلبانه در صورت اجرا و یا گزارش روند هسته‌ای به شورای امنیت» مصوب 1/9/1384 «قانون الزام دولت به تجدیدنظر در همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی» مصوب 6/10/1385 «قانون صیانت از دستاوردهای صلح‌آمیز هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران» مصوب 29/4/1389 و «قانون الزام دولت به حفظ دستاوردها و حقوق هسته‌ای ملت ایران» مصوب 2/4/1394 لغو می‌شود.

 

حساسیت موضوع برجام باعث ایجاد حواشی روز گذشته مجلس شد

اسماعیل جلیلی، نماینده مسجدسلیمان در مجلس با اشاره به تصویب طرح برجام به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت: رویکرد مجلس در بحث تعیین تکلیف توافق برجام یک اراده جمعی است هر چند که سه استراتژی در طول چند روزی که بررسی این طرح در مجلس بود وجود داشت یکی از آنها استراژی رد برجام بود که از سوی برخی از دوستان مطرح شد و پیگیری شد که نتیجه نیز نداشت و دیگر استراتژی بود که اصلا به این موضوع ورود پیدا نکنیم و اجازه بدهیم در موعد مقرر دولت به آن رسیدگی کند و استراتژی دیگری نیز که از سوی برخی از نمایندگان دنبال می‌شد به دنبال تعیین حدود در قالب یک طرح و تصویب آن به صورت قانونی برای اجرا توسط دولت با رعایت چارچوب‌ها اصلی و هدفهای موردنظر در بحث حفظ دستاوردها و انعطاف دولت برای اجرای توافق‌نامه بود.

 

وی اظهار کرد: در طول هفته‌های گذشته در جلسات مکرر طرح موردنظر مجلس مورد بررسی قرار گرفت و با اکثریتی نیز در مجلس کلیات این طرح به تصویب رسید که باید در جزییات منتظر پیشنهادات نمایندگان و کمیسیون‌ها باشیم و پیشنهاداتی که کمیسیونها تهیه کرده اند پیشنهاداتی خوبی است و اگر مجلس بر پیشنهادات کمیسیونهای فرعی متمرکز شود می‌تواند با جامعیت بیشتری این طرح را به تصویب برساند.

 

 

وی با اشاره به حواشی که در هنگام بررسی کلیات برجام از سوی برخی از افراد ایجاد شد گفت: شاید دلیل اینکه برخی این حاشیه ها را ایجاد کرده اند حساسیت موضوع بود که البته هر کدام از سه استراتژی فوق طرفدارانی داشت که تلاش می‌کردند استراتژی خود را به کرسی بنشاند و به همین دلیل نیز این مقابله را در صحن علنی نیز در بین طرفداران هم رد و هم کسانی که علاقه مند بودند مجلس به این موضوع نپردازد و هم کسانی که طرح را ارایه داده بودند پیش آمد.

 

رای نمایندگان نشان داد مایلند که مساله برجام به فرجام برسد

 

حجت الاسلام مجید انصاری، معاون پارلمانی رییس جمهور در حاشیه جلسه علنی امروز یکشنبه 19 مهر در جمع خبرنگاران با اشاره به رای مثبت مجلس به کلیات طرح یک فوریتی برجام در جمع خبرنگاران گفت: امروز روز خاصی برای مجلس بود و همه خبرنگاران شاهد بودند که مخالفین و موافقین با تمام ظرفیت حضور داشتند . به همین دلیل بحث های مفصلی شد و رای نمایندگان نشان داد که نمایندگان مایل هستند که مساله برجام به فرجام برسد.

 

وی اظهار کرد: این مساله مورد تاکید رهبر معظم انقلاب هم بوده و به هر حال نباید این پرونده دستاویز اختلاف شود و باید عامل وفاق ملی باشد.

 

وی با اشاره به این که این رای سرآغازی برای همدلی بیشتر و همراهی همه جریانات دلسوز نظام برای خدمت به مردم باشد و همچنین در جزییات نیز با همین دقت نظر که نمایندگان درباره مصالح ملی از خود نشان دادند به گونه ای تصویب شود که هیچ مشکلی در اجرای برجام به وجود نیاید.

 

معاون پارلمانی رییس جمهوری اظهار داشت: خوشبختانه طرحی که کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی به تصویب رسانده با دقت و کارشناسانه تنظیم شده است، گرچه دولت ممکن بود در برخی از بندها نظراتی هم داشت اما در مجموع آنچه که کمیسیون تصویب کرده و اگر در جزییات نیز به تصویب نمایندگان برسد من فکر می کنم زمینه اجرای برجام را هموار کند.

 

وی ادامه داد: پس از تصویب مجلس قطعا دولت از فردای آن روز مسوولیت سنگین تری را برعهده خواهد داشت و باید برای اجرایی کردن آن و رفع مشکلات تحریم ها و تنگناهای مردم تلاش بیشتری کند. من از نمایندگان مجلس برای رایی که دادند تشکر می کنم و امیدوارم در جلسه بعدی رای امروز خود را تکمیل کنند و امیدواریم در جزییات همین گزارش کمیسیون که گزارش کاملی است به تصویب برسد.

 

معاون پارلمانی رییس جمهور در پاسخ به این که اختلاف رای های مخالف و موافق طرح امروز بسیار کم بود و شما چگونه آن را ارزیابی می کنید اظهار داشت: در جزییات ما تابع نظر مجلس هستیم و هر چه که مجلس تصمیم بگیرد برای دولت محترم است . امیدوار هستم با دقت نظر نمایندگان و توضیحات کارشناسی که هم کمیسیون و هم دولت خواهند داد انشاء الله طرح کامل و جامعی به تصویب مجلس برسد.

 

مذاکرات هسته ای با عزتمندی و اقتدار انجام شد/تاریخ ثابت می کند که ما دست بالاتر بوده ایم

 

علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی در جلسه علنی امروز یکشنبه 19 مهر و در هنگام بررسی طرح اقدام متناسب و متناوب دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام گفت: ما آنچه که تاکنون انجام داده ایم براساس تعقل و تفکر و مفاهیم علمی که در این زمینه بوده است انجام داده‌ایم ما اینجا نیامده ایم که در خلاء‌به شما قول دهیم زیرا ما در خلاء مذاکره نکرده ایم.

 

وی با بیان اینکه ما براساس اصول و چارچوب مذاکره کرده ایم اظهار کرد: آیا این چارچوب و اصول را بنده مشخص می‌کنم؟ آیا نظام جمهوری اسلامی ایران بعد از 36 سال نتوانسته است به گونه ای رفتار کند که این چارچوب مشخص باشد.

 

وی ادامه داد: ما براساس کف و سقف برای ما تعیین شده است، تا الان سکوت کرده‌ام اما همین چند روز گذشته طرحی را در تلویزیون آورده بودند و برای من مرگ می‌خواست این فرد می‌گفت آقای صالحی 62 سالش است و عمر متوسط ایرانیان نیز 72 سال است و آقای صالحی تا ده سال دیگر که اجرای برجام انجام می‌شود فوت کرده است. آخر این چه نحوه حرف زدن است چرا خودش را جای خدا گذاشته است؟

 

وی ادامه داد: یک آقای همینجا آمد و به من گفت: بر روی تو سیمان می‌ریزیم و تو را می‌کشیم این نحوه گفتن است آیا اینگونه رفتارکردن مناسب است؟

 

وی اضافه کرد: عنایت کنید که چگونه علیه ما جوسازی می‌کنند از عدم تخصص افکار عمومی سوءاستفاده می‌کنند مثلا‌ً می گویند پلوتونیوم مهم است آن را از دست داده ایم و یا برخی می‌گویند پلوتونیوم برای گداخت هسته ای به کار گرفته می شود نگاه کنید چگونه مساله را مخدوش می کند.

 

صالحی با بیان اینکه حرف حق ممکن است برای بعضی ها تلخ باشد گفت: من به عنوان کسی که 40 سال در مورد مسایل علمی کار کرده ام می گویم و به حرفم اعتماد دارم، حالا که قرار است سیمان بر روی من ریخته شود پس به حرفهایم گوش کنید.

 

این سخنان صالحی موجب واکنش تعدادی از نمایندگان شد.

 

صالحی در پاسخ این واکنش ها گفت: هیچوقت و هیچگاه قصد توهین به کسی را ندارم اگر می خواهید برداشت کنید بحث دیگری است.

 

آقای نقوی شما با دقت گوش کنید. شما که اینقدر بر روی برجام وقت گذاشته‌اید، گوش دهید و سپس اگر می خواهید علی من فریاد بزنید بزنید.

 

صالحی اضافه کرد: اگر راکتور فعلی اراک به کار گرفته شود 8 کیلو پلوتونیوم در کار تولید می کند و 30 سال عمر این راکتور این پلوتونیوم 240 کیلو می شود برخی می گویند پلوتونیوم مهم است ان را کنار نگذارید، می گویند از پلوتونیوم در راکتورهای قدرت می شود استفاده کرد.

 

صالحی ادامه داد: 240 کیلو بعد از سی سال می خواهیم در راکتور تولید کنیم که سی سال بعد ان را مورد استفاده قرار دهیم یعنی اینکه هر مجتمع سوخت 500 کیلو است و 7درصد می شود 35 کیلو یعنی 5 الی 6 مجتمع لازم است.

 

رییس سازمان انرژی اتمی گفت: یکی می گوید آب سنگین را صادر نکنید و برای راکتور گداخت ان را به کار بگیرید باید از این آقا پرسید چه مقدار دتورم برای گداخت نیاز است، هر هزار مگابایت صد کیلو دتورم می خواهد که ما الان 20 تن در آب سنگین تولید می کنیم که یک چهارم آن دتورم است یعنی حدود 4 هزار کیلو در سال، گداخت بعد از 40 سال دیگر به کار گرفته می شود و ما از الان تا 40 سال دیگر که 4 هزار کیلو داریم می شود 160 هزار کیلو یعنی در واقع هر هزار مگابایت صد کیلو دتورم می خواهد چرا اینگونه صحبت می کنید.

 

وی گفت: والله والله در مسایل هسته‌ای نه با کندی و نه توقف روبرو نمی‌شویم، آب سنگین می‌ماند تحقیقات سر جای خودش است و غنی سازی نیز انجام می‌شود.

 

صالحی گفت: آن چیزی که انها می خواستند محقق نشد انها می خواستند در کشور ما بلوغ فناوری هسته ای نباشد به لطف هسته ای ما این دانش را داریم و این واقعیت است.

 

وی اضافه کرد: رهبری تکلیف ما را در مذاکره روشن کرده‌اند و ما باید به گونه ای رفتار می کردیم که عزت و اقتدار و فناوری هسته ای پابرجا بماند و این مذاکرات با افتخار و عزت‌مندی انجام شد.

 

رییس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: ما مذاکرات را در نهایت عزت مندی انجام دادیم و تاریخ بعدا ثابت می کند که دست بالاتر را ما داشتیم.

 

وی گفت: تنها محدودیت هایی که پذیرفتیم محدودیتهایی بود که سر راه بمب هسته ای بود زیرا ما بنا به فرمایشات مقام معظم هسته ای هیچگاه به دنبال این نبوده ایم و هر محدودیتی نیز در سر راه تولید هسته ای باشد ان را می پذیریم وهر چه دلشان می خواهد در این موضوع محدودیت بگذارند.

