به گزارش خبرنگار خبر گزاری شبستان از رشت، امروزه یکی از دلایل کاهش جمعیت در ایران اسلامی به ویژه گیلان بالا رفتن سن ازدواج جوانان به دلایلی چون مسائل اقتصادی، عدم اعتماد، دوستیهای بین پسر و دختر و عدم مسئولیت پذیری آنان است.
قدیم الایام، بزرگترها برای پسر یا دختر همسر انتخاب میکردند ولی امروزه این رسم کمرنگ شده و برخی ازدواج های بر اثر دوستی بین دختر و پسر شکل میگیرد. اگر نگاهی به فرهنگ قدیم این مرز و بوم کنیم، متوجه خواهیم شد که ماندگاری بنیان خانواده در قدیم بیشتر از امروزه است و بر اساس آمار، طلاق در حال افزایش و ازدواج در حال کاهش است.
ازدواج ائمه اطهار(علیه السلام) گنجینهایی ارزشمند است و میتواند الگویی مناسب برای جوانان امروز باشد، مسئولان امر در این زمینه بایستی آموزشهای لازم را در سنین نوجوانی به جوانان منتقل کنند تا با تاسی از ائمه اطهار ( علیه السلام ) در فراز و نشیب زندگی، بی اعتماد نشوند و جدایی را تنها راه حل مشکلات ندادند.
با کاهش ازدواج و افزایش طلاق، جمعیت گیلان بر اساس آمار اعلام شده رو به پیری است تا جایی که استان گیلان جزء استانهای پیر کشور محسوب میشود.
24 شهریور برابر با اول ذی الحجه سالروز ازدواج حضرت علی(علیه السلام ) و حضرت زهرا ( سلام الله علیها) است، در این زمینه مصاحبه ای با مدیرکل بانوان و خانواده استانداری انجام شده است که باهم میخوانیم :
مصرف گرایی و بیکاری از دلایل کاهش ازدواج
رفیعی، مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری گیلان اظهار کرد: براساس آمارهای موجود سن ازدواج جوانان در حال افزایش است و این امر به دلایل مختلف در حال گسترش است.
وی با بیان اینکه کاهش ازدواج از دلایل پیری استان است گفت: ادامه تحصیل و نداشتن شغل مناسب از دلایل کاهش ازدواج در استان است، اگر زمینه اقتصادی جوانان مرتفع شود خود به خود به سمت ازدواج خواهند رفت.
این مقام مسئول با تصریح اینکه جوانان گیلانی از نظر علمی در سطح کشور خوش درخشیدهاند، اذعان کرد: بانوان همپای مردان در تحصیلات تکمیلی گامهای موثری برداشتهاند.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری گیلان به فعالیت بانوان در جامعه اشاره کرد و افزود: نرخ بیکاری بانوان تحصیلکرده در گیلان و همچنین میانگین ازدواجشان نسبت به کل کشور نامطلوب بوده و شاهد افزایش طلاق در این استان هستیم.
رفعیی با اشاره به حضور بانوان گیلانی در عرصه اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی نسبت به سایر استانها تصریح کرد: گیلان دارای ارزشهای غنی و فرهنگ ناب است که با نهادینه کردن فرهنگ اسلامی در جوانان از بسیاری از مشکلات کنونی میتوان جلوگیری کرد.
رفعیی افزود: جوانی که سبک زندگی درست را سرلوحه کار و زندگی خود قرار دهد با فردی ازدواج میکند که از لحاظ اعتقادات و آموزرههای دینی با خودش همراه باشد.
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری گیلان به نقش خانواده در پرورش جوان اشاره و اظهار کرد: امروزه با پیشرفت تکنولوژی بسیاری از جوانان از شبکههای مجازی استفاده میکنند که اگر در خانواده سبک زندگی اسلامی نهادینه شود هیچگاه جوان تحت تاثیر تبلیغات نادرست قرار نخواهند گرفت.
وی تصریح کرد: اگر در جامعهای افزایش بداخلاقی، عصبانیتهای بیجا، دروغگویی و بی احترامی مشاهده میگردد، علت اصلی آن به نداشتن تربیت صحیح در خانواده بر میگردد چرا که اگر از کودکی اخلاق درست در خانواده نهادینه شود جامعه کمتر دچار چنین مشکلاتی خواهد شد.
وی ادامه داد: جوانان ما باید در خانواده واکسینه شوند تا در برابر مشکلات و موانع زندگی عکس العمل درست نشان دهند نه اینکه با کوچکترین مشکل سراغ طلاق بروند.
رفعیی با بیان اینکه در علم رشد چشم گیری داشتهایم اذعان کرد: آیا واقعا توانستیم علم واقعی را به جوانان و نوجوانان منتقل کنیم تا با فراگیری مهارتهای لازم در زندگی دچار مشکل نشوند.
آموزش وارتقاء فرهنگ اسلامی جوانان را در برابر مشکلات زندگی واکسینه می کند
این مقام مسئول به آموزش جوانان برای تشکیل زندگی مشترک اشاره کرد و افزود: آموزش و ارائه راهکار صحیح زندگی و برداشتن موانع و مشکلات اقتصادی پیش روی ازدواج میتواند جوانان را به زندگی مشترک سوق دهد، اگر موانع برطرف نشود، جوان تمایلی به ازدواج نخواهد داشت و از بچه دار شدن و خرج زندگی میهراسد.
وی به مخارج گزاف عروسی و چشم و هم چشمی پرداخت و اذعان کرد: متاسفانه امروزه مانند گذشته خانوادهها مجلس عروسی ساده را نمیپسندند و مصرف گرایی و تجمل گرایی افزایش یافته و همین امر خود یکی از مشکلات کاهش ازدواج در استان است.
مدیرکل بانوان و خانواده استانداری گیلان افزود: مسئولان میتوانند با افزایش پرداخت تسیهلات نقدی به جوان و برطرف کردن موانع شغلی گامی موثر در جهت رونق ازدواج در استان بردارند.
وی در ادامه با بیان اینکه هیچ جوان بیکار بودن را شایسته خودش نمیداند، اذعان کرد: در عرصه کار و اقتصاد نیز باید فرهنگ کار را به گفتمان تبدیل کنیم تا مشکلات مرتفع گردد.
این مقام مسئول به حاصلخیزی زمین های گیلان پرداخت و گفت: گیلان دارای ظرفیتهای بالایی در بخشهای مختلف کشاورزی، دامپروری و صنعتی است و زیبنده این استان نیست که جوان بیکار داشته باشد.
وی در خصوص مهاجرت روستاییان به شهر افزود: کمبود امکانات در روستا باعث شده اکثر روستانشینان به شهرها مهاجرت کنند که همین امر مشکلات بسیاری را در تولیدات کشاوری استان به وجود آورده است.
رفعیی خاطرنشان کرد: اگر مسئولان مربوطه امکانات رفاهی را به روستا انتقال دهند و برای روستانشینان امکانات مناسب را فراهم کنند میتوان از مهاجرت کاسته و رونق کشاورزی استان را به وجود آورد.
مدیرکل امور بانوان و استانداری گیلان به مشکلات و موانع ازدواج اشاره کرد و افزود: اگر مردم منتظر دولت باشند که مشکلات را حل کند، حل این موانع با کندی پیش خواهد رفت، مردم باید همراه با دولت در این عرصه فعال تر شرکت کنند.
این مقام مسئول به نقش آفرینی بانوان در آرامش و پیشرفت خانواده اشاره و اذعان کرد: بانوان نقش ارزنده ای در برقراری آرامش و ارتقاء فرهنگ اسلامی و داشتن خانواده سالم برعهده دارند.
رفعیی به افزایش طلاق در گیلان پرداخت کرد و اظهارداشت: آمارها نشان می دهد طلاق در 4 تا 10 سال نخست زندگی مشترک اتفاق می افتد که یکی از علت های آن نداشتن مهارت لازم در زندگی مشترک است در این دوران آستانه تحمل جوانان در مقابله با مشکلات بسیار پایین است و این خود باعث افزایش طلاق در استان است که با آموزش های قبل و حین ازدواج می توان تحمل مشکلات را در زوجین افزایش داد.
وی اذعان کرد: ایران اسلامی دارای گنجینه غنی اسلامی و فرهنگی است که خانواده ها و جوانان با الگو گیری از زندگی ائمه اطهار(علیهم السلام) می توانند در سایه الطاف ائمه( علیه السلام ) زندگی آرام و موفقی داشته باشند.
نظر شما