عدالت، مبنای اقتصادی آرمان شهر موعود

خبرگزاری شبستان: پژوهشگر مهدوی با اشاره به مبانی اقتصادی آرمان شهر موعود، گفت: با توجه به اینکه شاخصه انسان كامل اعتدال در رفتار و مديريت نيازهاست، بنابراین از رهیافت این کمال عدالت امری فراگیر شده و تمامی رفتارهای اقتصادی بشر عدالت محور می شود.

حجت الاسلام محمد رضایی در گفت و گو با خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان با اشاره به مباني اقتصادي آرمان شهر موعود، گفت: مهمترین شاخصه آرمان شهر موعود از جهت سرمایه های انسانی به فعلیت رسیدن کمال در انسان های آن دوران است؛ چراکه انسان دوران ظهور از جهت عقل، جسم و اخلاق كامل و رشد يافته است تا بسترهاي تبعيض و بي عدالتي در مرحله نخست از درون انسان برچيده شود.

وی با بیان اینکه شاخصه انسان كامل اعتدال در رفتار و مديريت نيازها است، خاطرنشان کرد: زمانی که در مقام حضور اجتماعي چون نگاه و معيار و مبناي تعالي و كمال، انسان كامل است و و ازسوي ديگر او آيينه تمام نماي صفات خداوندي است كه در راس آنها رعايت عدالت در نظام آفرينش است؛ بدين جهت الگوي كمال بر بنيان عدالتي كه روندي نزولي دارد شکل خواهد گرفت.

حجت الاسلام رضایی ادامه داد: بدین معنا که از منشا انسان کامل، کمال در انسان ها محقق شده و از رهیافت این کمال عدالت امری فراگیر می شود و در نتیجه تمامی رفتارهای اقتصادی آدمی هم عدالت محور می شود.

این پژوهشگر مهدوی با اشاره به تبیین عدالت در رفتار اقتصادی، اظهارداشت: عدالت در رفتار اقتصادي انسان بدين معني است که در حوزه هاي سه گانه توليد، عرضه، مصرف بر مبنای نگرش ديني؛ ضمن تقسيم بندي فرصت ها، تنها فعاليت توليد محور در دستور کار قرار می گیرد تا دیگر فعاليت هاي استثمارگرایانه و يا واسطه اي بدون انجام عمل اقتصادي مفید از زندگی بشر رخت بربندد (همانند ربا و دلالی گری و  ... ) و با تخصصی سازي و دانش محوري و كيفيت گرايي در عمل اقتصادی در کنار توصیه به فقه اقتصادی، بهره وري حداكثري در مقام توليد ایجاد می شود.

وی افزود: همچنین در این شرایط دیگر معنایی برای کمبود منابع هم معنا نخواهد داشت، چرا که هم طبیعت برکت یافته با تمامی داشته هایش در خدمت بشر است و هم تمامی ثروت ها، نعمت ها و فرصت ها در مسیر تولید نافع  هزینه می شود.

حجت الاسلام رضایی بازسازي، توسعه و تعمیق الگوهای رفتار اقتصادي مدينه النبي را از جلوه هاي بارز رشد اخلاق اقتصادي در آرمان شهر ظهور دانست و بیان داشت: در عصر ظهور دخل و جيب مومنان براي همگان در صورت نیاز قابل استفاده است و اصولا كسي ذخيره مالي براي آینده ندارد چون به آينده اقتصادي خود در آن جامعه اميد وار است، پس بدون هيچ نگراني ضمن آنكه مالك دارايي خود است ولي حق بهره مندي آن را عمومي اعلان مي كند.

این پژوهشگر مهدوی با طرح این پرسش که مسئله تكنولوژي و فن و صنعت در دوران ظهور چه جايگاهي دارد و آيا تمدن ظهور استمرار تمدن صنعتي / علمي موجود است؟ و يا اصولا و اساسا تمدني ديگر مي باشد؟ گفت: در پاسخ به اين سؤال بايد گفت كه آرمان شهر ظهور بهشتي است كه تلاش مي كند از بهشت آسماني كپي برداري كند، با اين تفاوت كه اين بهشت ساختني و تحصيلي و اكتسابي است.

وی ادامه داد: البته بنيان هايي كه اين بهشت را مي سازند، اگر چه ممكن است با مشاركت و همياري جن و فرشته (همانند دوران حاكميت سليمان نبي) باشد ولي مديريت و اقدام و عمل اصلي بر دوش انسان هاست و در انسان ها هم تركيبي از عناصر و استعدادهايی است كه سازنده آن بهشت است. مانند رشد عقلی و اندیشه ای، رشد علمی و اخلاقی، رشد جسمی و سلامت عمومی و عبودیت و عبادت و تقوا.

حجت السلام رضایی تصریح کرد: با تركيب مجموعه اين عوامل معلوم خواهد شد كه تمدن ظهور اگر چه تمدني علمي، عقلي و حتي مبتني بر فن آوري است ولي ماهيت و جوهره آن علم و فن آوري چون مبتني بر نگرش ايماني و توحيدي است؛ با تمدن، علم و تكنولوژي معاصر که تنها مبتنی بر عقل ابزاری و خو بنیاد بشری است، متفاوت است.

این پژوهشگر مهدوی افزود: اگر چه ممكن است قوانين و سنت های حاکم بر طبيعت ثابت باشد ولي نوع نگرش به آن قوانين و و نوع فعال سازی سنت های معطوف به خیر یا شرّ  باعث تفاوت در بهره مندي از طبیعت مي شود. با اين نگرش اگر چه ممكن است بنیان علم در دوران ظهور حفظ گردد ولي چون علم، امري ذهني و محصول عقل بشري است که در تعامل با قوانين طبيعت توليد مي شود، در دوران ظهور در دو سويه عامل علم زا، يعني بشر و هم در متعلق آن یعنی طبیعت تغيير كيفي ايجاد مي گردد، به گونه اي كه طبيعت سراسر مجراي سنت هاي بركت، خير، رحمت و نعمت شده و از سنت ها و عناصر عذاب و بلا و كمبود و نقصان در آن خبري نيست. بدين جهت بسياري از علوم بشري كه ناظر به دفع آسيب ها و آفات و بلايا مي شود، به اصطلاح طالبه به انتفاء موضوع مي گردند.

وی اظهارداشت: در ناحيه عقل آدمي هم كاركرد عبوديت در كنار رشد فضايل اخلاقي باعث رشد قدرت عقلي ( تا 40 برابر ) مي شود. رشدي كه برآمده از بينش و عمل توحيدي (معرفت و عبوديت) است و اين عمل توحيدي انسانِ ظهور، فقط در ناحيه عبادت نیست، بلكه در سراسر حالات و در متن زندگي او بروز و نمود خواهد يافت.

حجت الاسلام رضایی نتيجه اين سه گانه "طبيعت آسماني، عقل توحيدي، اخلاق فضيلتي" را پيشرفتِ علمي و ایجاد تمدن ظهور دانست و تصریح کرد: پيشرفتي كه نه با هدف دفع ابتلاء ات و آسيب ها و نه با هدف حفظ عمر طبيعي بشر (علم امروز) و نه باهدف توسعه ابزار های نظامی (با هدف تهاجم و یا دفاع که غالبا مبنای پیشرفت و تکنولوژی پیچیده بشری و یا نقطه شروع ان هستند)؛ بلكه با هدف بهشت سازي زميني است. بهشتي كه در آن عمرها بي نهايت طولاني و نعمت هاي طبيعت همگي در خدمت آدمي و جهان مُلك همانند جهان ملكوت مي شود.

کد خبر 484791

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha