حجت الاسلام محمدرضا باقرزاده، عضو هیئت علمی موسسه علمی پژوهشی امام خمینی (ره) در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان در پاسخ به این سوال که علوم وارداتی از چه باب مروج جاهلیت مدرن است و رواج این جاهلیت از طریق علوم انسانی غربی به ویژه در محافل علمی دانشگاهی چه عواقب سوئی دارد، اظهار کرد: علوم انسانی مغرب زمین به دلیل آنکه بر پایه هایی استوار است که به عصر خدانشناسی و شرک و خداانکاری باز می گردد، نتیجه آن به صورت طبیعی به وجود آمدن جاهلیتی است که از آن به عنوان جاهلیت مدرن تعبیر می شود.
وی با بیان اینکه علوم انسانی متداول غربی، انسان را یک موجود خودبنیاد می داند که در واقع مبدا آفرینش او مورد انکار یا غفلت است، ادامه داد: یعنی انسان فارغ از اینکه مخلوقِ موجودی باشد، مورد توجه علوم انسانی بوده و محور است حال اگر این انسان یک موجودِ مخلوق باشد (فرض شود)، طبعا بحث هدفمندی خلقت و هدفِ خالق از خلقت او مطرح می شود و برای رسیدن به هدف، باید سوژهِ برنامه ریزی باشد اما اگر مخلوق نباشد یا مخلوق بودن او توجه نشود (خود بنیاد)، در این صورت دیگر هر برنامه را ممکن است برای او طراحی کرد به دلیل آن که هدفی مطرح نیست.
حجت الاسلام باقرزاده با بیان اینکه بنابراین این نوع نگاه، به یک نوع بی برنامه گی منتهی می شود، تصریح کرد: در واقع برنامه علوم انسانی برای انسان است و در این نوع نگاه هدف از انسان مد نظر و توجه نیست (در واقع برنامه انسان نیست و یک سوژه بی هدف است) بنابراین، مشاهده می کنیم آنچه امروز تحت عنوان علوم انسانی از سوی غرب به خورد بشر داده می شود، نتیجه آن یک حیات حیوانی شده است و انسان غربی تحت تربیت این علوم، حیوان مدرن است و تنها نیازهای حیوانی او همچون خوردن، آشامیدن، رفاه، مسکن و ... مورد نظر است و برای آن برنامه ریزی می شود نه نیازهای انسان.
این استاد حوزه و دانشگاه تاکید کرد: در حقیقت در این نگاه (علوم انسانی غربی)، نیازهای فرامادی انسان همچون کمال خواهی و کمال طلبی یا فرجام باوری مورد توجه نیست. در حالی که باید برای انسان برنامه ای ریخت که فرجام خلقت یا آخرت و ثمرات آن برای او قابل قبول باشد و نمی توان تنها به داده هایی توجه کرد که فقط در این دنیا ثمر و نتیجه دارد.
به گفته وی لذا اگر برای انسان غایت فرامادی و اخروی در نظر گرفته شود، هر یک از ابعاد و نیازهای او جهات خاصی پیدا می کند، به طور مثال در این نگاه مسکن در صورتی مطلوب است که سعادت اخروی انسان را تامین کند یا آزادی و روابطی مطلوب و پسندیده است که به کمال اخروی او منجر شود. اما نتیجه علوم انسانی امروز، سوق دادن جامعه انسانی به حیوانیت مدرن است.
مولف کتاب «فلسفه حقوق» تاکید کرد: حتی جاهلیت مدرن امروز را می توان بدتر از جاهلیت زمان قبل از بعثت پیامبر اکرم (ص) دانست. اگر آن زمان در اثر جهل دختران زنده به گور می شدند، امروز جاهلیت مدرن سقط جنین و کشتار افراد بی گناه را روا می داند. اگر در جامعه جاهلی آن زمان مستی و از خود بی خود شدن یک نوع افتخار بود، امروز هم شرب خمر یک افتخار است. اگر آن روز تعصبات قبیله ای وجود داشت، امروز ناسیونالیست و تعصبات ملی جای آن را گرفته است و امروز نژادپرستی یا پان ترکیسم و ... به عنوان تعصبات مدرن مطرح است. اگر در جاهلیت قبل از اسلام، بت پرستی رواج داشت، امروز پرسش بت های بزرگی همچون استکبار جهانی و کُرنش در برابر آنها برای بسیاری از افراد اصل است.
وی تاکید کرد: خداوند در آیه 33 سوره مبارکه احزاب می فرماید:" و َقَرنَ في بُيوتِكُنَّ وَلا تَبَرَّجنَ تَبَرُّجَ الجاهِلِيَّةِ الأولىٰ ۖ؛ «و در خانههای خود بمانید و همچون دوران جاهلیّت نخستین (در میان مردم) ظاهر نشوید"، در خصوص این آیه امام صادق (ع) می فرمایند: «کلمه جاهلیت اولی، نشان می دهد جاهلیت دیگری نیز در راه است و خواهد رسید.»
عضو هیئت علمی موسسه علمی پژوهشی امام خمینی (ره) اذعان کرد: به نظر می رسد این جاهلیت، همین جاهلیت مدرنی است که نتیجه تکنولوژی غربی است که امروز با یکدیگر تلاقی پیدا می کنند. داعش با شمشمیر و چاقو و ابزارهای بدوی، سر زن و کودک را جدا می کند (جاهلیت سنتی) و در مقابل جاهلیت مدرن با هواپیماهای آمریکایی، در جنگ نیابتی یمن را بمباران می کند که نتیجه هر دو کشتن انسان های بی گناه است.
وی عنوان کرد: در حقیقت جاهلیت مدرن، مکمل جاهلیت سنتی است که به یکدیگر رسیده اند و عصر تلاقی این دو با هم است. بنابراین، اگر امروز مشاهده می کنیم پس از جنگ جهانی دوم، بیش از یک صد جنگ فرامنطقه ای صورت گرفته و در قرن بیستم بیش از ۲۰ میلیون انسان کشته شده اند و حدود یک تریلیون دلار بودجه جنگ و کشتارهای بوده است، نتیجه تولید علوم انسانی است که مبتنی بر دعوت پیامبر اسلام (ص) نبوده و در بستر خود لیبرالیسم را به جوامع آموزش داده و آن را تئوریزه می کند.
این استاد حوزه و دانشگاه ابراز کرد: به هر حال علوم انسانی غربی به دلیل فهم ناقص از هویت و شخصیت و ماهیت انسان، در واقع برای حیوان متمدن طراحی شده و نتیجه آن جاهلیت مدرن است. انسان موجودی است مرکب از جسم و روح و دارای ابعاد نامتناهی از حیات که برای هر یک از این ابعاد و برای تامین سعادت نامتناهی او، نیاز به طراحی برنامه ای جامع (علوم انسانی) است.
حجت الاسلام باقر زاده در پایان یادآور شد: البته وقتی سخن از مدرن می شود، تلقی عوام بر این است که مدرن یعنی جدید و نو. به طور طبیعی همه کهنه پرستی ها خوشایند انسان نیست و در پی مسائل جدید و تازه هستند. اما مدرن چیزی غیر از New است. مدرن مفهومی ایدئولوژیک دارد. تمدن مدرن در برابر تمدن اسلامی قرار می گیرد. اسلام نیز با تمدن کهنه و قدیمی و مصرف گذشته مخالف است. اساس اندیشه مدرن انکار خدا و حقیقت انسان و کفر و انکار حقایق در ذات مدرنیسم است که از این مساله در قرآن تعبیر به کفر شده و در برابر ایمان و تسلیم قرار می گیرد.
نظر شما