به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از ستاد اطلاعرساني هشتمين دوره آموزشي فرهنگي انديشههاي آسماني، محمدعلي انصاري در جمع 500نفر از خواهران فعال كانونهاي فرهنگي هنري مساجد كشور با بيان اين مطلب گفت: تقوي كه بسياري از آن به پرهيزگاري و ترس ياد ميكنند معناي گستردهاي دارد و يكي از بهترين توضيحات براي آن، حفاظت و مراقبت انسان است از اينكه به دره گناه و لغزشها و در نتيجه نابودي سقوط نكند.
اين استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به روايتي از هشتمين امام معصوم حضرت عليابن موسي الرضا(ع) تصريح كرد: ايشان در اين روايت به نكات و راهكارهاي تقوي در جهت مقولات اخلاقي و تربيتي اشاره ميكنند و توجه و پيادهكردن اين نكات در زندگي شخصي و اجتماعي انسان، تضمينكننده سعادت دنيوي و اخروي اوست.
انصاري ادامه داد: شكر نعمت اولين قدم رسيدن به تقوي است و انساني كه در مسير شكر نعمتهاي الهي گام برندارد، نعمتها را از كف ميدهد و مهمترين عامل از بين رفتن نعمتها مطابق اين روايت امام رضا(ع)، عصيان و معصيت است، پس بايد هم نعمتها را در حد توان شناخت و هم با نافرماني خدا و گناه آنها را از دست نداد.
معاونت و كمك رساندن به بندگان خدا، دومين نكتهاي بود كه اين استاد حوزه و داشنگاه به آن اشاره كرد و افزود: در دستورات و روايات اسلامي از دل بندگان مومن به عنوان خانه دوم پروردگار ياد شده است و كسي كه در جهت ياري رساندن به بندگان مومن خدا تلاش ميكند در جهت رسيدن به تقوي و رضايت الهي گام برميدارد.
مفسر قرآن كريم ادامه داد: محاسبه نفس و حسابرسي از خود يكي ديگر از مواردي است كه در راه رسيدن به تقوي بايد مورد توجه قرار گيرد زيرا انسان، خودش از هر شخص ديگري بهتر ميتواند با حسابرسي از خود به محاسبه و قضاوت در مورد خود بپردازد و بايد ببينيد كه در جهت تقويت فضائل و كاهش رذائل اخلاقي چقدر موفق بوده است.
انصاري تصريح كرد: خوف از خداوند از ديگر مواردي است كه در تقويت تقوي نقش بسزايي دارد، حذف و ترس گاهي از روي جهل است و گاهي از روي علم و آن چيزي كه مورد توجه است ترس و خوف از روي علم و آگاهي است زيرا انساني كه خداوند را ناظر، عالم، قادر، مالك هستي، خالق جهان و حسابگر دقيق بداند با اين شناخت و معرفت نسبت به اين خداي يكتا و بيشريك، ترس و خوف دارد و به عبارت ديگر عظمت، شكوه، جلالت و جايگاه ممتاز پروردگار او را به خوف وادار ميكند و نتيجه خوف از خدا امنيت و آرامش است زيرا از كسي جز ذات پروردگار نبايد ترسيد.
اعتبار و بصيرت از ديگر عواملي بود كه اين مفسر قرآن به آنها اشاره كرد و افزود: كسي كه با بصيرت و معرفت از سرنوشت ديگران و سرنوشت انسانها، جوامع و حكومت اعتبار كسب ميكند و عبرت ميگيرد، همواره در جهت زندگي صحيح گام برميدارد زيرا نتيجه اعتبار، بصيرت و بازشدن چشم انسان بر حقايق است و درس عبرت گرفتن است.
انصاري با اشاره به پرهيز نمودن از انتخاب دوستان نادان تأكيد كرد: در اين روايت امام رضا(ع) آمده است دوستان اهل علم و فهم و درايت بايد مورد انتخاب انسان قرار گيرند.
اين مفسر قرآن كريم با توضيح روايت امام هشتم(ع) گفت: بهترين مال و ثروت آن است كه باعث حفظ آبروي انسان شود و انسان بايد از سرمايه و دارايي خود در جهت حفظ آبروي خويش استفاده كند.
معرفت به نفس و خارج شدن انسان از مدار حق در هنگام غضب از ديگر مواردي بود كه وي به آنها اشاره كرد و افزود: معرفتن به نفس از اموري است كه در بسياري از آموزههاي ديني به آن اشاره شده است و از آن نيز به عنوان بالاترين درجه عقل ياد شده است.
وي تأكيد كرد: از ديگر مواردي كه در راه رسيدن به تقوي بايد مورد توجه قرار گيرد رعايت حق و انصاف در هنگام خشم و غضب است و نبايد رضايت و عدم رضايت انسان او را از مسير حق خارج كند.
توجه به عقل، پرهيز از خجالت، افزايش عقل اكتسابي، تحصيل و رعايت ادب، پرهيز از ظاهرسازي در انجام اموري كه انسان نه به آن علم دارد و نه تخصص و تجربه، رعايت تواضع و قدرشناسي، آن چه را كه براي خود ميپسنديم براي ديگران هم بپسنديم، پاسخ دادن بدي با خوبي، مهاركردن خشم و غضب و عفو و گذشت از مردم از ديگر مواردي بود كه اين مفسر قرآن به آن اشاره كرد و تصريح نمود: احسان و نيكوكاري ثمره تقوي است و از اين روست كه خداوند از نيكوكاران بهعنوان محبوبين خود ياد ميكند.
نظر شما