به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، محمد سالاری، رییس کمیسیون شهرسازی و معماری شهر تهران که به همراه شهردار تهران به مجارستان سفر کرده بود در یکصد و هشتاد و ششمین جلسه شورای شهر تهران به تشریح و ارزیابی این سفر پرداخت.
وی با اشاره به مشخصات و موقعیت کشور مجارستان گفت: بوداپست پایتخت این کشور از سال 1873 به شکل شهردار-شورا اداره می شود و این شهر به 23 منطقه شهرداری تقسیم شده و شهردار هر منطقه با رای مستقیم مردم انتخاب می شود.
وی افزود: شورای شهر بوداپست دارای 33 عضو هست که 23 نفر از شهرداران مناطق و 9 نفر آن از فهرست های انتخاباتی احزاب سیاسی و شهردار بوداپست می باشند که شهردار و اعضای شورای شهر آن برای یک دوره 5 ساله انتخاب می شوند.
وی خاطرنشان کرد:در بوداپست،دولت مرکزی مسئول برنامه ریزی شهری، برنامه ریزی قانونی،حمل و نقل عمومی،مسکن،مدیریت پسماند،مالیات شهری،موسسات تعدیدی، کتاب ها،امنیت عمومی،امکانات تفریحی می باشد. شهردار مسئول تمام خدمات شهر، پلیس، آتش نشانی، اجرای تمام قوانین شهری و ملی در داخل شهر و مدیریت اموال عمومی و بسیاری از آژانس های عمومی است.
سالاری در تشریح دستاوردهای سفر به بوداپست گفت: تبادل تجربیات کلانشهرهای جهان راهگشا بوده و می تواند به حل چالش ها و مشکلات مشترک شهرها کمک کند و در این سفر که به دعوت اشتوان کارلوش شهردار بوداپست و به منظور آغاز فعالیت کمیته خواهرخواندگی تهران و بوداپست صورت پذیرفت در واقع پیمان خواهرخواندگی میان دو شهر نماد و نشانه ای از علاقه مندی و تمایل طرفین به ایجاد و گسترش روابط و پیوندهای دوستانه به ویژه در ابعاد سیاسی و اجتماعی و فرهنگی میان دو شهر است.
عضو شورای شهر تهران ادامه داد: در همین راستا مذاکرات و مراوداتی به منظور ایجاد بستر مناسب برای همکاری در پست های فرهنگی، سیاسی و خدمات فنی انجام شد که در دو بخش همکاری های شهری و ملی دستاوردهای مشترکی دربر خواهد داشت.
سالاری با اشاره به بازدید مرکز حمل و نقل عمومی بوداپست اظهار داشت: در این بازدید با برنامه راهبردی توسعه حمل و نقل عمومی و همچنین جدیدترین اتوبوس های برقی شهر و خطوط LRT و قطارهای جدید فعال در شبکه حمل و نقل گسترده بوداپست آشنا شدیم.
وی یادآور شد: مذاکراتی در حوزه حمل و نقل عمومی شهری صورت پذیرفت و از آنجا که ما در سیستم حمل و نقل شهری تهران نیازمند توجه ویژه به حمل و نقل ریلی سبک هستیم و شهر بوداپست در این حوزه از جهت ساختاری بسیار پیشرفته است همکاری دوجانبه در این زمینه برای ما بسیار حایز اهمیت بوده و با توجه به تجربه غنی که شهر بوداپست در حوزه سیستم حمل و نقل ریلی سبک (LRT) دارد تمایل داشتیم با کارشناسان این شهر در مورد مسایل فنی و هزینه های تمام شده بکارگیری این سیستم مذاکره داشته باشیم.
سالاری خاطرنشان کرد: با توجه به این دیدار و آمادگی ایجاد شده طرحی را در شورای شهر در این زمینه مطرح می کنیم که پس از تصویب در شورا به مرحله اجرا درخواهیم آورد.
نظر شما