گوش دادن به دیگران ما را به حقیقت می رساند

خبرگزاری شبستان: باید در فهمیدن و گوش دادن به دیگران صراحت داشته باشیم و به سخنان آنها گوش بدهیم. این موضوع هم ما را به جستجو و تحقق حقیقت می رساند.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، احمد اینام، رئیس انجمن فلسفه ترک در نشست «فلسفه معاصر ایران و ترکیه» که صبح امروز دوشنبه، پنجم مهرماه در موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران برگزار شد، گفت: به عنوان رئیس انجمن فلسفه ترکیه حضور خودم را در ایران مغتنم می‌دانم و در سفر کوتاهی که به ایران داشتم؛ یعنی دیروز به ایران رسیده‌ام، در این مدت کوتاه جو فرهنگی ایران، ما را تحت تاثیر خود قرار داد و معتقدم موجب همکاری خواهد شد. ما واقعاً تحت تاثیر قرار گرفتیم و فکر می‌کنم با تاثیر زیادی به ترکیه باعث خواهیم گشت.

 

وی افزود: فلسفه یعنی باز شدن افق‌ها و ما با صحبتی که با رئیس و دیگران داشتیم، افق‌هایمان باز شده است و فکر می‌کنم در آینده افراد دیگری با دیدگاه‌های باز به ایران خواهند آمد و از طریق تبادل نظر در اینجا به فعالیت‌های خودمان ادامه خواهیم داد. همچنین از موسسه امره و دوستان ایرانی که این فرصت را به ما داده‌اند، تشکر می‌کنم.

 

اینام در ادامه سخنرانی خود را به عنوان «بِستر و امکان فلسفه» آغاز کرد و گفت: مایلم از فلسفه‌ای صحبت کنم که از زندگی خودمان گرفته و تجربه شود. سؤال این است که چگونه می‌توانیم فلسفه‌ای که زندگی به ما داده است را کشف کنیم. این سؤال ما را با سئوال دیگری که اساساً نگاهمان به زندگی چگونه باید باشد، می‌رساند. زندگی و زندگی فلسفی چگونه باید نگاه کند. این نگاه لازمه‌اش این است که یک رفتار و موقعیت در برابر این نگاه باید بگیریم.

 

وی ابراز کرد: به خاطر اینکه بتوانیم به این نگاه و موقعیت برسیم، باید وجود داشته باشیم. اپیستومولوژی غربی باعث می‌شود که ما به عمق این موقعیت نرسیم و به یک برداشت سطحی برسیم. در این صحبت کوتاهی که دارم، می‌خواهم اشاره کنم که چگونه می‌توانیم به این تجربه فلسفی دست یابیم. در اولین مرحله به خاطر اینکه بتوانیم آن را درک کنیم، باید فکری باز داشته باشیم و تفکرات جدید را بپذیریم. نسبت به تفکرات متفاوت باید باز بود و آنها را پذیرفت و حداقل آنها را بررسی کرد.

 

رئیس انجمن فلسفه ترک بیان کرد: یک سیستم تفکر که کاملاً بسته است، نمی‌تواند با حکمت و فلسفه ارتباط برقرار کند. این کلمه «صراحت» در ترکی به معنای محبت دوطرفه و ارتباط و ملزوم این دوتاست؛ چرا که صراحت به معنای باز کردن بودن وجود است و این دو مترادف و یکی هستند. چرا که روی حقیقت پوشیده شده و آن را باید برداشت. در مقابل وجود هر موقعیتی که بگیرید، وجود هم در مقابل شما آن موقعیت می‌گیرد.

 

وی با اشاره به اینکه صراحت و وضوح و فکر باز مهمترین ویژگی انسان در دنیا و کل کائنات است، ابراز کرد: باید در فهمیدن و گوش دادن به دیگران صراحت داشته باشیم و به سخنان آنها گوش بدهیم. این موضوع هم ما را به تحقق حقیقت و جستجوی حقیقت می رساند. صمیمیت به معنای آنکه آنطور که هستیم باشیم چراکه فلسفه و حکمت با موقعیت های استراتژیک و رفتارهای استراتژیک ادامه پیدا نمی کند.

 

اینام در ادامه سخنانش اظهار کرد: فکر می کنم که صراحت و صمیمیت جزء ویژگی های انسان بودن است به همین خاطر می‌خواهم از ویژگی سومی صحبت کنم که استقلال روح است. اگر تفکرات در روح ما آزاد نباشد ما نمی توانیم با نگرش خود، فکر خود و چشم خود درک کنیم. روح آزاد یعنی دیدن، شنیدن و تفکر با خود.

 

رئیس انجمن فلسفه ترک تصریح کرد: به عنوان ویژگی چهارم بعد از صراحت، صمیمیت و استقلال روح باید به عشق به حقیقت اشاره کنم؛ چرا که تفکر یک نوع عشق است، وقتی به فلسفه یونان نگاه می کنیم فیلوسوفای که به معنای دوستدار است، در مرزهای جغرافیای ما نمود خیلی کمی دارد؛ چراکه من فکر می کنم در مرزهای ما عشق به حقیقت نیست و از آن فیلا بیشتر است.

 

وی ادامه داد: من بر این باورم که عشق و آتش به حقیقت در جغرافیای ما با آن فیلایی که در جغرافیای دیگر بود، متفاوت است این اتفاق هم در گذشته و هم در حال حاضر در حال رخ دادن است. تمام مساله را این طور می توان خلاصه کرد که این عشق به حقیقت را نگذاریم که خاموش شود بلکه همیشه شعله ورتر شود. امکان شعله ور تر شدن و خاموش نشدن این اشتیاق وجود دارد و زمینه این اشتیاق، فرهنگ و تاریخ ماست.

 

اینام افزود: ما می توانیم حتی از این خاک ها به فلسفه یونانی چیزهای زیادی بیفزاییم و آن را گسترش دهیم. با صراحت رفتار کردن و باز بودن به تفکرات جدید و سفر به عشق می تواند این امکان را به ما بدهد که به سفر به حقیقت مصمم تر و قوی‌تر شویم. صراحت، صمیمیت، آزادی و استقلال روح و عشق و در آخر یک ویژگی دیگر به آن ویژگی های بودن اضافه می کنم و آن ادب است. ادب در واقع گذشته ای است که می تواند به ما کمک کند تا بتوانیم به منبع برسیم. در همین اقامت کوتاهی که در ایران داشتم باید بگویم از این عشق و... به عنوان مسافر حقیقت بسیار خوشحال هستم.

 

رئیس انجمن فلسفه ترک در پایان خاطرنشان کرد: من بر این باورم که در جستجوی حقیقت در این خاک ها تا ۱۰ سال آینده موفق خواهیم بود که به گسترش حکمت و فلسفه خودمان کمک کنیم؛ چراکه ما زندگی داریم که مختص خودمان است و آن یک حکمت دارد. می خواهیم از این زندگی حکمت بپرورانیم، همانطور که از یک درخت میوه می گیریم؛ چراکه وقتی که پل بین جستجوی حقیقت و این حقیقت را بتوانیم پیدا کنیم و آن دیوارهای داخلی که در دنیای خودمان ساخته ایم را خراب کنیم می توانیم به حقیقت برسیم.

 

 

           

کد خبر 489248

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha