خبرگزاری شبستان - سرویس قران و معارف: "ما به دنبال این نیستیم که حرکت های هیجانی و احساسی انجام بدهیم اما از همین فرصت برای روشنگری میان مسلمانان می توان استفاده کرد. چه بسا رسانه های وابسته به وهابیت و غرب، مسأله را به گونه ای مطرح کنند که قلب موضع باشد و مسلمانان در جریان ماوقع نباشند و مسأله تحریف شود و جای ظالم و مظلوم عوض، اما در موسم حج می توان برای برقراری این ارتباط و الفت استفاده کرد و زمانی که خداوند متعال در آیه شریفه می فرماید: لِيَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ، این منفعت و منافع دست در دست هم دادن و برقراری الفت و محبت میان برادران و خواهران مسلمان است. اما توجه کنید که ابرقدرت ها این ظرفیت را می دانند و به انحای مختلف نمی خواهند و نمی گذارند که ما سهمی از این کنگره عظیم الهی جز یک سری اعمال ظاهری داشته باشیم و سهمی از این موسم جز چند رکعت نماز در جای خنک و زیر کولر نداشته باشیم.
الان مهم ترین مشکل جهان اسلام در رابطه با موضوع حج این است که ما توجهی به آن منفعت که قرآن وعده اش را می دهد نداریم چه از نظر مادی و چه از نظر معنوی، میدان را به دشمنان اسلام واگذار کرده ایم."
بخش اول گفتگوی سرویس قران و معارف را با حجت الاسلام و المسلمین محمد نقدی کارشناس حج می خوانید.
جناب نقدی! همچنان که استحضار دارید در موسم مبارک و عزیز حج قرار داریم. می خواستم از جنابعالی بپرسم که جهت گیری و موضع قرآن کریم نسبت به این سفر معنوی و الهی و سیاسی چیست؟
آن چیزی که در قرآن مجید نسبت به سفر حج آمده است، بسیار قابل تأمل و شنیدنی است. سفر حج با هیچ کدام از سفرهای معمول و مرسومی که انسان در طول زندگی انجام می دهد، قابل قیاس نیست. از این رو خداوند با این تعبیر از حج یاد می کند که: لِيَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ. می فرماید مسلمانان در یک زمان معین در سرزمین وحی حضور داشته باشند تا شاهد منافعی باشند که برای آن هاست.
منظور و مراد از این منفعت دقیقا چیست؟
ببینید، این منفعت را در دو سطح باید دید. سطح اول همان منافع اقتصادی است که از رهگذر حج پدید می آید. خرید و فروش هایی که صورت می گیرد و مال التجاره هایی که عرضه می شود و از زمان پیامبر هم مرسوم بوده است. البته در همین سطح هم ما در این سال ها شاهد اتفاقات تلخ و گزنده ای بودیم. اگر حقیقتا کشورهای اسلامی عُرضه داشتند به جای این که در این سفر، مال التجاره ها و کالاهای کشورهایی چون چین و ممالک دیگر را عرضه و خرید و فروش کنند، کالاها و اجناس و متاع خودشان را در این بازار بزرگ خرید و فروش می کردند.
اما این تلقی یک تلقی نازل از معنای منفعت در آیه مذکور است. معنای بزرگ تر منافع که در آیه مذکور به آن تصریح شده این است که حج، بزرگ ترین کنگره جهان اسلام است که میلیون ها مسلمان بدون جبر و الزام با کمال اشتیاق و علاقمندی در این کنگره بزرگ و الهی گرد هم جمع می شوند. حال باید پرسید چه منفعتی بالاتر از این می توان متصور بود که این تعداد از مسلمانان به وحدت با هم برسند، از تفرقه و تشتت بپرهیزند و آن امپراتوری عظیم اسلامی را شکل دهند؟ در واقع منفعت عالی و سطح بالای حج در همین رمز نهفته است که آن یکپارچگی میان مسلمانان به دست آید.
شما وقتی نگاه می کنید می بینید در موسم حج یک میلیون نفر در نماز مسجد الحرام حضور پیدا می کنند. کم جمعیتی نیست. یک میلیون مسلمان از اقصی نقاط جهان رو به یک قبله واحد نماز می خوانند و همان آیه ها را که از لبان مبارک رسول مکرم اسلام (ص) جاری شده تلاوت می کنند.
اما پرسش این است که با وجود این که در این سطح یکپارچگی و یکدستی را در میان مسلمانان حاضر در فریضه حج می بینیم اما آن وفاق و همدلی و شور و تحرک دیده نمی شود.
به خاطر این که مسلمانان با همدیگر ارتباطی ندارند. سیاست هایی که در این سال ها به انحا و شیوه های مختلف از سوی دشمنان اسلام به اجرا درآمده و فرقه گرایی هایی که به آن ها دامن زده شده و گروه هایی که به نام اسلام ایجاد کرده اند همه و همه دست به دست هم داده که وقتی مثلا نماز در مسجدالحرام تمام می شود مسلمان ها پشت به هم می کنند و از صفوف نماز بیرون می آیند. نه به هم سلام می دهند و نه با هم دست می دهند در صورتی که معنای صف در اسلام چیز دیگری است.
شما نگاه کنید امروز جهان اسلام صدتکه شده است، آیا این حجم از تشتت و تفرقه به ما آسیب نزده است؟ مطمئا بسیار آسیب خورده ایم. همچنان که آن بیت معروف به زیبایی تصریح می کند: "تو کز محنت دیگران بی غمی / نشاید که نامت نهند آدمی." ما این دلسوزی فراگیر در امت اسلام نسبت به سرنوشت همدیگر را نمی بینیم. شما نگاه کنید. امروز کشور یمن، پاره تن اسلام است. این کشور سابقه ای طولانی و درخشان در اسلام و مسلمانی دارد اما امروز آماج حمله های وحشیانه و جاهلانه وهابی هاست. چرا باید این طور باشد؟ چرا ما بی تفاوت از کنار این موضوعات می گذریم؟
شما می خواهید بگویید موسم حج می تواند فرصت بزرگی برای این همدردی ها میان مسلمانان باشد؟
بله، البته ما به دنبال این نیستیم که حرکت های هیجانی و احساسی انجام بدهیم اما از همین فرصت برای روشنگری میان مسلمانان می توان استفاده کرد. چه بسا رسانه های وابسته به وهابیت و غرب، مسأله را به گونه ای مطرح کنند که قلب موضع باشد و مسلمانان در جریان ماوقع نباشند و مسأله تحریف شود و جای ظالم و مظلوم عوض، اما در موسم حج می توان برای برقراری این ارتباط و الفت استفاده کرد و زمانی که خداوند متعال در آیه شریفه می فرماید: لِيَشْهَدُوا مَنَافِعَ لَهُمْ، این منفعت و منافع دست در دست هم دادن و برقراری الفت و محبت میان برادران و خواهران مسلمان است. اما توجه کنید که ابرقدرت ها این ظرفیت را می دانند و به انحای مختلف نمی خواهند و نمی گذارند که ما سهمی از این کنگره عظیم الهی جز یک سری اعمال ظاهری داشته باشیم و سهمی از این موسم جز چند رکعت نماز در جای خنک و زیر کولر نداشته باشیم.
الان مهم ترین مشکل جهان اسلام در رابطه با موضوع حج این است که ما توجهی به آن منفعت که قرآن وعده اش را می دهد نداریم چه از نظر مادی و چه از نظر معنوی، میدان را به دشمنان اسلام واگذار کرده ایم.
در جایی که مسلمانان با این همه جمعیت و استعداد و ظرفیت های مادی و معنوی باید ابرقدرت باشند، فقیر و عقب مانده اند. شما نگاه کنید ایران هشت سال در برابر دنیا ایستاد. ما آن سال ها در یک هجمه نابرابر بودیم. اگر می خواستیم با همین معادلات مادی جلو برویم الان باید ورشکسته ترین کشور دنیا بودیم اما خدا را شکر که امروز سرمان بالاست و دنیا ما را به عزت می شناسد و در همین توافق هسته ای اخیر همه دیدند که نیاز غرب به این توافق بیشتر از نیاز ما به آن ها بود. از طرف دیگر شما می بینید که همین اروپایی ها سر و دست می شکنند که در ایران حضور داشته باشند و برای سفر به ایران به همدیگر سبقت می گیرند چون یک بازار 80 میلیونی برایشان جذابیت دارد.
حالا شما در نظر بگیرید که ما یک جمعیت بیش از یک میلیارد نفری در دنیا هستیم و ظرفیت های بسیار بالایی برای رشد و ترقی داریم به شرط آن که به اصل کار توجه کنیم.
نظر شما