 

وی اضافه کرد: ما تحقیق و توسعه، آب سنگین و فروش اورانیوم غنی‌شده و آب سنگین را خواهیم داشت و کسی آن را از ما نخواهد گرفت.

 

وی با بیان اینکه نقش آفرینی مقام معظم رهبری ما را به این قله افتخار رسانده است گفت: برجام سند افتخاری است برای این ملت است و بدانید با برجام منافع و حاکمیت ملی حفظ می شود.

 

اگر امریکا به تعهداتش عمل نکند آن را پشیمان می کنیم

 

علاالدین بروجردی رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در موافقت با طرح برجام گفت: موضوع هسته ای یک موضوع امنیتی ملی است و رفاه اولین لازمه هر تصمیمی در این مورد است به همین دلیل ساختار شورای عالی امنیت ملی برای هدایت و تدوین همیشه بنا بوده و حاکم بر روند 12 ساله گذشته بوده است.

 

وی افزود: براساس تاکید مقام معظم رهبری به دلیل جلوگیری از دو دستگی 4 تن از اعضای فراکسیون اصولگرایان و سه نفر از رهروان ولایت برای این طرح حاضر شده‌اند که برخی‌ها می‌گویند این طرح نصیحت‌نامه است.

 

بروجردی افزود: این یک طرح دولت را موظف می کند به اجرا و نصیحت گانه نیست و یک اقدام قانونی است.

 

رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس در ادامه خاطرنشان کرد: آمریکایی‌ها به خوبی این ملت را آزموده‌اند و می‌دانند با ملت ایران نمی‌توانند شوخی کنند و اگر بازی دربیاورند موفق نمی‌شوند و اگر تعهدات طرف مقابل در صحنه عمل صورت نگیرد کار داوطلبانه دولت متوقف خواهد شد و توسعه سریع برنامه هسته ای ایران را دولت باید به گونه‌ای سامان دهد که در 2 سال به 190 هزار سوخت برسیم.

 

بروجردی تاکید کرد: حتما امریکایی‌ها با کسانیکه دوستان به حق از آنها نگرانند نمی‌توانند با این نظام و تصمیم گیری‌ها بازی کنند ما براساس یک واقعه‌گرایی خرد جمعی و مصاف نابرابر توانستیم بسیاری از خاکریزهای آنها را فتح کنیم و شاکله ای ایجاد کنیم که از درون آن منافع ملی را به دست آوریم.

 

نماینده مردم تهران اعلام کرد: اگر آنها اقداماتشان را انجام ندهند ما در عرصه صلح‌آمیز گامهای بلندی برمی داریم که امریکا و همپیمانانشان پشیمان شوند.

 

طرح برجام چون مورد تایید وندی شرمن است قبول نیست

 

حمید رسایی نماینده تهران در اخطاری در روند بررسی طرح برجام در مجلس با استناد به بند 5 اصل 3 آیین نامه داخلی مجلس گفت: طبق این بند باید دولت برای طرد کامل استعمار و جلوگیری از نفوذ اجانب تمام امکانات خود را بکار گیرد.

 

وی افزود: رهبر معظم انقلاب نیز در پاسخ به نامه آقای روحانی در مورد توافق ژنو اعلام کردند: عجله نکنید و تمام مراحل قانونی در مورد طرح برجام را در نظر بگیرید که دولت نه لایحه داد که به قانون عمل کرده باشد و نه مسیر طرح به درستی در مجلس پیگیری شد.

 

وی افزود: این طرح قابل قبول نیست زیرا خانم وندی شرمن آن را تایید کرده است.

 

علی لاریجانی رییس مجلس در پاسخ به این اخطار آن را قابل قبول ندانست.

 

حمله تعدادی از نمایندگان به صالحی

 

در ادامه جلسه علنی یکشنبه 19 مهر و در هنگامی که علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی به عنوان نماینده دولت در دفاع از طرح برجام سخن می‌گفت برخی از سخنان وی مورد اعتراض نمایندگان قرار گرفت.

 

دخیل عباس زارع‌زاده نماینده مهریز و بافق و همچنین حجت‌الاسلام نبویان نماینده تهران از جمله نمایندگانی بودند که در اعتراض به سخنان صالحی به سمت وی حمله کردند. که این نمایندگان از سوی نمایندگان دیگر کنترل شدند.

 

کلیات طرح یک‌فوریتی اقدام متناسب و متقابل ایران در اجرای برجام تصویب شد

 

در پایان جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی کلیات  طرح یک‌فوریتی اقدام متناسب و متقابل ایران در اجرای برجام با 139 رأی موافق، 100 رأی مخالف و 12 رأی ممتنع از مجموع 256 نماینده حاضر به تصویب رسید.

 

علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی پس از تصویب طرح اعلام کرد که جزئیات آن در جلسه بعد مجلس یعنی سه شنبه ۲۱ مهرماه به بررسی گذاشته خواهد شد.

 

تصویب طرح برجام منافع و مصلحت نظام اسلامی را تامین می‌کند

 

ابراهیم نکو نماینده مردم رباط کریم و بهارستان در مجلس در موافقت با طرح برجام در صحن علنی مجلس شورای اسلامی گفت: امروز برخی صحبتهای در مجلس صورت گرفت که در شان مجلس نبود مجلسی که عصاره ملت است بیان این مطالب در آن صحیح نیست متاسفانه رفتارهایی میان موافقان و مخالفان ایجاد شد که نشاندهنده دوقطبی بودن مجلس است و این امر مخالف فرمایشات رهبری است.

 

امروز اگر برجام تصویب شود اتفاقاتی خواهد افتاد اما بعد از توافقنامه شکی وارد اقتصاد شده است و همه منتظرند تا تکلیفشان مشخص شود در واحدهای تولیدی عرضه و تقاضا به مشکل برخورده است پس سکوتی در اقتصاد حاکم است تکلیف برجام باید مشخص شود و راه روشن است امروز باید در این موضوع به اتحاد برسیم اگر می خواهیم تکلیف روشن شود باید به صورت منطقی و قانونی برخورد کنیم قانونی که مجلس می‌گوید آنچه که رای بیاورد به اجرا می آید و انچه که اکثریت رای قالب را نداشته باشد از دوره خارج می شود اینکه هر کس نظرات خود راقالب بر دیگران بداند صحیح نیست. و حاشیه درست کردن است از این امر خودداری کنیم. حاشیه سازی برازنده مجلس نیست پیشنهاداتی ارایه شده و طرحهایی در کمیسیون بررسی شده اگر به کمیسیون احترام می گذاریم باید پیشنهادات داده شده را عمل کنیم.

 

وی گفت: امروز مجلس آزمونی دیگر را پیش رو دارد جامعه راجع ما قضاوت خواهد کرد باید در این تصمیم مصالح نظام در نظر گرفته شود اجازه نخواهیم داد سلطه بیگانگان مورد تایید قرار گیرد همه سرباز نظام هستیم و مخالف و موافق نداریم ما به وظیفه خود و فرمایشات رهبری عمل می‌کنیم.

 

وی گفت: طرحی با این محتوا راه نفوذ را بر بیگانگان می‌بندد در بند 3 دولت موظف است در صورت عدم پایبندی بر تحریمهای لغو شده اقدام مقابله به مثل کند این کجایش مخالف مصالح ماست در بند 6 نظارت در چارچوب بین‌المللی و در چارچوب نظام و شورای عالی امنیت ملی است این کجایش مخالف نظام است.

 

وی ادامه داد: در زمینه اقتصادی عرضه و تقاضا در حال حاضر با مشکل مواجه است اما تایید این برجام نفع و سودمالی ما را تامین می‌کند.

 

آنچه در حادثه منا پاسخ داد دیپلماسی خنده و خواهش نبود

 

حسین طلا نماینده مردم در مجلس در مخالفت با طرح برجام گفت: در تاریخ کسانی می مانند که به قله‌ها آرمانی نگاه می‌کنند و استقلال یک کشور را حفظ می کنند مانند مهاتمام گاندی که کفش چوبی پوشید تا استقلال صنعتی خود را حفظ کند یا مانند ویتنام که بمباران تحمل کردند تا استقلال ارضی کشور خود را حفظ کنند. شهدا خون داده‌اند تا کشور مستقل بماند. قیام امام حسین زنده ماند زیرا زن و فرزند زندگی را فدا کرد هیچ کشوری در ازای واگذاری غذا و دارو استقلال نمی‌یابد.

 

وی اظهار کرد: یک مقام عالیرتبه گفته قدرت ما از اقتدار نظامی نیست بلکه از اقتدار کشاورزی است اما آیا آمریکا به خاطر موشک از ما می‌ترسد یا به خاطر هویج.

 

وی با اشاره به شکل گیری مجمع عقلا در مجلس در زمان دفاع مقدس گفت: ما در جنگ بوده‌ایم که بحث و گفتگوی صلح بود برای امام نامه نوشته‌اند و امام فرموده‌اند این حرفها رزمندگان را دلسرد می‌کند و امام همه را سر جای خود نشاند آنچه ظریف را پای میز مذاکره نشاند برگهای جریان مقاومت بود چون 19 هزار سانتریفیوژ داشتیم و این برگ برنده مقاومت در دست ظریف بود.

 

وی با بیان اینکه پیوستهای برجام گذاشت مگر می شود در خلاء تصمیم گرفت گفت: این طرح برجام کجاست کجای قانون آمده است گفتند ما امضا نمی کنیم چیزی که امضا نشده چگونه در خلاء تصمیم‌گیری شود. طرحی را که ظریف با یک پرینت عرضه کرده چگونه ما تاسیس کنیم بعد گفتند طرح اصلی را برگردانید تا ترجمه را درست کنیم.

 

ما برجام را تایید نمی کنیم اما اجازه می دهیم دولت تحت شرایطی آن را اجرا کند

 

کاظم جلالی، نماینده مردم شاهرود در مجلس در موافقت با طرح برجام گفت: ما به دنبال دو نکته قبول کردیم که این طرح در مجلس مورد بررسی قرار بگیرد اول اینکه برخی از مصوبات مجلس با اجرای برجام مغایرت داشت و باید تعیین تکلیف میشد و دوم اینکه مقام معظم رهبری صریحاً اعلام کرده بودند که مجلس باید وارد این مساله شود.

 

جلالی با تاکید بر این نکته که ما گاوبندی نداریم و هیچ کدام مطلق طرفدار دولت نیستیم افزود: این یک مساله ملی است پس باید تلاش کنیم آن را درست بررسی کنیم و استناد به حرفهای دشمنان ماست مثل خانم وندی شرمن برای کوبیدن مسئولین کشور درست نیست.

 

جلالی در انتقاد به برخی از نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه برجام لغو تحریمها را به دنبال ندارد گفت: پس ان زمان که تحریمها تصویب می شد چرا نمایندگانی که اصولگرا هستند صدایی نداشتند و زمانی که دولت قبل داشت تلاش می کرد سوخت داخلی را ارایه کند و سوخت برای راکتور دریافت کند این نمایندگان چرا نمی‌پرسیدند چرا سوخت می‌خواهد از کشور خارج شود.

 

نماینده مردم شاهرود با تاکید بر این نکته که ما نباید مذاکره کنندگان را خائن بدانیم افزود: عبارتهایی که مقام معظم رهبری درخصوص مذاکره کنندگان بیان کرده اند اگر درخصوص هر شخص دیگری میفرمودند ما چه تابویی برای آن شخص ایجاد می‌کردیم.

 

رییس مرکز پژوهشهای مجلس در اظهارات یکی از نمایندگان مخالف درخصوص گفته های مدرس اشاره کرد و گفت: مدرس زمانی حرف می زد که رضاخان حکومت می کرد اما ما زمانی حرف می زنیم که ولی فقیه کارشناس و دلسوز در راس حکومت است.

 

وی افزود: برخی ها اقای لاریجانی را که عضو شورای امنیت ملی است و در جلسات هسته ای و جلساتی با رهبری حضور داشتند می گویند نمی فهمد ولی برخی از دوستان که با واسطه ها درارتباطند می گویند می فهمند.

 

تیم مذاکره کننده نتوانسته از حق ایران در برابر گرگهای امریکایی و اروپایی دفاع کند

 

علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران در مخالفت با طرح برجام در صحن علنی مجلس گفت: امروز توافق نامه برجام در حالی بررسی می‌شود که ابعاد مختلفی دارد و متاسفانه دولت تدبیر و امید در اولین گام این طرح را به مجلس ارایه نداد و قانون را رعایت نکرد و این بی‌توجهی به قانون و مجلس در تاریخ ثبت شد.

 

وی ادامه داد: در رسیدگی به برجام در مجلس هم از همه خطوط قبلی عبور شده و ما در کمیسیون برجام به این نتیجه رسیدیم که تیم مذاکره کننده کشورمان قوانین تصویبی سالهای 84، 88 و 94 مجلس را رعایت نکرده‌اند.

 

زاکانی به کمیسیون بررسی برجام اشاره کرد و گفت: گزارشی توسط این کمیسیون تهیه و خدمت مردم و نمایندگان ارایه شد و در مسیر بررسی‌های ما معلوم شد همه ادعاها بدون هیچ خللی نادرست است.

 

نماینده مردم تهران افزود: ادعای اول این بود که برجام سایه جنگ را از سر کشور برگرفت و همه گفتمانهای کمیسیون مبنی بر این بود که اقتدار ایران باعث شد سایه جنگ از سر کشور کنار رود.

 

وی گفت: همچنین اعلام شده که برجام ما را از فصل 7 منشور حقوق بشر سازمان ملل خارج کرده اما ما هنوز ذیل بند 41 فصل 7 هستیم.

 

زاکانی به اظهارات ظریف مبنی بر اینکه اگر ایران تعهدات ژنو را انجام نمی‌داد فروش نفت امکان نداشت اشاره کرد و گفت: این در حالی است که قبل از ژنو ما روزانه 1/1 میلیون بشکه نفت می‌فروختیم.

 

این نماینده مجلس در ادامه به اظهارات وزارت خارجه مبنی بر اینکه با اجرای برجام تحریمها لغو می شود اشاره کرد و پاسخ داد: در متن برجام آمده که تحریمها لغو می‌شود اما در ضمیمه 2 توضیح تحریم و در ضمیمه 5 زمانبندی آنها مطرح شده و با اجرای برجام هیچ تحریمی به جز 5/4 تحریم دستور رییس‌جمهور آمریکا لغو نمی‌شود.

 

برجام یک مساله ملی است من از آن بهره‌ای نمی‌برم

 

علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران در ادامه بررسی طرح برجام در صحن علنی مجلس در پاسخ به اظهارات رییس مجلس شورای اسلامی که ساعتی پیش انجام شده بود مبنی بر خلاف خواندن اخبار از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی درخصوص رد طرح برجام گفت: آقای لاریجانی شما به من گفته اید من خلاف گفته ام و دروغ گفته ام در صورتی که طبق آیین نامه داخلی مجلس اگر در جلسه رسمی تلویحاً اظهارات یک نماینده خلاف دانسته شود باید به او اجازه دفاع داده شود.

 

زاکانی افزود:‌یکی از دوستان به من در شورای عالی امنیت ملی گفت: که شما در جلسه دیشب حضور یافته و هر آنچه که من می گویم یکی از دوستان حاضر در جلسه شما و آقای شمخانی گفته‌اند.

 

لاریجانی در پاسخ به این اظهارات زاکانی گفت: من می گویم با آقای شمخانی جلسه داشتم این طح را قرائت کردیم و مورد تایید قرار گرفت و به صورت مستقیم صحبت می کنم شما اظهارات شخص واسطه را بیان می‌کنید؟

 

لاریجانی تاکید کرد: این طرح، طرح من نیست و یک طرح ملی است چرا جوری صحبت می کنید که انگار من منفعتی از این طرح می برم.

 

رییس مجلس افزود: رهبر معظم انقلاب از ابتدا درخصوص بررسی طرح برجام تاکید داشتند و این یک مساله ملی است که من از آن دفاع می‌کنم چرا طوری می کنید که انگار من از این مساله بهره‌ای می‌برم.

 

برجام عبورگاهی از خطوط قرمز نظام است

 

روح الله حسینیان،  در مخالفت با طرح برجام گفت: مجلس سلطه بیگانگان در کشور را تحمل نمی کند این موضوع مخالف قانون است.

 

ما وظیفه داریم هرگاه از قوانین تخطی شد اعلام کنیم که انحراف یافته‌ایم سلطه بیگانگان دخالت در امور کشور است بعد از 15 سال خود را از توسعه محروم کرده‌ایم. این قرارداد (برجام) سلطه بیگانگان در کشور را حاکم کرده و موجب تصمیم گیری آنها خواهد شد.

 

وی با اشاره به اصل 110 قانون اساسی و وظایف رهبر انقلاب در اصول کلیه نظام اظهار کرد: در این طرح بارها از خطوط قرمز رهبری عبور کرده‌اند ظریف و صالحی بارها از این خط قرمز رهبری عبور کرده‌اند برجام عبورگاهی برای عبور از خط قرمز رهبری است.

 

وی اظهار کرد: در اصل 125 باید مقابل نامه‌ها و عهدنامه ها بعد از تصویب مجلس رییس جمهور امضا کند رییس جمهور می گوید من این طرح را امضا نمی‌کنم و ما برجام را به رسمیت نمی‌شناسیم. مجلس نمی تواند در مقابل چنین بی‌قانونی بی اعتنا باشد.

 

لاریجانی در پاسخ به این نماینده گفت: مجلس قانون اساسی را تصویب کرده است و رهبری نیز بر آن احاطه دارند کجای این طرح سلطه بیگانگان است.

 

وی ادامه داد: وقتی ما عضو آژانس هستیم و این عضویت را پذیرفته‌ایم پس این نظارت است نه سلطه ما قبول کرده ایم که اگر عضو آژانس شویم برمعادن نظارت کنند مگر بر نطنز نظارت نداریم پس نظارت یعنی چه؟ باید مشکل را حل کنیم نظارت آژانس معنی سلطه ندارد.

 

طرحی که تمام خواسته های امریکا را تامین می کند به صلاح ما نیست

 

زاکانی، نماینده تهران در مخالفت با طرح برجام امروز 19 مهر در صحن علنی مجلس گفت: این طرح براساس مواد کمیسیون مجلس به تصویب رسید و در صحن منعکس شد. اما در فراکسیون باید این مشکل حل می شد و مورد بحث واقع می‌شد و در نهایت آنچه مورد توجه اصولگرایان بود مورد دقت واقع نشد و مشکل در جای خود باقی ماند.

 

وی خطاب به لاریجانی گفت: ما در صحن مجلس سکوت کردیم و امکان تصحیح مشکلات داخل طرح را فراهم کردیم طرحی که به بیانیه سیاسی بیشتر شبیه است.

 

وی تاکید کرد: طرحی که وندی شرمن گفته تمام خواسته های امریکا را تامین می‌کند موافق ما نیست و تصویب نمی‌کنیم.

 

وی خطاب به لاریجانی گفت: شما در صحن مجلس از دو فراکسیون هزینه کردید در حالیکه دست خط های دبیرخانه موجود است و هیچ یک آن را تایید نمی‌کند.

 

وی گفت: بنده در دبیرخانه حضور داشتم که رییس شورای عالی امنیت ملی زنگ زدند و گفتند این طرح را از دستور خارج کنید. بنده از همینجا اعلام می کنم ما نیاز به تفاهم داریم نه نیاز به ضدیت ما مکمل دولت هستیم و لازم می دانم با این تذکر را از دستور کار خارج کنید.

 

وی در پاسخ به این نماینده مجلس گفت: این طر از 2 ماه پیش وارد مجلس شده است و در حال طی مراحل قانونی است.

 

تصویب طرح برجام دست دولت را برای دفاع از حقوق ملت باز می‌گذارد

 

هادی قوامی نماینده مردم تهران در مجلس در موافقت با طرح برجام امروز 19 مهر گفت: ابتدا لازم می‌دانم شهادت سردار همدانی را تسلیت گفته و در مورد بررسی طرح برجام گفت: باید ببینیم با تصویب این طرح چه شرایطی ایجاد می شود آیا اتفاق بهتری می افتد یا شرایط مساعدتر می‌شود.

 

وی با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری و آغاز عملکرد برجام از 26 مهر گفت: طبق نظر رهبر انقلاب باید مجلس فعالتر در این زمینه باشد و بتوانیم اقدام شایسته در این زمینه انجام دهیم و با توجه به تمام اصول آن را بررسی کنیم.

 

وی ادامه داد: اگر به ضوابط قانونی نگاه کنیم ایا اصل 43 که اقتصاد مقاومتی را بیان می کرد و به آن عمل می کردیم بهتر نبود آیا امروز وابستگی اقتصادی را کمتر نمی کرد و چانه‌زنی ما را کمتر نمی کرد.

 

وی ادامه داد: در ارتباط با بیکاری جوانان اگر اقدامات بهتر بود آیا امروز وضعیت اشتغال اینگونه بود اینها جزو اصول قانونی هستند و حتماً همه باید برای عمل به آن همراه باشیم اما قطعا مخالفان هم دلسوزان نظام هستند.

 

وی ادامه داد: همدلی و همجهتی در بحث هسته‌ای بسیار مهم است و باید بحث ها به دور از تنش و در راستای آرمانهای امام (ره) و انقلاب اسلامی صورت گیرد تصویب این طرح در جهت افزایش و بهبود ال سی و افزایش وارداتی سرمایه ای خواهد شد. چگونه می توانیم صنایعی را که زمین مانده اند و فرسوده‌اند دوباره احیا کنیم. آیا با وضعیت موجود امکان این امر وجود دارد.

 

طرح برجام را تصویب نکنید تا دولت لایحه دهد

 

الیاس نادران نماینده مردم تهران در مجلس در مخالفت با برجام گفت: اگر دولت احتیاج می‌بیند به اینکه باید مصوبه‌ای از مجلس برای اجرای برجام داشته باشد چرا لایحه‌ای در این خصوص به مجلس ارایه نکرده است.

