هدف بعثت؛ ایجاد امت جهانی اسلام بود

مدیر مرکز تحقیقات مجمع جهانی تقریب مذاهب هدف نهایی بعثت پیامبر اسلام را ایجاد امت جهانی اسلام عنوان کرد و گفت: تشکیل امت اسلام در کنار امت های دیگر یکی از اهداف بعثت حضرت رسول (ص) بوده نه هدف نهایی آن حضرت.

 

حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی، مدیر مرکز تحقیقات مجمع جهانی تقریب مذاهب در رابطه با نقش بعثت در وحدت میان امت اسلامی به خبرنگار شبستان گفت: بعثت به معنای برانگیختگی است و در حادثه بعثت، پیامبر عالیقدر اسلام از سوی خدا به پیامبری برانگیخته شد تا از سوی خدا، پیام آور وحی برای جامعه بشری باشد وحی ای که به کلیه نیازهای انسان نظر دارد راه حل ها و آموزه های متقن و محکمی برای سعادت انسان ارایه داده است.

وی افزود: دلیل اینکه از واژه بعثت برای این رویداد عظیم تاریخی استفاده می شود آن است که در آن برانگیختگی است و پیامبر نیز برای برانگیختن انسانها مبعوث شد.

بعثت پیامبر برای برانگخیتن انسان به سوی خدا، معنویت و صلح بود و براساس آیات قرآن کریم پیامبر اسلام برانگیخته شد تا جامعه انسانی و بشریت را احیا و زنده کند و برای نیل به سعادت دنیا و آخرت به بهترین راه هدایت کند.

حجت الاسلام مبلغی تصریح کرد: پیامبر در ابتدا به دنبال ایجاد جامعه اسلامی و در نهایت ایجاد امت جهانی اسلام بود موضوع بعثت دو مرحله را تعریف و تبیین می کند یکی ایجاد امت اسلامی در کنار سایر امت ها که ما اکنون در این مرحله هستیم و دوم ایجاد امت جهانی اسلامی که با ظهور امام مهدی (عج) این هدف محقق می شود بنابراین تقریب رابطه تنگاتنگی با بعثت دارد چرا که هدف اعلای تقریب، ایجاد امت اسلامی است و تقریب سازوکاری است در اختیار بعثت برای ایجاد اساسی ترین هدفی که بعثت در پی آن بوده است.

 

وی در تعریف جامعه و امت اسلامی گفت: مقصود از امت اسلامی، صرفاً یک جامعه بی روح متشکل از مجموعه هایی از ملت ها که با یکدیگر در حال قهر و بی ارتباطی یا حتی دشمنی با هم هستند نیست منظور پوسته ای از امت اسلامی با محتواهای ضدو نقیض و در معارضه و مخالفت با هم نیست. امت اسلامی در قرآن تعریفی خاص دارد و امتی است پویا و حیات یافته، متحد، یکسان و یکی که به دنبال تشکیل آن خداوند بندگی می شود در ایجاد امت اسلامی هدف آن است که خداوند، علاوه بر شکل فردی به شکل جمعی و اجتماعی عبادت شود و با وجود امت از هم جدای کنونی، نمی توان به این هدف موردنظر قرآن در تشکیل امت جهانی اسلام نایل شد.

مدیر مرکز تحقیقات مجمع جهانی تقریب در ادامه با اشاره به جایگاه مذاهب مختلف در امت جهانی اسلام خاطرنشان کرد: ممکن است با طرح موضوع امت واحد اسلامی این سوال مطرح شود که به دنبال تحقق امت جهانی اسلام مذاهب مختلف اسلامی مانند مذهب شیعه یا مذهب اهل تسنن چه جایگاهی خواهند داشت؟ در پاسخ باید به این نکته توجه کرد که بحث مذهب، موضعی درون امتی است و متوقف بر امت است. ابتدا باید امت ایجاد شود و بعد هر مذهبی در درون این چارچوب به ارایه حقانیت و دلایل مشروعیت و حقانیت خود بپردازد موضوع مذهب، یک بحث گفتگویی است که می بایست در قالب و درون چارچوب امت اسلامی آن را حل و فصل کرد.

 

وی یادآور شد: موضوع شیعه و سنی در زمان حیات حضرت علی (ع) نیز مطرح بود اما این موضوع، هیچ منافاتی با تشکیل امت اسلامی نداشت موضوع اختلاف عقیده ها و مباحث درونی و فی ما بین آنها با اصل چارچوب امت اسلامی در اصطحکام و تقابل قرار نمی گیرد.

حجت الاسلام مبلغی در سخنان خود به نقش پیامبر اسلام در وحدت جامعه اسلامی اشاره کرد و گفت: پیامبر عالیقدر اسلام (ص) دارای مجموعه صفات برجسته ای بودند که بخشی از این صفات در فضای جامعه آن روزگار دارای کارکرد و ارزش بود بخشی از آنها در فضای تاریخ و بازتاب های گسترده تاریخی داشته که یکی از آن صفات، ارایه بالاترین نمونه اخلاقی و به تعبیر قرآن خلق عظیم آن حضرت است با عنایت به این نکته که هنگامی که قران چیزی را بزرگ می شمارد پس حقیقتاً بسیار عظیم و بزرگ است اخلاق پیامبر (ص) در قرآن به خلق عظیم تعبیر و توصیف شده است بنابراین پیامبر دارای اخلاقی عظیم بود نمونه الهی ترین، انسانی ترین، عالی ترین و کامل ترین اخلاق در طول تاریخ که در رفتارهای پیامبر (ص) متجلی بود.

این اخلاق جاذبه های بسیار گسترده و بالایی را در هر مواجهه ای بر جای می گذاشت حیای اجتماعی، کرامت، گذشت، بزرگواری، سعی بر توجه کردن به سطوح پایین جامعه و بها دادن به آنها از اخلاق پیامبر بود. اخلاقی که با تبعیض هیچ سنخیتی نداشت و به دنبال رفع نیازهای کلیه اقشار جامعه بود و پیامبر حتی در نگاه های خود و تقسیم نگاه به افراد مساوات را رعایت می کرد.

وی افزود: از این اخلاق پرجاذبه حضرت رسول (ص) صرفاً مسلمانان منتفع نمی شدند، بلکه اتباع و صاحبان ادیان دیگر حتی مشرکان نیز از این اخلاق بزرگ منشی، بزرگی، شرافت و کرامت می دیدند در نتیجه بسیاری از مشکلات بسیاری از نگاههای تعصبی و انتقام جویانه در برخورد با این اخلاق، زایل می شد و جامعه به احساس یکدستی و بزرگ منشی می رسید.

 

حجت الاسلام مبلغی یادآور شد: صفت دیگر پیامبر این بود که هر جا زمینه ای برای تفرقه وجود داشت پیامبر اگر آن را نابود نمی کرد، در محدودیت و محدود کردن آن سعی می کرد و هر جا که زمینه ای برای وحدت بود اگرچه آن زمینه ها به صورت طبیعی در جامعه وجود داشت اما ایشان در این زمینه ها سرمایه گذاری می کرد و آنها را ارتقا می بخشید پیامبر اسلام، پیامبر وحدت و رفتار او مبنای وحدت بود استراتژی ها و راهبردهای ایشان بلکه فراتر از این، ایجاد وحدت جزء رسالت های ذاتی دین او بود.

وی تصریح کرد: از سوی دیگر دستورالعمل هایی را که پیامبر ارایه می کردند دستورالعمل هایی بود که اولویت هایی را به جامعه القا می کرد که جامعه احساس می کرد برای رسیدن به این دستورالعملها و اولویت ها، نیازمند وحدت است و باید وحدت داشته باشد.

حجت الاسلام مبلغی موضوع عدالت، معنویت در سطح بالا، جهاد با دشمنانی که می کوشیدند امت اسلامی را از بین ببرند را از جمله مسایلی برشمرد که پیامبر انها را به عنوان اولویت های جامعه مطرح می کردند و این موضوعات خود به خود القاکننده اندیشه وحدت در جامعه بود.

پایان پیام/
 

کد خبر 49001

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha