به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، دکتر محمد رعایایی، سرپرست دانشگاه شهید چمران اهواز، امروز(6 مهر) در مراسم آغاز سال تحصیای 94-95 و بزرگداشت هفته دفاع مقدس، با بیان اینکه این دانشکگاه از سنگرهای اصلی دفاع مقدس بود، گفت: دانشگاه شهید چمران اهواز در هشت سال دفاع مقدس بیشترین و بالاترین خدمت را به رزمندگان و جبهه های جنگ از لحاظ فیزیکی، تجهیزاتی، ماشین آلات و... انجام داد.
وی ضمن گرامی داشت یاد و خاطره شهدای دوران دفاع مقدس، افزود: به مناسبت شهادت سردار بزرگ جنگ های نامنظم شهید چمران که پایگاه جنگ ها در این دانشگاه بود نام دانشگاه جندی شاپور به شهید چمران اهواز تغییر یافت و این افتخار نصیب دانشجویان شد.
بی کفایتی آل سعود عامل فاجعه منا
دکتر رعایایی، با تسلیت فاجعه منا که منجر به کشته و شهید شدن تعداد بیشماری از حجاج شد، تصریح کرد: این واقعه اگر توطئه نبوده، بی کفایتی و بی مدیریتی آل سعود را باید عامل این فاجعه دانست چون این اولین و آخرین حادثه و نبوده و نیست.
وی اضافه کرد: قبل از انقلاب چادر حجاج آتش گرفت و تعداد بسیاری از حجاج جان خود را از دست دادند، سال 66 نیز 400 نفر از حجاج ایرانی به درجه رفیع شهادت نائل آمدند در هجومی که وهابیون داشتند؛ در سال 79 صبح روز اول رمی جمرات در اثر ازدحام، عدم کنترل و عدم برنامه ریزی نیز تلفات چند صد نفری اتفاق افتاد و امسال نیز در فاجعه ای عظیم تر رخ داد.
سرپرست دانشگاه چمران اهواز، با اشاره به اینکه بی تدبیری سردمدادان سعودی را باید در این واقعه لحاظ کرد، اذعان داشت: باید تدابیری اندیشیده شود که کشورهای اسلامی در امو مدیریت حج دخالت و کمک کنند تا دیگر شاهد چنین حوادث ناگواری نباشیم.
دانشگاه شهید چمران محور آموزش عالی در استان
وی با بیان اطلاعاتی در خصوص دانشگاه شهید چمران، عنوان کرد: این دانشگاه در یک پردیس و در مساحت 180 هزار هکتار ساخته شده و دارای 14 دانشکده، 16 هزار دانشجو، 570 استاد و 55 رشته کارشناسی، 122 رشته کارشناسی ارشد و 59 رشته دکتراست که بزرگترین دانشگاه جنوب غرب کشور و یکی از 20 دانشگاه بزرگ کشور به لحاظ وسعت و کمیت است.
دکتر رعایایی، این دانشگاه را محور آموزش عالی در استان و تاسیس کننده پنج دانشگاه نیز در دزفول، بهبهان، خرمشهر، رامین و لرستان دانست و ابراز کرد: این دانشگاه در توسعه آموزش عالی نقش بسزایی داشته و در حال حاضر نیز در حال تاسیس دانشگاه هویزه هستیم.
وی با اشاره به اینکه در سال جاری 2 هزار و 860 دانشجو شامل یک هزار و 442 کارشناسی، یک هزار و 230 کارشناسی ارشد و 90 دکترا فارغ التحصیل شدند، اظهار کرد: تعداد پذیرفته شدگان ما در سال جاری شامل یک هزار و 940 نفر کارشناسی، یک هزار و 167 کارشناسی ارشد، 250 مهمان است.
پذیرش دانشجو در کشور ما بیش از نیاز جامعه است
وی در خصوص وضعیت آموزش عالی در مقایسه با سایر کشورها، بیان کرد: همه کسانی که در آموزش عالی مشغول به تحصیل هستند به این نتیجه رسیده اند که توسعه کمی آموزش عالی در کشور به حد نهایی رسیده به طوری که تعداد دانشجویان مشغول به تحصیل دانشگاه های دولتی و خصوصی چهار میلیون و 850 هزار نفر است در حالی که کشوری همچون ژاپن که 120 میلیون جمعیت 2 میلون و 500 هزار دانشجو دارد.
سرپرست دانشگاه چمران اهواز، با بیان اینکه ایران در آموزش عالی به لحاظ گسترش کمی موفق بوده و نهایت گسترش را دادیم چه در دانشگاه های خصوصی و چه دولتی، ادامه داد: نورم نسبت پذیرش دکترا به کل دانشجویان در کشورهای پیشرفته یک به یک و نیم درصد است در حالی که در ایران این نسبت 2.5 درصد است.
وی تاکید کرد: این پذیرش بالا در همه مقاطع تحصیلی ممکن است معضلاتی را نیز برای ما ایجاد کنند چرا که نیروهایی تربیت می کنیم که برای آنها اصلا جایگاه اشتغال نیست و اگر همه جنبه های اقتصادی و اجتماعی رشد کنند به این میزان دکترا نیاز نداریم.
وی با اشاره به اینکه رشد کمی کافی است و باید محدود شود که در این راستا اقداماتی انجام شده و برخی دانشگاه های آزاد و غیرانتفاعی شهرها ادغام و برخی دانشگاه ها نیز کلا منحل شدند، گفت: افزایش کیفیت مستلزم یک سری فاکتورهاست که بودجه کافی، نسبت آموزش عالی به کل کشور، تامین اساتید و... از جمله آنهاست.
پژوهش ها تقاضامحور و کاربردی باشد
رعایایی، با بیان اینکه در زمینه پژوهش زیرساخت های خوبی ایجاد شده و اساتید باید به سمت طرح های تقاضا محور و کاربردی بروند، افزود: در این راستا باید هم منابع را در حد نیاز تامین کنیم و هم کاربردمان را در عمل نشان دهیم، تنها راه برون رفت این است که دانشگاه ها عمده هزینه مورد نیاز خود را از طریق آموزش و پژوهش تامین کنند.
وی خاطر نشان کرد: البته در آموزش خیلی موفق نبودیم چرا که دانشگاه ها از طریق پردیس شبانه روزی و قرارداد مشترک با خارج از کشور، ایجاد مراکز آموزش عالی و... منجر به کاهش کیفیت و جذب نیروهای کم سواد و کم کیفیت شده اند.
وی با اشاره به اینکه بیشترین هم و غم ما باید به سمت پژوهش و تامین درآمد از طریق پژوهش باشد، اضافه کرد: وزارت علوم این قضیه را در دستورالعملی تا حدی جبران کرده و طی آن تمام اساتید باید طرح های تحقیقاتی میدانی و خارج از دانشگاه را به داخل دانشگاه بیاورند تا درآمد مکفی برای دانشگاه و اساتید حل شود.
اجرای 10 پروژه عمرانی در دانشگاه چمران اهواز
سرپرست دانشگاه شهید چمران اهواز، با بیان اینکه حدود 10 پروژه عمرانی در حال ساخت داریم که امیدواریم به کمک مقامات استانی و با همت صنایع استان بتوانیم این پروژه ها را به نتیجه برسانیم، تصریح کرد: دانشکده های علوم آب و زمین، سالن تربیت بدنی، آزمایشگاه کشاورزی، خوابگاه برادران، دانشکده شوشتر، سوله امتحانات و... از جمله این پروژه هاست.
وی با اشاره به شصتمین سالگرد تاسیس دانشگاه شهید چمران(جندی شاپور قدیم) در بهمن امسال، اذعان داشت: قدیمی ترین ساختمان این دانشگاه، ساختمان سه گوش است که سال 1334 با پذیرش 40 دانشجو فعالیت خود را آغاز کرد و در حال حاضر برای بازسازی آن 2 میلیارد اختصاص داده شده که 500 میلیون ان تخصیص شده است.
وی با بیان اینکه دانشگاه چمران تاکنون در کل دوران 60 ساله بیش از 100 هزار فارغ التحصیل داشته و در مجموع خدمت بزرگ این دانشگاه بر کسی پوشیده نیست، ابراز کرد: بزرگترین سرمایه در کشورها نیروی انسانی است و از این رو به دانشگاه ها نباید نگاه مصرفی داشت یک تولید کننده نیروی انسانی هستیم که با کمک اساتید، کارکنان و دانشجویان تولید و تحویل جامعه می شود.
نظر شما