رمزگشایی قاری بین اللمللی از فاجعه منا و شهادت حاج محسن

خبرگزاری شبستان: قاری بین‌المللی قرآن کریم فاجعه منا را که از نزدیک دیده بود، روایت کرد؛ روایتی که عمق فاجعه را نشان داده و بی‌تدبیری مسئولان سعودی و امدادرسانی دیرهنگام آن‌ها را عامل افزایش جان‌باختگان این حادثه بیان می‌کند. 

 

به گزارش سرویس دیگر رسانه های خبرگزاری شبستان، حمید شاکرنژاد، قاری بین‌المللی قرآن کریم در گفت‌وگو با ایکنا،درباره مشاهدات عینی خود از فاجعه منا اظهار کرد: روز وقوع فاجعه منا ساعت هشت صبح از مشعر به سمت منا برای انجام مناسک حج، رمی جمرات حرکت کردیم؛ ابتدای مسیر جمرات ازدحام بسیار شدید به چشم می‌خورد به گونه‌ای که، من نیز که شش بار توفیق زیارت بیت‌الله الحرام نصیبم شده بود هم از این شلوغی دچار بهت شده بودم اما دائم خود را دلداری می‌دادم که این ازدحام طبیعی و عادی است.

این قاری بین‌المللی قرآن کریم ابراز کرد: ازدحام جمعیت از یک طرف و فشردگی زائران و گرما بر بی‌قراری اضافه می‌کرد با این وجود همه راه را پیش گرفته و برای ادای مناسک حج به سمت رمی جمرات حرکت می‌کردند؛ حرکت زائران ادامه داشت اما ثانیه به ثانیه حرکت‌ها کند و کندتر می‌شد تا جایی که تمام زائران از حرکت باز ایستادند و دیگر نه را پیش بود و نه راه پس.

زائران با نقشه قبلی عربستان محاصره شدند

شاکرنژاد با بیان اینکه گویی زائران با نقشه قبلی عربستان، محاصره شده بودند زیرا که هیچ گونه راه فرعی وجود نداشت که بتوانند تراکم جمعیت را کاهش دهد، گفت: من و محسن حاجی‌حسنی‌کارگر به همراه هم بودیم و او به دلیل اینکه قدش کمی از من کوتاه‌تر بود پشت سر من حرکت می‌کرد و دست‌هایش را بر روی شانه‌های من گذاشته بود.

آخرین شوخی‌هایی محسن

این قاری بین‌المللی قرآن اضافه کرد: محسن دست‌هایش بر روی شانه‌های من بود و گام به گام با هم پیش می‌رفتیم و در همین حین هر از چندگاهی با هم صحبت کرده و یا شوخی می‌کردیم بلکه فضا و جو سنگین آن ازدحام بر ما غالب نشود.

وی با اشاره به جمعیت زیاد و گرمازدگی که زائران را از خود بی‌خود کرده بود، بیان کرد: محسن به دلیل ازدحام جمعیت به من گفت که بهتر است در گوشه‌ای بمانیم تا جمعیت کاسته شده و پس از آن به راه خود ادامه دهیم.

شاکرنژاد ابراز کرد: من نیز در پاسخ به محسن گفتم اگر به گوشه‌ای پناه ببریم ازدحام جمعیت نیرو و انرژی ما را تحلیل کرده و میان زائران و نرده‌ها از بین خواهیم رفت، با این وجود به گوشه‌ای رفته و سالخوردگانی را دیدم که بر روی زمین نشسته و استراحت می‌کنند تا از ازدحام جمعیت کاسته شود؛ گوشه‌ای پناه گرفته بودیم اما دیگر مجالی برای ایستادن باقی نمانده بود و جمعیتی که به گوشه پناه می‌آوردند لحظه به لحظه بیشتر می‌شد از این رو من و محسن آرام آرام به میان جمعیت رفته تا هر چه زودتر خود را به رمی جمرات برسانیم.

هجوم همراه با ترس زائران، محسن را از ما گرفت

این قاری بین‌المللی اضافه کرد: در این میان محسن طبق معمول دست‌هایش را بر روی شانه‌های من گذاشته بود که یک‌باره 40 الی 50 نفر از زائران آفریقایی همه مردم و زائران را هل داده و با شتاب به سوی نرده‌ها حرکت می‌کردند تا خود را به خیمه‌ها رسانده و تا پایان این ازدحام، صبر کنند.

وی بیان کرد: در این میان موجی از جمعیت زائران آفریقایی به سمت ما آمد، من برگشتم و رو به محسن گفتم، محسن جان مراقب خودت باش که برایت اتفاقی نیفتد اما دیگر محسن پشت سر من حرکت نمی‌کرد؛ درآن لحظه من بهت زده بودم و نفهمیدم محسن کجا رفت و شاید محسن هم تا آخرین لحظه نگران حال من بود.

وی ابراز کرد: همه از پشت سر، من را هل داده و به جلو می‌راندند اما در این میان تشنگی و کمبود اکسیژن ثانیه به ثانیه توان جسمی زائران را تحلیل می‌داد بی خبر از آنکه در همان لحظات کشتار جمعیت آغاز شده بود.

ندای «یا الله» و «لا اله الا الله» در منا طنین‌انداز شد

این قاری بین‌المللی قرآن ادامه داد: این روال تا 45 دقیقه ادامه داشت و حس مرگ و اضطراب در چهره همه زائران بیت‌الله حرام موج می‌زد، در این میان همه زائران از خدا طلب کمک داشتند و صدای «یا الله» و «لااله الاالله» در منا به گوش می‌رسید.

وی ابراز کرد: هیچ‌گونه همکاری از طرف عربستان صورت نگرفت و جمعیت به علت بی‌کفایتی آل‌سعود تلف شدند، این در حالی است که فاجعه منا شاید با ابتدایی‌ترین همکاری عربستان و امدادرسانی به خیر و خوشی تمام می‌شد اما به خاطر کوتاهی قتل عام صورت گرفت.

شاکرنژاد عنوان کرد: عربستان همه راه‌ها را بسته بود و من نیز که اضطراب بر وجودم رخنه کرده بود سعی می‌کردم خونسردی خود را حفظ کرده و به هم ریخته نباشم تا جایی که هوش و حواس خود را از دست دادم، در این میان من نیز همانند سایر زائران بیهوش شده و در منا افتادم؛ اگر 10 متر جلوتر فاجعه منا رخ می‌داد راه‌های فرعی وجود داشت و بسیاری از جمعیت مصدوم و مجروح در حادثه می‌توانستند از راه‌های فرعی خود را نجات داده و جان سالم به در ببرند.

دریغ عربستان از آب برای زائران مجروح

این قاری بین‌المللی قرآن گفت: اگر هر زائر پنج سانتیمتر با هم فاصله داشتند هرگز حادثه منا رخ نمی‌داد و این درحالی است که زائران به علت ازدحام جمعیت به صورت فشرده گام برمی‌داشتند، همچنین تشنگی و عطش بر همه زائران قالب شده بود این در حالی است که عربستان حتی برای زائران از آب دریغ کرد؛ در این میان هلی‌کوپترهای آل‌سعود بر روی سر زائران می‌چرخید اما هیچ امدادی صورت نمی‌گرفت گویی تمام انرژی آل‌سعود برای فیلمبرداری از این فاجعه و جان دادن زائران بسیج شده بودند!

شاکرنژاد با بیان اینکه حداقل 500 تا 700 متر زائران بر روی هم افتاده بودند، عنوان کرد: آنقدر آل‌سعود در مدیریت این بحران بی‌کفایتی نشان داد که گویی اتفاقی نیفتاد، شاید دولت آل‌سعود در خواب فرو رفته بودند؛ این در حالی است که اگر در میان زائران مصدوم و افتاده بر روی زمین کسی جان سالم به در برده است تنها با کمک حجاج و آب‌رسانی و امداد زائران این اتفاق افتاده است.

وی اظهار کرد: آنجا که حادثه منا اتفاق افتاد مکان برپایی خیمه‌های زائران الجزایر و مصر بوده است و در این میان درب‌هایی وجود داشت که برخی از زائران افتاده وارد چادرهای آنها می‌شدند اما زائران الجزایر و مصر از ترسی که بر آنها غالب شده بود این درب‌ها را بسته و این نیز بر ازدحام جمعیت افزود.

