آنچه در  اختتامیه «اندیشه های ‌آسمانی» گذشت

خبرگزاری شبستان: هشتمین دوره آموزشی فرهنگی اندیشه های آسمانی که به همت ستاد عالی هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با حضور ۲۵۰۰ نفر از فعالان کانون ها برگزار شد، به کار خود پایان داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، هشتمین دوره آموزشی فرهنگی اندیشه های آسمانی به همت ستاد عالی هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با حضور 2500 نفر از فعالان کانون ها از ۳۱ مرداد تا ۲۲ شهریورماه سال جاری در مشهد مقدس برگزار شد. این مراسم  امروز در تالار ابن هیثم پردیس شهید بهشتی دانشگاه فرهنگیان مشهد با تقدیر از برگزارکنندگان این دوره پایان یافت.

تقوا به معنای خود داری نفس در فرازها و نشیب ها

  بنابراین گزارش، محمدعلی انصاری، مفسر قرآن مشکاة در این برنامه به عنوان اولین نکته از حدیث امام رضا(ع) از این کتاب، توضیحاتی در خصوص معنای تقوا ارائه کرد و گفت: تقوا نه به معنای ترس است و نه پرهیز، بلکه خودداری به معنای حفظ نفس خود در فراز و نشیب‌های خود است زیرا متقی کسی است که این مهارت را دارد.

وی با توضیح بیانات امام رضا(ع) ادامه داد: توصیه‌های بعدی امام رضا(ع) در توضیح معنای تقوا است که اولین آن‌ها شکر به معنای آشکار کردن نعمات الهی و به کار بستن آن‌ها در مسیر خداوند است.

انصاری با اشاره به آیات قرآن تصریح کرد: اگر شکر نعمات خدا انجام نشود، نعمات از دست خواهند رفت همان‌طور که خدا در قرآن می‌فرماید: «...إِنَّ اللّهَ لاَ یُغَیِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى یُغَیِّرُواْ مَا بِأَنْفُسِهِمْ ...، در حقیقت، خدا حال قومى را تغییر نمى‏‌دهد تا آنان حال خود را تغییر دهند».

وی گفت: عصیان باعث از دست دادن نعمات الهی می‌شود و جرم به معنی بریدن و مجرم در قرآن به معنای کسی است که ارتباط خود با خداوند را بریده باشد که این انسان همانند میوه‌ای که از درخت جدا شده باشد، گندیده می شود.

مناجات امام جواد(ع) مانیفیست یک انقلاب بزرگ جهانی

حسن رحیم‌پورازغدی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در این مراسم با اشاره به مناجات امام جواد(ع) گفت: این مناجات مانیفیست یک انقلاب بزرگ جهانی، تبیین مسیر شیعه اصیل در مقابل شیعه سازش‌کار و اسلام ناب در مقابل اسلام آمریکایی و اسلام عباسی آن دوران است.

وی در تبیین مناجات امام جواد(ع) ادامه داد: شکایت امام جواد(ع) به خداوند از کشته‌شدن عدالت، برقراری ظلم، بسته‌شدن راه‌های زندگی سالم و رشد و تعالی مردم مواردی است که امام جواد(ع) از آن‌ها به خداوند شکایت می‌کند که این موارد نه تنها هدف بلکه وظیفه ما را در سطوح محلی، ملی و جهانی مشخص می‌کند.

وی گفت: یکی دیگر از مواردی که امام جواد(ع) از آن شکایت می‌کند، مغلوب شدن گفتمان نیکوکاری و جوانمردی در جامعه است که این بیانات ایشان نیز هدف و وظیفه ما را گوشزد می‌کند.

كانون‌هاي مساجد در برابر مسائل فرهنگي احساس مسئوليت كنند

 از دیگر سخنرانان روزهای گذشته این همایش حجت الاسلام شاه مرادی، دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور بود. وی در این همایش در جمع خواهران فعال کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور گفت: در جامعه نبوی محبوب‌ترین بنای اجتماعی خانواده است که با ازدواج شکل می‌گیرد و این مفهوم به روشنی در دین اسلام به آن اشاره شده است.

وی با اشاره به اینکه علمای تعلیم و تربیت معتقدند که بیشترین قسمت تربیت در خانواده شکل می‌گیرد، اظهار کرد: هویت انسان در همان سال‌های نخست زندگی پی‌ریزی می‌شود و خانواده بهترین و دومین جایی است که نیازهای اولیه و اصلی انسان به بهترین نحو در آن برآورده می‌شود.

وی تصریح کرد: نپرداختن به نیازهای فطری و اصلی انسان می‌تواند تبدیل به منشاء مشکلات و بیماری‌های روحی و روانی آینده انسان شود و از این روست که خانواده نقش بسزایی در کاهش بسیاری از انحرافات اجتماعی و کاهش آسیب‌پذیری جامعه می‌تواند ایفا کند.

حجت‌الاسلام شاه مرادی ادامه داد: خانواده اصلی‌ترین و بنیادی‌ترین نهاد جامعه است و سلامت جامعه و خانواده به هم گره خورده است و نمی‌توان از تأثیرات این دو بر یکدیگر غفلت کرد.

دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور آغاز و تمرین مهرورزی را از خانواده دانست و با اشاره به اینکه تمرین مهرورزی از خانواده به جامعه منتقل می‌شود  بیان کرد: واژه مودت به معنای ابراز علاقه و محبت است و این گفتگو و آثار آن از خانواده شروع می‌شود واگرچه به ظاهر ساده به نظر می‌رسد اما در حقیقت موضوع چندان ساده‌ای نیست و نبودن آن مشکلات زیادی را بوجود می‌آورد.

دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور از هموارکردن مسیر ازدواج جوانان به عنوان یک وظیفه شرعی یاد کرد و گفت: با مراجعه به آیات قرآن کریم متوجه می‌شویم که همه از جمله حکومت اسلامی، تشکل‌ها، خانواده‌ها، نهادها، افراد باید به این وظیفه شرعی عمل کنند زیرا هموار کردن مسیر ازدواج جوانان تنها متوجه یک شخص، گروه، نهاد یا مجموعه‌ای نیست.

دبير شوراي فرهنگ عمومي كشور گفت: شوراهاي فرهنگ عمومي در هر استان وظيفه دارند نسبت به مسأله تحكيم خانواده فعاليت كنند و تا پايان سال اصولي براي اين منظور به استان‌ها ارائه مي‌شود.كانون‌هاي فرهنگي هنري مساجد مهم‌ترين نقش را در استان‌ها و شهرستان‌ها دارند و اعضاي اين كانون‌ها بايد نقش خود را شناخته و آن‌ها را عملياتي كنند.

وي گفت: كانون‌هاي فرهنگي هنري مساجد بايد در برابر تمام فعاليت‌ها و مسائل فرهنگي كشور احساس مسئوليت كنند و هيچ مركز فرهنگي مهم‌تر از اين كانون‌ها نيست.كانون‌ها مي‌توانند نقش مكمل مدارس و دانشگاه‌ها را ايفا كنند و كاستي‌هاي اين مجموعه را جبران نمايند.

حجت‌الاسلام شاه مرادي خطاب به خواهران فعال كانون‌هاي فرهنگي هنري مساجد گفت: شما سربازان جنگ نرم انقلاب امروز جامعه هستيد.ما نمي‌توانيم جلو تكنولوژي را بگيريم بلكه بايد آن را مديريت كنيم و نگذاريم ابزارها و سيستم‌ها ما را مديريت كنند.

ارتباط خود را با مسجد و كانون‌ها حفظ كنيد

حجت الاسلام سلیمانی، دبیرستاد عالی کانون های مساجد کشور هم در جمع اعضاي كانون‌هاي فرهنگي هنري مساجد گفت: اعضای کانون های مساجد که محل آمد و رفتشان، مسجد است بايد قدر اين زمان‌ها و موقعيت را بدانند.

وی اظهار کرد: مسجد مهم‌ترين ايستگاه اوج گرفتن انسان در مسير زندگي است كه هر فرد عمر و زندگي خود را صرف آن كند ضرر نخواهد كرد.

وي ادامه داد: مسجد خانه و پایگاه ذكر و محل رفت و آمد بهترين قشر جامعه يعني جوانان و نوجوانان است.

دبیرستاد عالی کانون های مساجد کشور گفت: جايگاه بانوان فعال كانون‌هاي فرهنگي هنري مساجد جايگاه بانوان بزرگ دين است. بنابراین سعي كنيد ارتباط خود را با مسجد و كانون‌ها حفظ كنيد و انسان‌هاي موحد و بزرگ همواره راضي به رضاي خداوند هستند.

وی گفت: امام رضا(ع) سريع‌الرضا است و روحيه رضايت و تسليم يكي از بهترين هداياي امام رضا(ع) به زائرانش است.

وي خطاب به شركت‌كنندگان در هشتمين دوره آموزشي فرهنگي كانون‌هاي فرهنگي هنري مساجد كشور گفت: حضور در محضر امام رضا(ع) توفيق بالايي است كه بايد از اين فرصت حداكثر بهره را ببريد.

کارکردهای مسجد به به کانون محوری بازگردد

بنابراین گزارش، محمد حسین رجبی دوانی، استاد دانشگاه در جمع 500نفر از خواهران فعال كانون‌هاي فرهنگي هنري مساجد كشور گفت: در اسلام دین و سیاست با هم در آمیخته است و عبادت و نماز فقط یکی از ابعاد کارکرد های مسجد است.

وی با اشاره به اقدام پیامبر اکرم (ص) در احداث مسجد النبی (ص) در مدینه همزمان با تاسیس حکومت اسلامی اظهار کرد: این به مفهوم ارتباط تنگاتنگ بین حکومت بر مردم و مسجد بود و از همان زمان دین و سیاست با هم آمیخته است.

رجبی دوانی گفت: بخشی از فقه ما نیز در ارتباط با مباحث اقتصادی است و در واقع سیاست، مسائل اجتماعی و فرهنگی ما عین دین است.

وی افزود : در صدر اسلام برای مساجد کارکردهای آموزشی در حوزه قرآن ، علمی و دینی ، سیاسی ، اقتصادی ، تعلیم و تربیت و نظامی در نظر گرفته شده بود که همه اینها در راستای بصیرت بخشی به مردم بود.

وی با اشاره به اینکه پیامبر (ص) معیارهای جاهلی آن زمان را تغییر داد گفت: در جامعه جاهلی قبل از اسلام معیار برای نخبگی و فرهیختگی، ثروت و قدرت بود اما پیامبر (ص) تخصص ، تقوا، شناخت ، ولایت ، علم و مانند آن را معیار قرار داد و همه اینها از مسجد شکل می گرفت. عبادت باید همراه با علم باشد زیرا موجب بصیرت می شود و عبادت را معنا می بخشد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه ائمه (ع) همواره از مسجد به عنوان محلی برای ایجاد بصیرت و معرفت استفاده می کردند گفت : اگر بصیرت بخشی از مساجد گرفته شود و مساجد از بصیرت تهی شوند و محدود به نماز خواندن صرف و قرائت قرآن و آموزش احکام گردند، دچار انحراف خواهند شد.در زمان انقلاب نیز مسجد محور بود و روحانیت از مساجد انقلاب را هدایت کرده و مردم را به عرصه می آوردند.

وی با بیان اینکه در دوره دفاع مقدس نیز مساجد محور بودند افزود: امروز وظیفه فعالان مساجد است که کارکردهای مهم مساجد را به این کانون محوری برگردانند.

رجبی دوانی اظهار کرد: مساجد باید کانون آموزش معارف دینی، فکر و اعتقادی و احکام عملی و خانه دوم جوانان و بیش از همه مرکز ثقل فعالیت های فرهنگی، اجتماعی این نسل باشد.

وی ادامه داد : باید کلاس زبان در مساجد برقرار شود ضمن آنکه وجود تاسیسات درمانی ، آموزشی ، ورزشی و مانند آن اقدامی مثبت در این زمینه است.

وی با انتقاد از اقداماتی که طی چند سال گذشته در زمینه کسب درآمد برای مساجد در قالب ایجاد مغازه ها و فروشگاه هایی دورتادور آنها صورت گرفته است گفت : این اقدام روح معنوی لازم را از مسجد گرفته است و اصلاح آن ضرورت دارد.

 

 

 

 

کد خبر 485735

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha