شهریه‌های مدارس دارا و ندار نمی‌شناسند

خبرگزاری شبستان: والدین با بازگشایی مدارس  برای ثبت نام دانش آموزان خود اقدام می کنند و با شهریه های گزافی مواجه می شوند که دارا و ندار نمی شناسند.

به گزارش خبرگزاری شبستان از همدان،‌ درحالی که دريافت شهريه در مدارس همزمان با فصل ثبت نام ها به يکی از دغدغه های والدين دانش آموزان تبديل شده است، مسئولان سعی می کنند با انجام اظهارنظرهايی اين موضوع را القاء کنند که مدارس در زمينه دريافت شهريه کاملا زير ذره بين هستند.  

 

همه ساله با بازگشایی مدارس داستان همیشگی اخذ وجه نقد از والدین تکرار می‌شود و همچنان والدین دانش آموزان از اخذ شهریه های گزاف از سوی مدیران مدارس گلایه مند هستند و با انکار مسئولان وزارت آموزش و پرورش مواجه می شوند.

 

یکی از موضوعات جدی برای خیلی از خانواده ها شهریه مدرسه‌ای است که فرزندشان قرار است در آن تحصیل کند. با اینکه مسئولان آموزش و پرورش در بخشنامه‌های مختلف هرساله اعلام می‌کنند که مدرسه دولتی حق گرفتن شهریه از خانواده‌ها را ندارد و مدارس غیردولتی هم باید طبق مصوبه وزارت آموزش و پرورش شهریه دریافت کنند اما بررسی‌های میدانی خبرنگار «شبستان» نشان می‌دهد که برخی از مدارس دولتی به بهانه‌های مختلف و البته تحت عناوین و عباراتی غیر از <شهریه> از خانواده‌ها پول می‌گیرند؛ مدارس غیردولتی هم که دیگر تکلیف‌شان روشن است. شهریه موضوعی است که حالا دغدغه خیلی از خانواده‌های دارا و ندار شده است.

 

در پی اعتراض عده‌ای از والدین دانش‌آموزان در خصوص اخذ شهریه مدارس به بررسی این موضوع پرداختیم.

 

اخذ کمک های مالی در اواسط سال تحصیلی از سوی مدیران مدارس*

 

مادر نفس که فرزند او دانش آموز پایه ابتدایی است با ابراز خرسندی ازکیفیت فضای آموزشی مدرسه شهید بهشتی، گفت: دخترم در مدرسه نیمه دولتی بهشتی مشغول به تحصیل است که 180 هزار تومان بابت شهریه پرداخت می کنیم.

 

وی افزود: همچنین در اواسط سال تحصیلی مدیر مدرسه شهید بهشتی هزینه هایی بابت کمک به مدرسه ، برگزاری حشن های مختلف و... از اولیاء دانش آموزان دریافت می کنند .

 

خانم آرمیده مادر متینا که دانش آموز کلاس هشتم متوسطه اول می باشد ، گفت: فرزند من سال هشتم و در مدرسه استعدادهای درخشان تحصیل می کند که بابت هزینه شهریه به غیر از کتب درسی 640 هزار تومان به مدرسه پرداخت می کنیم .

 

خانم بیگدلو که خواهرش کلاس نهم می باشد، در خصوص اخذ شهریه مدارس بیان کرد: خواهر بنده در کلاس نهم مشغول به تحصیل است که یکصد هزار تومان در هنگام ثبت نام بابت شهریه و 15 هزار تومان بابت بیمه پرداخت کردیم.

 

وی تصریح کرد: همچنین در اواسط سال تحصیلی مدیر مدرسه از اولیاء دانش آموزان کمک های مالی برای پرداخت قبوض آب، برق، گاز، تلفن، برگه امتحانات و کارنامه بالاجبار درخواست می کنند.

 

خانم قاسمی نیز گفت: خواهر بنده هم در مدرسه نیمه دولتی آمنه مشغول به تحصیل است که 500 هزار تومان بابت شهریه پرداخت شده است و با این وجود از کیفیت و کیمیت این مدرسه راضی هستیم.

 

یکی دیگر از والدین دانش آموزان ابراز داشت: در موقع ثبت نام از اولیاء دانش آموزان شهریه اخذ می کنند و در اواسط سال جاری هم برای برگزاری اردوهای تفریحی، جشن تکلیف و کمک به مدرسه هم باید کمک مالی داشته باشیم.

 

 

نصب مصوبه شهریه ابلاغی از سوی وزارت آموزش و پرورش در مدارس*

 

حسن رجبی، رئیس اداره ارزیابی ، عملکرد و پاسخگویی شکایات آموزش و پرورش استان همدان در گفتگو با خبرنگار شبستان گفت: مدارس استان همدان به دو بخش دولتی و غیر دولتی تقسیم بندی می شوند که براساس دستورالعمل و مصوبه ابلاغ شده از وزارت آموزش و پرورش شهریه از دانش آموزان اخذ می کنند.

 

وی افزود: اخذ شهریه از دانش آموزان در مدارس غیردولتی از 600 هزار تا دو میلیون و 500 هزار تومان براساس رشته تحصیلی، موقعیت جغرافیایی و امکانات و تجهیزات مدارس متغییر است.

 

وی تصریح کرد: والدین می توانند شهریه فرزندان خود در مدارس غیر انتفاعی را به صورت اقساط یا نقد پرداخت کنند.

 

رجبی در خصوص اخذ شهریه در مدارس دولتی نیز گفت: مدارس دولتی به چند نوع اعم از مدارس خاص، هیات امنایی و عادی دسته بندی می شوند  و دریافت شهریه برهمین اساس متفاوت است.

 

برخورداری فرزندان شهدا و فرهنگیان از تخفیف ویژه مدارس*

 

رئیس اداره ارزیابی، عملکرد و پاسخگویی شکایات آموزش و پرورش استان همدان اظهار کرد: مدارس خاص، خود شامل مدارس استعدادهای درخشان (سمپاد)، نمونه دولتی و شاهد تقسیم بندی می شوند و برحسب دستورالعمل مرتبط با شرایط مدرسه اقدام به اخذ شهریه از 400 تا 600 هزار تومان می کنند و همچنین در این نوع مدارس استثناهای برای فرزندان شهید، اقوام درجه یک شهید و فرزند فرهنگیان در راستای برخورداری از تخفیف های خاص شهریه اینگونه مدارس وجود دارد.

 

وی ابراز کرد: مدیران مدارس هیات امنایی حق ندارند هنگام ثبت نام  از دانش آموزان هزینه ای بابت شهریه اخذ کنند و تنها موردی که می توانند از والدین دانش آموزان هزینه دریافت کنند برای برگزاری کلاس های فوق برنامه از مبلغ 80 تا 300 هزار تومان می باشد.

 

وی بیان داشت: همچنین مدیران مدارس دولتی عادی به هیچ وجه در زمان ثبت نام دانش آموزان نباید مبلغی از این قشر دریافت کنند و والدین دانش آموزان به صورت داوطلبانه می توانند هزینه هایی را به مدرسه بپردازند.

 

وی در پاسخ به این سوال که آیا مدیران مدارس حق گرفتن هزینه برگه امتحانات یا کارنامه را دارند؟ گفت: هیچ یک از مدارس دولتی عادی حق گرفتن هزینه کارنامه  و حتی اخذ کمک های مردمی بالاجبار را ندارند و در صورت هر گونه مشاهده والدین می توانند به آموزش و پرورش گزارش دهند.

 

 

مدارس نیازمند مساعدت های مالی والدین دانش آموزان است*

 

رئیس اداره ارزیابی، عملکرد و پاسخگویی شکایات آموزش و پرورش استان همدان اظهار داشت: برخی از مدارس ما به دلیل کمبود بودجه و عدم پرداخت قبوض آب، برق، گاز و تلفن از سوی شرکت های مربوطه قطع شده است و در اینگونه موارد اولیاء دانش آموزان می توانند به صورت مشارکت های مردمی به مدارس کمک مالی کنند.

 

وی در خصوص دریافت هزینه بیمه دانش آموزان و کتب درسی، افزود: تمامی مدارس تحت نظر آموزش و پرورش به صورت اجباری باید دانش آموزان را بیمه کنند و همچنین هزینه کتب درسی را هم دریافت نمایند.

 

رجبی ابراز داشت: تمامی مدارس در مقاطع تحصیلی مختلف به طور ثابت مبلغ هفت هزار تومان بابت بیمه و 13 تا 20 هزارتومان بابت پول کتاب دریافت می کنند.

 

دبیرستاد ثبت نام مدارس استان همدان در خصوص نظارت بر مدارس، افزود: اکیپ های نظارتی بر مدارس فعال هستند که به صورت مدون و برنامه ریزی شده از پروژه مهر و ثبت نام دانش آموزان بازدید به عمل آورده و نظارت می کند و همچنین در نواحی و مناطق مختلف استان کارشناسان این امر بازدید و به شکایات رسیدگی می کنند  .

 

وی خاطرنشان کرد: در طی نظارت های صورت گرفته هشت مورد شکایت از مدارس در راستای اخذ شهریه دانش آموزان وجود داشته که با تذکرات لازم به مدیران آموزشگاه ها درصدد رفع آن برآمدیم.

 

کاهش آمار شکایت والدین در خصوص اخذ شهریه مدارس در سال جاری*

 

وی تصریح کرد: با توجه به اینکه امسال برای مدیران آموزشگاه ها مصاحبه و جلسات متعددی در زمینه اخذ شهریه برگزار شده است و کمترین شکایات اخذ شهریه از سوی والدین دانش آموزان نسبت به مدت مشابه سال قبل را داشته ایم. 

 

رجبی بیان کرد: والدین می توانند با تماس به شماره تلفن های 38272846 به صورت شبانه روز و 38260595 در ساعات اداری شکایت خود را بیان کنند.  

 

با گفتگوهای انجام شده در بین والدین دانش آموزان و رئیس اداره ارزیابی، عملکرد و پاسخگویی شکایات آموزش و پرورش استان همدان باید بررسی کرد که به لحاظ ساختاری آیا امکانات و خدمات آموزشی و پرورشی مدارس با میزان شهریه دریافتی تناسب دارد یا خیر؟

 

موضوعی که کارشناسان تعلیم و تربیت هم بر آن تأکید می‌کنند آن است که شهریه‌های دریافتی متناسب با خدمات مدارس تعیین و به مدارس مختلف در مناطق مختلف ارسال می‌شود. با این همه در این سال‌ها مسئولان وزارت آموزش و پرورش به ابلاغ بخشنامه‌ها اکتفا کرده‌اند؛ بخشنامه‌هایی که گویا برای خیلی از مدیران مدارس دولتی و غیرانتفاعی بی‌اهمیت است.

 

نهادهای رسمی مکراراً گوشزد کرده‌اند که اخذ شهریه‌های بالا،‌ تخلف است و در صورت مشاهده ناظران،‌به شدت با آن برخورد می‌شود اما لابد یک جای کار لنگ است که دغدغه خانواده‌ها همچنان باقی است.

 

با وجود اعتراض‌های بسیار از اخذ شهریه مدارس و با نوشتن گزارش از سوی خبرگزاری‌ها و مطبوعات و همچنین اعلام مسئولان آموزش و پرورش با تغییر اندک در سال بعد تکرار شده و گله‌ها و انتقادها کار به جایی نمی‌برند.

 

 

کد خبر 487867

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha