به گزارش خبرگزاری شبستان؛ روزنامه "رأی الیوم" به قلم "عبدالباری عطوان" –سردبیر خود-نوشت: "از این هیاهویی که اکنون به دنبال اعزام جنگنده های روسیه برای مبارزه با گروه تروریستی داعش در سوریه به راه افتاده، تعجب می کنیم؛ گویی تنها جنگنده ای که در آسمان سوریه پرواز می کند، جنگنده های روسی هستند و گویی پرواز جنگنده های آمریکایی، فرانسوی، انگلیسی و سعودی در آسمان سوریه حلال است و پرواز جنگنده های روسیه حرام.!!
چه کسی در این شرایط "حلال" و "حرام" را تعیین می کند؟ آمریکا؟ سازمان ملل؟دولت سوریه؟ و یا اتحادیه عرب و عربستان؟؟
هنگامیکه ائتلاف شش جانبه آمریکا جنگنده های خود را برای بمباران کذایی گروه تروریستی داعش در سوریه و عراق اعزام کرد، نه مجوزی از شورای امنیت کسب کرده بود، نه مقامات سوریه از آن درخواست کمک کرده بودند و حتی با آنها هماهنگ هم نشده بود.
یک سال تمام است که جنگنده های آمریکایی مواضع داعش را بمباران می کنند و کشورهای مختلف از جمله عربستان سعودی، ترکیه و قطر پادگان های خود را وقف تجاوز به سوریه کرده اند، ولی هیچ یک از اهداف خود را محقق نکرده و بلکه هزاران بی گناه را به کام مرگ کشانده اند.
این در حالی است که روس ها در چارچوب معاهده دفاع مشترک در سوریه حضور داشته اند و از ده ها سال پیش در "طرطوس" پایگاه دریایی دارند، همانطور که آمریکا در قطر، عربستان و بحرین پایگاه دارد؛ بنابراین چه جای شگفتی و هیاهوست؟ آیا پایگاه های آمریکایی قانونی اند و پایگاه های روسی نه؟!
دخالت نظامی روسیه در سوریه، پس از دریافت مجوز از مجلس دوما و درخواست شخص "بشار اسد" -رئیس جمهور سوریه- انجام گرفته است.
ورود روسیه به رینگ نزاع در سوریه و خاورمیانه بسیار موفق تر از ورود همتای آمریکایی آن خواهد بود؛ چراکه جنگنده های روسیه در زمین توسط ارتش سوریه و رزمندگان حزب الله و مشاوران ایرانی پشتیبانی می شوند؛ ولی نیروهای آمریکایی از هیج اقبالی برخوردار نیستند؛ چراکه نه ترکیه، نه عربستان، نه اردن و نه قطر، هیچ کدام نیروی زمینی در سوریه ندارند.
موضع آمریکا در قبال ورود "بولدزر" های روسی به منطقه، همچنان مبهم و متزلزل است و این موضوع بر اقدامات و مواضع متحدان آن نیز تاثیر می گذارد؛ به گونه ای که فرانسوی ها یکبار بقای "اسد" را تأیید می کنند و باری دیگر خواستار برکناری فوری او می شوند؛ حتی خود اوبا در دو روز گذشته چندین بار موضع خود را تغییر داده است.
شاید واضح ترین تزلزل را بتوان در اظهارات "عادل الجبیر" –وزیر خارجه عربستان- در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل که گفت "بشار اسد دو گزینه بیشتر ندارد: یا برکناری یا گزینه نظامی، مشاهده کرد.
پیش از ورود نظامی روسیه به سوریه، شاید این گونه اظهارات اندکی قابل باور بود، ولی پس از این و در حالیکه آمریکا نیز با آن موافق است، این سخن "الجبیر" را می توان به دو صورت تفسیر کرد: اول اینکه این سخنان از کج فهمی و درک غلط او از تحولات سیاسی در منطقه برخواسته است و یا اینکه او، دچار خود بزرگ بینی شده است.
اگر تجاوز نظامی آل سعود به یمن، آن هم پس از گذشت شش ماه موفقیتی را کسب کرده بود، می توانستیم بگوئیم این اظهارات "الجبیر" پشتوانه نظامی قوی دارد و باید آن را مهم به حساب آوریم، ولی اکنون که این تجاوز همچنان اندر خم یک کوچه مانده و ممکن است در آینده ای نزدیک با شکست مواجه شود، این اظهارات "الجبیر" چه مفهومی دارد؟!!
بازگشت قدرتمندانه روسیه به منطقه از دروازه سوریه و با هدف مبارزه با گروه تروریستی داعش، به زودی صحنه سوریه و بلکه منطقه را متحول خواهد ساخت. هرچند آمریکا وجود یک رقیب برای خود در منطقه را برنخواهد تافت.
همزیستی میان "خرس" روسی و "الاغ" دموکراسی آمریکا، مدت زیادی دوام نخواهد داشت و تردید نداریم که در روزهای آینده، متغیر های بسیاری را در منطقه شاهد خواهیم بود.
نظر شما