به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومي صداوسيما، محمد سرافراز در دیدار با اعضای هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با توجه به مباحث مطرح شده از سوی اعضای پژوهشگاه در موضوعات سبك زندگی و الگوی پیشرفت اسلامی، گفت: رسانه ملي در مواجهه با فرهنگ غربي كه يك فرهنگ هجومي است بايد به دو مؤلفه توجه كند؛ اول آنكه در ارتباط با اين فرهنگ بايد به شبهات آن پاسخ دهد و ديگر آنكه براي طرف مقابل ايجاد سؤال كند و آن فرهنگ را به چالش كشد.
وي تصريح كرد: بايد به نقد عقلاني سكولاريسم و ليبراليسم بپردازيم و شبكه چهار سيما ميتواند اين مأموريت را به درستي به انجام برساند.
رئيس رسانه ملي يادآور شد: زماني كه رسانه به بيان مؤلفههاي سبك زندگي اسلامي ميپردازد، بايد به نقد زندگي غربي نيز در كنار آن اشاره كند تا مخاطب با مقايسه آن سره را از ناسره تشخيص دهد. وي با توجه به اينكه اگر در گذشته مخاطبان از طريق بيان احساسي به اقناع ميرسيدند، گفت: امروزه اين رويكرد تأثير خودش را از دست داده و رسانه بايد با موضوعات برخوردي عقلاني داشته باشد و از طريق رويكرد عقلي مخاطب را قانع كند.
وي در ادامه با اشاره به اين مطلب كه رسانه پديدهاي غربي است و فرمهاي برنامهسازي آن نيز تقليدي از غرب است، تصريح كرد: با توجه به اينكه جامعه ما جامعهاي ديني است، بايد به اين موضوع پرداخته شود كه رسانه ديني چه ويژگيهايي بايد داشته باشد و به دين و تفريح مردم چگونه بايد بپردازد و يقيناً پژوهشهاي شما ميتواند در اين حوزه به رسانه كمك كند، اينكه مردم چه نيازهايي را بايد از طريق رسانه برطرف كنند و چه مقدار جنبه سرگرمي و آموزشي داشته باشد.
رئيس صداو سيما با اشاره به اهميت شبكه چهار سيما در برقراري ارتباط با نخبگان يادآور شد: اين شبكه محور برنامههايي مبتني بر كرسيهاي آزادانديشي و نظريهپردازي است و ميتواند در قالبهاي جذاب مانند مناظره و گفتوگو به بيان ديدگاههاي مختلف بپردازد و آنها را در جامعه نشر دهد. دكتر سرافزار با يادآوري اين نكته كه از وظايف صداوسيما ايجاد و تكميل بانك اطلاعاتي كارشناسان رسانه در حوزههاي مختلف است، گفت: مراكز علمي با معرفي كارشناسان خبره خود در موضوعات ديني، اخلاقي، مناسبتها و موضوعي ميتوانند رسانه ملي را در پرداخت به مباحث مورد نياز ياري رسانند.
در اين ديدار حجتالاسلام والمسلمين علي اكبر رشاد رئيس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي در سخناني ضمن معرفي پژوهشگاه، تصريح كرد: پژوهشگاه فرهنگ و انديشه با دو مخاطب مواجه است، مخاطب نخبه كه دانشگاهي و
حوزوي هستند و مخاطبان جوان كه دانشجو و طلبه محسوب ميشوند و همه آثار و توليدات اين پژوهشگاه نيز در همين قالب طبقهبندي شدهاند. وي با اشاره به توليدات گسترده و اثرگذار اين پژوهشگاه در حوزه انديشه يادآور شد: از كارهاي ارزشمند پژوهشگاه، توليد مجموعهاي از دانشنامههاي ديني است و اولين آن دانشنامه امام علي(ع) است كه در سال 79 كه مزين به نام امام علي (ع) شده بود، به پيشنهاد آيت اله جوادي آملي نگارش آن با تعداد زيادي مقاله آغاز شد و در سال 81 به اتمام رسيد و در برگيرنده سيره و زندگي، انديشههاي آن حضرت و مرجعشناسي است.
حجتالاسلام والمسلمين رشاد، از ديگر آثار ارزشمند پژوهشگاه را دانشنامه فاطمه زهرا(س) دانست و گفت: كه با توجه به لزوم اسوهپذيري از حضرت زهرا (س) و نيز نبودن كتاب مرجع در خصوص آن حضرت، اين پژوهشگاه تدوين آن را در دستور كار خود قرار داد كه اثري ارزشمند محسوب ميشود. وي تصريح كرد، دانشنامه نبوي نيز در دست توليد است.
رئيس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي تصريح كرد: اين پژوهشگاه عليرغم اينكه به لحاظ كمي دستگاه كوچكي است، اما در تراز دستگاههاي بزرگ، توليد علم و نظريه ميكند.
وي تأكيد كرد: اين مجموعه به دليل آنكه اكثر اعضاي آن اساتيد برجسته دانشگاه و حوزه هستند، از ظرفيت بالايي برخوردار است و رسانه ملي ميتواند از قابليتهاي آن در نشر علم بهرهمند شود، چرا كه در موضوعات رسانهاي نيز پژوهشگاه كار كرده است، از جمله موضوعاتي مانند سبك زندگي و الگوي پيشرفت كه انعكاس نتايج آن براي جامعه مفيد خواهد بود. رشاد با اشاره به نقش شبكه چهار به عنوان شبكه خاص نخبگان گفت: محتواي اين شبكه بايد طوري باشد كه نخبگان را جذب كند، شايد اگر در اين حوزه ضعفي هم وجود دارد به اين دليل است كه نتوانستهايم مطالب را به زبان رسانه بيان كنيم. وي يادآور شد: اين شبكه نيازي به كثرت مخاطب ندارد و بايد مخاطب خاص داشته باشد.
در اين جلسه كه معاونين خبر، سيما، صدا، برونمرزي و برخي مديران شبكههاي تلويزيوني به همراه برخي مسئولين و اعضاي هئيت علمي پژوهشگاه حضور داشتند موضوعات مختلفي از سوي حاضرين مطرح شد و مواردي نظير پاسخ به شبهات ديني، چالشهاي جامعه مدرن، آسيبهاي اجتماعي، سبك زندگي اسلامي، ترويج ايمان روشن بينانه، قراردادن مخاطب در تجربه معنا و ... مورد بحث و بررسي قرار گرفت.
نظر شما