به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، اروپا با چالشی جدی تر از بحران مالی یونان مواجهه است، این مطلب را آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان در گفتگو با شبکهZDF این کشور در حالی اعلام کرد که بحران مهاجران عملا به چالشی جدی برای اروپا مبدل شده است.
نایدل فراژ یکی از سیاست مداران محافظه کار انگلیسی که از مخالفان مهاجرت هم به شمار می رود در این رابطه معقد است اگر اروپا درها را به سوی مهاجران باز کند در میان این سیل عظیم جمعیتی که وارد قاره سبز می شوند اعضای داعش و گروه های تروریستی نیز وارد شده و می توانند خطرهای جدی را برای ساکنان و شهروندان ایجاد کنند. تمامی این تفسیر ها می تواند درست باشد اما آنچه اکنون اهمیت بیشتری می یابد آن است که چگونه می توان داعش را که از سوی ترکیه و عربستان به همراه قطر حمایت می شود را کنترل کرد و سپس در مقاطع بعدی آن را مهار یا از بین برد.
تصور نابودی ایدولوژی با سلاح گرم کمی دشوار است. همین ایده ناتو را در افغانستان به زانو در آورد با این تفاوت که ایدولوژی تفکیری در اروپا در دوران سالهای 2001 تا 2014 همانند داعش حامیان محلی پرو پا قرصی نداشت .
اروپایی ها در شرایط کنونی با چه کشوری در خاورمیانه تعامل کنند؟ به نظر نمی رسد به جز ایران هیچ کدام از کشورهای بزرگ خاورمیانه قابلیت همکاری با اتحادیه اروپایی را در مواجهه و مقابله با تروریسم داشته باشند.
ترکیه از یک سو از حامیان داعش به شمار می رود و از سوی دیگر در لجستیک این گروهک تروریستی نقش فعالی را ایفا می کند در همین حال عربستان پدر معنوی تفکر تکفیری است و در حمایت های مالی از داعش در کنار اخوان المسلمین ترکیه فعالیت می کند ، این دو دلیل ساده اما در عین حال عمیق علل تلاش اروپایی ها برای همکاری با ایران را رغم می زند.
از سوی دیگر تهران در حال حاضر می تواند با استفاده از مهره اروپا علائق خود در برخورد با عربستان سعودی یا دیگر حامیان تروریسم منطقه ای مانند ترکیه را پیش ببرد. سفر وزیر خارجه آلمان طی هفته آخر شهریور ماه 94 از جمله مواردی است که جمهوری اسلامی ایران با برنامه ریزی دقیق بر روی آن قادر خواهد بود پیام های خود را در مورد تحولات سوریه ، یمن و آنچه در عراق می گذرد را به ریاض برساند. این پیام ها با اولیت های امنیتی اروپایی ها باید مطرح شود چرا که بسیاری از این مسائل با آنچه در تهران به عنوان بایسته های امنیتی به آن نگاه می شود همسانی دارند.
در همین حال سفر امیر عبدالهیان معاون عربی – آفریقای وزیر خارجه ایران به آلمان را می توان از نگاه یک مشروت برای همکاری مشترک نگریست. آلمان به عنوان قدرت اقتصادی تراز اول اروپا و یکی از کشورهای تاثیر گذار در برجام اکنون می داند که با تندین پیوند های سیاست خارجی با مسائل اقتصادی می تواند با تهران برای مقابله با تروریسم در منطقه خلیج فارس و خاورمیانه همکاری های بیشتری داشته باشد.
نظر شما