به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، حضور در مسجد، یک رفتار دینی است که مستلزم برخی پیش نیازهاست و بدون تحقق آنها نمی توان انتظار داشت، جوانان در مسجد حاضر شوند؛ لذا گاهی اوقات مشاهده می شود «با وجود آنکه مسجد محله از نقاط قوت زیادی برخوردار است، برخی جوانان به سوی آن جلب نشده اند» . (1)
در راستای بررسی ویژگی های مسجد موفق و راهکارهای جذب جوانان به مسجد مصاحبه ای با حجج اسلام صابری، امام جماعت مسجد قمربنی هاشم(ع) شهرک شاهد تهران و قره گوزلو، امام جماعت مسجد کوکب الحاجیه داشته ایم که حاصل آن را می خوانید:
حجت الاسلام صابری با بیان ویژگی های یک مسجد پویا گفت: چنین مسجدی همواره دارای فعالیت های مختلف دینی فرهنگی است، مسجد پویا مسجدی است که فعالیت هایش صرفا اقامه نماز نباشد. اینکه مسجد را صرفا به نام مکانی برای اقامه نماز بدانیم صحیح نیست و این تفکر با رویکرد پیامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) نسبت به مسجد منافات دارد. مسجد در عین اینکه کارکرد عبادی دارد باید محل رفع مشکلات مردم نیز باشد.
وی به فعالیت های خیریه در مسجد قمر بنی هاشم(ع) اشاره کرد و گفت: خیریه ای در مسجد داریم که ضعفا و خانواده های آبرومند را حمایت می کند، همچنین تلاش کرده ایم به گونه ای برنامه های مسجد را سامان دهیم که مردم در مسجد احساس راحتی کنند. مسجد ما محل رفع مشکلات خانوادگی شده است و مردم مسجد را ملجا و پناهگاه خود دانسته اند.
امام جماعت مسجد قمربنی هاشم (ع) شهرک شاهد تهران معتقد است: مسجدی که اندیشه مردم را ارتقا بخشد مسجدی است که توانایی حل مجهولات و سوالات ایدئولوژیک مردم و اهالی آن محله را داشته باشد. صرف این نباشد که نمازی به جماعت اقامه شود و پس از آن از مسجد خداحافظی کنیم و هیچ فعالیتی جز اقامه نماز برای مسجد متصور نشویم.
حجت الاسلام صابری با تاکید بر این مسئله که مسجد طراز اسلامی مسجدی است که از داخل آن خیزش اقتصادی و اسلامی را شاهد باشیم، ادامه می دهد: در راستای تحقق این امر نقش امام جماعت کلیدی است. امام جماعت باید به مثابه یک مادر دلسوز باشد، مادری که عاشقانه متوجه فرزندش است و حتی اگر فرزند به او نامهری کند مادر هرگز به روی خودش نمی آورد. امام جماعت نیز باید این گونه باشد تا بتواند کارکردهای مسجد را احیا کند و از سوی دیگر با اقشار مختلف مردم به ویژه جوانان ارتباط برقرار کند. جوان به مسجد جذب می شود به شرط آنکه محیط مسجد را با خود همراه حس کند و بتواند با امام جماعت ارتباط دوستانه و صمیمی و پدرانه برقرار سازد.
به اعتقاد حجت الاسلام صابری، تحقق این مسئله در مساجد و تقویت فعالیت های ائمه جماعت در گرو آن است که دوره های آموزشی برای ائمه جماعات تعریف شود.
وی می گوید: همه ادارات آموزش ضمن خدمت دارند بنابراین مرکز رسیدگی به امور مساجد نیز باید دوره آموزشی اجباری برای ائمه جماعات برگزار کند. ضمن اینکه باید تسهیلاتی نیز در اختیار امام جماعت باشد از جمله اینکه او از نظر معیشتی با مشکلی مواجه نشود.
خبرنگار شبستان دراین باره نظر حجت الاسلام قره گوزلو، امام جماعت مسجد «کوکب الحاجیه» را نیز جویا شده است. وی با اشاره به جایگاه والای مسجد در ذیل آیات و روایات گفتد: نسبت به حضور در مسجد در دین مبارک اسلام سفارش شده است. این جایگاه و این تاکید باید برای مردم بیان شود. امام جماعت در مقام مدیر مسجد باید بتواند گزارش صحیحی را از این آیات و روایات به مردم ارایه دهد.
امام جماعت مسجد کوکب الحاجیه معتقد است: گاهی نبود حمایت کافی از فعالیت های مسجد و کمبود بودجه سبب می شود تا فعالیت ها محدود باشد اما همین فعالیت محدود با برنامه ریزی و مدیریت صحیح می تواند اثرگذار باشد به ویژه اگر امام جماعت و هیئت امنا بتوانند با مردم ارتباط خوبی برقرار کنند.
وی می گوید: رفتار نامناسب برخی از اعضای هیئت امنا یا نبود ارتباط نزدیک بین امام جماعت و مامومین سبب می شود تا فضای مسجد آنچنان که انتظار می رود جذاب نباشد. گاهی تفکر سنتی در مسجد نمی پذیرد که فعالیت ها متفاوت باشد مثلا برای عضو هیئت امنایی که سال های سال است که در یک مسجد حضور دارد و سنی از وی گذشته است و در عین حال تفکری سنتی دارد؛ قابل قبول نیست که کلاس پینگ پونگ در مسجد برگزار شود.
وی با بیان اینکه باید نیازهای جوانان و نوع برخورد با آنها در مسجد از سوی امام جماعت برای مردم بیان شود، افزود: علاوه بر این خود امام جماعت نیز نسبت به این موارد باید الگو باشد. یک جوان اگر در دلش محبت خداوند را بچشد به مسجد می آید. باید این محبت را در دل او زنده کنیم.
پی نوشت/
1)برگرفته از کتاب «روش های جذب نوجوانان و جوانان به مساجد و نماز جماعت» نوشته محمدعلی موظف رستمی
نظر شما