به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، حمیدرضا شکارسری، منتقد ادبی امروز(4 مهر) در جلسه شعرخوانی به همراه نقد کتاب«آن بیست و سه نفر» که با حضور احمد یوسفزاده، نویسنده کتاب در سالن دکتر رحمدل مجتمع فرهنگی و هنری خاتم النبیاء(صلی الله علیه و آله) رشت برگزار شد، اظهار کرد: ادبیات انقلاب هویت خود را نه از شکل و فرم، بلکه از محتوا دارد.
وی با بیان اینکه ادبیات دفاع مقدس یک ادبیات محتوا گرا و مبتنی بر ارزش های دینی است و از این رو خطر غلطیدن در ورطه شعار و صراحت قابل پذیرش را نیز دارد، افزود: این ادبیات اگر چه از ویژگی های هنرهای دیگر بهره می گیرد اما خودش را تعریف می کند.
شکارسری، کار ادبیات دفاع مقدس را در حیطه نثر، داستانک، رمان و ... بسیار سختتر از شعر انقلاب دانست و تصریح کرد: در شعر، بازی با کلمات آسانتر است ولی در نثر و ادبیات داستانی باید بیشتر به محتوا دقت داشت.
وی ادامه داد: در سال های اخیر به خصوص در پس از انقلاب و دفاع مقدس خاطره نویسی و توجه به تاریخ شفاهی بیشتر شده است.
شکارسری به کتاب «آن بیست و سه نفر» اشاره و اذعان کرد: مجموعه خاطرات این کتاب در فضای بین رمان و خاطره نگاری در رفت و آمد است.
وی اضافه کرد: شخصیت پردازی در خاطرات خود نوشت «آن بیست و سه نفر» که گاهی شخصیت ها را از زمان کودکی تا دفاع مقدس رصد می کند، قابل توجیه است.
شکارسری گفت: فرازهای متعددی در این خاطره نگاری می بینیم که رد پای آن را در قسمت های دیگر کتاب می توان یافت.
وی در ادامه با بیان اینکه تفاوت بین خاطره و داستان در این است که خاطره نمی تواند از خیال هنرمند سرچشمه گرفته باشد، افزود: از کتاب«آن بیست و سه نفر» باید به عنوان سند تاریخی یاد کنیم.
شکارسری خاطر نشان کرد: نویسنده کتاب می داند که هر اثر هنری دارای دو ارزش متنی و فرا متنی است و این کتاب با اثر فرامتنی خود می تواند به عنوان یک سند نیز مورد استفاده باشد.
وی ادامه داد: نویسنده خارج از محتوا، برای ماندگاری اثرش از ارزش های متنی نیز بهره گرفته است.
شکارسری اذعان کرد: این کتاب از این جهت ماندگار خواهد ماند که اگر جذابیت های متنی را هم از آن بگیریم به عنوان یک خاطره ساده مطرح است.
وی گفت: این کتاب علی رغم اینکه ارزش و سند تاریخی دارد ارزش متنی هم دارد و خیلی مهم است که کسی که این کتاب را می خواند با چهره های باورپذیر و نه اسطوره ها، آشنا می شود.
شکارسری افزود: نوجوانان داستان این کتاب در بهترین و سخت ترین لحظات، درستترین تصمیم را گرفتند و این چهره های قهرمانان کتاب آن بیست و سه نفر است که به دور از شعار و بزرگنمایی به قلم نویسنده، معرفی شدند.
گفتنی است، احمد یوسف زاده، نویسنده این کتاب، که خود یکی از آن نوجوانان به اسارت گرفته شده است که از بیست و سه نوجوان رزمنده ای که در سال 1361 در عملیات بیت المقدس توسط نیروهای عراقی دستگیر میشوند(عملیاتی که منجر به آزادسازی خرمشهر می شود)، یاد می کند.
مقام معظم رهبری در تقریظ خود در این کتاب نوشته است: «در روزهای پایانی ۹۳ و آغازین ۹۴ با شیرینی این نوشته شیوا و جذاب و هنرمندانه، شیرینکام شدم و لحظهها را با این مردان کم سال و پرهمت گذراندم.
به این نویسنده خوش ذوق و به آن بیست و سه نفر و به دست قدرت و حکمتی که همه این زیبائیها، پرداخته سرپنجه معجزهگر اوست درود میفرستم و جبهه سپاس بر خاک میسایم. یک بار دیگر کرمان را از دریچه این کتاب، آنچنان که از دیرباز دیده و شناختهام، دیدم و منشور هفت رنگ زیبا و درخشان آن را تحسین کردم».
در این نشست ضمن نقد کتاب، چند نفر از شعرای آیینی استان نیز به شعرخوانی دفاع مقدس پرداختند.
نظر شما