 

وی به تاکیدات برخی از نمایندگان مبنی بر نظر شورای عالی امنیت ملی مبنی بر لزوم تصویب طرح برجام گفت: من تابع شورای عالی امنیت ملی نیستم من تابع مصوبات آیین‌نامه داخلی مجلس و قانون اساسی هستم و مجلس هم باید مطابق اصول قانون اساسی و آیین نامه داخلی به این طرح رسیدگی کند.

 

وی ادامه داد: وقتی یک طرحی مهم است نباید یک شوری بررسی شود.

 

نماینده مردم تهران افزود: دولت همواره تاکید می‌کند ما از اقتصاد مقاومتی بهره می‌بریم و معطل لغو تحریم‌ها نیستیم اما بازار را معطل اجرای برجام کرده و چرا دولت مسئولیت فشار اقتصادی و معیشتی به مردم را نمی‌پذیرد و همه کم و کاستی‌ها را گردن تحریم‌ها می‌اندازد.

 

وی به بند اول طرح برجام اشاره کرد و گفت: در این بند فتوای رهبری قانونی شده و این وهن ماست یا وهن رهبری در پس این بازی چیست؟

 

وی یادآور شد: کمیسیون ویژه بررسی برجام که 40 روز به این کار مشغول بود گزارش خود را در صحن علنی مجلس ارایه کرد اما در حال حاضر ردپایی از آن گزارش دراین طرح دیده نمی‌شود.

 

وی در پایان به نمایندگان گفت:‌ عده‌ای می‌خواهند با کلیات این طرح موافقت کنند و در جزییات نظراتشان را ارایه دهند. که به نظر من نباید اجازه دهیم که این طرح تصویب شود تا دولت مسئول باشد لایحه ارایه دهد.

 

مخالفت‌های جبهه پایداری در صحن مجلس با طرح برجام

 

تعداد زیادی از نمایندگان و از جمله روح الله حسینیان، حمید رسایی، حاجی دلیگانی، جواد کریمی قدوسی، و سایر نمایندگانی از جبهه پایداری در صحن علنی مجلس با فریادهایی و همچنین در اخطارها و تذکرات متعددی مخالفت خود را با طرح برجام که در حال حاضر کلیات آن در صحن مجلس در حال بررسی است انجام دادند.

 

حجت الاسلام نقویان، حجت الاسلام آقاتهرانی، روح‌الله جانی عباسپور، سلیمانی، شهروز افخمی، اسماعیل کوثری، حسین طلا با تجمعی به نزد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان که در صحن مجلس حضور دارند رفتند.

 

این نمایندگان منتقدان برجام هستند و هم اکنون نیز به شکل گروهی در صحن مجلس حضور دارند و خواستار عدم بررسی طرح برجام هستند.

 

همچنین علی اکبر صالحی رییس کمیسیون انرژی اتمی به جمع تیم مذاکره کننده که در صحن مجلس هستند رفته است.

 

تعلیق حج بهترین راهکار نیست/مدیریت حج را از عربستان بگیریم

 

سیدباقر حسینی، عضو هیئت رییسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در مورد اینکه جمهوری اسلامی ایران چه اقداماتی را در رابطه با حادثه منا انجام بدهد به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت: نه تنها جمهوری اسلامی ایران بلکه همه کشورهای مسلمان باید تکلیف برگزاری حج را روشن کنند، از نظر ما عربستان برای برگزاری مراسم حج بسیار ضعیف و ناتوان است.

 

وی اظهار کرد: متاسفانه بیشتر کسانی که در حادثه منا جان باختند. به دلیل ضعف مدیریت و عدم تدبیر و ناشیگری و یا غرض‌ورزی ماموران سعودی بوده است که این ضعف بزرگی بوده است که متوجه دولت عربستان است.

 

حسینی تصریح کرد: متاسفانه کشوری که مدیریت مراسم حج و مسئولیت جان این تعداد زائر را به عهده گرفته است نمی‌داند که چگونه باید این مراسم را مدیریت کند که چنین فجایعی به بار نیاید و قطعاً چنین کشوری صلاحیت ندارد و باید همه کشورهای مسلمان تلاش کنند تحت عنوان تشکیلاتی تشکیل دهند که مدیریت مناسک حج را به عهده بگیرند و حقوق جان باختگان را نیز پیگیری کنند.

 

حسینی خاطرنشان کرد: باید در مورد اینکه چه عواملی باعث بروز این حادثه شده است زیرا در حال حاضر با توجه به رفتار ماموران سعودی شائبه عمدی بودن این حادثه بسیار مطرح است و اگر تعمدی نبوده است چرا ماموران سعودی امداد رسانی نکرده اند زیرا اگر امدادرسانی به موقع انجام می شد این تعداد زائر جان نمی‌باختند.

 

عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس تصریح کرد: البته تقسیم بندی زائران نیز خودش می تواند یکی از دلایلی باشد که مشخص کند دولت عربستان در این حادثه مقصر بوده است یا نه.

 

وی در رابطه به اینکه برخی تعلیق حج از سوی جمهوری اسلامی ایران مطرح می کند گفت: در واقع تعلیق حج به عنوان اولین راهکاری نیست که جمهوری اسلامی ایران بخواهد در مورد آن فکر کند زیرا اگر مشاهده کنیم متوجه می شویم که صحبتهای داعشی ها و همچنین سایر گروههای تکفیری این است که خللی در مراسم حج ایجاد کنند و حتی فتوا داده بودند که خانه کعبه باید خراب شود زیرا بت‌پرستی است بنابراین این که ما بخواهیم حج را تعلیق کنیم راهکار صحیحی نیست.

 

وی تاکید کرد: در واقع ما باید راهکاری بیاندیشیم که اهداف دشمن با آن محقق نشود، ضمن اینکه با برخورد جدی با عاملان این فاجعه بتوانیم مدیریت حج را نیز از عربستان بگیریم زیرا این بسیار به نفع جهان اسلام خواهد بود.

 

روسیه با ایران برای مبارزه با تروریسم مشورت کرده است

 

علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی پس از دیدار و نشست مشترک با رئیس مجلس سنای لهستان  در ارزیابی خود از حمله هوایی روسیه به داعش در سوریه در جمع خبرنگاران گفت: در مورد حمله روسیه به سوریه قضاوت زود است. البته قبل از این اقدامات مشورت‌هایی با ایران انجام شده تا ائتلافی برای مبارزه با تروریسم ایجاد شود.

 

وی اظهار کرد: به نظرم در این مسأله روسیه با دقت نظر عمل کرده ولی باید دید که چقدر این اقدامات ادامه خواهد داشت و با چه کیفیتی خواهد بود.

 

 لاریجانی همچنین ضمن ابراز خشنودی از سفر رئیس مجلس سنای لهستان به ایران، گفت: رئیس مجلس سنای کشور لهستان در رأس هیأت عالیرتبه از نمایندگان مجلس سنا به ایران آمده که ما از ایشان به دلیل پذیرش دعوتمان تشکر می‌کنیم.

 

وی با بیان اینکه ایران و لهستان در طول صدها سال ارتباط نزدیکی با یکدیگر داشته‌اند، گفت: حدود 120 هزار نفر از مردم لهستان در جنگ جهانی دوم به ایران پناهنده شدند و ایران در نهایت احترام از آنها پذیرایی کرد. در طول سالیان گذشته همواره ایران و لهستان روابط دوستانه و صمیمانه‌ای داشته‌اند.

 

رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در نشست مشترک با رئیس مجلس سنای لهستان در زمینه همکاری‌های پارلمانی و همچنین گسترش همکاری‌های اقتصادی صحبت شده است، گفت: در این جلسه در خصوص سرمایه‌گذاری در حوزه نفت،‌ گاز، کشتی‌سازی، واگن و سایر صنایع بحث و بررسی صورت گرفت. همچنین در مورد تصویب قوانینی همچون اجتناب از مالیات مضاعف و قوانینی که به تسهیل سرمایه‌گذاری در کشور بیانجامد، صحبت شد.

 

لاریجانی گفت: در این جلسه در خصوص موضوعات مهم منطقه‌ای همچون وضعیت آشفته امروز در منطقه به وسیله تروریست‌ها و بحران‌آفرینی‌ها در فلسطین و مشکلات کشورهایی مثل سوریه، عراق و افغانستان به دلیل حضور تروریست‌ها بحث و تبادل نظر صورت گرفت.

 

رئیس قوه مقننه با مهم خواندن سفر رئیس مجلس سنای لهستان به ایران ابراز امیدواری کرد که این سفر در ارتقاء سطح روابط و همکاری‌های سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و دانشگاهی کمک جدی کند.

 

 همچنین بوگدان بروسوئیچ ،ریس مجلس سنای لهستان ،بعد از نشست مشترک با رئیس مجلس شورای اسلامی و بحث و تبادل نظر، با تأکید بر اینکه هرگز بین دو کشور لهستان و ایران مشکلی وجود نداشته است، گفت: هیچ نکته تاریکی در تاریخ روابط دو کشور وجود نداشته و این دو کشور هرگز با یکدیگر جنگ نکرده و همواره با یکدیگر همکاری داشتند.

 

وی با بیان اینکه 540 سال از تأسیس روابط سیاسی بین دو کشور می‌گذرد، گفت: لهستان ورود 120 هزار لهستانی که از روسیه در جنگ جهانی دوم وارد ایران شده بودند را به خاطر دارد که با توجه به این گذشته تاریخی و سوابق خوب همکاری دو کشور دید لهستان نسبت به ایران بسیار مثبت است.

 

عاقبت برجام عاقبت‌بخیری است

 

محمدرضا تابش، نماینده اردکان در مجلس شورای اسلامی در رابطه با سرانجام برجام به خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان گفت: سرانجام برجام عاقبت‌بخیری است.

 

وی با بیان اینکه در هر صورت برجام با توجه به همه حواشی که وجود دارد اجرایی خواهد شد اظهار کرد: ما دلیلی برای اینکه برجام اجرایی نشود نداریم زیرا 6 کشور دیگر قصد دارند آن را اجرایی کنند و دلیلی ندارد که ما آن را اجرایی نکنیم.

 

تابش بیان کرد: ما دغدغه‌ها و نگرانی‌هایی را که داریم بسته‌بندی کرده‌ایم و در اختیار شورای عالی امنیت ملی قرار داده‌ایم که در این راستا مجلس نیز کاری انجام داده باشد.

 

وی با اشاره به طرح یک فوریتی مجلس در این زمینه خاطرنشان کرد: در هر صورت هم دولت و هم مجلس بر روی این طرح نقطه نظراتی دارند و هر دو طرف خواستار این هستند که تغییراتی را در این طرح اتفاق بیفتد اما جو مجلس و مسایلی که در طرح آمده است که بیشتر اختیارات را به شورای عالی امنیت ملی واگذار کرده است باعث می‌شود که برجام در همان مسیری بیفتد که از ابتدا نیز پیش‌بینی می‌شد که در آن مسیر باشد.

 

وی اضافه کرد: تدبیری رهبری معظم انقلاب که بسیار قابل تقدیر است در مورد برجام این بود که مجلس نماینده افکار عمومی است نیز در این زمینه ورود پیدا کند و در واقع این موضوع چکش بخورد که همین راستا نیز مجلس این طرح را ارایه کرد.

کد خبر 494065

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha