حجت الاسلام والمسلمین رضا رمضان نرگسی عضو هئیت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به اینکه مدگرایی یک نوع نیاز است که در دورن انسان ریشه دارد گفت: هر انسانی نیاز به احترام دارد و دوست دارد دیگران نیز به آنها احترام بگذراند چرا که هر فردی به دنبال منزلت و جایگاه اجتماعی است تا خودش را پیدا کند.
وی افزود: آنچه درمد مهم است ارزشهای درون گروهی است واینکه جوان خود را درچه گروهی عضو می داند، رفتار او در درون و بیرون گروه فرق دارد.
عضو هئیت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) ادامه داد: اگر جوان خود را عضو گروهی فرض کند همواره به دنبال این است که اعضای دیگر در این گروه دنبال چه چیزی هستند و چه هدفی را دنبال می کنند تا او نیز در مسیر آنها حرکت کند.
حجت الاسلام رمضان نرگسی در ادامه تصریح کرد: استفان مور، در کتاب معروف خود می گوید: در سال 1945 همزمان با جنگ جهانی دوم وضعیت مالی مردم انگلیس بسیار خراب بود و ضرورت خرید آنها کاهش پیدا کرده بود فروشگاههای لباس در آن عصر به این فکر افتادند که برای سهولت مردم لباس ارزان قیمت عرضه کنند که در این راستا فروشگاه لباس های دست دوم را ایجاد کردند.
وی یاد آور شد: فروش این لباسها آنقدر مشتری پیدا کرد که کم کم قیمت این لباسها نیز گران شد و طراحان لباس را به این نتیجه رساند که لباسهایی با سبک دست دومی تولید کنند و به این فکر افتادند تا با وسایلی که مردم نیاز ندارند طراحی جدید ایجاد کرده و عرضه نمایند که این طراحی جدید و رویای تجاری نو و خیال دست نیافتنی کم کم مردم را وادار به خرید کرد از این رو طراحی جدید لباسها تنوع و مد را وارد بازار کرد.
عضو هئیت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) اظهار داشت: در همین راستا و در عصر کنونی نیز افرادی که خود را عضو یک گروه می داند سعی می کند در ابتدا شکل ظاهری خود را مانند دیگراعضای گروه کند و به گونه ای برخورد می کند که بتواند جای خود را در گروه محکم نماید.
حجت الاسلام رمضان نرگسی خاطر نشان ساخت: افراد حاضر در این گروه هرچند با مخالفت و یا ترد خانواده و اقوام روبرو شوند همواره خود را عضوی از گروه می دانند چرا که ارزش گروه همسالان در این است که افرا خود را با آنها در یک حد فرض می کند که البته ارزش این گروه در جوانان از نسلی به نسل دیگر تاثیر بسزایی دارد.
وی عنوان کرد: جوانی که با خانواده و دیگران درگیر می شود تا مدل مو، لباس و یا حتی رفتار خاصی در جامعه داشته باشد به این جهت است که گروه و اعضای حاضر در گروهی که او در آن عضو است برایش قابل اهمیت بوده و مهم نیست که شأن و جایگاه خود را در خانواده و اقوام از دست دهد.
عضو هئیت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) ابراز داشت: مهمترین راه برخورد با مدگرایی این است که اعضای سنتی خانواده از جمله پدرو مادر رابطه عاطفی خود را با فرزندان و اعضای خانواده بیشترکنند تا جوانان بدانند که این گروه یعنی خانواده خارج ازارزشها و تیپ اونیستند ولی اگرخانواده همواره با جوان مخالف کند اوازخانه خارج شده و با قرار گیری در کنار دیگر افراد ممکن است رفتار خشن و دور را از تصور خانواده پیدا کند.
حجت الاسلام رمضان نرگسی افزود: مرزبوجود آمده دربین جوان وخانواده ناخوداگاه جوان را به سمتی که نباید هدایت کرده وجوان برای اینکه به آنچه که دوست دارد دست پیدا کند به هرطریقی شده به گروههایی که مطابق میل او هستند ملحق می شود.
توجه به مذهب و اعتقادات مهمترین عامل مقابله با مدگرایی غربی
وی با بیان اینکه در سال 1995 گروه جوانی وجود نداشت و همه دریک تیپ و شخصیت بودند عنوان کرد: در گذشته همه افراد جامعه به یک طرح لباس پوشیده وغذا می خوردند ولی از زمانی که جوانان به نوعی صاحب کار شدند زندگی مجردی اتفاق افتاد و درغرب جوانان کم کم خود را از بزرگترها جدا کردند وهمه چیزشان متفاوت شد و این روش زندگی در جامعه غرب و متاسفانه به شکلی جهانی ترویج پیدا کرد.
عضو هئیت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) با اشاره به اینکه مذهب مهمترین عامل در راه مقابله با چنین برخوردهاست گفت: متاسفانه جامعه ما نیز به جهت دنباله روی از غرب فاصله بین جوان و خانواده را بیشترکرده که مهمترین راه برای کم کردن این فاصله ارتباط صمیمانه خانواده با فرزندان است اما از آنجایی که دربرخی از موارد فرزندان به صحبت والدین خود توجهی نمی کنند کلام و بیان معلم، روحانی محل و یا دوستان خوب می تواند در کنترل ومهار جوان در تقلید از مد و پوشش بسیار کار ساز باشد.
حجت الاسلام رمضان نرگسی تصریح کرد: خانواده و جامعه باید توجه داشته باشد که مقوله فرهنگ جوانی باید در راستای دین برای آنها تعریف و تبیین شود تا بتوان با شناخت سلایق و اندیشه های جوانی آنها را به سمت فرهنگ دینی خط دهیم.
وی ادامه داد: جامعه باید هر کاری که می تواند در مقابله با مدگرایی غربی در جامعه انجام دهد حتی اگر بشود فرهنگ سنتی را در جامعه پایه ریزی کند چراکه فرهنگ سنتی بسیار بهتر از فرهنگ غربی که مغایر با فرهنگ دینی و اسلامی ما می باشد است.
عضو هئیت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) افزود: فرهنگ سنتی همواره ریشه در اعتقادات انسان دارد اما فرهنگ غرب چیزی است که از بیرون مرز می آید شیطان پرستی، هم جنس گرایی و.... از جمله این موارد است که علی رغم متضاد بودن با فرهنگ ما، متاسفانه جامعه را دچار کرده است.
برای مقابله با مدگرایی غربی باید نسخه ای بر پایه مبانی دینی و اسلامی برای جامعه تجویز کرد
حجت الاسلام رمضان نرگسی ابراز داشت: ما برای نسخه پیچیدن جامعه نباید به طورمستقیم نسخه مقابله با مدگرایی غربی را تجویز کنیم بلکه باید در ابتدا منابع دینی و اسلامی خود را در جامعه و به زبانی گویا وخلاقانه نهادینه سازیم ومدی مناسب با سبک اسلامی ، سنتی را درجامعه طراحی و ترویج کنیم.
وی خاطرنشان ساخت: تقویت اجتماعات محلی، گرایش بیشتر جوانان به مسجد، ایجاد زمینه های حضور جوانان در مناسبات مذهبی و دینی و کم کردن فاصله فرزندان با خانواده از جمله اموری است که می توان در راستای ترویج فرهنگ پوشش مناسب با ایجاد سبک مد بر پایه اعتقادات دینی و بومی انجام داد.
عدم توجه و کمبود احترام جوانان در خانواده آنان را به سمت مدگرایی سوق می دهد
عضو هئیت علمی مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) یاد آور شد: جوانان اغلب به جهت کمبود احترام و نادیده گرفته شدن در خانه و جامعه به سمت مدگرایی و جلب توجه دیگران می روند که در این مسیر پسران به جهت آزادی هایی که در خانواده دارند در جامعه نمود بیشتری پیدا می کنند.
حجت الاسلام رمضان نرگسی ادامه داد: دختران به جهت اینکه بیشتر در کانون خانواده هستند و در سیطره والدین فعالیت دارند حضورشان در جامعه کمرنگ است اما اگر خانواده نظارت خود را بر روی فرزندان نداشته باشد جامعه جولان گاهی برای ترویج بی بند باری ، بی حجابی و بی عفتی در قالب پوشش و مد خواهد شد.
وی گفت: با توجه به همه این موارد باید در نظر داشت که قرار گیری جوانان در دایره گروه همسالان نقش تاثیر گذاری و مهمی در تعیین شخصیت فرد دارد که اگر خانواده نتواند رابطه خود با فرزندان را تقویت و ساماندهی کند قطعا جوانان و فرزندان برای اثبات و جلب احترام خانواده و جامعه عضو شدن در هر گروهی را مقدم به آنها می داند.
نظر شما