به گزارش خبرنگار کتاب شبستان ،مثنوی، مشهور به مثنوی معنوی (یا مثنوی مولوی)، نام کتاب شعری از مولانا جلالالدین محمد بلخی شاعر و صوفی ایران است.این کتاب یکی از برترین کتابهای ادبیات عرفانی کهن و حکمت پارسی پس از اسلام است. مولانا رسالت خود را از سرودن مثنوی صیقلی کردن اروح ادمی بیان می کند و می فرماید:
مثنوی که صیقل ارواح بود بازگشتش روز استفتاح بود
مولانا شاعر پیام آوری است که همه را به وحدت و یکتاپرستی دعوت می کند و آدمی را از تفرقه واختلاف برحذر می داردچنانکه خودش می گوید:
گر تو تصد سیب و صد ابی بشمری صد نماند یک شود چون بفشری
وحت اندر وحدت است این مثنوی از سمک رو تا سماک ای معنوی
کتاب حاضر خلاصه ای از مثنوی مولانا است که خانم «مهدیه الهی قمشه ای» در طی 10 سال در کلاس های درس در اختیار علاقه مندان قرار داده است. این کتاب به شرح 32 حکایت از دفتر اول مثنوی می پردازد و نویسنده در نگارش این مثنوی از نسخه ی استاد کریم زمانی بهره جسته است. در مراحل ویرایش این کتاب سعی شده آیات، روایات و ابیات متن به نسخههای معتبر، ترجمههای دقیقتر و روزآمدتر و متون تصحیحشدۀ معتبر ارجاع داده شوند تا خوانندگان علاقه مند افزون بر آشنایی با این متنها در صورت نیاز به اصل آنها مراجعه کنند.
در بخشی از مقدمه ی کتاب در باب تقابل «عقل و عشق» می خوانیم:
یکی از مباحث اساسی که در مثنوی مولانا مطرح می شود «تقابل عقل و عشق» است. گاه عقل ستایش شده و در عالی ترین جایگاه قرار گرفته است؛ چنانکه در حدیثی از پیامبر(ص) به این موضوع اشاره شده است:« اولین خلقت خداوند عقل بود» در حکایتی از مثنوی آمده است که رسول خدا حضرت علی(ع) را به مصاحبت صاحبان عقل توصیه می کند:
گفت پیغمبر علی را که ای علی شیر حقی،پهلوانی، پر دلی
لیک بر شیری مکن هم اعتماد اندرا در سایه ی نخل امید
اندرآ در سایه آن عاقلی کش نداند برد از ره ناقلی
ابیات دیگری هم در مثنوی می توان یافت که مولانا در انها عقل را ستوده است:
گفت پیغمبر که احمق هرکه هست او عدو ما و غول رهزنست
هرکه او عاقل بود او جان ماست روح او و ریح او ریحان ماست
«مهدیه الهی قمشهای» متولد ۱۳۱۶ خورشیدی، شاعر، مولویشناس و محقق ادبیات عرفانی میباشد.او به تحقیق در مثنوی مولوی و تحلیل و تفسیر ادبیات عرفانی و تطبیق آنها با موضوعات قرآنی میپردازد و ابیات بسیار زیادی از مثنوی را از حفظ است، و خود هم طبع شعری و ذوق ادبی دارد.وی از سن کودکی در خدمت پدر خود مهدی الهی قمشهای، به شعر و ادب علاقهمند شده و شعر میخواندهاست و با مثنوی الاطفال آشنا شدهاست. از اساتید وی علاوه بر پدر از: «جلال همایی»، «شهابی»، «صدرالدین محلاتی»، «دکتر شفق» و «محمدتقی جعفری» میتوان نام برد.
کتاب حاضر توسط انتشارات آستان قدس رضوی و با قیمت 15000 تومان منتشر شده است.
نظر شما