حجت الاسلام محمد رضا هدایت پناه، پژوهشگر و محقق تاریخ اسلام در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان ضمن ارائه تحلیلی از نظرات علما و بزرگان اهل سنت در رابطه با واقعه غدیر گفت: شواهد تاریخی فراوانی در رابطه با تایید واقعه غدیر از نظر علما و بزرگان اهل سنت وجود دارد از جمله نقل است زمانی که «ابوجعفر طبری» صاحب کتاب تاریخ طبری مشهور، در بغداد زندگی می کرد دعوای اعتقادی - مذهبی عجیبی بین دو گروه مختلف اهل تسنن یعنی معتزله و اشاعره و همچنین بین تشیع و تسنن وجود داشت.
در گرماگرم همین اختلافات، پسر«ابو داوود سجستانی» صاحب کتاب «سنن ابی داوود» نیز در نقاط مختلف عراق، مانند موصل و بغداد و ... ادعایی را مطرح می کرد مبنی بر این که حضرت علی بن ابیطالب علیه السلام اصولا در حجه الوداع پیامبر صل الله علیه وآله حضور نداشته است چه رسد به واقعه غدیر و ...!
ابوجعفر طبری با شنیدن این سخنان بسیار ناراحت شده و درپاسخ به چنین مطالب بی پایه و اساسی، کتاب « فضایل امیرالمومنین و طرق حدیث ولایه» را می نگارد که در این کتاب روایت مربوط به واقعه غدیر از زبان بیش از 20 نفر از صحابه نقل شده است.
این استاد حوزه و دانشگاه افزود: البته شخص ابو داوود سجستانی نیز پسر خود را چندان تایید نمی کرد و بر او اشکال می گرفت. اما به هر حال وی در میان برخی افراد جایگاه و اسم و رسمی کسب کرده بود.
اما بر اساس همین شواهد تاریخی حتی بدون ورود شیعه، خود اهل تسنن نیز در برابر چنین سخنان بی ربط و بی منطقی از طرف افراطیون اهل سنت جبهه می گرفتند.
متاسفانه امروز کتابی که طبری درباره فضایل امیرالمومنین علیه السلام نگاشت در گذر ایام از بین رفته است و در حال حاضر استاد جعفریان کتابی با عنوان «فضایل امیرالمومنین و حدیث ولایت» برگرفته از آن کتاب اصلی نوشته که این اثر توسط انتشارات «دلیل ما» به چاپ رسیده است.
حجت الاسلام هدایت پناه در ادامه به موارد دیگری از این دست اشاره و خاطرنشان کرد: « ذهبی» یکی از رجالیون و علمای بزرگ اهل سنت و به تعبیری از اعاظم علمی اهل تسنن است، اقتدار علمی ایشان بسیار بالابوده و کتب و آثار فراوانی نیز نوشته که هر یک از کتابهایش بیش از 50 یا 60 جلد هستند.
وی در زمینه علم رجال کتابی به نام «میزان الاعتدال » دارد که این کتاب شرح حال راویان و در تایید یا رد راستگویی و قابل اعتماد بودن یا نبودن آنها است. به تعبیر علمی این کتاب درباره توثیق یا تضعیف راویان است. جایگاه علمی ذهبی از اینجا معلوم می شود که هرجا وی فردی را وثیق( راستگو) دانسته یا تایید کرده و یا هر جا که یک راوی را تضعیف کرده، تقریبا همه علمای اهل سنت سخن وی را بی کم و کاست پذیرفته اند.
حال همین فرد (ذهبی) با وجود این که گرایشات ضد شیعی داشته است اما حدیث غدیر را از طریق افراد فراوانی از صحابه و تابعین نقل کرده است و مرحوم « آقا سیدعبدالعزیز طباطبایی» کتاب نوشته شده توسط ذهبی را با عنوان «طرق حدیث من کنت مولاه فهذه علی مولاه» چاپ کرده است.
این محقق دینی گفت: مرحوم آقا سید عبدالعزیز طباطبایی معروف به آقا بزرگ تهرانی معاصر، از مقتدرترین نسخه شناسان معاصر بود که نسخه خطی کتاب ذهبی را مطالعه و با حواشی بسیار عالمانه در ذیل احادیث نقل شده در آن، این کتاب را چاپ کرد که عنوان کتاب « رساله ی طرق حدیث من کنت مولاه فهذا علی مولاه از شمس الدین ذهبی» است.
ذهبی ازعلمای قرن 7 و 8 است. ابن تیمیه حرانی (موسس فرقه وهابیت) از شاگردان وی بوده و بر اساس مستندات تاریخی ذهبی خود نامه ای خطاب به ابن تیمیه دارد که در آن نامه افکار او را خلاف نظر تمام علمای اسلام می داند و به وی توصیه می کند که از این افکار باطل دست بردارد.
حجت الاسلام هدایت پناه یادآور شد: این دو کتاب بسیار مهم در اثبات حدیث غدیر است در پاسخ به برخی افراد جاهل که امروز شبهه وارد می کنند که واقعه غدیر، سند و اصلی ندارد در حالی که بزرگان از علما و فضلای اهل سنت کتاب های مهمی در این باره نگاشته اند که 2 نمونه مهم آن را ذکر کردیم.
نظر شما