خبرنگاران از شرکت چاپ افست بازدید کردند/ بازدیدی با طعم نوستالژی کتاب‌های درسی

خبرگزاری شبستان: اهالی رسانه به همراه مدیر کل اداره چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به مناسبت روز ملی و برگزاری پانزدهمین جشنواره صنعت چاپ٬ از شرکت چاپ «افست» بازدید کردند.

 به گزارش خبرنگار فرهنگی شبستان، در ابتدای این بازدید محمودرضا برازش مدیرکل دفتر امور چاپ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنان کوتاهی در مورد شرکت افست گفت: در خصوص این شرکت همین بس که تنها چاپخانه ای است که سهام آن در بورس عرضه می‌شود که این نشانگر وسعت٬ عملکرد و شفافیت فعالیتش است و از شرکت‌های بزرگ فعال در کشور بشمار می‌رود که توانسته است خدمات شایسته‌ای در صنعت چاپ ارائه کند.

 

آشنایی اهالی رسانه با پیشرفت‌های چاپخانه افست

وی با اشاره به اینکه همه ما با کتاب‌های درسی و نشریاتی که توسط «افست» چاپ شده است آشنایی داریم، افزود: این چاپخانه  حجم عمده‌ای از  کتاب‌های درسی کشور را که در برخی از سالها بالغ بر ۲۰۰ میلیون جلد می‌شد٬ چاپ می کند و این در حالی است که  کل کتاب‌های ناشران که در سال ۹۳ با مجوز ما به چاپ رسیده است، حدود ۱۴۰ میلیون جلد بوده است و از این جهت شرکت اُفست عملکرد بسیار وسیعی داشته است.


برازش افزود: علاوه بر عظمت، حساسیت و حجم کاری که این چاپخانه انجام می‌دهد، مدیریت اینجا هم از ویژگی‌های دیگر آن است.


وی با اشاره به حضور طارمی مدیر سابق این مجموعه که امروز به دلیل شرکت مدیر فعلی در جلسه‌ای در آموزش و پرورش، میزبانی را به عهده داشت، گفت:  ۳۲ سال مدیریت مجموعه‌ای با این ویژگی‌ها از استثنائات کشور ماست که آقای طارمی به خوبی از پس آن برآمده‌اند. البته همکاران توانمندی همچون آقای داوود شایسته خصلت، که با سابقه‌ای ۵۰ ساله به مجتهد تراز اول صنعت چاپ شهرت دارند و در نقاط مختلف کشور طرف مشورت فنی و صنعتی قرار می‌گیرند، ایشان را همراهی کرده‌اند.

مدیرکل دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان سخنان خود گفت: برگزاری تور بازدید خبرنگاران از شرکت چاپ اُفست چند هدف داشت که از میان می توان به آشنایی اهالی رسانه و بخصوص فعالان حوزه چاپ در رسانه‌ها با پیشرفت‌های این چاپخانه و استفاده از دانش مدیریتی و نیز فنی نهفته در این شرکت اشاره کرد.

 

روزانه ۵۰۰هزار جلد کتاب چاپ می‌کنیم

در ادامه این مراسم علی طارمی‌راد که دو هفته پیش و پس از سه دهه فعالیت به عنوان مدیرعامل شرکت چاپ اُفست، با این چاپخانه خداحافظی کرد، در مورد این شرکت گفت: شرکت اُفست سال ۱۳۳۶ با هدف ساماندهی به وضعیت چاپ کتاب‌های درسی، پایه‌گذاری شد. چرا که در آن زمان وزارت آموزش و پرورش نظارتی بر کتابهای درسی نداشت و در هر موضوع چندین کتاب مختلف از نویسندگان متعدد وجود داشت که بعضا غلطهای زیادی هم داشتند. بر همین اساس تصمیم بر این شد که این شرکت، چاپ و نشر کتاب‌های درسی مقطع ابتدایی را به طور متمرکز و کامل بر عهده بگیرد که بعد کتب دبیرستانی هم به آن اضافه شد.

 

این مدیر کهنه کار در ادامه اندکی در خصوص بنیانگزاران شرکت چاپ افست گفت و اظهار داشت: مرحوم صمیمی و صنعتی زاده از بنیانگزاران این مجموعه بودند که مرحوم صمیمی در آن زمان تنها فردی بود که تحصیلاتش را در خارج از کشور در زمینه چاپ ادامه داده بود. پدرش هم با چاپخانه تابان از چاپخانه داران قدیمی بود اما باتصور اینکه پیشنهادات پسرش خرج تراشی است از آنها استقبال نمی کند و همین امر سبب شده بود که آقای صمیمی از پدر جدا شده و تصمیم به رفتن به خارج از کشور گرفته باشد تا اینکه پیشنهاد مجتمع افست در انتشارات فانکلین مطرح شده و صمیمی به عنوان پایه گذار اصلی آن تعیین می شود.

 

وی افزود: نگاه روزآمد و منطبق بااتفاقات روز جهان افست از همان ابتدا این چاپخانه را از دیگر چاپخانهها متمایز کرد. این تفاوت ها در اعاد مختلفی بود. اولین آنها این بود که افست تنها مجتمعی بود که کلیه قسمتهای مرتبط با پیش از چاپ، چاپ و صحافی را باهم و به صورت یکجا و در انواع مختلف دارا چیزی که در کشور وجود نداشت. دومین وجه تمایز آن این بود که آقای صمیمی با دقت فراوان بهترین های زمانه خود در هر زمینه ای را شناسایی و دعوت به کار کرده بود به نحوی که در زمینه چاپ سربی مرحوم شریفی، در افست مرحوم محسنی، در لتر پرس آقای فشاری، در صحافی آقای خیربندی و در لیتو گرافی آقای هاشمی در این مجموعه فعالیت می کردند و در نتیجه آثار چاپ شده آنقدر خوب بودند که حتی هم اکنون هم مثال زدنی و قابل مقایسه با آثار چاپ شده در این زمان هستند.

 

طارمی افزود: سومین تفاوت این چاپخانه، استفاده از چاپ افست و چاپ چهاررنگ بود که در آن زمان  هنوز خیلی رایج نبود و در واقع صمیمی کار خود را با تکنولوژی و متناسب روز آغاز می کند. که هم اکنون نیز پس از قریب به شصت سال این رویه ادامه پیدا کرده و این چاپخانه با بهترین تکنولوژی، در سطح کشور پیشتاز است.

 

مدیر سابق افست در ادامه سخنانش به چند نمونه اشاره کرد و گفت: به عنوان مثال افست اولین مرکزی است که دستگاه اسکن حرفه‌ای را از چهل سال پیش وارد ایران کرده است که «موسسه کیهان» بعد از آن این کار را کرد و البته تازه در اوایل دهه هفتاد بود که پای اسکنر به سایر لیتو گرافی و چاپخانه‌ها باز شد. اولین ماشین چاپ افست رول را هم ما وارد کردیم و پایه گذار صحافی ماشینی هم هستیم.

 

وی با اشاره به اینکه او هم با همان بدنه و نیروهای متخصص کار مدیریتی‌اش دراین چاپخانه را پی گرفته به تحولات این مجتمع عظیم چاپ بعد از انقلاب اسلامی، اشاره کرد و گفت: چاپ روزنامه به صورت چهار رنگ توسط اُفست و با روزنامه همشهری شروع شد و این در شرایطی بود که هیچ امکان دیگری برای چاپ چهار رنگ روزنامه در کشور وجود نداشت.

 

مدیرعامل سابق شرکت چاپ اُفست گفت: روزنامه همشهری سال ۷۱ چاپ چهار رنگ خود را به عنوان اولین روزنامه تمام رنگی کشور آغاز کرده و یک سال بعد هم روزنامه ایران به این مزیت مجهز شد. روزنامه‌های اعتمادملی، سرمایه و هم‌میهن نیز همگی چاپ‌شان را از شرکت اُفست آغاز کرده‌اند.

