آیا «پوتین» موفق شد عربستان را سر به راه کند ؟

خبرگزاری شبستان:آنگونه که به نظر می رسد، روس ها راه عقب نشینی عربستان از موضع خود مبنی بر برکناری بشار اسد و پذیرش دولت انتقالی به عنوان اولین گام را به جانشین ولی عهد نشان داده اند.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از "رأی الیوم"؛ تصور نمی رود سفر همزمان "محمد بن زاید آل نهیان" –ولی عهد امارات- و "محمد بن سلمان" –جانشین ولی عهد عربستان- به مسکو و دیدارشان با "ولادیمیر پوتین" –رئیس جمهور روسیه- تشریفاتی بوده و یا اینکه با هدف تماشای مسابقات "فرمول یک" در شهر بندری "سوچی" صورت گرفته باشد؛ بلکه این دو مقام خلیجی برای ابراز نگرانی یا آشنایی بیشتر با اهداف روسیه از ورود نظامی به پرونده سوریه پا به این کشور گذاشته اند.

بدیهی است که "بن سلمان" با ورود نظامی روسیه به سوریه به شدت مخالف است؛ چراکه آن، تمام تلاش های پنج ساله رژیم سعودی برای براندازی دولت قانونی "بشار اسد" را به شکست کشانده و رشته های آن را پنبه می کند.

دست کم طی ۶۰ سال گذشته مشاهده کرده ایم که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس، منحصرا بر گرد واشنگتن و کاخ سفید چرخیده اند و تمایل چندانی به رابطه قوی با مسکو نشان نداده اند؛ همانطور که بیشتر سرمایه گذاری های آنان به سمت شرکت های آمریکایی و اروپایی سرازیر شده است.

ولی اکنون "ولادیمیر پوتین" به اوج قدرت رسیده و سیات های قاطعی را در خصوص مسائل مهم جهانی مانند اوکراین و سوریه اتخاذ کرده است، از این رو مواضع کشورهای عربی متحول شده است.

علی رغم آنکه در سیاست های امارات و عربستان زمینه های مشترکی وجود دارد، ولی در خصوص پرونده سوریه میان این دو کشور اندکی اختلاف وجود دارد. گرچه میهمان سعودی "پوتین" به شدت خواستار براندازی دولت سوریه چه از طریق جنگ و چه به شیوه صلح آمیز است، اما این موضع برای ولی عهد امارات اهمیت ندارد؛ بلکه آنچه برای او مهم است، ائتلاف ایران با مسکو در منطقه، چگونگی دوستی با پوتین و حمایت او از کشورش به عنوان ضمانتی سیاسی و چه بسا نظامی از طریق سرمایه گذاری ده ها میلیارد دلاری در روسیه است.

البته بعید است که بررسی بحران یمن نیز از گفتگوهای این دو میهمان خلیجی با رئیس جمهور روسیه، به دور مانده باشد. به ویژه آنکه جنگ همه جانبه این دو کشور علیه مردم بی پناه یمن، بدون هیچ دستاوردی در آستانه ورود به ماه هشتم قرار دارد؛ قطعا روسیه ای که از توافق با قطعنامه ۲۲۱۶ شورای امنیت در خصوص حمایت از جنگ علیه یمن امتناع ورزید، می تواند در ایجاد راه حلی سیاسی برای برون رفت از این بحران کمک کند و این دو کشور خلیجی را از منجلاب فرور رفته در آن رهایی بخشد.

بسیار دشوار است که بخواهیم در خصوص نتایج این دو دیدار سخنی به میان آوریم؛ چراکه هنوز آنچه از گفتگوهای این دو جلسه تا کنون، درز کرده، بسیار محدود است، ولی "عادل الجبیر" –وزیر خارجه عربستان- که با جانشین ولی عهد در این سفر همراه بوده است، از نگرانی کشورش نسبت به عملیات نظامی روسیه در سوریه سخن گفت.

تا دیروز، منابع سعودی در اظهارات مطبوعاتی خود از تصمیم عربستان مبنی براعطای ۵۰۰ موشک ضد زرهی "تاو" به معارضان مسلح سوریه و شکیل ائتلاف برای مقابله با دخالت نظامی روسیه در سوریه صحبت می کردند، ولی امروز سخنان آنان تنها به همان ابراز نگرانی از دخالت نظامی روسیه محدود شده است.

آنگونه که به نظر می رسد، روس ها راه عقب نشینی عربستان از موضع خود مبنی بر برکناری بشار اسد و پذیرش دولت انتقالی به عنوان اولین گام را به جانشین ولی عهد نشان داده اند؛ اما "پوتین،" می داند که این راه چقدر به طول خواهد انجامید.

کد خبر 493102

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha