به گزارش خبرگزاری شبستان از رشت، دکتر غلامرضا امیرخانی، معاون کتابخانه ملی سازمان اسناد کشور امروز(26 شهریور) در حاشیه افتتاح اندیشگاه گیلان در رشت و در نشست با خبرنگاران، اظهار کرد: استان گیلان در تاریخ معاصر ایران به خصوص در زمان مشروطه، نقش موثری دارد.
وی با بیان اینکه کتابخانه ملی رشت در سال 1306 تاسیس شد و از کهن ترین کتابخانه های کشور است که هرگز دولتی نبوده و به صورت خصوصی اداره میشده است، افزود: چهرههایی که از این خطه میشناسیم جملگی اشخاص فرهیخته و نخبگانی هستند که پیوند آنان با سازمان اسناد وکتابخانههای ملی سنگ بنای ایجاد اندیشگاه در این استان شده است.
امیرخانی اظهار کرد: اگر بر مبنای آموزه های دینی هم بخواهیم حرکت کنیم وجود اندیشگاه برای رویش تفکرات اسلامی و بحث در مسائل اجتماعی به دور از مباحث سیاسی، جایگاه ویژه ای دارد.
وی گفت: حضور کسانی که صاحب فکر و اندیشه هستند در این مجموعه می تواند موجب بروز تولیدات فکری، توزیع و چاپ آثار ارزشمند شود.
امیرخانی در ادامه با تاکید بر اینکه سازمان اسناد و کتابخانههای ملی به عنوان یک مرکز مهم علاوه بر کارهای جاری(گردآوری و سازماندهی و اطلاع رسانی منابع اطلاعاتی همچون کتاب و مجلات و پایان نامهها و..) یکسری کارها در حوزه فرهنگی مانند تولید فکر برعهده دارد، افزود: فراهم آوردن امکان برپایی جلسات و نشست هایی با تبادل آرا و اندیشه ها در راستای برگزاری کارگاه های آزاد اندیشی از یک سال پیش در تهران آغاز شد.
وی بیان کرد: از این رو مکانی به عنوان اندیشگاه فرهنگی راه اندازی شده است که در سال گذشته بیش از150 نشست و امسال در شش ماهه نخست سال بیش از 170 نشست برگزار شده است.
امیرخانی اذعان کرد: در این اندیشگاه انواع و اقسام فعالیت های فرهنگی با رویکرد نقد و بررسی کتاب، دیدار چهره های سرشناس فرهنگی، سخنرانی ها، میزگردها و جلسات نقد و بررسی اندیشه ها برگزار میشود.
اندیشگاه سازمان اسناد فرهنگی است و به مسائل سیاسی نمیپردازد
وی با تاکید بر اینکه این اندیشگاه صرفا فرهنگی است و به مسائل سیاسی نمیپردازد، خاطر نشان کرد: گیلان در افتتاح این اندیشگاه نسبت به سایر استانها برای تبادل نظر و تناظر آرا و اندیشه ها، پیشرو بوده است.
امیرخانی اظهار کرد: هر موضوعی که مورد تشخیص باشد از معرفی یک اثر تازه گرفته تا یک اثری که در گذشته منتشر شده است و غیره میتواند از موارد مورد بحث در این اندیشگاه باشد.
وی خاطر نشان کرد: موارد قابل بحث این است که در این اندیشگاه در محدوده فرهنگی همه چیز مطرح می شود و بحث و اندیشه سیاسی روز جایگاهی ندارد.
امیرخانی در ادامه با اشاره به دو فعالیت سازمان اسناد و کتابخانه های ملی، بیان کرد: این مجموعه عظیم، کار خیلی مهمی را در بحث انجام امور و واسپاری از سوی ناشران انجام می دهد.
وی گفت: سازماندهی و دسته بندی اسناد برای جستجوگری راحت برای پژوهشگران و محققیق وظیفه دیگر این سازمان است.
امیرخانی در ادامه به اهدا نسخ نفیس خطی توسط مردم به این سازمان اشاره کرد که می تواند کمک به پاسداشت فرهنگ هر منطقه باشد و اظهار کرد: برای این سازمان امکان خرید کتاب و نسخ ارزشمند نیز وجود دارد.
وی با ابراز نگرانی از اینکه برآورد می شود صدها هزار نسخه خطی و ارزشمند در پستوی خانهها و حتی کشورهای حوزه ایران همچون پاکستان، تاجیکستان و... که در فرهنگ و زبان با ما مشترک هستند وجود دارد که در شرایط نامطلوب نگهداری می شود، ادامه داد: این سازمان شرایط حفظ ونگهداری از این آثار ارزشمند را در حد بالایی به وسیله تجهیزات بروز دارا است.
38 هزار جلد نسخه خطی خریداری شده در مرکز اسناد تهران نگهداری می شود
امیرخانی آثار خریداری شده در کشور را تقریبا 38 هزار جلد نسخه خطی عنوان کرد که در مرکز تهران نگهداری می شود و بیان کرد: این مرکز بعد از مرکز نگهداری آستان رضوی دومین مرکز نگهداری بیشترین نسخ خطی کشور است.
وی با بیان اینکه الان تعدادی از نسخ و آثار ارزشمند قدیمی را توسط کمیته تشخیص سند خریداری می کنیم، گفت: مسئله کیفیت برای ما بسیار حائز اهمیت است که ممکن است میلیاردها تومان قیمت گذاشته شود.
امیرخانی با اشاره به اینکه طبق قانون تمام سازمان های دولتی موظف هستند اسناد خود را بعد از40 سال به سازمان اسناد تحویل دهند، خاطر نشان کرد: صرفه جویی در مکان، خالی شدن فضای بایگانی سازمان ها و نگهداری اصولی از موارد مهم برای تحویل اسناد به این سازمان می باشد.
نظر شما