مشورت های تشویقی در مسیر منفی

خبرگزاری شبستان: جایگاه مشورت این روزها کمرنگ تر از گذشته است، زوجی بدون مشورت بزرگان فامیل عجولانه طلاق می گیرند ،پس از طلاق عوض اینکه مشورت های صحیح بدهند تا این زندگی دوباره شکل گیرد مشورت های تشویقی با رویکردی منفی ارایه می دهند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، مشورت از جایگاه بالایی در دین اسلام بر خوردار است، احادیث و آیات بسیاری نیز درباره این مهم وجود دارد.امام علی (ع) در احادیث مختلف بر مشورت تاکید کرد و فرموده اند: هیچ پشتیبانی همچون مشاوره نیست. راه حق و صواب از هیچ جا بهتر از مشاوره به دست نمی آید.نسبت به کسی که از تو مشورت می خواهد نیکوخواه و درستگو باشهرکس با خردمندان مشورت کند، به آنچه صواب است راهنمایی شود.

در گذشته مشورت کردن با پدر و مادر و بزرگان اقوام از جایگاه بویژه ای برخوردار بود افراد در برخورد با مشکلات یا حتی مسایل نیک با بزرگتر ها بیشتر مشورت می کردند و حرف شنوایی ها هم بیشتر بود اما اکنون خیلی همانند گذشته ها نیست اول کار انجام می شود عمدتا با شکست روبه رو شوند سپس مشورت صورت می گیرد.

البته گاهی مشورت ها تشویق کننده در مسیر منفی نیز است دربرخی از موارد  هنگامی زوجی بدون مشورت و دخالت بزرگان اقوام طلاق می گیرند، پس از طلاق دیگران باخبر می شوند عوض اینکه مشورت های صحیح کنند تا این زندگی دوباره شکل گیرد مشورت های تشویقی در مسیر منفی می دهند و مهر تایید بر طلاق می زنند البته این دسته از مشورت ها در گروه های همسالان بیشتر اتفاق می افتد تا بزرگتر ها.

 

برخی از کارشناسان معتقدند که نسخه گذشته را نمی توان برای اکنون پیچید وباید راه حل های جدید پیدا کرد و برخی دیگر می گویند دوری از فرهنگ های خوب گذشته موجب بروز مشکلات امروزی شده است.

در این ارتباط  امان الله قرایی مقدم جامعه شناس و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار شبستان معتقد است؛  جایگاه مشورت در خانواده ها به دلیل کمرنگ شدن معنویت و روابط درون خانه ای کم شده است.

 

وی افزود: متاسفانه به دلیل کمرنگ شدن قدرت پدر و مادر و تزلزل جایگاه افراد در درون خانواده ها کمتر اعضای خانواده با یکدیگر مشورت می کنند در حالی که در گذشته سلسله مراتب از بزرگ تا کوچک در خانواده، مدرسه و دانشگاه به دلیل احترامی که برای یکدیگر قایل بودند رعایت می شد.

 

این جامعه شناس بیان کرد: اکنون برخی نوجوانان و جوانان مقابل پدر و مادر، مدیر و معلم می ایستند چرا که قدرت آنان را تضعیف شده می دانند، در نتیجه مشورت هم نمی کنند و این سلسله مراتب را قبول ندارند.

 

وی با تاکید بر اینکه با کمرنگ شدن معنویت، مشاوره و مشورت و نظرخواهی نیز از بین می رود، گفت: در موسیقی های سنتی، ضرب المثل ها، محتوای کتاب های درسی معنویات، احترام و ادب موج می زد.

 

وی ادامه داد: اکنون اشعار و موسیقی اصیل در حال از بین رفتن است و رپ، هیپ هاپ که لوده گری و هرزه گری و پایبند نبودن بر اصول را ترویج می کند جایگزین شده است.

 

قرایی مقدم بیان کرد: اکنون روابط درون خانه ای موزاییکی شده است و در یک سفره غذا نمی خورند بلکه غذاهای خود را هر فردی در اتاق خود می خورد و این گونه از یکدیگر جدا می شوند.

 

وی گفت: مشورت با کسی که او را قبول داشته باشیم صورت می گیرد و یک خطر جدی این است که بهترین دوستان بدترین دشمنان هستند چرا که نصیحت و سرزنش نمی کنند بنابراین می توان با آنان به خوبی مشورت کرد.

 

این جامعه شناس افزود: جامعه شناسان معتقدند جوانان و نوجوانان از همسالان خود تاثیر می گیرند، این مشورت ها ذهن را مخدوش می کند و گروه همسالان خطرآفرین هستند به جای اینکه با پدر و مادر خود مشورت کنند از دوستان صمیمی مشورت غلط می گیرند.

 

وی با بیان اینکه دوستی پدر و مادر با فرزندان کم شده است، اظهار کرد: باید خانواده ها سعی کنند سر یک سفره غذا بخورند اگر اینگونه نباشد دور می شوند و نسبت به یکدیگر احساس بیگانگی می کنند.

 

 فراموشی مشورت میان باورهای غلط فرهنگی و غرور کاذب

 

همچنین مجید ابهری، آسیب شناس و متخصص علوم رفتاری به شبستان درباره جایگاه مشورت در خانواده ها می گوید: مشورت یکی از اصلی ترین رفتارهای اجتماعی است که موجب انتقال تجربه دانش و افراد می گردد و در خانواده جایگاه قابل توجهی دارد.

 

وی افزود: اگر والدین با یکدیگر و فرزندان در مورد مسایل خانه و خانواده مشورت کنند ایجاد اعتماد به نفس و عزت نفس در میان اعضای خانواده به وجود می آید و فرهنگ مشورت را در آنها ایجاد و تقویت می کند.

 

ابهری تصریح کرد: مشورت میان والدین باید به گونه ای باشد که فرزندان نیز مشورت را رکن اصلی قرار دهند و به همین خاطر است که امروز فرزندان در اکثریت موارد خودرای و خودسر شده اند.

 

وی تصریح کرد: با تغییر سبک زندگی و انحراف از زندگی اسلامی و ایرانی مشورت در خانواده ها به دست فراموشی سپرده شده اند.

 

این آسیب شناس با تاکید بر اینکه مشورت در دین مبین اسلام آمده است، اظهار کرد: متأسفانه امروز به این امر مهم فرهنگی و اجتماعی توجه لازم نمی گردد و جوانان این فضیلت را در خانواده ملاحظه نمی کنند و مهمترین فرصت تمرین و آزمون را از دست می دهند.

 

بنیانگذار علوم رفتاری در کشور اظهار کرد: عدم توجه به اصل مشورت در خانواده و جامعه از نگاه رفتارشناسی دو علت دارد که موجب مخفی کاری و پنهان نمودن مسایل می شود.

 

وی افزود: پنهان کاری به خاطر برخی از باورهای غلط فرهنگی و عدم توجه به بهره گیری از دانش و تجربه دیگران به خاطر غرور کاذب شکل می گیرد، به همین دلیل در بسیاری از اوقات افراد در برخی از خانواده ها با پنهان کاری امور خود را ادامه می دهند تا وقتی که به یک مشکل جدی برمی خورند به فکر جلب کمک از دیگران می افتند که نتایج ناخوشایند بی توجهی به اصل مشورت در امور خانوادگی و اجتماعی است.

 

کد خبر 487346

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha