به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان، در پایان جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی کلیات طرح یکفوریتی اقدام متناسب و متقابل ایران در اجرای برجام با 139 رأی موافق، 100 رأی مخالف و 12 رأی ممتنع از مجموع 256 نماینده حاضر به تصویب رسید.
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی پس از تصویب طرح اعلام کرد که جزئیات آن در جلسه بعد مجلس یعنی سه شنبه ۲۱ مهرماه به بررسی گذاشته خواهد شد.
گزارش مشروح این جلسه را در زیر می خوانید:
جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در حالی آغاز به کار کرد که بررسی طرح اقدام متناسب متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام در دستور کار آن قرار داشت.
جلسه علنی امروز (یکشنبه، 19 مهرماه) مجلس شورای اسلامی به ریاست دکتر علی لاریجانی و با حضور 198 نفر از نمایندگان رأس ساعت 8 و 15 دقیقه آغاز به کار کرد.
لازم به ذکر است که محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه و عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وی برای دفاع از طرح اقدام متناسب متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام در صحن علنی امروز مجلس حاضر شدند.
همچنین محمدحسین فرهنگی دستور کار امروز مجلس را به شرح زیر اعلام کرد:
1. ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران (یکفوریت این طرح در جلسه علنی مورخ 8/7/1393 به تصویب رسید)
2. گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح اصلاح موادی از قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز (اعاده شده از شورای نگهبان)
3. گزارشکمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح اصلاح قانون استفاده متوازن از امکانات کشور برای ارتقای سطح مناطق کمتر توسعه یافته (یکفوریت این طرح در جلسه علنی مورخ 4/5/1394 به تصویب رسید)
4. گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام (یکفوریت این طرح در جلسه علنی مورخ 12/7/1394 به تصویب رسید)
5. گزارش کمیسیون فرهنگی درمورد طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده (دراجرای ماده 104 آئیننامه داخلی با اولویت در دستور قرار گرفت)
6. گزارش کمیسیون اجتماعی درمورد طرح اصلاح بند (ز) ماده (44) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران (دراجرای ماده 104 آئیننامه داخلی با اولویت در دستور قرار گرفت)
حضور ظریف در جلسه علنی مجلس برای بررسی طرح برجام است
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان به اتفاق حجتالاسلام انصاری و همچنین عراقچی در جلسه علنی امروز یکشنبه 19 مهر حضور دارد.
قرار است این طرح با تقاضای تغییر فوریت نمایندگان در دستور کار امروز مجلس قرار گیرد.
قاطبه مجلس در اجرای برجام یار دولت هستند/برخی کاسبان تحریماند
عباس قائد رحمت، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس به عنوان یکی از درخواست کنندگان در اولویت قرار گرفتن طرح اقدام متناسب و متناوب دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام گفت: بر آن شدیم با توجه به امنیت موضوع و بحث برجام تا 26 مهر مجلس در زمینه برجام تعیین تکلیف کند. لذا تعداد زیادی از نمایندگان امضا کردند تا این طرح خارج از نوبت در دستور کار قرار گیرد.
وی اظهار کرد: از جمله این ضرورتها صیانت از دستاوردها و حقوق ملت ایران و رعایت حقوق شرعی و قانونی وجلوگیری از هرگونه راه نفوذ و همچنین نزدیک شدن به سررسید زمان اجرای برجام است.
قائدرحمت گفت: مقام معظم رهبری دستور فرمودند تا در ارتباط با برجام هر چه سریعتر تعیین تکلیف شود و فرمودند در رابطه با موضوع سلاح هسته ای مواضع مان روشن شود و مجلس در این طرح برای همیشه باید مواضعش را روشن کند.
همچنین کمال الدین پیرموذن نماینده اردبیل در مجلس نیز در موافقت با در دستور کار قرار گرفتن این طرح گفت: خدا را شاکرم که قاطبه نمایندگان نگاه خود را به برجام براساس فراجناحی و منافع ملی تغییر داده اند و این طرح نتیجه توافق دو فراکسیون است.
وی با بیان اینکه قاطبه نمایندگان یار این طرح هستند اظهار کرد: در سال دولت و ملت مجلس در مورد توافق سازنده دولت با غرب و تعامل عزت خواه با دولت همدل و همزبان است.
پیرموذن گفت: به طور عام در حال حاضر توپ در زمین ایران و در این موضوع خطیر و سرنوشت ساز در زمین مجلس است.
وی تاکید کرد: تعداد اندکی اجازه ندهند مجلس ایران در برابر جهانیان بی مقدار شوند زیرا ملت منتظر تصویب برجام هستند شما که نمیخواهید صهیونیستها و وهابی ها خوشحال شوند.
وی گفت: اگر تحقق حماسه اقتصادی با رشد تولید ملی هماهنگ است این طرح نیز در همین راستا است.
پیرموذن خاطرنشان کرد: برخی در این زمینه کاسبان تحریم هستند و منافعشان با منافع سرمایه داران میچرخد.
پشت قضیه طرح برجام مجلس جریانی را میبینیم
روحالله حسینیان، نماینده تهران در مجلس در ادامه جلسه علنی امروز یکشنبه 19 مهر در اخطار قانون اساسی و با استناد به اصول 159، 77 و 125 گفت: چرا مجلس باید وارد کاری شود که اصل آن خلاف قانون اساسی است چرا اجازه نمیدهید نمایندگان در این زمینه تفکر کنند.
وی اظهار کرد: طبق اصول 77 و 125 قانون اساسی باید تمامی مقاولهنامه ها و عهدنامهها باید به تایید مجلس برسد یعنی از طرف دولت لایحه ارایه شود و مجلس در این زمینه سپس در این زمینه اظهارنظر کند.
وی اضافه کرد: وقتی یک طرح دو فوریت آن رای نیاورد برای بررسی یک فوریت آن باید ده روز در کمیسیون تخصصی وقت گذاشته شود و مورد بحث و بررسی قرار گیرد و کمیسیونهای فرعی نیز باید نظرشان را در این زمینه ارایه دهند.
وی با بیان اینکه در مورد بررسی یک فوریت این طرح خلاف شرع و قانون صورت گرفته است گفت: باید اجازه میدادیم این طرح با دقت در کمیسیون امنیت مورد بررسی قرار میگرفت و سپس کمیسیونهای تخصصی نیز اظهارنظر میکردند، چه مساله ای پشت این طرح است که باید به حالت دستپاچگی در مجلس مورد بررسی قرار گیرد.
وی تاکید کرد: این طرح به عنوان قرارداد ترکمنچای دوم و گلستان سوم میماند و مجلس نباید در مقابل این مساله مهم چشم بسته رفتار کند.
حسینیان بیان کرد: تعجب می کنم از نمایندگان به جای اینکه تفکر کنند شروع به دو دو با سخنان من میکنند اگر این طرح با رویه قانونی ارایه می شد ما نیز با آن مخالف نبودیم.
وی تاکید کرد: ما پشت این قضیه جریانی را می بینیم که می خواهند مجلس در مقابل یک عمل انجام شده قرار گیرد چرا می خواهید قراردادی را که عزت جمهوری اسلام ایران را زیرپا گذاشته است را اینگونه بررسی کنیم.
لاریجانی در پاسخ به این اخطار حسینیان گفت: اینکه می گویید هیئت رییسه عجله کرده است و دستهایی در کار است درست نیست و در مورد اینکه گفتید باید ده روز در کمیسیون میماند این در مورد طرحهای عادی است و برای طرحهای دوفوریتی و فوریتدار اینگونه نیست.
آقای لاریجانی از گزارش کمیسیون برجام دفاع نکردید
احمد توکلی، نماینده تهران در مجلس در ادامه جلسه علنی امروز یکشنبه 19 مهر در تذکری و با استناد به بند 11 ماده 24 گفت: حفظ حیثیت مجلس بر عهده هیئت رییسه است برخوردهایی که با کمیسیون برجام شد برخوردهای مناسبی نبود.
وی اظهار کرد: وقتی کمیسیون برجام 40 روز زحمت کشید و گزارش خوبی را ارایه کرد و حقایقی را از برجام گفت: برخی خوششان نیامد و شروع به انتقاد کردند اما آقای رییس شما نیز از گزارش این کمیسیون هیچگونه حمایتی نکرده اید و در واقع از حیثیت کمیسیون و گزارش آن دفاعی نداشتید.
لاریجانی در پاسخ به این تذکر توکلی گفت: ما همیشه از مصوبات کمیسیونها دفاع می کنیم و از مصوبه کمیسیون برجام نیز دفاع کردم.
توکلی در پاسخ گفت: شما در ابتدا دفاع کردید ولی بعدا چیزی نگفتید.
لاریجانی ادامه داد: از این بحث ها در جامعه زیاد است ولی من از گزارش کمیسیون دفاع کردم.
وزرای دولت با برجام موافق نیستند
حمیدرسایی، نماینده تهران در مجلس در ادامه جلسه علنی امروز یکشنبه 19 مهر در اخطار قانون اساسی و با اسناد به اصول 77 و 125 گفت: طبق این دو اصل قانون اساسی تمامی موافقت نامه ها باید از سوی دولت ارایه شود و در حال حاضر برجام یک موافقتنامه است و نمیشود این را توجیه کرد و درست کرد که موافقت نامه نیست.
وی اظهار کرد: برجام در هیئت دولت مطرح نشده است زیرا برخی از وزرا حاضر نشده اند از ان دفاع کنند و حتی در جلسه شورای عالی امنیت ملی و کمیسیون برجام نیز حضور نیافتند زیرا برجام را قبول ندارند.
وی اظهار کرد: ما باید به صورت طرحی چیزی را که دولت باید در آن لایحه ارایه می داد ارایه کردهایم. و در واقع باید آن را مصوب کنیم این در حالی است که این طرح نیز مستقیم نیست و ضمنی است.
وی گفت: این طرح برجام را تایید می کند و ما مخالف ان نیستیم اگر دولت لایحه بیاورد ما برجام را بررسی میکنیم.
لاریجانی در پاسخ به این اخطار قانون اساسی گفت: استناد قانون اساسی تان را درست نمیدانم.
از خانواده ما هیچ کس به دشمنان پناهنده نشده است
روح الله حسینیان نماینده تهران در مجلس در ادامه جلسه علنی امروز یکشنبه 19 مهر در اخطار اصل 79 قانون اساسی و با اشاره به سخنان پیرموذن گفت: برخی فرمودند که عبارت کاسبان تحریم استفاده کرده اند من نه تاکنون منافعی در تحریم داشته ایم و نه منافعی در آینده تحریم خواهم داشت.
وی اظهار کرد: آقایان می گویند 85 درصد مردم با برجام موافق هستند پس اگر این 85 درصد موافق هستند و ما مخالفت می کنیم ما مقابل مردم ایستادهایم اگر بناست کسی به رنگ تحریمها دربیاید شما هستید که سعی دارید خودتان را همرنگ جماعت کنید.
وی گفت: می گوید ما کاسبان تحریم هستیم من اگر حقوقم را قطع کنند تا 15 ماه آینده زندگیم با خداست این چه کاسبی است که شما می گویید؟
وی تاکید کرد: من از خانواده ای هستم که در آن هم شهید و هم جانباز است و از خانواده ما هیچ کس به دشمنان پناهنده نشده است.
وزرا با برجام مخالف نیستند/تیم دولت در مورد برجام یک زبان است
علی لاریجانی، رییس مجلس در ادامه جلسه علنی امروز یکشنبه 19 مهر و در حین بررسی طرح یک فوریتی برجام گفت: آقای انصاری معاون حقوقی و پارلمانی رییس جمهور یادداشتی را به بنده داده است که در آن ذکر شده است آنچه که برخی گفتند که وزرا با برجام مخالف هستند درست نیست زیرا در زمینه برجام دولت یک زبان و یکپارچه است.
مخالفتهای جبهه پایداری در صحن مجلس با طرح برجام
تعداد زیادی از نمایندگان و از جمله روح الله حسینیان، حمید رسایی، حاجی دلیگانی، جواد کریمی قدوسی، و سایر نمایندگانی از جبهه پایداری در صحن علنی مجلس با فریادهایی و همچنین در اخطارها و تذکرات متعددی مخالفت خود را با طرح برجام که در حال حاضر کلیات آن در صحن مجلس در حال بررسی است انجام دادند.
حجت الاسلام نقویان، حجت الاسلام آقاتهرانی، روحالله جانی عباسپور، سلیمانی، شهروز افخمی، اسماعیل کوثری، حسین طلا با تجمعی به نزد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان که در صحن مجلس حضور دارند رفتند.
این نمایندگان منتقدان برجام هستند و هم اکنون نیز به شکل گروهی در صحن مجلس حضور دارند و خواستار عدم بررسی طرح برجام هستند.
همچنین علی اکبر صالحی رییس کمیسیون انرژی اتمی به جمع تیم مذاکره کننده که در صحن مجلس هستند رفته است.
ما از دولت لایحه برجام میخواهیم می گویند شما کاسب تحریماید
مهرداد بذرپاش عضو هیئت رییسه مجلس در مخالفت با برجام گفت: کمیسیون امنیت ملی مجلس طرح به این مهمی و نظر 200 نماینده مجلس را در عرض چند ساعت بررسی کرده اند آیا این امکانپذیر است.
وی تاکید کرد: اینکه می گویند ما از دولت لایحه میخواهیم کاسبی تحریم است درست است.
بذرپاش تاکید کرد: ما از دولت خواستهایم که یک لایحه برجام ارایه دهد و اینکه چند باره نمایندگان و برخی از افراد میگویند هر روز تاخیر در اجرای برجام با بررسی این طرح میافتد دروغ است و روز اجرای برجام 26 مهر است و قبل از آن قرار نیست کاری انجام شود.
بذرپاش ادامه داد: مگر مجلس آمریکا برجام را تصویب کرده که می خواهند از مجلس ایران تصویب بگیرند و مطمئن باشید آنها از روز اجرا برجام را اجرا خواهند کرد و منتظر مجلس ما نخواهند بود.
نماینده مردم تهران در مجلس در ادامه به اظهارات وندی شرمن مذاکره کننده آمریکایی که گفته طرح یک فوریت مجلس مانع اجرا شدن برجام نیست اظهار داشت: چرا هیچکدام از اعضای تیم مذاکره کننده کشورمان این حرفهای خانم شرمن را تصویب نمیکند.
وی گفت: آیا ما نباید حساس باشیم که بعد از اجرای برجام به چه میزان تحریمها میماند یا نه؟ و اگر به بهانه تروریسم این طرح برگشت داده شود چه کار باید کرد آن روز نه ما هستیم و نه شما و سند در حال اجراست.
وی به این نکته که برجام حفره های امنیتی دارد اشاره کرد و گفت: در کمیسیون امنیت ملی این مسایل مهم تنها در 2 ساعت بررسی شده است.
اگر راه دیگری به جز برجام سراغ دارید پیشنهاد دهید
سیدبهلول حسینی نماینده مجلس در موافقت با برجام گفت: بنده به عنوان وفادار به اصول انقلاب از همه میخواهم نگاه یک بعدی به برجام نداشته باشند و مبادا به دنبال تهیه آرمانها باشیم.
وی با بیان اینکه ما باید هم آرمانگرا باشیم و هم واقعیتها را در نظر بگیریم تصریح کرد: مجلس باید کلیات این طرح را تصویب کند و بعد چارچوبی برای دستگاه دیپلماسی طراحی کند تا از این طرح سوءاستفاده نشود.
حسینی با اظهار اینکه این توافق حاصل 12 سال مذاکره و تلاش است گفت: برادران مومن شما در وزارت خارجه زحمات زیادی کشیدهاند و پرواضح است مذاکره به گونهای است که باید هر دو طرف راضی باشند و به قول آقای رییس جمهور ما سه گل زدیم 2 گل خوردیم.
وی ادامه داد: برخی از دوستان چنان در برابر برجام جبهه می گیرند که راههای مستقل دیگری انگار دارند و اگر برای مقابله با همه شیطنتهای ایران هراسی و لغو تحریمها راه دیگری دارید ارایه دهید.
حسینی با اظهار اینکه ما موظف به اجرای رای قاطبه مردم هستیم گفت: در حال حاضر ملت ایران طرفدار تنشزدایی و تعامل با دنیا هستند و بر همین اساس اکثر آنها با برجام موافقند.
برجام طرح فوری است و رسیدگی به آن آیین نامه خاص دارد
الیاس نادران نماینده مردم تهران که قرار بود به عنوان مخالف برجام سخنرانی کند پیش از مخالفت خود با استناد به ماده 145 تبصره 3 آییننامه داخلی و ماده 150 این آییننامه به نقطه ضعف بررسی طرح برجام در مجلس اشاره کرد.
وی افزود: طبق این مادهها باید کمیسیون امنیت ملی ده روز به کمیسیونهای فرعی فرصت دهد تا نظراتشان را در مورد این طرح را مطرح کند و بعد از جمع کردن نظرات 24 ساعت فرصت دهند تا نمایندگان نیز پیشنهادات خودشان را در مورد این طرح ارایه دهند و در نهایت با چاپ کردن این پیشنهادات و نظر کلی نمایندگان این طرح را به صحن علنی ارایه دهند اما ما شاهد انجام هیچکدام از این اقدامات از سوی کمیسیون امنیت ملی نبودهایم.
علی لاریجانی رییس مجلس در پاسخ به این ایراد نادران گفت: ما دو مبحث داریم مراحلی که شما گفتید مربوط به بررسی طرحهای عادی است اما طبق ماده 82 آییننامه داخلی مجلس مراحل بررسی و تصویب طرحهای فوری متفاوت است و اقداماتی که از سوی کمیسیون برای برجام انجام گرفت خلاف قانون نیست.
طرح برجام را تصویب نکنید تا دولت لایحه دهد
الیاس نادران نماینده مردم تهران در مجلس در مخالفت با برجام گفت: اگر دولت احتیاج میبیند به اینکه باید مصوبهای از مجلس برای اجرای برجام داشته باشد چرا لایحهای در این خصوص به مجلس ارایه نکرده است.
وی به تاکیدات برخی از نمایندگان مبنی بر نظر شورای عالی امنیت ملی مبنی بر لزوم تصویب طرح برجام گفت: من تابع شورای عالی امنیت ملی نیستم من تابع مصوبات آییننامه داخلی مجلس و قانون اساسی هستم و مجلس هم باید مطابق اصول قانون اساسی و آیین نامه داخلی به این طرح رسیدگی کند.
وی ادامه داد: وقتی یک طرحی مهم است نباید یک شوری بررسی شود.
نماینده مردم تهران افزود: دولت همواره تاکید میکند ما از اقتصاد مقاومتی بهره میبریم و معطل لغو تحریمها نیستیم اما بازار را معطل اجرای برجام کرده و چرا دولت مسئولیت فشار اقتصادی و معیشتی به مردم را نمیپذیرد و همه کم و کاستیها را گردن تحریمها میاندازد.
وی به بند اول طرح برجام اشاره کرد و گفت: در این بند فتوای رهبری قانونی شده و این وهن ماست یا وهن رهبری در پس این بازی چیست؟
وی یادآور شد: کمیسیون ویژه بررسی برجام که 40 روز به این کار مشغول بود گزارش خود را در صحن علنی مجلس ارایه کرد اما در حال حاضر ردپایی از آن گزارش دراین طرح دیده نمیشود.
وی در پایان به نمایندگان گفت: عدهای میخواهند با کلیات این طرح موافقت کنند و در جزییات نظراتشان را ارایه دهند. که به نظر من نباید اجازه دهیم که این طرح تصویب شود تا دولت مسئول باشد لایحه ارایه دهد.
تصویب طرح برجام دست دولت را برای دفاع از حقوق ملت باز میگذارد
هادی قوامی نماینده مردم تهران در مجلس در موافقت با طرح برجام امروز 19 مهر گفت: ابتدا لازم میدانم شهادت سردار همدانی را تسلیت گفته و در مورد بررسی طرح برجام گفت: باید ببینیم با تصویب این طرح چه شرایطی ایجاد می شود آیا اتفاق بهتری می افتد یا شرایط مساعدتر میشود.
وی با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری و آغاز عملکرد برجام از 26 مهر گفت: طبق نظر رهبر انقلاب باید مجلس فعالتر در این زمینه باشد و بتوانیم اقدام شایسته در این زمینه انجام دهیم و با توجه به تمام اصول آن را بررسی کنیم.
وی ادامه داد: اگر به ضوابط قانونی نگاه کنیم ایا اصل 43 که اقتصاد مقاومتی را بیان می کرد و به آن عمل می کردیم بهتر نبود آیا امروز وابستگی اقتصادی را کمتر نمی کرد و چانهزنی ما را کمتر نمی کرد.
وی ادامه داد: در ارتباط با بیکاری جوانان اگر اقدامات بهتر بود آیا امروز وضعیت اشتغال اینگونه بود اینها جزو اصول قانونی هستند و حتماً همه باید برای عمل به آن همراه باشیم اما قطعا مخالفان هم دلسوزان نظام هستند.
وی ادامه داد: همدلی و همجهتی در بحث هستهای بسیار مهم است و باید بحث ها به دور از تنش و در راستای آرمانهای امام (ره) و انقلاب اسلامی صورت گیرد تصویب این طرح در جهت افزایش و بهبود ال سی و افزایش وارداتی سرمایه ای خواهد شد. چگونه می توانیم صنایعی را که زمین مانده اند و فرسودهاند دوباره احیا کنیم. آیا با وضعیت موجود امکان این امر وجود دارد.
وی با اشاره به کاهش هزینه های مبادله تولیدی با تصویب این طرح افزود: امروز اگر شرایط برای اقتصاد مقاومتی مهیا نباشد قطعا خسارت جبران ناپذیری بر نظام تحمیل خواهد شد. در حقیقت با تصویب نکردن این طرح 15 درصد هزینه های تجارت افزایش مییابد و این طرح زیرسوال میرود و افزایش تولید دچار مشکل میشود.
طرحی که تمام خواسته های امریکا را تامین می کند به صلاح ما نیست
زاکانی، نماینده تهران در مخالفت با طرح برجام امروز 19 مهر در صحن علنی مجلس گفت: این طرح براساس مواد کمیسیون مجلس به تصویب رسید و در صحن منعکس شد. اما در فراکسیون باید این مشکل حل می شد و مورد بحث واقع میشد و در نهایت آنچه مورد توجه اصولگرایان بود مورد دقت واقع نشد و مشکل در جای خود باقی ماند.
وی خطاب به لاریجانی گفت: ما در صحن مجلس سکوت کردیم و امکان تصحیح مشکلات داخل طرح را فراهم کردیم طرحی که به بیانیه سیاسی بیشتر شبیه است.
وی تاکید کرد: طرحی که وندی شرمن گفته تمام خواسته های امریکا را تامین میکند موافق ما نیست و تصویب نمیکنیم.
وی خطاب به لاریجانی گفت: شما در صحن مجلس از دو فراکسیون هزینه کردید در حالیکه دست خط های دبیرخانه موجود است و هیچ یک آن را تایید نمیکند.
وی گفت: بنده در دبیرخانه حضور داشتم که رییس شورای عالی امنیت ملی زنگ زدند و گفتند این طرح را از دستور خارج کنید. بنده از همینجا اعلام می کنم ما نیاز به تفاهم داریم نه نیاز به ضدیت ما مکمل دولت هستیم و لازم می دانم با این تذکر را از دستور کار خارج کنید.
وی در پاسخ به این نماینده مجلس گفت: این طر از 2 ماه پیش وارد مجلس شده است و در حال طی مراحل قانونی است.
برجام عبورگاهی از خطوط قرمز نظام است
روح الله حسینیان، در مخالفت با طرح برجام گفت: مجلس سلطه بیگانگان در کشور را تحمل نمی کند این موضوع مخالف قانون است.
ما وظیفه داریم هرگاه از قوانین تخطی شد اعلام کنیم که انحراف یافتهایم سلطه بیگانگان دخالت در امور کشور است بعد از 15 سال خود را از توسعه محروم کردهایم. این قرارداد (برجام) سلطه بیگانگان در کشور را حاکم کرده و موجب تصمیم گیری آنها خواهد شد.
وی با اشاره به اصل 110 قانون اساسی و وظایف رهبر انقلاب در اصول کلیه نظام اظهار کرد: در این طرح بارها از خطوط قرمز رهبری عبور کردهاند ظریف و صالحی بارها از این خط قرمز رهبری عبور کردهاند برجام عبورگاهی برای عبور از خط قرمز رهبری است.
وی اظهار کرد: در اصل 125 باید مقابل نامهها و عهدنامه ها بعد از تصویب مجلس رییس جمهور امضا کند رییس جمهور می گوید من این طرح را امضا نمیکنم و ما برجام را به رسمیت نمیشناسیم. مجلس نمی تواند در مقابل چنین بیقانونی بی اعتنا باشد.
لاریجانی در پاسخ به این نماینده گفت: مجلس قانون اساسی را تصویب کرده است و رهبری نیز بر آن احاطه دارند کجای این طرح سلطه بیگانگان است.
وی ادامه داد: وقتی ما عضو آژانس هستیم و این عضویت را پذیرفتهایم پس این نظارت است نه سلطه ما قبول کرده ایم که اگر عضو آژانس شویم برمعادن نظارت کنند مگر بر نطنز نظارت نداریم پس نظارت یعنی چه؟ باید مشکل را حل کنیم نظارت آژانس معنی سلطه ندارد.
برجام یک مساله ملی است من از آن بهرهای نمیبرم
علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران در ادامه بررسی طرح برجام در صحن علنی مجلس در پاسخ به اظهارات رییس مجلس شورای اسلامی که ساعتی پیش انجام شده بود مبنی بر خلاف خواندن اخبار از دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی درخصوص رد طرح برجام گفت: آقای لاریجانی شما به من گفته اید من خلاف گفته ام و دروغ گفته ام در صورتی که طبق آیین نامه داخلی مجلس اگر در جلسه رسمی تلویحاً اظهارات یک نماینده خلاف دانسته شود باید به او اجازه دفاع داده شود.
زاکانی افزود:یکی از دوستان به من در شورای عالی امنیت ملی گفت: که شما در جلسه دیشب حضور یافته و هر آنچه که من می گویم یکی از دوستان حاضر در جلسه شما و آقای شمخانی گفتهاند.
لاریجانی در پاسخ به این اظهارات زاکانی گفت: من می گویم با آقای شمخانی جلسه داشتم این طح را قرائت کردیم و مورد تایید قرار گرفت و به صورت مستقیم صحبت می کنم شما اظهارات شخص واسطه را بیان میکنید؟
لاریجانی تاکید کرد: این طرح، طرح من نیست و یک طرح ملی است چرا جوری صحبت می کنید که انگار من منفعتی از این طرح می برم.
رییس مجلس افزود: رهبر معظم انقلاب از ابتدا درخصوص بررسی طرح برجام تاکید داشتند و این یک مساله ملی است که من از آن دفاع میکنم چرا طوری می کنید که انگار من از این مساله بهرهای میبرم.
تیم مذاکره کننده نتوانسته از حق ایران در برابر گرگهای امریکایی و اروپایی دفاع کند
علیرضا زاکانی نماینده مردم تهران در مخالفت با طرح برجام در صحن علنی مجلس گفت: امروز توافق نامه برجام در حالی بررسی میشود که ابعاد مختلفی دارد و متاسفانه دولت تدبیر و امید در اولین گام این طرح را به مجلس ارایه نداد و قانون را رعایت نکرد و این بیتوجهی به قانون و مجلس در تاریخ ثبت شد.
وی ادامه داد: در رسیدگی به برجام در مجلس هم از همه خطوط قبلی عبور شده و ما در کمیسیون برجام به این نتیجه رسیدیم که تیم مذاکره کننده کشورمان قوانین تصویبی سالهای 84، 88 و 94 مجلس را رعایت نکردهاند.
زاکانی به کمیسیون بررسی برجام اشاره کرد و گفت: گزارشی توسط این کمیسیون تهیه و خدمت مردم و نمایندگان ارایه شد و در مسیر بررسیهای ما معلوم شد همه ادعاها بدون هیچ خللی نادرست است.
نماینده مردم تهران افزود: ادعای اول این بود که برجام سایه جنگ را از سر کشور برگرفت و همه گفتمانهای کمیسیون مبنی بر این بود که اقتدار ایران باعث شد سایه جنگ از سر کشور کنار رود.
وی گفت: همچنین اعلام شده که برجام ما را از فصل 7 منشور حقوق بشر سازمان ملل خارج کرده اما ما هنوز ذیل بند 41 فصل 7 هستیم.
زاکانی به اظهارات ظریف مبنی بر اینکه اگر ایران تعهدات ژنو را انجام نمیداد فروش نفت امکان نداشت اشاره کرد و گفت: این در حالی است که قبل از ژنو ما روزانه 1/1 میلیون بشکه نفت میفروختیم.
این نماینده مجلس در ادامه به اظهارات وزارت خارجه مبنی بر اینکه با اجرای برجام تحریمها لغو می شود اشاره کرد و پاسخ داد: در متن برجام آمده که تحریمها لغو میشود اما در ضمیمه 2 توضیح تحریم و در ضمیمه 5 زمانبندی آنها مطرح شده و با اجرای برجام هیچ تحریمی به جز 5/4 تحریم دستور رییسجمهور آمریکا لغو نمیشود.
وی ادامه داد: همواره تاکید شده که تیم مذاکره کننده با مقامات عالی کشور هماهنگ بوده اما آقای شمخانی در کمیسیون رسیدگی به برجام اذعان کرد که شورای امنیت در جریان جزییات مذاکرات نبوده است.
زاکانی با تاکید بر این نکته که دولت علاقه نداشت مذاکرات و برجام مورد واکاوی مجلس واقع شود ام ابه فصل الهی ما این مساله ها را واکاوی کردیم گفت: از طرفی آقای لاریجانی هم مخالف آمدن آن طرح به مجلس بود اما به فضل الهی ما وارد این مساله شدیم و سوال من این است که آیا باید با این مساله سرسری برخورد کنیم.
وی خاطرنشان کرد: ما اعلام میکنیم تناقضگویی بین اعضای تیم مذاکره کننده زیاد است و از طریق اجرای برجام مشکلات زیادی برای کشور ایجاد خواهد شد.
زاکانی در ادامه به تاکیدات تیم مذاکره کننده مبنی بر توان ایران برای اجرا نکردن به بخش دفاعی قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل اشاره کرد و گفت: دولت همان ادبیات قطعنامهها کاغذپاره است امروز به صورت دیپلماتیک استفاده میکند.
وی گفت: برای اظهارات تیم مذاکره کننده و نهایت آن 5 سند وجود دارد که سند اول برجام، سند دوم قطعنامه، سند سوم برنامه بلندمدت هستهای، سند چهارم تناقضات هستهای، سند پنجم بین ایران و آمریکاست که ما از مقامات میخواهیم آن را به صورت شفاف بیان کنند.
وی در پایان با تاکید بر این نکته که ما هیچگاه نمی گوییم اعضای تیم مذاکره کننده خائن بوده اند اما انها نتوانسته اند حقوق اساسی ایران را از گرگهای امریکایی و اروپایی دفاع کنند.
ما برجام را تایید نمی کنیم اما اجازه می دهیم دولت تحت شرایطی آن را اجرا کند
کاظم جلالی، نماینده مردم شاهرود در مجلس در موافقت با طرح برجام گفت: ما به دنبال دو نکته قبول کردیم که این طرح در مجلس مورد بررسی قرار بگیرد اول اینکه برخی از مصوبات مجلس با اجرای برجام مغایرت داشت و باید تعیین تکلیف میشد و دوم اینکه مقام معظم رهبری صریحاً اعلام کرده بودند که مجلس باید وارد این مساله شود.
جلالی با تاکید بر این نکته که ما گاوبندی نداریم و هیچ کدام مطلق طرفدار دولت نیستیم افزود: این یک مساله ملی است پس باید تلاش کنیم آن را درست بررسی کنیم و استناد به حرفهای دشمنان ماست مثل خانم وندی شرمن برای کوبیدن مسئولین کشور درست نیست.
جلالی در انتقاد به برخی از نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه برجام لغو تحریمها را به دنبال ندارد گفت: پس ان زمان که تحریمها تصویب می شد چرا نمایندگانی که اصولگرا هستند صدایی نداشتند و زمانی که دولت قبل داشت تلاش می کرد سوخت داخلی را ارایه کند و سوخت برای راکتور دریافت کند این نمایندگان چرا نمیپرسیدند چرا سوخت میخواهد از کشور خارج شود.
نماینده مردم شاهرود با تاکید بر این نکته که ما نباید مذاکره کنندگان را خائن بدانیم افزود: عبارتهایی که مقام معظم رهبری درخصوص مذاکره کنندگان بیان کرده اند اگر درخصوص هر شخص دیگری میفرمودند ما چه تابویی برای آن شخص ایجاد میکردیم.
رییس مرکز پژوهشهای مجلس در اظهارات یکی از نمایندگان مخالف درخصوص گفته های مدرس اشاره کرد و گفت: مدرس زمانی حرف می زد که رضاخان حکومت می کرد اما ما زمانی حرف می زنیم که ولی فقیه کارشناس و دلسوز در راس حکومت است.
وی افزود: برخی ها اقای لاریجانی را که عضو شورای امنیت ملی است و در جلسات هسته ای و جلساتی با رهبری حضور داشتند می گویند نمی فهمد ولی برخی از دوستان که با واسطه ها درارتباطند می گویند می فهمند.
وی به بررسی ابعاد فنی مذاکرات از سوی علی اکبر صالحی اشاره کرد و افزود: آقای صالحی شخصیتی فراجناحی است و در دولتهای مختلف مسئولیت داشته چرا سخنان وی را حجت نمیدانیم.
جلالی گفت:مذاکرات هسته ای به صورت مذاکره بوده نه بیانیه سیاسی و آقا هم گفته اند که جایی انها کوتاه می ایند و ما می دانیم کجاها باید کوتاه بیاییم پس نباید اینگونه دراین خصوص صحبت کرد.
وی گفت: به ما می گویند چرا در بند اول طرح به فتوای رهبری اشاره شده ما فتوای رهبری را به عنوان سند افتخارآمیز بیان کرده ایم و همه می دانیم که فتوا فراتر از قانون است.
نماینده مردم شاهرود گفت: برخی از دوستان می گویند عیب است و آنها تحریمها را لغو نکنند خب ما هم در ماده 3 اورده ایم که در این صورت برجام را اجرا نخواهیم کرد.
وی در پایان تاکید کرد: ما برجام را تایید نمی کنیم اما به دولت اجازه می دهیم تحت شرایطی ان را اجرا کند و دوستان می گویند طرح دیگری می خواهند ارایه دهند شما تا کی می خواهید کشور را معطل نگه دارید؟
آنچه در حادثه منا پاسخ داد دیپلماسی خنده و خواهش نبود
حسین طلا نماینده مردم در مجلس در مخالفت با طرح برجام گفت: در تاریخ کسانی می مانند که به قلهها آرمانی نگاه میکنند و استقلال یک کشور را حفظ می کنند مانند مهاتمام گاندی که کفش چوبی پوشید تا استقلال صنعتی خود را حفظ کند یا مانند ویتنام که بمباران تحمل کردند تا استقلال ارضی کشور خود را حفظ کنند. شهدا خون دادهاند تا کشور مستقل بماند. قیام امام حسین زنده ماند زیرا زن و فرزند زندگی را فدا کرد هیچ کشوری در ازای واگذاری غذا و دارو استقلال نمییابد.
وی اظهار کرد: یک مقام عالیرتبه گفته قدرت ما از اقتدار نظامی نیست بلکه از اقتدار کشاورزی است اما آیا آمریکا به خاطر موشک از ما میترسد یا به خاطر هویج.
وی با اشاره به شکل گیری مجمع عقلا در مجلس در زمان دفاع مقدس گفت: ما در جنگ بودهایم که بحث و گفتگوی صلح بود برای امام نامه نوشتهاند و امام فرمودهاند این حرفها رزمندگان را دلسرد میکند و امام همه را سر جای خود نشاند آنچه ظریف را پای میز مذاکره نشاند برگهای جریان مقاومت بود چون 19 هزار سانتریفیوژ داشتیم و این برگ برنده مقاومت در دست ظریف بود.
وی با بیان اینکه پیوستهای برجام گذاشت مگر می شود در خلاء تصمیم گرفت گفت: این طرح برجام کجاست کجای قانون آمده است گفتند ما امضا نمی کنیم چیزی که امضا نشده چگونه در خلاء تصمیمگیری شود. طرحی را که ظریف با یک پرینت عرضه کرده چگونه ما تاسیس کنیم بعد گفتند طرح اصلی را برگردانید تا ترجمه را درست کنیم.
وی اظهار کرد: ما مخالف رفاه و پیشرفت نیستیم. ما مخالفت پرینت هستیم زیرا گفتمانی حاکم میکند که با اصل جمهوری اسلامی در تضاد است. چرا روحانی در جمع دانشجویان گفتند یک عده ای بیسواد انتقاد میکنند.
وی ادامه داد: با نگاهی به تاریخ در زمان قاجار می بینیم تعهداتی چون ترکمنچای و پاریس و هزاران معاهده دیگر صورت گرفت امروز کسی نگاه نمی کند مردم در آن زمان چه کشیدهاند بلکه همه به نوع معاهده ان نگاه میکنند تصویب طرح برجام حداقل 15 سال توسعه علمی و فناوری کشور را به تاخیر میاندازد.
وی اظهار کرد: ما در منطقه ای زندگی میکنیم که هر روز آتشی از آن بلند می شود و ایران به عنوان جزیره صلح و ثبات است چگونه الهام بخشی انقلاب را برای نهضت های ازادیبخش محدود می کنید نگرانی امریکا از مشکل موشکهای ماست.
وی ادامه داد: مجلس بررسی کند و کمیسیون قانون تشکیل دهد برخی از دوستان به عنوان سخنگوی کمیسیون صحبت می کنند من در رد و قبول دخالتی نمیکنم اما در خلا و فضا نمیتوان تصمیم گرفت.
وی اظهار کرد: رد این طرح دو فوریتی معنایش رد برجام نیست ما با توافق مخالف نیستیم مخالف رفاه مردم نیستیم به دنبال گرفتن حق قانونی کشور هستیم و نیازمند رفاهیم امروز اگر چرخ کارخانجات نمی چرخد 184 هزار سرمایه سرگردان مانده است ما مخالف عملی هستیم که عزت و شرف را زیر سوال ببرد.
وی گفت: احساس می کنم باید به گونه ای حرکت کنیم تا آنچه باعث عزت است از این مجلس بیرون بیاید.
این نماینده مجلس افزود: در حادثه منا ان چیزی که جواب داد دیپلماسی خنده و خواهش و تمنا و رفاقت نبود انچه جواب بود صلابت حیدرگونه رهبری بود مسئولین مانده بودند چه کنند کسی انها را تحویل نمی گرفت اما برخورد حیدرگونه اوضاع را برگرداند. و نگاه توهین آمیز را رفع کرد و این امر به خاطر نگاه غیورانه رهبری بود.
تصویب طرح برجام منافع و مصلحت نظام اسلامی را تامین میکند
ابراهیم نکو نماینده مردم رباط کریم و بهارستان در مجلس در موافقت با طرح برجام در صحن علنی مجلس شورای اسلامی گفت: امروز برخی صحبتهای در مجلس صورت گرفت که در شان مجلس نبود مجلسی که عصاره ملت است بیان این مطالب در آن صحیح نیست متاسفانه رفتارهایی میان موافقان و مخالفان ایجاد شد که نشاندهنده دوقطبی بودن مجلس است و این امر مخالف فرمایشات رهبری است.
امروز اگر برجام تصویب شود اتفاقاتی خواهد افتاد اما بعد از توافقنامه شکی وارد اقتصاد شده است و همه منتظرند تا تکلیفشان مشخص شود در واحدهای تولیدی عرضه و تقاضا به مشکل برخورده است پس سکوتی در اقتصاد حاکم است تکلیف برجام باید مشخص شود و راه روشن است امروز باید در این موضوع به اتحاد برسیم اگر می خواهیم تکلیف روشن شود باید به صورت منطقی و قانونی برخورد کنیم قانونی که مجلس میگوید آنچه که رای بیاورد به اجرا می آید و انچه که اکثریت رای قالب را نداشته باشد از دوره خارج می شود اینکه هر کس نظرات خود راقالب بر دیگران بداند صحیح نیست. و حاشیه درست کردن است از این امر خودداری کنیم. حاشیه سازی برازنده مجلس نیست پیشنهاداتی ارایه شده و طرحهایی در کمیسیون بررسی شده اگر به کمیسیون احترام می گذاریم باید پیشنهادات داده شده را عمل کنیم.
وی گفت: امروز مجلس آزمونی دیگر را پیش رو دارد جامعه راجع ما قضاوت خواهد کرد باید در این تصمیم مصالح نظام در نظر گرفته شود اجازه نخواهیم داد سلطه بیگانگان مورد تایید قرار گیرد همه سرباز نظام هستیم و مخالف و موافق نداریم ما به وظیفه خود و فرمایشات رهبری عمل میکنیم.
وی گفت: طرحی با این محتوا راه نفوذ را بر بیگانگان میبندد در بند 3 دولت موظف است در صورت عدم پایبندی بر تحریمهای لغو شده اقدام مقابله به مثل کند این کجایش مخالف مصالح ماست در بند 6 نظارت در چارچوب بینالمللی و در چارچوب نظام و شورای عالی امنیت ملی است این کجایش مخالف نظام است.
وی ادامه داد: در زمینه اقتصادی عرضه و تقاضا در حال حاضر با مشکل مواجه است اما تایید این برجام نفع و سودمالی ما را تامین میکند.
مذاکرات هسته ای با عزتمندی و اقتدار انجام شد/تاریخ ثابت می کند که ما دست بالاتر بوده ایم
علی اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی در جلسه علنی امروز یکشنبه 19 مهر و در هنگام بررسی طرح اقدام متناسب و متناوب دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام گفت: ما آنچه که تاکنون انجام داده ایم براساس تعقل و تفکر و مفاهیم علمی که در این زمینه بوده است انجام دادهایم ما اینجا نیامده ایم که در خلاءبه شما قول دهیم زیرا ما در خلاء مذاکره نکرده ایم.
وی با بیان اینکه ما براساس اصول و چارچوب مذاکره کرده ایم اظهار کرد: آیا این چارچوب و اصول را بنده مشخص میکنم؟ آیا نظام جمهوری اسلامی ایران بعد از 36 سال نتوانسته است به گونه ای رفتار کند که این چارچوب مشخص باشد.
وی ادامه داد: ما براساس کف و سقف برای ما تعیین شده است، تا الان سکوت کردهام اما همین چند روز گذشته طرحی را در تلویزیون آورده بودند و برای من مرگ میخواست این فرد میگفت آقای صالحی 62 سالش است و عمر متوسط ایرانیان نیز 72 سال است و آقای صالحی تا ده سال دیگر که اجرای برجام انجام میشود فوت کرده است. آخر این چه نحوه حرف زدن است چرا خودش را جای خدا گذاشته است؟
وی ادامه داد: یک آقای همینجا آمد و به من گفت: بر روی تو سیمان میریزیم و تو را میکشیم این نحوه گفتن است آیا اینگونه رفتارکردن مناسب است؟
وی اضافه کرد: عنایت کنید که چگونه علیه ما جوسازی میکنند از عدم تخصص افکار عمومی سوءاستفاده میکنند مثلاً می گویند پلوتونیوم مهم است آن را از دست داده ایم و یا برخی میگویند پلوتونیوم برای گداخت هسته ای به کار گرفته می شود نگاه کنید چگونه مساله را مخدوش می کند.
صالحی با بیان اینکه حرف حق ممکن است برای بعضی ها تلخ باشد گفت: من به عنوان کسی که 40 سال در مورد مسایل علمی کار کرده ام می گویم و به حرفم اعتماد دارم، حالا که قرار است سیمان بر روی من ریخته شود پس به حرفهایم گوش کنید.
این سخنان صالحی موجب واکنش تعدادی از نمایندگان شد.
صالحی در پاسخ این واکنش ها گفت: هیچوقت و هیچگاه قصد توهین به کسی را ندارم اگر می خواهید برداشت کنید بحث دیگری است.
آقای نقوی شما با دقت گوش کنید. شما که اینقدر بر روی برجام وقت گذاشتهاید، گوش دهید و سپس اگر می خواهید علی من فریاد بزنید بزنید.
صالحی اضافه کرد: اگر راکتور فعلی اراک به کار گرفته شود 8 کیلو پلوتونیوم در کار تولید می کند و 30 سال عمر این راکتور این پلوتونیوم 240 کیلو می شود برخی می گویند پلوتونیوم مهم است ان را کنار نگذارید، می گویند از پلوتونیوم در راکتورهای قدرت می شود استفاده کرد.
صالحی ادامه داد: 240 کیلو بعد از سی سال می خواهیم در راکتور تولید کنیم که سی سال بعد ان را مورد استفاده قرار دهیم یعنی اینکه هر مجتمع سوخت 500 کیلو است و 7درصد می شود 35 کیلو یعنی 5 الی 6 مجتمع لازم است.
رییس سازمان انرژی اتمی گفت: یکی می گوید آب سنگین را صادر نکنید و برای راکتور گداخت ان را به کار بگیرید باید از این آقا پرسید چه مقدار دتورم برای گداخت نیاز است، هر هزار مگابایت صد کیلو دتورم می خواهد که ما الان 20 تن در آب سنگین تولید می کنیم که یک چهارم آن دتورم است یعنی حدود 4 هزار کیلو در سال، گداخت بعد از 40 سال دیگر به کار گرفته می شود و ما از الان تا 40 سال دیگر که 4 هزار کیلو داریم می شود 160 هزار کیلو یعنی در واقع هر هزار مگابایت صد کیلو دتورم می خواهد چرا اینگونه صحبت می کنید.
وی گفت: والله والله در مسایل هستهای نه با کندی و نه توقف روبرو نمیشویم، آب سنگین میماند تحقیقات سر جای خودش است و غنی سازی نیز انجام میشود.
صالحی گفت: آن چیزی که انها می خواستند محقق نشد انها می خواستند در کشور ما بلوغ فناوری هسته ای نباشد به لطف هسته ای ما این دانش را داریم و این واقعیت است.
وی اضافه کرد: رهبری تکلیف ما را در مذاکره روشن کردهاند و ما باید به گونه ای رفتار می کردیم که عزت و اقتدار و فناوری هسته ای پابرجا بماند و این مذاکرات با افتخار و عزتمندی انجام شد.
رییس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: ما مذاکرات را در نهایت عزت مندی انجام دادیم و تاریخ بعدا ثابت می کند که دست بالاتر را ما داشتیم.
وی گفت: تنها محدودیت هایی که پذیرفتیم محدودیتهایی بود که سر راه بمب هسته ای بود زیرا ما بنا به فرمایشات مقام معظم هسته ای هیچگاه به دنبال این نبوده ایم و هر محدودیتی نیز در سر راه تولید هسته ای باشد ان را می پذیریم وهر چه دلشان می خواهد در این موضوع محدودیت بگذارند.
وی اضافه کرد: ما تحقیق و توسعه، آب سنگین و فروش اورانیوم غنیشده و آب سنگین را خواهیم داشت و کسی آن را از ما نخواهد گرفت.
وی با بیان اینکه نقش آفرینی مقام معظم رهبری ما را به این قله افتخار رسانده است گفت: برجام سند افتخاری است برای این ملت است و بدانید با برجام منافع و حاکمیت ملی حفظ می شود.
حمله تعدادی از نمایندگان به صالحی
در ادامه جلسه علنی امروز یکشنبه 19 مهر و در هنگامی که علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی به عنوان نماینده دولت در دفاع از طرح برجام سخن میگفت برخی از سخنان وی مورد اعتراض نمایندگان قرار گرفت.
دخیل عباس زارعزاده نماینده مهریز و بافق و همچنین حجتالاسلام نبویان نماینده تهران از جمله نمایندگانی بودند که در اعتراض به سخنان صالحی به سمت وی حمله کردند. که این نمایندگان از سوی نمایندگان دیگر کنترل شدند.
طرح برجام چون مورد تایید وندی شرمن است قبول نیست
حمید رسایی نماینده تهران در اخطاری در روند بررسی طرح برجام در مجلس با استناد به بند 5 اصل 3 آیین نامه داخلی مجلس گفت: طبق این بند باید دولت برای طرد کامل استعمار و جلوگیری از نفوذ اجانب تمام امکانات خود را بکار گیرد.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب نیز در پاسخ به نامه آقای روحانی در مورد توافق ژنو اعلام کردند: عجله نکنید و تمام مراحل قانونی در مورد طرح برجام را در نظر بگیرید که دولت نه لایحه داد که به قانون عمل کرده باشد و نه مسیر طرح به درستی در مجلس پیگیری شد.
وی افزود: این طرح قابل قبول نیست زیرا خانم وندی شرمن آن را تایید کرده است.
علی لاریجانی رییس مجلس در پاسخ به این اخطار آن را قابل قبول ندانست.
اگر امریکا به تعهداتش عمل نکند آن را پشیمان می کنیم
علاالدین بروجردی رییس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در موافقت با طرح برجام گفت: موضوع هسته ای یک موضوع امنیتی ملی است و رفاه اولین لازمه هر تصمیمی در این مورد است به همین دلیل ساختار شورای عالی امنیت ملی برای هدایت و تدوین همیشه بنا بوده و حاکم بر روند 12 ساله گذشته بوده است.
وی افزود: براساس تاکید مقام معظم رهبری به دلیل جلوگیری از دو دستگی 4 تن از اعضای فراکسیون اصولگرایان و سه نفر از رهروان ولایت برای این طرح حاضر شدهاند که برخیها میگویند این طرح نصیحتنامه است.
بروجردی افزود: این یک طرح دولت را موظف می کند به اجرا و نصیحت گانه نیست و یک اقدام قانونی است.
رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس در ادامه خاطرنشان کرد: آمریکاییها به خوبی این ملت را آزمودهاند و میدانند با ملت ایران نمیتوانند شوخی کنند و اگر بازی دربیاورند موفق نمیشوند و اگر تعهدات طرف مقابل در صحنه عمل صورت نگیرد کار داوطلبانه دولت متوقف خواهد شد و توسعه سریع برنامه هسته ای ایران را دولت باید به گونهای سامان دهد که در 2 سال به 190 هزار سوخت برسیم.
بروجردی تاکید کرد: حتما امریکاییها با کسانیکه دوستان به حق از آنها نگرانند نمیتوانند با این نظام و تصمیم گیریها بازی کنند ما براساس یک واقعهگرایی خرد جمعی و مصاف نابرابر توانستیم بسیاری از خاکریزهای آنها را فتح کنیم و شاکله ای ایجاد کنیم که از درون آن منافع ملی را به دست آوریم.
نماینده مردم تهران اعلام کرد: اگر آنها اقداماتشان را انجام ندهند ما در عرصه صلحآمیز گامهای بلندی برمی داریم که امریکا و همپیمانانشان پشیمان شوند.
کلیات طرح یکفوریتی اقدام متناسب و متقابل ایران در اجرای برجام تصویب شد
در پایان جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی کلیات طرح یکفوریتی اقدام متناسب و متقابل ایران در اجرای برجام با 139 رأی موافق، 100 رأی مخالف و 12 رأی ممتنع از مجموع 256 نماینده حاضر به تصویب رسید.
علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی پس از تصویب طرح اعلام کرد که جزئیات آن در جلسه بعد مجلس یعنی سه شنبه ۲۱ مهرماه به بررسی گذاشته خواهد شد.
نظر شما