خبرگزاری شبستان: با نام شهید بهشتی(ره) و مختصری از شخصیت او که همه ساله در روز هفتم تیرماه روز شهادت او و یارانش مورد تجلیل واقع میشود، کمتر کسی است که آشنا نباشد. اما ابعاد فعالیت های علمی و فرهنگی وی و مجاهدت های بیحـد او در پیشبرد فرهنگ انقلابی و اسلامی برای بسیاری از ما همچنان ناشناخته است. یکی از کارسازترین و ارزندهترین فعالیت های شهید دکتر بهشتی (ره) اقدامات فرهنگی و دینی او درمدت اقامت در آلمان است.
آیتالله شهید دکتر بهشتی (ره) که به عنوان امام جماعت مسجد هامبورگ از طرف مراجع بزرگ ایران به آلمان اعزام شده بود نام آن را از مسجد جامع ایرانیان به مرکز اسلامی هامبورگ تغییر داد و با انجام برنامههای علمی و دینی منظم و حسابشده، یکی از بزرگترین پایگاه های تبلیغی اسلام در اروپا را بنیانگذاری کرد.
همچنین با ایجاد تشکیلات مستقل و منسجم برای دانشجویان ایرانی خارج کشور، پایهگذار جنبش های دانشجوئی خارج از کشور شد که اعضا و تربیتیافتگان آن در به ثمررسیدن انقلاب اسلامی و سپس شرکت در اداره نظام نوپای اسلامی ایران سهمی بسزا یافتند. استاد با انجام سخنرانی های علمی در مجامع فرهنگی و دانشگاهی و ارتباط با محافل تحقیقاتی اروپا، تحولی در شرقشناسی اروپا پدید آورد و نگاه آنان را به اسلام و منابع علمی آن شفافتر نمود. جمعآوری و نشر مقالات و سخنرانیهای دینی و علمی استاد درمدت اقامت در آلمان موجب دستیابی به گنجینهای بزرگ از منابع علمی و دینی خواهد گشت که هر چند برخی از آنها به صورت جزوات مستقل چاپ شده است اما گردآوری و نشر آنها در یک هیئت شکیل و جامع کار دیگری است.
اتمام کار ساختمان مسجد هامبورگ؛ خدمتی فراموش نشدنی از شهید مظلوم
از مهمترین اقدامات دکتر بهشتی در آلمان اتمام کار ساختمان مسجد جامع هامبورگ بود که سر و صدای مردم و شهرداری هامبورگ را درآورد. این مسجد در یک نقطه حساس و زیبای مرکزی شهر در جاییکه توریست ها و مسافران برای ورود به هامبورگ باید از آن عبور میکردند واقع شده بود و دکتر بهشتی معتقد بود که عدم اتمام کار بنای مسجد هامبورگ باعث سرشکستگی اسلام و مسلمین است، لذا با سرعت به تعمیر و تکمیل آن اقدام کرد. وی همچنین نام این مسجد را از «مسجد جامع ایرانیان» به «مرکز اسلامی هامبورگ» تغییر داد. بدین ترتیب مسجد جامع یک مرکزیت اسلامی برای تمام مسلمانان معرفی شد تا در آنجا فعالیت های مذهبی خود را متمرکز کنند چراکه دکتر بهشتی بسیار فراتر از مرز بندی های جغرافیایی، نژادی و زبانی میاندیشید.
مرکز اسلامی هامبورگ که به همت آیت الله بهشتی در سال 1344 تاسیس شد به تدریج به صورت کانونی برای فعالیت های اسلامی دانشجویان ایرانی معتقد و مسلمانی که پناهگاهی در خارج از کشور نداشتند و همچنین خارجیانی که تمایل داشتند با اندیشههای اسلامی آشنایی پیدا کنند درآمد. از جمله فعالیت های عمده فرهنگی و علمی شهید بهشتی در این دوره ارتباط و تماس وی با محافل علمی و تحقیقاتی در اروپا بود که در زمینه اسلام، اندیشه و تاریخ آن تحقیق میکردند؛ تماس مکرر دانشگاه های خارج از کشور و دعوت های متعدد اساتید رشتههای شرقشناسی و اسلامشناسی در آلمان و سایر کشورهای اروپایی و ایراد سخنرانی ها و ارائه مقالات فراوان در زمینه اسلام و از سوی دیگر آشنایی عمیق شهید بهشتی با فرهنگ غربی از دستاوردهای مهم این مسافرت بود.
تاریخچه بنیانگذارى مسجد هامبورگ
مسجد و مرکز اسلامى هامبورگ یکى از نخستین اماکن عبادت مسلمانان است که پس از جنگ دوم جهانى در کشور آلمان گشوده شد. مرحوم آیت الله دکتر بهشتى دو تن از شخصیت هاى بزرگ روحانى هستند که طى این مدت امامت مسجد هامبورگ را بر عهده داشته اند.
در سال میلادى 1332 (1953 شمسى) گروهى از ایرانیان مقیم هامبورگ در یک گردهمایى پیرامون لزوم تشکیل مرکزى اسلامى و بناى مسجدى براى ایرانیان و سایر مسلمانان مقیم این شهر به توافق رسیدند. آنها سپس طى نامه اى به آیت الله بروجردى پیشنهاد تاسیس مسجدى برای انجام عبادت و برگزارى جلسات دینى براى مسلمانان را به وی مطرح کردند. مرحوم آیت الله بروجردى، مرجع تقلید شیعیان در نامه اى ضمن موافقت با اجراى این طرح مبلغ 10 هزار تومان (معادل حدود 6 هزار مارک در آن ایام) نیز به عنوان نخستین رقم مالى براى انجام این کار حواله کردند.
اجلاس دیگرى که در همان سال برگزار شد. هیئت 9 نفره ساختمانى مسجد را انتخاب کرد. همزمان با این اقدام گروهى از بازرگانان تهران نیز مسئولیت جمع آورى کمک هاى مالى براى احداث مسجد هامبورگ را بر عهده گرفتند. در سال 1955 میلادى (1324 شمسى) حجت الاسلام محمد محققى به عنوان نماینده آیت الله بروجردى و نخستین امام مسجد هامبورگ انتخاب شد. پس از ورود وی به هامبورگ نسبت به خرید زمین مسجد که وجه آن از سوى یکى از تجار خیر ایرانى اهدا شده بود، اقدام شد.
سپس طرح معمارى مسجد هامبورگ به مسابقه گذاشته شد. یک شرکت آلمانى که به اتفاق یک معمار هنرمند ایرانى در این مسابقه برنده شده بود، ماموریت یافت طرح احداث مرکز اسلامى هامبورگ را در خیابان Aussicht Schoene در کنار دریاچه زیباى آلستر در هامبورگ به مورد اجرا در آورد.
نخستین کلنگ ساختمان مسجد بهمن 1336 (فوریه 1960) زده شد. ولى با فوت آیت الله بروجردى و بازگشت آقاى محققى به ایران، کار ساختمانى مسجد به وقفه افتاد. علاوه بر این پاره اى مشکلات مالى نیز مانع از پیشرفت این طرح شد و مسجد نیمه تمام مانده بود تا این که در سال 1965 میلادى (1343 هجرى) آیت الله دکتر بهشتى با تایید مراجع وقت به عنوان امام مسجد برگزیده و وارد هامبورگ شد.
از جمله نخستین اقدامات وی برگزارى انتخابات براى تعیین هیئت امناى جدید بود. این هیئت پس از ارزیابى وضعیت براى خارج کردن مسجد از حالت متروکه یک برنامه اجرایى پنج مرحله اى تدوین کرد که عبارت بود از تکمیل وضوخانه، دفاتر ادارى و کتابخانه؛ تکمیل نماى خارجى مسجد؛ تکمیل محوطه سازى بیرون مسجد؛ تکمیل مابقى ساختمان مسجد از جمله گنبد آن و ایجاد ساختمان مسکونى براى سرایدار مسجد.
تا سال 1967 که هفت سال از زمان نخستین کلنگ مسجد گذشته بود، بخش ادارى داخل مسجد و کاشیکارى دیوارهاى خارجى مسجد نیز به پایان رسید. در 19 بهمن 1344 (8 فوریه 1966) مرکز اسلامى هامبورگ رسما به ثبت رسید و فعالیت فرهنگى خود را آغاز کرد.
در سال 1968 حجت الاسلام محمد شبسترى به دعوت آیت الله بهشتى برای همکارى رهسپار هامبورگ شد و در سال 1970 با بازگشت آقاى بهشتى به ایران مسئولیت امامت مسجد و مدیریت مرکز اسلامى هامبورگ را بر عهده گرفت. در این ایام کارشکنى هاى سفارت وقت ایران و مسدود کردن حساب بانکى مرکز اسلامى هامبورگ، فشار مضاعفى را بر فعالیت هاى رو به گسترش مسجد ایجاد کرد.
امام مسجد با تلاش بیشتر و با همیارى جمعى از مسلمانان علاقه مند توانست مشکلات مالى خود را تا حد زیادى برطرف کند. در فاصله سال هاى 1969 تا 1979 کار ساختمانى مربوط به سالن سخنرانى رو کار مسجد و بخشى از زیر زمین نیز به اتمام رسید.
با ورود حجت الاسلام محمد باقر انصارى به هامبورگ در سال 1370 شمشى (1992 میلادى) و عهده دار شدن امامت مسجد و مدیریت مرکز اسلامى از جانب وی علاوه بر انجام برخى از تعمیرات ضرورى و نصب کاشی هاى داخل گنبد، بناى محراب زیباى آن نیز در سال (1371) 1993 به اتمام رسید. امامت مسجد و مسئولیت ریاست مرکز اسلامى هامبورگ اکنون بر عهده حجت الاسلام و المسلمین سید رضا حسینى نسب است.
ساختمان مسجد
ساختمان مسجد هامبورگ از دو بخش مهم و پیوسته تشکیل شده است: بخش اصلى مسجد به شکل دایره است که برفراز آن گنبد بزرگى به ارتفاع 18 متر و قطر 13 / 5 متر قرار دارد. این گنبد سیمانى است و به وسیله یک روکش مسى پوشانده شده است که به رنگ سبز در آمده و به مسجد زیبایى خاصى بخشیده است.
نماى داخل مسجد به وسیله کتیبه هایى از کاشی هاى نیلگون معرق پوشیده شده که بر آن آیات سوره جمعه و آیاتى از سوره اسرا با خط زیباى ثلث همراه با ترجمه آلمانى نقش بسته است. کاشیکارى مسجد اثر استاد عبدالحسین مشکوه از استادان هنر کاشیکارى مشهد است. محراب زیباى مسجد نیز با ترکیبى از آجر و کاشیکارى رو به جانب قبله بنا شده و با تلاش دو ساله هنرمندان در شرکت کاشى سنتى گوهرشاد مشهد ساخته شده است. بالاى محراب آیه 162 سوره انعام نقش بسته است. شبستان مسجد محل برگزارى نمازهاى جماعت روزانه نمازهاى جمعه و نمازهاى عید فطر و قربان است.
در طرفین گنبد دو گلدسته قرار گرفته است. این مناره ها نیز سیمانى است و روکش آنها از سرامیک هاى کوچک به رنگ خردلى است. قطر هر یک از مناره ها 2 / 20 متر و ارتفاع آنها 18 متر است. در ورودى اصلى مسجد به سمت غرب باز مى شود و نماى بیرونى آن با کاشیهاى زیبایى مزین شده است. این در ورودى نسبت به سطح محوطه اطراف مسجد مرتفع تر بوده و با پلکان دو طرفه اى به محوطه پیشین مسجد متصل مى شود. جلوى پلکان و روبروى در ورودى اصلى آب نمایى دیده مى شود که به نماى بیرونى آن شادابى مى بخشد. بخش جانبى مسجد که به شبستان پیوسته است شامل تالار بزرگ سخنرانى، کتابخانه، دفاتر ادارى، وضوخانه، سرویس هاى بهداشتى و آشپزخانه است و محل فعالیت هاى مرکز اسلامى محسوب مى شود.
سالن بزرگ سخنرانى گنجایش حدود 200 صندلى را دارد. این سالن مجهز به سیستم ترجمه همزمان است و محل برگزارى سخنرانى ها و همایش هاى مذهبى و علمى است. برفراز جایگاه سخنرانى کتیبه اى مزین به آیه 125 از سوره النحل قرآن کریم نصب شده است.
کتابخانه کنونى مرکز در طبقه دوم قرار گرفته است. از محل کتابخانه مرکز گذشته از مراجعه و مطالعه منابع، براى جلسات علمى کوچکتر به خصوص جلسه هفتگى به زبان عربى و آلمانى و همچنین برخى کلاسهاى آموزشى نیز استفاده مى شود.
در طبقه دوم مرکز اسلامى در کنار سالن سخنرانى بخشى از واحد سمعى و بصرى قرار گرفته که محل مراجعه علاقه مندان براى دریافت نوارهاى صوتى و تصویرى است. محل کار امام مسجد و مدیر مرکز در طبقه همکف و در بخش جانبى مسجد قرار دارد.
فعالیت های مرکز اسلامی هامبورگ
فعالیت هاى مرکز اسلامى هامبورگ را مى توان به سه دسته فعالیت هاى دینى فرهنگى و برگزارى فریضه هاى دینى، جلسات منظم هفتگى و جلسات به مناسبت ایام خاص تقسیم کرد.
در مسجد هامبورگ علاوه بر فریضه هاى ظهر و عصر و مغرب و عشا به صورت جماعت در روزهاى جمعه هر هفته مراسم نماز جمعه برپاست که خطبه هاى آن به زبان عربى، آلمانى و فارسى خوانده مى شود. همچنین در عید فطر و عید قربان هر سال نماز پرشکوه این روزها برگزار مى شود. خطبه هاى این نمازها نیز به سه زبان ایراد مى شود.
از سوى مرکز اسلامى هامبورگ جلسات تفسیر قرآن بطور منظم هفته اى یک بار در محل مسجد دایر مى شود. این جلسات در پنجشنبه هر هفته در سالن سخنرانى به زبان فارسى و در روهاى شنبه به زبان آلمانى در محل کتابخانه تشکیل مى شود و به دنبال آن نماز جماعت توسط حاضران علاقه مند خوانده مى شود.
در اولین شنبه هر ماه یک جلسه سخنرانى به زبان عربى در مرکز تشکیل مى شود که مسلمانان عرب زبان از کشورهاى مختلف عربى در آن شرکت مى جویند. در این جلسات معمولا یکى از اساتید دانشگاهى و یکى از علماى دینى سخنرانى مى کنند.
به مناسبت اعیاد اسلامى نظیر میلاد پیامبر اکرم(ص)، عید مبعث، عید غدیر، نیمه شعبان و میلاد ائمه اطهار(ع) در محل مرکز، مراسم سخنرانى ویژه و جشن دایر است و پس از آن نماز جماعت خوانده مى شود و از حاضران پذیرایى می شود.
در روزهاى سوگوارى نظیر وفات پیامبر(ص) وفات ائمه اطهار(ع) و همچنین روزهاى تاسوعا, عاشورا و اربعین نیز مراسم ویژه اى در محل مرکز و مسجد برگزار مى شود.
در شب هاى جمعه ماه مبارک رمضان پس از نماز جماعت و پذیرایى افطار، جلسات تفسیر قرآن و گفتارهاى ویژه اى به مناسبت این شب ها دایر است. علاوه بر آن در شب هاى نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم ماه مبارک رمضان برنامه ویژه شب قدر همراه با نیایش و مراسم احیا برگزار مى شود.
سمینارهاى دینى و فرهنگى
مرکز اسلامى هامبورگ به منظور نشر اندیشه اسلامى و فراهم کردن امکانى جهت تبادل آرا میان مسلمانان در زمینه هاى دینى فرهنگی و اجتماعى هر چند گاه یکبار سمینارهایى را تحت عناوین مختلف برگزار مى کند. از جمله این سمینارها مى توان از سمینار وحدت اسلامى، سمینار حج، بزرگداشت اندیشمندان اسلامى و آثار آنان و سمینارهاى پیرامون مسایل جهان اسلام و کشورهاى اسلامى نام برد.
کلاس هاى آموزشى
از سوى مرکز اسلامى هامبورگ به طور منظم کلاس هایى براى آموزش قرائت قرآن، احکام ویژه خانم ها، کلاس هاى تعلیمات دینى براى کودکان و نوجوانان دایر است.
بازدیدهاى گروهى
در روزهاى هفته اغلب کلاس هاى مدارس آلمانى همراه با مربیانشان و با قرار قبلى برای آشناشدن با معتقدات دینى مسلمانان در محل مسجد حاضر مى شوند و از جانب مرکز گفتارهاى کوتاهى پیرامون اسلام و همچنین فعالیتهاى مرکز اسلامى ارائه مى گردد.
همچنین گروههاى آلمانى علاقمند به موضوعات اسلامى نیز با قرار قبلى در مرکز حضور مى یابند و پرسشهاى خود پیرامون این موضوعات را به نمایندگان مرکز مطرح مى کنند.
مکاتبات
مرکز از نخستین سالهاى تإسیس خود بطور گسترده اى مورد توجه مسلمانان و نیز غیر مسلمانان مقیم اروپا قرار دارد و افراد زیادى پرسشهاى دینى خود را از طریق مکاتبه با آن در میان مى گذارند. پاسخ به این مکاتبات به زبانهاى فارسى, عربى, آلمانى, انگلیسى, ترکى و بوسنیایى از جمله کارهاى این مرکز است و به صورت فعالى ادامه دارد.
کتابخانه
کتابخانه مرکز در حال حاضر مشتمل بر 5000 کتاب در زمینه هاى مختلف دینى, تاریخى, فرهنگى, ادبى و اجتماعى پیرامون اسلام است. بخش عمده این کتابها از منابع مرجع و به زبانهاى فارسى, عربى, آلمانى و انگلیسى است که علاقمندان مى توانند آنها را در کتابخانه مطالعه کنند و یا به امانت بگیرند.
بخش سمعى و بصرى
بخش سمعى و بصرى مرکز داراى بیش از 1500 حلقه نوار صوتى شامل گفتارها, سرودها, ادعیه و تلاوت قرآن است. همچنین حدود 1200 حلقه نوار تصویرى حاوى فیلم, گزارش, سخنرانى با محتواى دینى در مرکز نگاهدارى و به امانت در اختیار علاقمندان گذاشته مى شود.
توزیع و فروش کتاب
در این بخش کتاب هایى که مرکز رإسا منتشر ساخته و نیز کتابهاى مختلف دیگر در زمینه هاى دینى, فرهنگى, تاریخى و اجتماعى در اختیار متقاضیان قرار داده مى شود.
فعالیت هاى انتشاراتى
مرکز اسلامى هامبورگ تا کنون انتشارات گوناگونى را به زبانهاى فارسى, آلمانى, عربى, ترکى و بوسنیایى داشته است. این انتشارات شامل کتاب هاى پیرامون موضوعات اسلامى، جزوات و بروشورها حاوى دیدگاه های اسلام در زمینه هاى گوناگون به صورت فشرده، مجله الفجر، مجله سلام بچه ها و مجله بشارت است. مجله الفجرMorgendaemmerung نشریه مرکز اسلامى هامبورگ است که از سال 1982 تاکنون به طور منظم هر دو ماه یک بار به زبان آلمانى منتشر مى شود. این مجله حاوى مقالات متعددى در زمینه اندیشه و فرهنگ اسلامى است. همچنین در این نشریه اخبار جهان اسلام و گزارش سمینارهاى علمى و فرهنگى و مراسم برگزار شده در مرکز درج مى شود.
مجله سلام بچه هاSalamkinder نیز که نشریه مرکز اسلامى براى کودکان است از سال 1982 تاکنون به طور منظم منتشر مى شود. در این نشریه کوشش شده است موضوعات اسلامى به زبان ساده براى کودکان مسلمان آلمانى زبان بیان شود.
فعالیت هاى بیرونى مرکز
مرکز اسلامى هامبورگ گذشته از فعالیت هایى که در خود محل مرکز صورت مى گیرد، فعالیت هایى نیز در بیرون دارد که مهمترین آنها عبارتند از ارتباط با سایر موسسات و مراکز اسلامى فعال در آلمان به منظور برقرارى ارتباط برای اجراى اهداف اسلامى و فراهم کردن زمینه هایى براى تلاش مشترک در سطح اروپا و به ویژه آلمان، ارتباط با موسسات اسلام شناسى و شرقشناسى و پژوهشگران در زمینه موضوعات اسلامى، شرکت در سمینارهایى که موضوع بحث آنها پیرامون اسلام, مسلمانان اروپا, گفتگوىمیان مذاهب و نظایر آن است و حضور در مدارس و انجمن هاى آلمانى به دعوت خود آنها به منظور ارایه اندیشه هاى اسلامى و پاسخ به پرسش ها.
فعالیت هاى خدماتى
مسجد و مرکز اسلامى هامبورگ از آغاز تاسیس خود محل رجوع مسلمانان براى امور گوناگون بوده و کوشش داشته است تا در حد امکان به این مراجعات پاسخ گوید. از جمله خدماتى که مرکز در این زمینه بر عهده گرفته است، مى توان اقدامات زیر را نام برد:
تشرف به اسلام
برانگیخته شدن توجه و علاقه برخى از اروپاییان و به ویژه آلمانى ها به اسلام و تعالیم آن موجب شده است تا هر ساله تعداد فزاینده اى براى تشرف به اسلام به مرکز مراجعه کنند. مرکز اسلامى هامبورگ طى جلساتى ابتدا این گونه افراد علاقمند را با مضامین عمیق اسلام آشنا و سپس تشرف آنها را به اسلام ثبت و اعلام مى کند.
ازدواج و طلاق
از جمله خدماتى که مرکز به عنوان یک وظیفه دینى برعهده داشته است, انجام مراسم ازدواج و ثبت و گواهى پیوند همسرى مسلمانان است.
همچنین با توجه به ضرورت هاى موجود و تعداد مراجعات، مرکز به ناچار مسئولیت ثبت طلاق ها براساس احکام اسلامى را نیز عهده دار شده است.
عیادت از بیماران
از جمله وظایفى که مرکز اسلامى هامبورگ بر عهده دارد عیادت و رسیدگى به بیماران است. کوشش مرکز این بوده است تا با توجه به امکانات خود با انجام این کار خیر به صورت فردى و جمعى همگام گردد و به یارى محتاجان بشتابد.
برگزارى مراسم ترحیم
بنا بر سنت جارى در جوامع اسلامى, مراسم درگذشت و یادبود کسانى که دارفانى را وداع گفته اند, در مساجد برگزار مى شود. مکان مسجد هامبورگ جهت اجراى این سنت در اختیار افراد و خانواده هاى مسلمان قرار دارد.
حج
با توجه به مراجعات و اظهار علاقه تعداد قابل توجهى از مسلمانان مقیم آلمان براى انجام مشترک فریضه حج واجب و یا عمره, مرکز اسلامى هامبورگ از سال 1993 هماهنگى هاى لازم جهت امکان اعزام افراد از آلمان و اداى این فریضه را عهده دار گردیده و از آن تاریخ تاکنون همه ساله نسبت به عزیمت افراد براى حج اقدام کرده است.
جمع آورى کمک هاى مالى و جنسى
از خدمات دیگرى که مرکز دنبال مى کند جمع آورى کمک هاى مالى و جنسى و در اختیار گذاشتن اعانات مسلمانان در موارد پیش آمدن حوادث ناگوار طبیعى از قبیل زلزله و سیل یا حوادث تلخى چون جنگ و خونریزى مانند جنگ خانمانسوز بوسنى بوده است. مرکز در این گونه موارد حساب هاى بانکى برای جمع آورى اعانه افتتاح مى کند و سپس نتیجه فعالیت خویش را به اطلاع کمک کنندگان مى رساند.
هامبورگ شهری بندری و دومین شهر بزرگ کشور آلمان است. این شهر از نظر اقتصادی و نیز فرهنگی مرکز تمام منطقه شمالی آلمان لقب گرفته است. این شهر در حقیقت پایتخت فرهنگی و تجاری آلمان است.
مسجد امام علی (ع) شهر هامبورگ یکی از بزرگترین مساجد اروپاست. به گفته مسئولین این مسجد و مرکز اسلامی هامبورگ این مسجد شاید تنها مسجد در اروپا باشد که بشود از آن به عنوان یک مسجد جامع یاد کرد.
اهمیت این مسجد به خاطر نگاه خاص مرجعیت دینی به این مسجد است. از همان اولی که این مسجد به نام و کمک آیت الله بروجردی ساخته شد و همچنین بعد از آن که به همت تلاش مراجع و رهبری نمایندگان عالمی مسئولیت این مسجد را بر عهده داشتند باعث شده بود که این مسجد مورد توجه شیعیان و مسلمانان قرار بگیرد.
نگاه خاص مسلمانان و مخصوصا شیعیان در این مسجد به خاطر حضور عالمانی برجسته چون شهید بهشتی، مرحوم مهدی حائری یزدی، مرحوم حجت الاسلام محمد محققی، حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمد مجتهد شبستری و… است.
معماری این مسجد بسیار خاص و شبیه معماری ایرانی – اسلامی است معمار این مسجد اقای لرزاده بود که معمار مسجد اعظم و مسجد دانشگاه تهران نیز هست. فرش بزرگ و دایرهای شکل مخصوصی که برای این مسجد بافته شده و زیر گنبد بزرگ و زیبای این مسجد پهن شده است جلوهای خاص به این مسجد داده است.
به گفته یکی از مسئولین مسجد، زمانی که ایرانیها و شیعیان خواستند مسجدی در هامبورگ بسازند سه محل را برای ساخت این مسجد به آیت الله بروجردی پیشنهاد کردند که یکی از این محلها همین محل کنونی و کنار دریاچه آلستر بود. نام این محله به فارسی محله زیبا بود که ایت الله بروجردی به خاطر نامش این منطقه را برای ساخت مسجد پیشنهاد کردند. این مسجد در حال حاضر در جایی واقع شده که در حقیقت یکی از بهترین و زیبا ترین مکانهای شهر هامبورگ است.
پایان پیام/
نظر شما