 

به گفته وی، با توجه به تیراژ بالای کتاب‌های درسی و تعدد رنگ در این کتاب‌ها، شرکت چاپ اُفست توسعه بیشتری یافت و این در حالی بود که قبل از انقلاب، کتاب‌های مقطع دبیرستان تک‌رنگ، کتاب‌های مقطع راهنمایی دو رنگ و تنها کتاب‌های مقطع ابتدایی بود که به صورت چهار رنگ چاپ می‌شد.

 

مدیرعامل سابق شرکت چاپ اُفست  ادامه داد: در بعد از انقلاب تصمیم بر این شد که تمامی کتاب‌ها به صورت چهار رنگ چاپ شود چرا که موضوع رنگ در بحث‌های آموزشی و انتقال نکات آموزشی به دانش‌آموزان بسیار حائز اهمیت است. بر اساس آمار سال ۵۸، مجموعه کتاب‌های درسی چاپ شده در این سال حدود ۵۸ تا ۶۰ میلیون جلد بوده است که در حدود سال ۷۰ این آمار تقریباً دو برابر شد.

 

طارمی‌راد همچنین گفت: سال‌هایی بود که حدود ۹۰ میلیون جلد کتاب در شرکت اُفست چاپ می‌شد یعنی روزی ۵۰۰ هزار جلد کتاب از در چاپخانه اُفست بیرون می‌رفت.

 

به گفته وی، در دوره ۳۲ ساله مدیریت او در شرکت چاپ اُفست، سه میلیارد جلد کتاب درسی و مجلات رشد و همچنین دو میلیارد نسخه روزنامه ۱۶ صفحه‌ای تولید و چاپ شده است.

 

مدیرعامل سابق شرکت چاپ اُفست همچنین یادآور شد: تاکنون ۱۵۵۰ نفر از کارکنان شرکت چاپ اُفست بازنشسته شده‌اند و در حال حاضر نسل سوم اُفست در این مجموعه مشغول فعالیت است و خدا را شاکریم که بدون هیچ‌گونه وقفه‌ای در این سه دهه، چاپ کتاب‌های درسی را انجام داده‌ایم.

 

طارمی‌راد تصریح کرد: در حال حاضر ۵۳ میلیون جلد از کتاب‌های درسی، ۴۰ میلیون جلد از مجله رشد و تمامی نسخه‌های روزنامه ایران توسط شرکت چاپ اُفست، چاپ و روانه بازار مصرف می‌شود.

 

وی در خصوص فعالیتی که این شرکت برای چاپ کتاب‌های درسی برخی از کشورهای همسایه انجام داده است، گفت: در سالی که صدام سقوط کرد، یونیسف تهیه و تدوین کتاب‌های درسی عراق را بر عهده داشت و به تمام کشورهای منطقه پیشنهاد کرد که چاپ کتاب‌های درسی این کشور را به صورتی تقسیم‌شده بر عهده بگیرد که بخش عمده‌ای از این کتاب‌ها را که حدود پنج میلیون بود، در ایران و در شرکت چاپ اُفست به ما سپردند و ما همان را چاپ و تحویلشان دادیم و آنها با ابراز رضایت نسبت به خروجی فعالیت ما اعلام کردند که اگر از این کیفیت چاپ مطلع بودند، کل پروسه چاپ کتاب‌های درسی عراق را به اُفست می‌سپردند.

 

مدیرعامل سابق شرکت چاپ اُفست در عین حال با اشاره به حضور شرکت چاپ اُفست در حدود سه مناقصه چاپ کتاب‌های درسی افغانستان، از ناکام ماندن این تلاش به جهت آنچه او برخی مسائل سیاسی و اقتصادی را فی ما بین دو کشور بود، سخن گفت.

 

تور بازدید خبرنگاران حوزه چاپ از شرکت چاپ اُفست به همت اداره کل چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز دوشنبه ۱۶شهریورماه برگزار شد و نمایندگان رسانه‌های گروهی با حضور در مجتمع چاپ اُفست که به همراه شرکت چاپ و نشر ایران متولی چاپ کتاب‌های درسی تمام مقاطع تحصیلی در سراسر کشور هستند، از بخش‌های مختلف این چاپخانه بازدید کردند.

 

گزارش: محمدصالح حجت الاسلامی

 

کد خبر 484670

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha