خبرگزاری شبستان_اهواز
امروزه موسیقی که به صورت آمیزهای از علم، فن و هنر درآمده وظیفه سنگین تری را نسبت به قبل بر عهده دارد. بدیهی ترین عملکرد آن، انتقال احساسات و پیام ها مي باشد و با توجه به انتقال احساسات و پیام ها در مقوله موسیقی، مي توان موسیقی را به عنوان زبانی بین المللی مورد استفاده قرار داد.
خوزستان به سبب تنوع و گوناگونی عشایر و اقوام، نغمه ها و آوازهای فراوانی دارد، اما آنچه در این میان مهم است، اهمیت و ارزش نهادن به این میراث است.
11 گروه موسیقی در «شبهای موسیقی نواحی خوزستان» آثار محلی، سنتی و کلاسیک خود را اجرا کردند تا در راستای رشد موسیقی و اعتلای حوزه فرهنگ و هنر استان تاثیر گذار باشند.
برگزاری این برنامه که با حمایت های همایون قنواتی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان همراه بود، بهانه ای شد برای گفتگویی با ایشان.
- در خصوص اهمیت و جایگاه موسیقی در خوزستان توضیح دهید؟
موسیقی بخش بسیار مهمی از هنر هر جامعه و هنری مورد توجه مردم است. از آنجایی که استان خوزستان از لحاظ قومی و فرهنگی و لهجه ها و زبان های مختلف، متنوع است در موسیقی اقوام و مردم استان هم شاهد این تنوع و گوناگونی هستیم و در این بخش نیز خوزستان از خاص ترین استان های کشور است. در این استان مردم عرب، بختیاری، بندری و جنوبی وجود دارند و بخشی از نغمات، آواها و اشعاری که توسط موسیقی اجرا می شود، بخش مهمی از میراث معنوی و میراث ناملموس این سرزمین است که باید نسبت به توسعه آن برنامه ریزی کرد.
- آیا به این فرهنگ غنی و پتانسیل مطلوب در زمینه موسیقی توجه کافی شده است؟
در واقع باید گفت اگرچه دستمان در حوزه های مختلف موسیقی خالی نیست، اما به این موضوع کمتر توجه شده است. در حالی که هرچه قدر به هویت فرهنگی هنری مردم این سرزمین توجه کنیم می توانیم باعث غنا بخشیدن به آن شویم و از آن محافظت کنیم. وقتی احساس کنیم مردم درکی از موسیقی، نغمه و آواز دارند باید از طریق فعالیت های پژوهشی آن را رونق بخشید.
ما ملت یا قومی هستیم که در حوزه موسیقی دستمان خالی نیست اما متاسفانه هنر ما مورد کم لطفی قرار گرفته است. توجه ما به هویت فرهنگی خود باعث می شود شیفتگی به فرهنگ های بیگانه از بین برود، باید بر داشته هایمان تاکید کنیم، افتخارکنیم و آن را ترویج دهیم.
با این داشته ها و توانایی ها می توانیم از فرهنگ و هویت خود حفاظت کنیم و بی دقتی در این خصوص زمینه تهاجمات فرهنگی را ساده تر خواهد کرد.
- اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان با توجه به نقشی که در این راستا دارد اما در مدیریت قبلی توجهی به این مقوله نکرده ، در دوره جنابعالی که انتظارها فراتر رفته ، آیا موسیقی به جایگاه واقعی خود خواهد رسید؟
موسیقی می تواند عامل وحدت بین مردم شود و مردم جامعه را به هم نزدیکتر کند و یکی از اهداف اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان ایجاد همدلی، همراهی و وحدت بیشتر بین مردم است که موسیقی می تواند در این زمینه کمک بسیاری کند.
در این بخش هم قدم های مثبتی برداشته شده به طوری که چهاردهمین جشنواره موسیقی استان بهمن ماه سال گذشته در اهواز برگزار شد و در این راستا جوانان علاقه مند به حوزه موسیقی اصیل استان فعالیت کردند. همچنین حمایت هایی از گروه های موسیقی انجام شده ،اعزام گروه موسیقی خوزستانی به عراق و مجوز برگزاری کنسرت های متعدد در استان از این جمله است.
البته حوزه فرهنگ و هنر مستمر است و باید همواره در حال زایش، تولید و عرضه و نمایش باشیم، اینکه به یک زمان اندک بسنده شود، رشدی را به دنبال نخواهد داشت و برای رشد موسیقی چندین حلقه یا عامل باید کنار هم باشند تا بتوان به صورت علمی تر در این راه گام برداشت.
- راهکار و برنامه هایی برای رشد موسیقی در خوزستان و فعالیت بیشتر در این زمینه دارید؟
موسیقی استان خوزستان مسیر و راه خوب و درستی را طی می کند اما باید تلاش کنیم تا هنر موسیقی بتواند در رفع مسایل اجتماعی که گریبانگیر جامعه شده است، کمک رسان باشد.
آنچه امروز در موسیقی شنیده می شود ریشه در گذشته دارد و امروز باید مسیری را برویم که موسیقی را برای جامعه خلق کنیم و آسیب های اجتماعی را با استفاده از هنر موسیقی کاهش دهیم که این موارد محقق نخواهد شد مگر با ورود فعالان موسیقی به این عرصه و ما در این راه یاریگر آنان خواهیم بود.
مسئله دیگر ایجاد مراکز علمی و آموزشی در حوزه موسیقی است که می تواند کمک بزرگی به این هنر باشد. همچنین لزوم ایجاد دانشکده ای برای انجام کارهای پژوهشی و تحقیق در حوزه هنر موسیقی .
ما علاقمند رشد و توسعه این هنر هستیم، بارها اعلام کرده ایم که از پژوهش های حوزه فرهنگ استقبال می کنیم. هرچند پیش از پروژه هایی در حوزه موسیقی صورت گرفته ولی تعداد آن قابل توجه نبود. اداره کل از پژوهش ها در این زمینه حمایت می کند.
- از نظر شما ضعف و کاستی خوزستان در مقوله موسیقی چیست ؟
در حوزه پژوهش در زمینه موسیقی غفلت شده به طوری که موسیقی محلی و نواحی به صورت شفاهی و سینه به سینه از نسل های مختلف منتقل شده ولی پژوهش و تحقیق روی آن صورت نگرفته است. گروه ها باید این آواها را ثبت و ضبط کرده و با دیگر جوامع از حوزه موسیقی ارتباط برقرار کنند تا بتوانند این هنر را از طریق علمی بررسی کنند.
یکی از کاستی های که استان با آن مواجه است وجود پژوهشگرانی با سابقه کار تئوریک و مسلط به موسیقی است اما همچنان ما آمادگی پذیرش پژوهش ها را داریم و با توجه به شرایطی که فراهم شده این انتظار می رود که اهل فرهنگ و هنر وارد این حوزه شوند.
- با این وجود آیا می توان به رشد بیشتر موسیقی استان امیدوار بود؟
راه برای توسعه فعالیت های فرهنگی هنری در استان هموار است،توجه به هنر نه تنها از این زاوایه است که به آن هنر توجه شده باشد و بگوییم که هنر برای هنر،بلکه باید به این منظر هم نگاه کرد که توسعه فرهنگ و هنر باعث افزایش سطح همبستگی ملی، افزایش نشاط اجتماعی و نزدیکی اقوام به یکدیگر و کاهش استرس ها و آسیب های جوامع امروز می شود .
رشد فعالیت های فرهنگی در هر جامعه زمینه ساز توسعه فعالیتهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است. هیچ برنامه ریزی موفق نخواهد شد مگر اینکه به حوزه فرهنگ و هنر توجه شود و توجه مقام معظم رهبری به این موضوع و نامگذاری سال گذشته به نام سال اقتصاد و فرهنگ ناشی از همین تفکر بوده است .
- هنرمندان حوزه موسیقی برای اجرای برنامه ها و هچنین برگزاری کنسرت مورد حمایت های اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی قرار می گیرند؟
بخش مهمی از نخبگان هر جامعه اهل فرهنگ و هنر آن جامعه هستند و تجلیل و تکریم از هنرمندان به نوعی تکریم و تجلیل از فرهنگ آن جامعه است و در این راستا بخشی از این تجلیل این است که هنرمندان ما بتوانند با آرامش به خلق اثر بپردازند و آن را ارائه کنند.
نباید حمایت از تولیدات هنرمندان ما مورد غفلت قرار گیرد چرا که در این دنیای پر از رسانه عدم حمایت ما از هنرمندان خلاق باعث می شود فرصت را از دست دهیم و غرب با نیات و اهدافی دیگر وارد کار شود. به این ترتیب توجه به هنرمندان و حمایت آنان در دستور کار ما قرار دارد. به طوری که در حال حاضر در ارائه مجوز برگزاری برنامه های هنری و کنسرت ها با هنرمندان همکاری مطلوبی صورت می گیرد.
ما پای هر مجوزی که داده ایم می ایستیم و با رعایت همه موازین قانونی و شرعی و عرفی از اجرای برنامه موسیقی حمایت می کنیم اما اجازه نخواهیم داد کسانی بخواهند بدون هماهنگی و برنامه ریزی به این حوزه آسیب وارد کنند.
- دلیل برخی مشکلات پیش آمده در اجرای کنسرتها چه بوده؟
هنگامی که ما بخواهیم به گروهی طبق درخواستشان در زمان مقرر و سالن مشخص بدهیم یکسری بررسی اولیه صورت میگیرد و مجوز اعطا می شود اما اینکه در حین اجرا گروه بخواهند سانس اضافه کنند یا مدت زمان اجرا را بالا ببرند مقرر به کسب مجوز زمانی هستند.
گاها مواردی پیش می آید که کسی مجوز نگرفته یا مشکلاتی از قبیل تهیه کننده و یا خواننده و... دارد که آن را به پای ارشاد می گذارد. گاها هم پیش آمده که گروهی برای اجرای کنسرت یا برنامه ای بدون اخذ مجوز تبلیغات کرده و بلیط فروخته اند و انتظار همکاری از اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی دارند.
این موارد و کارشکنی های اینچنینی توسط اداره فرهنگ و ارشاد پیگیری خواهد شد و در اجراهای بعدی با آن ها برخورد می شود.
- برگزاری برنامه موسیقی نواحی را هم راستا با اهدافتان می بینید؟
توسعه اجرای برنامه های موسیقی محلی استان در وحدت هنری بین مردم موثر است و باعث می شود هنر و فرهنگ و موسیقی با مردم پیوند خورده و اقوام را به هم نزدیک کند. برگزاری برنامه های این چنینی ابزار قدرتمندی در این بخش است که تاثیر فرهنگی و اجتماعی بالایی دارد و مورد حمایت ماست.
شب های موسیقی نواحی خوزستان که در ایام عید غدیرو با حضور گروه های مختلف موسیقی از نواحی و اقوام مختلف برگزار شد، نشان از علاقه مندی هنرمندان برای سرمایه گذاری در حوزه موسیقی است. امیدوارم این برنامه پلی باشد برای بیشتر و بهتر شدن استقبال و آشنایی مردم با موسیقی اصیل خود و پس از این شاهد اتفاقات خوبی در این زمینه باشیم.
نظر شما