خبرگزاری شبستان- گرگان: این دوره از جشنواره که با حضور 7 سفیر از کشورهای آسیای میانه (ازبکستان، پاکستان، تاجیکستان، عراق، افغانستان، قرقیزستان و هند) و 28 استان کشور در بخش صنایع دستی وهمچنین حضور 14 استان کشور در بخش آیینی برگزار شده بود به کار خود پایان داد.
۸ دوره گذشته جشنواره فرهنگ اقوام ایران زمین به میزبانی گلستان در مهرماه برگزار می شد که امسال به مناسبت ازدواج آسمانی امام علی (علیه السلام) و فاطمه زهرا (سلام الله علیها) زمان جشنواره تغییر کرده و مصادف با این ایام برگزار شد و در طول 4 روز برگزاری جشنواره نهم آیین ازدواج سنتی 3 قوم ترکمن، سیستانی و کتول برگزار شد که با استقبال مردم استان گلستان مواجه بود.
برداشت اول:
ساعت 17 روز جمعه، هرچه به درب ورودی نمایشگاه بین المللی در مسیر جاده گرگان –آق قلا نزدیکتر می شوی ازدحام مردم و انبوه خودروهایی که در کنار خیابان پارک کرده و یا در صف ورود پارکینگ نمایشگاه قرار دارند، بیشتر می شود.
هرچند ساعت اختتامیه جشنواره ساعت 17 اعلام شده اما از لابلای صحبت های نگهبانان درب ورودی متوجه می شوم عده زیادی از حدود دو ساعت قبل از شروع مراسم پشت درب های بسته آغاز اختتامیه جشنواره را به انتظار نشسته اند.
آن قسمت از زمینهای بایر و خاکی نمایشگاه که به عنوان پارکینگ در نظر گرفته شده، تقریبا پر از خودروست و ترجیح بر آن است در اولین مکان ممکن خودرو را پارک کرده و ازز غرفه ها دیدن کنیم.
برداشت دوم:
پس از حدود هزار متر پیاده روی اولین غرفه از سمت راست سیاه چادر عشایری نسبتا بزرگ ایل خمسه طایفه باصری شهرستان مرودشت استان فارس قرار دارد که کیف های رنگی چرمی، عروسک هایی زن و مرد با پوشش سنتی استان فارس و گردنبندهایی که با دانه های رنگانگ گیاهان بومی منطقه درست شده و به شدت معطر است توجه ات را به خودش جلب می کند.
از رفتن به سالن اصلی که غرفه های فروش صنایع دستی قرار دارد، چشم پوششی می کنیم و همان مسیر را تا انتها می رویم. از اینجا به بعد، سوغات استانهای مختلف در غرفه ها به چشم می خورد، یکی شیرینی جات و کاوچه استانش را به نمایش گذاشته و دیگری ترشیجات، یکی عسل طبیعی عرضه می کند و دیگری عرقیجات و گلاب.
به انتهای ردیف راست که می رسیم سیاه چادر اعراب خوزستان قرار دارد که با احترام به صرف چای دعوتت می کنند. لوازم مسی قرار گرفته بر روی نتقل کنار چادر و استکان های کوچک و نلبکی های گل گلی حال و هوای خانه مادر بزرگ را به خاطرت می آورد.
نیمی از راه رفته را از سمت چپ باز میگردیم. غرفه ای بسیار زیبا که با گلدان های مختلف تزیین شد به غرفه "من بهارم" اختصاص یافته غرفه ای که هم قاب عکس، هم کیک و شیرینی و چای، هم دستبند و هم آیینه ها و استکان های نقاشی شده در آن به فروش می رسد و قرار است سود حاصل از فروش این غرفه به کودکان سرطانی نیازمند هدیه شود. البته درخت آرزوهای کودکان سرطانی که قرار است به دستان گرم خیرین برآورده شود نیز از دیگر مواردی بود که توجهمان را جلب کرد.
برداشت سوم:
از غرفه "من بهارم" خارج می شویم. حوضچه آبی وسط حیاط و گلدان هایش خاطرات خانه مادر بزرگ را برایمان یادآوری می کند. خانه ی دو طبقه گلی بسیار زیبای روستای کفشگیری که باید برای عکس گرفتن در کنارش در صف انتظار بمانی. پس از آن خانه سنتی گز شرقی قرار دارد که با زیبایی های خاصش ترغیبت می کند که توقفی نیز در آن داشته باشی. پس از آن در کنار غرفه عرضه لباس های قوم بلوچ، آیین عروسی سنتی روستاهای پادلدل و فرنگ شهرستان گالیکش برپاست . روبروی درب ورودی این قسمت در انتهای این ردیف گروه های موسیقی مقامی و محلی روستاهای مختلف استان مشغول نواختن موسیقی هستند.
سپس غرفه غذاهای سنتی رامیان، خانه بازسازی شده تاریخی روستای قرق که فانوس هایی برای روشنایی معابر در آن قرار گرفته و بر روی تما دیوارهای آن گلدان های گل چیده شده نظرمان را جلب می کند.
بعد از آن هم چادر و خانه سنتی روستای محمدآبادکتول قرار دارد که زنان این قوم مشغول طبخ آش و نان محلی هستند و مردانشان نیز از دوغ طبیعی و چای آتیشی از مهمانانشان پذیرایی می کنند.
در انتهای این ردیف نیز سیاه چادر سنتی ترکمن روستای گچی سو قرار دارد که پیرمرد روستایی بازدید کنندگان را به عکس گرفتن با اسبی که به زیبایی تزیین شده دعوت می کنند.
برداشت چهارم:
وارد سالن اصلی نمایشگاه می شویم. در سمت راست غرفه های مدیریت قرار گرفته و پس از آن غرفه کمپین جمع آوری سربطری نوشابه به حمایت از بیماران ام اسی که توسط برو بچه های گروه همیاران طبیعت گلستان برپا شده و حیوانات و پرندگان بومی منطقه توجه است را جلب می کند.
از اینجا به بعد دیگر 169 غرفه محصولات صنایع دستی 28 استان کشور قرار دارد و البته در بعضی از این غرفه ها نیز هنرمندان مشغول کار هستند و هنرشان را عرضه می کنند.
برداشت پنجم:
از این سالن خارج شده و به سالن موسیقی می رویم. در مراسم اختتامیه استانهای چهارمحال بختیاری، خراسان شمالی، آذربایجان، لرستان، گلستان، سیستان و بلوچستان و اعراب خوزستان اجرای موسیقی داشتند. از استقبال گفتن این جمله کافی است که تمام صندلی های طوسی و نارنجی سالن موسیقی پر بود ازکسانی که با اشتیاق کار هنرمندان را تماشا می کردند و بیش از صدها نفر نیز ایستاده و اجرای گروههای موسیقی را به نظاره نشسته بودند.
نظر شما