حجت الاسلام عباس رمضانعلی زاده، در گفت و گو با خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان با اشاره به فراز "اَلسَّلامُ عَلَیْكَ یا میثاقَ اللَّهِ الَّذى اَخَذَهُ وَ وَكَّدَهُ" در زیارت آل یس به معنای «سلام بر تو که میثاق محکم خداوندی»، گفت: میثاق از جهت لغت از ریشه وثاق به معنای ریسمان و زنجیری که اسیر و مرکب را می بندد، می آید.
وی با بیان اینکه اهمیت میثاق و عهد و پیمان یک امر عقلی و شرعی است، اظهار کرد: میثاق از جهت اصطلاح به قرارداد و پیمان می گویند و عقد استوار و محکم، این واژه در قرآن 25 مرتبه آمده است.
حجت الاسلام رمضانعلی زاده میثاق را یکی از صفات نیکوکاران دانست و بیان کرد: پیمان شکنی و نقض میثاق نشانه فرومایگان و ناجوانمرادان است، همچنین رعایت پیمان یک کار پسندیده بین المللی است یعنی مرز جغرافیایی و دینی ندارد نه تنها یک امر پسندیده اسلامی است بلکه امر پسنیدیده انسانی نیز است.
این پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه خدای متعال در قرآن از گروه متعددی پیمان و میثاق گرفته است، ابراز کرد: خدای متعال از پیامبران، از بنی آدم، از بنی اسرائیل و از اهل کتاب پیمان گرفته است، مثلا در سوره یاسین داریم که خدا از بنی آدم و انسان ها به طور کلی یک پیمان می گیرد و آن اینکه شیطان پرستی نکنند و خدا را بپرستند، خداوند می فرماید: «ای بنی آدم! من از شما عهد نگرفتم که شیطان را نپرستید چون او دشمن آشکار است برای شما و من را بپرستید که این راه مستقیم است.»
وی با اشاره به میثاق خدای متعال با بنی اسرائیل تصریح کرد: خدای متعال در قرآن می فرماید: ما میثاق و پیمان گرفتیم از بنی اسرائیل که پرستش نکنید کسی را مگر الله و نسبت به والدین احسان کنید و یتیمان و مساکین را یاری کنید و با مردم خوب حرف بزنید.
حجت السلام رمضانعلی زاده با اشاره به مفاد میثاق خداوند با انسان ها، ادامه داد: خدای متعال پیش از آفرینش دنیا، در عالم ذر که عالم ارواح و عهد الست نیز است از انسان ها پیمان گرفت، امام باقر (ع) در این باره فرمودند: «قبل از اینکه انسان به دنیا بیاید خدای متعال در عالم ذر یعنی زمانی که انسان ها روحشان به یک جسم هایی به اندازه مورچه تعلق گرفته بود، از انسان ها پیمان گرفت.»
این پژوهشگر مهدوی ابراز کرد: بنابراین، هر کس که در آن عالم ذر و ارواح پیمان میثاق الهی را پذیرفت در عالم دنیا مومن و مطیع شده و هم در باطن و هم ظاهر مطیع خداست مومن از جهت حوزه اعتقادی و مطیع در حوزه رفتاری و اعمال و هر کس که آن پیمان را نپذیرفت کافر و عاصی شد هم در حوزه اعتقاد کفر دارد و هم در حوزه عمل عصیان دارد.
وی با اشاره به مفاد پیمان خداوند از انسان ها، پیامبران و پیامبران اولوالعزم گفت: مفاد میثاق خدای متعال چه از انسان ها چه از پیامبران و چه پیامبران اولوالعزم قبول کردن ربوبیت پروردگار، رسالت خاتم الانبیاء (ص) و ولایت و امامت امام علی (ع) و ائمه بود.
حجت الاسلام رمضانعلی زاده خاطرنشان کرد: امام باقر (ع) فرمودند: «وقتی خدا از پیامبران پیمان گرفت همه انبیا فرمودند بله تو پروردگار هستی، پیامبر رسول و امام علی (ع) امام است و وقتی قبول کردند خدا نبوت را برای آنها نوشت» یعنی امتحانی که دادند و آزمونی که داشتند بر این بود که به ربوبیت خدا، رسالت خاتم انبیا و امامت اهل بیت گواهی دهند.
این پژوهشگر مهدوی با تاکید بر گواهی دادن انسان های عادی و پیامبران و پیامبران اولوالعزم به ربوبیت خدای متعال، رسالت پیامبر (ص) و ولایت ائمه (ع) در میثاق عالم ذر گفت: انسان های گناهکار و کافر نیز در عالم ذر ندای میثاق خدا را شنیدند اما بله نگفتند.
وی با بیان اینکه در بین این میثاق ها خداوند دو میثاق شدید گرفته است یکی غدیر امیرمومنان علی (ع) و یکی غدیر حضرت بقیه الله (ع) اظهار کرد: پیامبر (ص) در عالم ظاهر و دنیا در روز غدیر خم فرمودند: «مردم شما آن قدر تعدادتان زیاد است که نمی توانید درباره ولایت امام علی (ع) با من بیعت کنید ولی بدانید خدا به من امر کرده که از زبان های شما برای ولایت و امامت امام علی (ع) و فرزندان ایشان اقرار بگیرم، بدانید که من در این سرزمین به شما اعلام می کنم ذریه من از سلب امام علی (ع) است همه شما بگویید شنیدیم، اطاعت کردیم، راضی شدیم و گردن نهادیم و آنچه از طرف پروردگار درباره امامت امام علی (ع) فرمودید را ما قبول داریم.»
حجت الاسلام رمضانعلی زاده تصریح کرد: پیامبر (ص)این چنین از مردم میثاق گرفتند و به مردم اینگونه بیعت کردن و اطاعت کردن را یاد دادند یعنی با همین پیمان زندگی می کنیم و می میریم و روز قیامت مشهور می شویم هرگز این پیمانی که با شما بستیم تغییر نمی دهیم، تبدیل نمی کنیم، شک نمی کنیم، انکار نمی کنیم و هرگز میثاق شکنی نمی کنیم.
این پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه یکی از پیمان های محکم و شدید درباره امام زمان (عج) است، گفت: امام باقر (ع) در همان روایت ادامه دادند خدای متعال در عالم ذر خطاب به پیامبران اولوالعزم فرمود: «من به واسطه مهدی دینم را یاری می کنم و دولت حقه خودم را برقرار می کنم، دینم را به واسطه مهدی جهانی می کنم و به واسطه مهدی از دشمنان خود انتقام می گیرم و عبودیت خدا در پهنه عالم گسترش می یاید.»
وی با بیان اینکه میثاق به اعمال اختیاری انسان تعلق می گیرد و به ذات و نفس انسان تعلق نمی گیرد، خاطرنشان کرد: این در حالی است که در این سلام امام زمان (عج) به عنوان خود میثاق ذکر شده و سفارش شده که با این نام به ایشان سلام دهیم.
حجت الاسلام رمضانعلی زاده با اشاره به شدت مبالغه در این سلام بیان کرد: شدت مبالغه در این سلام دیده می شود و همانطور که کسی از بس عدالت دارد شده نفس عدل، در اینجا امام انقدر میثاقشان شدت داشته که خودشان میثاق شده اند.
این پژوهشگر مهدوی گفت: یک وقت از خود امام میثاق گرفته اند، یک وقت هم از مردم درباره امام میثاق گرفته اند، خدا از امام (عج) میثاق گرفته در عالم ذر درباره تحمل مشکلات و سختی های عصر غیبت، یکی طول غیبت و همه شدائدی که بر دوستان امام وارد می شود و یکی هم تحمل سختی های اقامه حکومت عدل در جهان، یک چنین پیمانی از امام در عالم ذر گرفته شده و در طول تاریخ از احدی گرفته نشده است.
وی با بیان اینکه امام در عالم ذر این پیمان با همه سختی هایش را قبول کردند، یادآور شد: بر این اساس ما سلام می دهیم السلام علیک یا میثاق الله ... سلام بر تو پیمان محکم الهی.
نظر شما