حجت الاسلام و المسلمین محمدتقی سبحانی نیا، عضو هیئت علمی دانشکده علوم حدیث و معاون فرهنگی دانشکده، در خصوص مهم ترین رسالت فعالان دینی در انتقال هنرمندانه مبانی دین، به خبرنگار شبستان گفت: به نظر می رسد هنر فعالان عرصه دین به ویژه مبلغان این است که بتوانند پیام پیشوایان دین و سخنان نورانی و سازگار با فطرت انسان ها را به مردمان برسانند و آن مفاهیم را متناسب با ذوق و فهم اقشار مختلف جامعه عرضه کنند.
حجت الاسلام سبحانی نیا ادامه داد: این مهم علاوه بر تسلط بر سخنان آنان، درک نیاز مخاطبان را نیز، مورد توجه قرار می دهد.
وی با بیان اینکه پیامبران الهی نیز مأمور به تکلم با مردم به اندازه عقول آنان بوده اند، تصریح کرد: نه تنها فعالان عرصه دین باید نیاز مخاطبان را به تفکیک طبقات مختلف شناسایی کنند بلکه باید به مضامین سخنان معصومان(ع) آگاه باشند و بالاخره با بیانی مناسب و متناسب با طبقه خاص، مطالب را به آنان عرضه کنند.
حجت الاسلام سبحانی نیا تصریح کرد: این امر تأثیر سخنان معصومان(ع) را افزایش داده و بهره وری فعالیت در عرصه امور دینی و فرهنگی را بالا می برد.
وی اذعان کرد: به نظر می رسد ما در این سه عرصه، یعنی تشخیص نیاز مخاطب، آگاهی به بیانات پیشوایان دینی، قرآن کریم و بالاخره تنوع بیان آن مضامین و انتقال آن به مخاطبان با ضعف مفرط مواجه ایم و متناسب با پیشرفت علم و تکنولوژی رشد نکرده ایم.
معاون فرهنگی دانشکده علوم حدیث کشور با اشاره به اینکه باید روش هایی برای ترویج قرآن و آداب اسلامی برای ایرانیان خارج از کشور توصیه شود، افزود: بی تردید قشر عظیمی از ایرانیان خارج از کشور تعلقات مذهبی داشته و چه بسا با مشاهده حضور و تأثیر کمرنگ دین در جوامع غربی و شرقی باور و اعتقادشان به آموزه های دین مبین اسلام، بیشتر نیز شده است.
حجت الاسلام سبحانی نیا گفت: یقینا بدون آگاهی از محیط زندگی ایرانیان خارج از کشور و اشراف بر نیازمندی های فکری آنان و اقتضائات جوامع هدف، نخواهیم توانست صرفا با انتقال فلّه ای معارف دینی، آنان را به سوی فراگیری معارف دینی سوق دهیم.
وی ادامه داد: برای مثال بدن آدمی به انواع مواد غذایی نیازمند است و باید در رژیم غذایی از انواع پروتئین ها، ویتامین ها مواد معدنی و غیره پیش بینی شده، تا جسم انسان نیازمندی هایش برطرف و سلامتش تضمین شود.
حجت الاسلام سبحانی نیا، با بیان اینکه این نیاز در تمام افراد بشر در کل دنیا وجود دارد، اما آیا همه انسان ها در تمام جوامع برای تأمین نیاز بدنشان به مواد غذایی از یک نوع غذا استفاده می کنند؟!، گفت: همان گونه که ذائقه، عادت و فرهنگ جوامع مختلف متفاوت است و برای تأمین مواد غذایی مشابه از غذاهای متفاوت استفاده می کنند، در مورد غذای روح نیز باید مواد غذایی مشابه را در اشکال گوناگون و متناسب با ذوق و فهم مخاطبان به آنان عرضه کرد تا همگان از آن غذای معنوی برخوردار و به فراگیری و بهره مندی از آن، علاقه مند شوند.
وی خاطر نشان کرد: تشخیص ذوق، علاقه و نیاز افراد هر جامعهای مستلزم حضور در آن جامعه و زندگی با آنان است و بی تردید به همین دلیل است که غالبا مبلغان بومی در تبلیغ موفق ترند و خداوند هم پیامبرانش را از جنس انسان انتخاب کرده است.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم حدیث کشور با اشاره به پیشرفت روز افزون تکنولوژی و دنیای ارتباطات، بیان کرد: روشهای انتقال مفاهیم را باید از اهل تکنوژی در جوامع مختلف جویا شد.
وی یادآور شد: آنچه بر عهده متولیان معارف دینی است همکاری با اهل فن و عرضه معارف دینی به صاحبان فن تکنولوژی است تا متناسب با ذائقه هر جامعهای، قالب انتقال معارف انتخاب شود.
حجت الاسلام سبحانی نیا، با اشاره به اینکه این امر مستلزم همکاری 2 گروه متخصص است، ادامه داد: متخصصان امر دین با متخصصان فناوری و تکنولوژی با همکاری هم باید نسبت به تهیه غذای معنوی سازگار با ذائقه افراد جامعه، اهتمام ورزند.
وی اضافه کرد: گاهی نیاز است متخصصان امر دین خودشان نیز در این امر دستی داشته و به عرصه تکنولوژی وارد شوند و یا مهارت های انتقال معارف را بیشتر بیاموزند و به قابلیت های خود بیافزایند.
حجت السلام سبحانی نیا اظهار کرد: البته حضور آنان در جوامع هدف می تواند بر این قابلیت ها بیفزاید و همچنین بی شک باید در این مسیر از صرف هزینه های بسیار، دریغ نکرد چرا که، مخالفان و دشمنان نیز برای انتقال مفاهیم مورد نظر خود هزینه کرده و برای آن برنامه ریزی می کنند.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم حدیث، یکی از راه های ترویج معارف دینی و احکام شرعی را استفاده از توان، قابلیت ها و ذوق جوانان هر جامعه دانست و گفت: داخل کردن جوانان پر نشاط، خلاق، و پرانرژی فواید فراوانی را به همراه دارد.
معاون فرهنگی دانشکده علوم حدیث، از جمله آن فواید را صرفه جویی در صرف هزینه، افزایش بسیار زیادتر بهره وری و ماندگاری زیاد آثار فعالیت های فرهنگی، برشمرد.
وی یادآور شد: با داخل کردن جوانان جامعه هدف، علاوه بر تربیت آنان و انتقال معارف به آنان نفوذ و ماندگاری آن آموزه ها را در بین خانواده ها بیشتر کرده و انتقال آموزه ها به شعاع بیشتری از افراد جامعه، صورت می گیرد.
حجت الاسلام سبحانی نیا، نقش جشنواره های مسجدی در اشاعه هنرهای اسلامی و اعتلای روحیه معنوی جوانان را مهم عنوان کرد و گفت: از آنجا که جوانان نیز در برگزاری جشنواره های مسجدی نقش زیادی ایفا می کنند، تأثیر این جشنواره ها بسیار زیاد خواهد بود.
وی تصریح کرد: نکته مهم این است که باید جوانان فعال، نسبت به ضرورت جذب حد اکثری به عنوان یک رسالت مهم توجیه شوند و اگر جوانان نسبت به لزوم جذب افراد بیشتر به مسجد توجیه شوند موفقیت قطعی است، در غیر این صورت تنها یک حلقه اول به عنوان مجریان برنامه ها اختیار امور را در دست گرفته و اجازه حضور را از تازه واردان، سلب می کنند.
حجت الاسلام سبحانی نیا، در ادامه برنامه ریزی در برگزاری جشنواره های مسجدی با حفظ شئون مسجد و حرمت آن به ویژه اگر موضوعی باشد را مهم دانست و افزود: این حرکت ارزش علمی کار را افزایش و بر غنای محتوایی آن می افزاید.
وی خاطر نشان کرد: باید در این گونه مراسم ها، اقتضائاتی چون توان مالی، شوق و علاقه فعالان در این عرصه، به ویژه جوانان نیز در نظر گرفته شود.
گفتنی است، جشنواره ملی شیوه های نوین تدریس معارف دین(شکوه اندیشه) از سری برنامه های ششمین جشنواره بزرگ جوانان مساجد کشور در چهار بخش قرآن با محوریت روانخوانی، اعتقادات با محوریت معاد، احکام با محوریت روزه و اخلاق با محوریت آداب سفر، به همت دبیرخانه نظارت بر کانون های فرهنگی و هنری مساجد گیلان، (22 تیر) سال جاری در رشت برگزار می شود.
پایان پیام/
نظر شما