به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از بیرجند، محمدابراهیم حسن نژاد عصر دیروز (13 مهر) در جلسه ستاد بیمه کشاورزی خراسان جنوبی اظهار داشت: همه اقدامات در جهت کاهش خسارات و ریسکهای بخش کشاورزی است.
وی با بیان اینکه باید در زمینه اقدامات فرهنگی تاکید شود، گفت: همهی بیمهها به ویژه بیمههای بخش کشاورزی دچار مشکلات فرهنگی هستند و در زمینه بیمه کشاورزی بسیاری از کشورها مطالعات تطبیقی انجام شده است و بسیاری از این کشورها مشکلات مربوط به مخاطرات اخلاقی و فرهنگی دارند علی رغم قدمت زیاد از نظر فرهنگی مردم آنها پاسخگو نیستند و مردم این کشورها به میل خودشان به سمت بیمهها نمی روند حتی با حمایتهایی که می شوند.
قائم مقام صندوق بیمه کشاورزی با اشاره به اینکه بخشی از مخاطرات وجود دارد که مربوط به عوامل بیمه و کشاورزان است، افزود: اگر مخاطرات منجر به نتیجه شوند کشاورزان کم خطر وارد این عرصه نخواهند شد.
وی در ادامه با بیان اینکه برای کاهش مخاطرات باید رویهها و روشها را تغییر داد، گفت: باید نظارتها را افزایش داد و با افزایش عوامل هزینهها به مقداری افزایش می یابد که دیگر نمی توان بیمه گیری را انجام داد و تغییر رویهها را باید در بیمه کشاورزی پیگیری کرد و این تغییر رویه ها برای کاهش مخاطرات اجتناب ناپذیر است.
حسن نژاد با اشاره به اینکه در طرح پوشش لایه های خسارت دیده بخش کشاورزی به این سبک است که بیمه کشاورزی تمام لایه های یک خطر را پوشش می دهد،گفت: هنگامی که کارشناسی به عنوان ارزیاب وارد مزرعه ای می شود این اختیار را دارد تا 12 درصد خسارت را تخمین زند و خسارات جزئی در مزارع وجود دارد که قابل مشاهده برای کشاورزان می باشد.
قائم مقام صندوق بیمه کشاورزی با بیان اینکه در بخش کشاورزی خسارتهای فاجعه بار مانند خشکسالی وجود دارد، افزود: بیمههای کشاورزی تعداد زیادی از کشورها خسارتهای فاجعه بار را پوشش نمی دهند ولی در کشور ایران به دلیل اینکه صندوق بیمه کشاورزی 100 درصد دولتی است این خسارتها را هم پوشش می دهد و صندوق بیمه کشاورزی در 10 سال گذشته اعتبارات مصوب خود را دریافت نکرده است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه در ارتباط با لایه بندی ریسک و تحلیل و مشخص کردن این موضوع که هر لایه چه میزان از ضریب خطر را تشکیل می دهد باید در بیمه کشاورزی مورد توجه قرار گیرد، گفت: تاکنون همهی لایههای ریسک تحت پوشش بیمه قرار دارند و براساس عملکرد غرامت و خسارت پرداخت می شوند و شیوه ای که مطلوبیت داشته باشد در دسترس نیست به این دلیل که نمی توان تعرفه را تغییر داد و میزان غرامت را افزایش داد.
حسن نژاد با بیان اینکه افزایش تعهد زمانی امکان دارد که 50 درصد محصولات کشاورزی تحت پوشش بیمه قرار گرفته باشند، افزود: باید 50 درصد حق بیمه را از کشاورزان گرفته شود و از دولت هم 50 درصد دریافت شود و یک بیمهی موفق باید در کنار نگاه حمایتی، نگاه اقتصادی هم داشته باشد و در ارتباط با موضوع لایه بندی ریسک که امسال به صورت بسیار نرم انجام شده است و باید به صورت جدی به دنبال تغییر رویه باشیم و جامعه تحمل آن را ندارد.
وی در ادامه با بیان اینکه مناطق را به وسیله کارگروه ارزیابی خواهیم کرد و این ارزیابی عمومی است و تمام منطقه مورد ارزیابی قرار می گیرند و درصدهای آنها مشخص می شود و سپس ارزیاب میزان پرداختی را مشخص می کند، افزود: بیمههای اجباری در بخش کشاورزی بسیار مهم است و باید در این بخش به سمت اجرای بیمههای اجباری حرکت کرد و این موضوع بسیار جدی است که باید به آن پرداخته شود و باید در ارتباط به محصولات راهبردی این کار انجام شود.
حسن نژاد با بیان اینکه در ارتباط با خطرات این سوال پیش می آید که آیا باید همه خطرات را پوشش داد و آیا به نفع بخش کشاورزی است، گفت: در حال حاضر 204 خطر را بیمه پوشش می دهد و باید ابعاد خطر را شناخت و آیا قابل مدیریت است و هنگامی که مدیریت فنی امکان پذیر نیست بیمه دخالت می کند و کار بیمه مدیریت فنی است و باید راه مقابله با خسارتها را کرد.
قائم مقام صندوق بیمه کشاورزی با اشاره به اینکه موضوع بعدی در ارتباط با محصول این است که آیا باید تمام محصولات را پوشش بدهیم، گفت: 153 محصول را ایران تحت پوشش بیمه قرار داده است و آیا باید برای تمام محصولات یارانه پرداخت کرد و اعتبارات دولت از هر منبعی که برای پرداخت یارانه تامین می شود زمانی پرداخت یارانه ها متوقف خواهد شد و با افزایش محصول، یارانه پرداختی کاهش داده شود و راه حل این است که از تعدادی محصول راهبردی حمایت شود.
حسن نژاد با بیان اینکه بخش های تخصصی سازمان جهاد کشاورزی باید بدانند که مدیریت فنی وظیفه آنها است، افزود: باید با مورد هدف قرار دادن خطر آن را کاهش داد و بحث کارگزاران از اولویت های اصلی است که یک ثبات شغلی برای کارگزاران ایجاد شود و اولویت کنونی قشر ارزیاب و ناظر است.
قائم مقام صندوق بیمه کشاورزی با اشاره به اینکه بیمه برای کاهش خسارات باید مدیریت فنی کند، گفت: برای اولین بار در سال گذشته هزار و 550 میلیارد تومان برای صندوق بیمه کشاورزی از بودجه سال94 اختصاص یافته است.
هاشم ولی پورمطلق نیز اظهار داشت: امروزه با توجه به شرایط خراسان جنوبی و مشابه آن در کشور محصولات کشاورزی بسیار آسیب پذیر هستند و در بخشهای اقتصادی با این ویژگیها اگر توانایی رو به رو شدن با این شرایط را وجود نداشته باشد مشکلات جدی به وجود خواهد آمد.
وی با بیان اینکه با مشکلات متعددی در بخش کشاورزی مواجه هستیم، افزود: مشکلاتی مانند طوفان، خشکسالی و مباحثی همچون افت و خیز قیمتها و ضرر و زیان وجود دارد که برخی از این بخشها در حوزه خدمات پوششی صندوق بیمه کشاورزی وجود دارد ولی برخی وجود ندارد و نگاه بیمه باید حمایتی باشد تا نگاه بهره برداران بخش کشاورزی یک نگاه امنیتی نه نگاه جبران بخشی از خساراتشان باشد و باید در این بحثها کار شود.
ولی پور مطلق ادامه داد: رویکرد صندوق این نیست که به دلیل وجود ممارست در فرهنگ جامعه نقش خود را در توسعه این چتر حمایتی نادیده بگیرد و اگر ترمیم مباحث بیمه ای موجود می تواند موثر باشد و هر مقدار عملکرد سازمان در پوشش بیمه ای بیشتر شود وسعت جمعیتی که تحت پوشش بیمه قرار گرفته اند نسبت به پرداخت خسارتها کمتر بوده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان جنوبی با بیان اینکه هنگامی که بتوان محصولات تحت پوشش را افزایش داد تلاش مجموعه به سمت بالا بردن سطح پوشش بیمه و رسیدن به نتیجه مطلوب است، افزود: در مورد کارگزاران که یک مشکل مدیریتی است بحث استخدام که باید پیگیری شود و استخدام کارگزاران از این جهت مهم است که اگر کارگزار مکانی را بیمه کند و ارزیاب تشخیص دهد 100 درصد از حق خود را دریافت می کند و اگر نتواند تشخیص دهد 80 درصد حق خود را دریافت می کند و باید بررسی شود که تلفیقی از این دو موضوع به وجود آید تا انگیزه ای برای کارگزاران باشد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه برخی از بخش ها در بعضی از شهرستانها استقبال آنها از پوشش بیمه ای کمتر از سایر شهرستانها است و برای هر منطقه تطبیقهایی برای پرداختهای حق بیمه برنامه ریزی شده است، گفت: در مباحث مربوط به برخی از دامها مانند شتر مرغ که صنعت در حال توسعه ای است، بیمه شدن آنها مشکلات فراوانی برای شترمرغ داران ایجاد کرده است.
به گفته وی، زنبور قرمز و پرنده سار که بیشترین مشکل را برای زنبورستانها ایجاد کرده اند و کرم خراط و سوسک سرشاخه خوار نیز تمام باغات چوب خوار را از بین برده اند و به دلیل خشکسالی نمی توان کاری انجام داد و به سبب ضعیف شدن درختها و کم شدن شیره گیاهی توسعه یافته اند و راهکاری برای رفع این آفت وجود ندارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان جنوبی با بیان اینکه در صندوق بیمه باید این موضوعات مورد توجه قرار گیرد، افزود: بستههای حمایتی برای عشایر به دلیل آسیب پذیر بودن و شرایط سخت آنها برای پذیرفتن بیمه وجود دارد و باید در حد امکان از منابع استانی برای کمک به عشایر استفاده شود و به عنوان پایلوت از خراسان جنوبی کار را شروع کرد و پوشش بیمه ای در مورد برخی از آفات و بیماریها انجام شود و با دریافت حق بیمه بالاتر بیماریها را با تعریف مشخص و آفات را در مجموعه محصولات مزیت دار استان شروع کنید که آمادگی همکاری وجود دارد.
محمدرضااکبری معاونت بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی خراسان جنوبی نیز در این جلسه گفت: یک نوع خسارت هایی در گندم وجود دارد که اطلاع رسانیها به ویژه در نحوه آبیاری برای این موضوع کمتر انجام شده است و در برخی از مناطق خسارت سرما در سه مرحله است و در مناطق خاص باید یک سری کار و بحثهای ویژه انجام شود و باید اعتباری برای بحث پیشگیری در نظر گرفته شود.
وی افزود: اگر قسمتی از خسارت پرداختی برای بخش هایی که توان خرید برخی از دستگاه ها را ندارند، انجام شود، می توان الگوهایی ساخت که با حداقل اعتبارات از خسارتها پیشگیری کرد و برای چند شهرستان بخشی از بیمه خسارات این طرحها برای کاهش خسارت سرما که می تواند موثر باشد، پرداخت شود و بیمه در تمام مناطق فراگیر است و در سالهای مختلف نوسان دارد ولی اگر به این قضیه توجه شود کشاورزان بسیاری جذب می شوند.
محمد زمانی معاون برنامه ریزی سازمان جهاد کشاورزی استان نیز در این جلسه گفت: بهره برداران استان به سیاستهای مربوط در بخش کشاورزی واکنش نشان می دهند و میزان مصرف سوخت و نهادهها با سیاست گذاری از 70 میلیون لیتر اکنون به 40 میلیون لیتر رسیده است و قیمت کود در استان خراسان جنوبی در سال 93نسبت به سال 87، 41 درصد کود مصرف شده است و تصمیمی باید گرفته شود که کشاورز بتواند به این تصمیمات پاسخ می دهد.
وی با بیان اینکه تغییراتی که در رویهها انجام می گیرد باید موجب افزایش اعتماد کشاورزان شود، افزود: از احکام پوشش بیمه 50 درصد و در کنار آن 8 درصد ارزش افزوده بوده است و پرداخت خسارتی که در استان خراسان جنوبی صورت گرفته علی رغم تمام همراهی و تامین امنیت تولید استان بوده است و وضعیت مجموعه بخش کشاورزی یک وضعیت تقریبا پایدار بوده است و تصمیمات باید نوعی منتقل شود که کشاورز احساس حمایت کند و باید نگاه خود را به آنجایی که منابع بیمه ای افزایش یابد معطوف کرد و به هر میزان که منابع افزایش یابد بهتر می توان به اهداف مورد نظر دست یافت.
غلامرضا قوسی مدیرکل امور عشایری خراسان جنوبی نیز گفت: استان خراسان جنوبی حدود 15 هزار خانوار عشایری و 82 هزار جمعیت که 13 درصد جمعیت استان مربوط به عشایر است.
وی با اشاره به اینکه در سال گذشته با تعامل بیمه 44 درصد از جمعیت دام عشایر بیمه شده و 40 درصد دام عشایر باید امسال بیمه شود، افزود: بیش از 50 درصد دام عشایر با توجه به بحرانهای خشکسالی بیمه خواهند شد و سرمایه عشایر فقط دام است و باید 100 درصد از دامهای عشایر بیمه شود و طرحی که در این راستا داده شده باید بررسی شود تا یک میلیارد ریال برای یکسال در اختیار تعاونی های عشایری به صورت بلاعوض قرار بگیرد.
قوسی با بیان اینکه دومین خواسته توجه به دلایل افت تولید است و باید به جامعه عشایری کمک کرد تا دام عشایر حفظ شود، گفت: در زمینه آموزش آمادگی باید تاکید شود و کمک کرد تا در تمام مناطقی که کارگزاران بیمه نیاز به آموزش دارند اقداماتی انجام شود و تشویق افرادی که هر ساله به سمت صندوق بیمه می آیند و باید یک اهرم تشویقی برای آنها به وجود آورد.
نظر شما