به گزارش خبرنگار شبستان، حجت الاسلام علیرضا پناهیان، استاد حوزه و دانشگاه در همایش افتتاحیه اوقات فراغت استان تهران در مجتمع آدینه گفت: مسجد یگانه پایگاه بعثت و حکومت پیامبر (ص) بوده است و هرجا که پیامبر (ص) قدم گذاشت مسجد نام گرفت و آن حضرت پایگاهی به غیر از مسجد نداشت.
وی افزود: مسجد مکان مقدس و منوری است که هر فعالیت و برنامه ای در آن نیز منور و نورانی می شود. نورانیت مسجد آنچنان است که خداوند به موسی کلیم الله در کوی طور دستور داد کفشهایت را در آور. زیرا مسجد مکان طهارت و پاکیزگی است.
حجت الاسلام پناهیان با اشاره به این نکته که در حال گذر از مرحله سوم فعالیت های مساجد هستیم، گفت: مسجد در زمان انقلاب و جنگ، مکان پرداختن به ضرورت ها بود، در زمان انقلاب محل توزیع آب و نان مردم، رسیدگی به امور قضایی و دفع همه هجمه ها و رفع مشکلات بود. در 20 سال اخیر نیز مسجد مورد حمایت دولتمردان مسجد و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و کانون های فرهنگی هنری مساجد قرار گرفت که قابل تقدیر است.
وی ادامه داد: اما در دهه سوم باید به تقسیم وظایف و مسئولیت ها در مسجد بپردازیم. این در حالی است که سهم مسجد در اعتلای فرهنگ و مباحث آموزشی و تربیتی باید کاملا مشخص شود زیرا مسجد مهم ترین پایگاه در جامعه اسلامی است.
وی با اشاره به بحث مهندسی فرهنگی گفت: چرا جایگاه مهم ترین پایگاه جامعه اسلامی مشخص نیست؟ چرا در همه موارد و مسائل حتی بحث اوقات فراغت سهم مسجد را مجزا نکردیم؟ در حالی که مسجد کم هزینه ترین و بهترین مکان برای برگزاری برنامه های اوقات فراغت است. حتی سهم بسیج را در مساجد مشخص کرده ایم. باید به همین ترتیب مسئولیت مساجد را نیز مجزا مشخص و تعریف کنیم.
استاد حوزه و دانشگاه از سید مرتضی اسماعیلی طبا، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران خواست که کانون های مساجد به برپایی همایش های علمی، روانشناسی، جامعه شناسی در بحث مهندسی فرهنگی مساجد توجه کند تا بتوانیم با برنامه ریزی مناسب به تبیین پایگاه مسجد به عنوان بهترین پایگاه تربیت نسل جوان مبادرت ورزیم.
حجت الاسلام پناهیان با اشاره به برگزاری همایش معماری مساجد در دانشگاه هنر که قریب به 15 سال قبل برگزار شد، گفت: در این همایش به ضرورت توجه به ساخت مساجد با توجه به تنوع، نیازها و گستردگی آنها اشاره شد. قابل ذکر است که در 200 سال گذشته، مساجد بسیار گسترده تر و با امکانات بیشتری ساخته می شدند ولی امروزه مساجد در شهرهای بسیار کوچک و بدون برنامه ریزی ساخته می شوند. امروزه باید در مساجد، مهد کودک، پارکینگ و محیط های دیگری برای رفع نیازهای همه اقشار در نظر گرفته شود.
وی وظیفه بچه های مسجدی را پیگیری مطالبات و نیازمندی های مساجد دانست و گفت: چرا به مسجد که به عنوان یک تشکل اجتماعی پویا و فعال است به اندازه مکان هایی که خروجی مناسبی ندارند هم اهمیت داده نمی شود؟ ایجاد سایت اینترنتی، سیستم پیامک و نشریه، امروزه در مساجد از ضروریات است و مسجد می تواند با مسلح شدن به چنین ابزارهایی بسیاری از مشکلات اجتماعی محلات را مرتفع سازد.
حجت الاسلام پناهیان از افراد مستند ساز خواست که به ساخت برنامه های مستند از مساجد بپردازند و گفت: مستند سازی از مساجد می تواند در حوزه فعالیت های صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایرام قرار بگیرد.
وی یاد آور شد: کانون های فرهنگی هنری مساجد باید در بحث تعلیم و تربیت، آموزش و فعالیت ورزشی و اردویی به ویژه کوه نوردی برای نسل جوان برنامه ریزی کنند چراکه آموزش مباحث دینی توام با ورزش و کوه پیمایی اثرگذاری بیشتری دارد.
حجت الاسلام پناهیان کانون های مساجد را بهترین مکان فرهنگ سازی برای نسل جوان دانست و گفت: باید برای تمام مقاطع زندگی از کودک و نوجوان تا جوانان و در همه بخش ها حتی جشن تولد و ازدواج و ... در مساجد و کانون ها برنامه ریزی و فرهنگ سازی کنیم.
وی با اشاره به اینکه هر کجا در تربیت فکری و اعتقادی جوان کوتاهی شده باید در مساجد جبران آن کوتاهی شود، گفت: تعلیم و تربیت اساسی در مساجد تعریف می شود.
وی خاطر نشان کرد: ساختن فیلم مستند از فعالیت های بچه های مسجدی وظیفه همین بچه های مسجدی است که در مسجد رشد و نمو کرده و بزرگ شده اند.
پایان پیام.
نظر شما