شاکرنژاد ادامه داد: من نیز در میان زائران افتادم زیرا حال بسیار بدی داشته و به گونه‌ای بیهوش شدم؛ این درحالی است که امداد رسانی پس از گذر بسیار طولانی زمان از صفوف جلو، امدادرسانی خود را آغاز کرده و من نیز نجات یافتم؛ به علت حرکت زائران به سمت رمی‌جمرات، مسیر برای آمبولانس‌ها بسته شده بود که این نیز خود عاملی برای افزایش زمان در امدادرسانی بود.

بی‌کفایتی آل‌سعود در مدیریت حرمین شریفین

وی با بیان اینکه فاجعه منا نشان‌دهنده بی‌کفایتی آل‌سعود در مدیریت حرمین شریفین است، ابراز کرد: آل‌سعود در مدیریت فاجعه منا و کاهش خسران هیچ اقدامی نکرد و همچنین با وجود گرمازدگی زائران مصدوم حتی قطره‌ای آب نیز به زائران ندادند.

شاکرنژاد ابراز کرد: من براین عقیده‌ام که اگر آب خنک بر روی زائرانی که به روی هم افتاده بودند از طریق هلی‌کوپترها می‌پاشیدند این همه زائر جان خود را از دست نمی‌دادند، اما عربستان گویی انگار هیچ اتفاقی نیفتاده است و دست بر روی دست گذاشته و ثانیه به ثانیه بر تعداد جان‌باختگان اضافه می‌شد؛ حتی زمانی که امدادرسانان رسیدند هیچ کدام از آنها دکتر و یا متخصص نبودند بلکه تنها نیروهای نظامی بودند که برای جمع آوری اجساد حضور یافته بودند.

این قاری بین‌المللی ادامه داد: روز اول حادثه منا، آقای اطهری‌فرد سمت بیمارستان منا و عرفات رفتند و من نیز در بیمارستان ایرانی‌ها که گفته بودند فردی به نام حاجی حسنی کارگر وجود دارد، شتافتم اما آن فرد حسن کارگر بود، از این رو روز دوم محسن حاجی حسنی کارگر را مفقود اعلام کرده تا اینکه خبر شهادت ایشان تأیید شد.

وی ابراز کرد: فقدان شهادت محسن حاجی حسنی کارگر به هیچ عنوان قابل جبران نیست زیرا او قاری خوب کشورمان بوده است و دارای شخصیتی قرآنی بود که همگان را مجذوب به فراگیری قرآن می‌کرد؛ همواره متانت محسن حسنی کارگر در جامعه قاریان قابل تحسین بوده است و این درحالی است که او همواره به دنبال یادگیری بود.

تلاوت شحات انور از سوره حجرات؛ آخرین آیات استماع شده محسن

وی با اشاره به متواضع بودن محسن حاجی‌حسنی‌کارگر، گفت: از مکه به سمت عرفات در حال حرکت بودیم او در کنار من جای گرفته و نشسته بود و با گوشی تلفن همراهش دائما در حال استماع بود؛ آخرین تلاوتی که محسن و من با هم شنیدیم، سوره حجرات به قرائت استاد شحات انور بود که حدود 20 دقیقه آن را گوش کرده و راجع به تلاوت و لحن ایشان با هم صحبت کردیم.

وی با بیان اینکه کسب رتبه اول در مسابقات بین‌المللی قرائت قرآن در مالزی موج جدیدی را در جامعه قرآنی پدید آورد، ادامه داد: شهادت مظلومانه محسن حاجی حسنی کارگر را به جامعه قرآنی کشور و خانواده ایشان تسلیت می‌گویم زیرا فوت ایشان ضربه بزرگی به جامعه قاریان کشور وارد می‌کند.

شاکرنژاد در پایان در خصوص زمان بازگشت به ایران گفت: به احتمال زیاد دوازدهم و یا سیزدهم مهرماه به سمت مشهد حرکت خواهیم داشت.

کد خبر 489383

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha