سیاست خارجی ایران و توافق جامع هسته ای 

خبرگزاری شبستان:توافق جامع هسته ای یا همان برجام در روند سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تاثیرات بسزای خواهد داشت. به نظر می رسد سفرهای مقامات اروپایی و غربی به تهران در کنار رسمیت بخشیدن به نقش تهران در تحولات منطقه ای است.

به گزارش خبرگزاری شبستان انزوای تهران طی سالهای تحریم از جمله مواردی بود که کشورهای منطقه ای از جمله عربستان سعودی و ترکیه از آن سود های سرشاری برده اند. نبود کانال های رسمی گفتگو میان تهران و غرب و در عین حال نقش آفرینی تهران در مسائل منطقه ای مجموعه ای سوتفاهمات را میان ایران و قدرت های بزرگ منطقه ای ایجاد کرده بود که کشورهای خاورمیانه و آنهایی که از نقش آفرینی سعدآباد در معادلات منطقه ای واهمه داشتند را خشوند می کرد. اما توافق جامع هسته ای و ایجاد کانال های مستقیم ارتباطی میان ایران و غرب و حتی سفر آینده رئیس جمهور ایران به پاریس سرمایه گذاری اعراب بر نقش فرانسه را در معادلات منطقه ای نقش برآب کرده است.

ایران از نظر ساختاری با کشورهای منطقه خاورمیانه حتی ترکیه تفاوت های بسیاری دارند. ساختار نیمه صنعتی اقتصاد ایران و بازار بزرگ منطقه ای ایران را به هاب تولیدات صنعتی مبدل خواهد کرد مساله که ایران هیچ کدام از کشورهای عربی منطقه خلیج فارس امکان دستیابی به آن را از منظر ساختارهای اجتماعی ندارند. در همین حال اوج همکاری های اقتصادی میان ایران و اتحادیه اروپا می تواند به تضمین های امنیتی برای تهران و توافق جامع هسته ای منجر شود که همگی اینها اخبار بدی برای ترکیه و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس هستند.

گزارش ها نشان می دهد ایران و اتحادیه اروپا در میان سالهای 2003 تا 2009 چیزی در حدود 28 میلیارد دلار تبادلات تجاری داشته اند که مساله نشان از ظرفیت های مهم اقتصادی در تعاملات طرفین است .

در حال حاضر هیچ کدام از کشورهای منطقه خاورمیانه چنین ظرفیتی را نداشته و زیر ساخت های در جمهوری اسلامی ایران عملا به سرمایه گذاران اجازه خواهد داد تا حضوری پر رنگ تر در اقتصاد ایران داشته باشند. همانطور که رئیس جمهور حسن روحانی بارها به آن اشاره کرده است برجام باید راه فن آوری و سرمایه را به اقتصاد ایران باز کند و کشور به دنبال کالای مصرفی نیست.

این برخلاف فعالیت و رفتار تجاری است که طی هشت سال گذشته کالاهی چینی را وارد کشور کرده اند و عملا ضمن نابود کردن تولیدات داخلی عملا  خیانتی بزرگ به اقتصاد ملی کرده اند. در همین حال می توان این گروه های تجاری را با جریان های منطقه ای برای تضعیف موقیت ایران در یک چهارچوب تعریف کرد .

در حال حاضر پدیده های امنیتی مانند داعش در کنار پیشبرد اهداف اتقصادی می توانند در برخی از آورد ها بر یکدیگر منطبق باشند به طوری این همپوشانی راه گشایی بسیاری از همکاری های میان ایران و اروپا خواهد بود که به طور مستقیم بر مناسبات تهران و شورای همکاری خلیج فارس تاثیرات شگرفی خواهد گذاشت.

 

کد خبر 489537

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha