«بی مترسک»، «سیرالملوک یا سیاست‌نامه» و «پستچی» را بخوانید

خبرگزاری شبستان:کتاب های«بی مترسک» اثر علی غبیشاوی، «سیرالملوک یا سیاست‌نامه» خواجه نظام الملک طوسی و«پستچی» اثر نویسنده ایتالیایی آنتونیواسکارمتا در نشر نگاه منتشر شده اند.

به گزارش خبرنگار کتاب شبستان، «بی مترسک» اثر علی غبیشاوی رمانی شگفت‌انگیز است که متاسفانه خوب دیده نشده است.  نویسنده در فضایی تیره،سرزمینی خیالی ر ا تصویر کرده و دو  قهرمان اصلی داستان را از مرز واقعیت به سرزمینی فراواقعی کشانده تا روایتگر ماجرایی عجیب باشند. تصویری سوررئال و بسیار جذاب از منطقه‌ای در جنوب و آدمهایی برساخته نویسنده که گویی رئالیسم جادویی ادبیات امریکای لاتین در لباس ایرانی خود در آن بازتاب یافته. رمان علی غبیشاوی تأمل برانگیز و خواندنی است.

 

رمان«بی مترسک» 5 فصل دارد، دو فصل اول و آخر «روز آخر» نام گذاری شده که در اصل مقدمه و موخره‌ای برای داستان هستند. داستان اصلی کتاب در سه فصل میانی، «شب اول»، «شب دوم» و «شب سوم» بیان می شود. این رمان ساختار روایی ساده و روایتی روان و خوشخوان دارد.


در سطح اول داستان با دو جوان دانشجو مواجه می‌شویم که به دستور استادشان، برای انجام تحقیقات و نمونه‌گیری از خاک منطقه‌ای در خوزستان چند روز در دشت‌های اطراف شهر مشغول گشت و گذار می‌شوند. راوی و دوست دانشجویش رضا، سه شب را در این منطقه می‌گذرانند. هر شب پیرمردی به دیدار آنها می‌آید. پیرمرد که ادعا می‌کند در خرابه‌های روستایی قدیمی به نام «صویله» زندگی می‌کند، داستان‌هایی از گذشته این روستا، تعریف می‌کند.


شیوه روایت داستان‌های پیرمرد به شیوه «نقل کردن» یا telling است. در داستان اول، پیرمرد برخورد مردم صویله را با پدیده برق و در نتیجه ی آن تلویزیون و دیگر دستگاه‌های برقی تعریف می‌کند و شب دوم پیرمرد برخورد صویله‌ای ها را با فوتبال به تصویر می‌کشد. در شب سوم نیز دلایل زوال و نابودی این روستا را روایت می‌نماید.


داستان‌های پیرمرد درباره صویله به سبک رئالیسم جادویی بیان می‌شوند و اتفاقات غریب و جذاب روستای صویله و اهالی‌اش، که شاید به نوعی سمبلی از کل کشور باشد، در فضای آشنا و یا نیمه آشنای جنوب ایران (برای غیر جنوبی‌ها) بسیار خواندنی و دلنشین است.»
 

این کتاب در 128 صفحه توسط نشر نگاه منتشر شده است.

 

«سیرالملوک یا سیاست‌نامه» از آثار مهم ادب پارسی و کتابی است در اخلاق و سیاست مدن که توسط خواجه نظام الملک طوسی وزیر خردمند دوران سلجوقی نوشته شده استکتاب علیرغم قدمت چند قرنی آن نمونه ای از نثر روان و زیبای پارسی و سرشار از حکایت‌های پندآموز است . کتاب توسط دکتر محمد استعلامی استاد دانشگاه و براساس نسخه چاپی پژوهشگر انگلیسی هیوبرت دارک، ویرایش شده است .

 

این کتاب از آثار مهم نثر فارسی در قرن پنجم هجری است. سبک نگارش کتاب ساده و روشن و خالی از تصنع از تکلف است، و از شاهکارهای زبان فارسی به شمار می‌آید. نظام الملک نگارش کتاب را به فرمان ملکشاه سلجوقی آغاز کرد و در دورهٔ سلطنت محمد بن ملکشاه (۴۹۲-۵۱۱) به پایان رسانید. قطعه‌های گوناگون کتاب که از منابع مختلف گردآوری شده، شامل اندرزهای نویسنده، منقولات از قرآن و احادیث و گفته‌های مشاهیر، حکایت‌هایی دربارهٔ شاهان و وزیران و امیران است، و برخی حکایت‌های بلند آن دارای مکررات و حشو و زوائد است.

 

 

«پستچی» اثر نویسنده ایتالیایی «آنتونیواسکارمتا» روایت‌گر روزهای زندگی «پابلونرودا» شاعر بزرگ شیلیایی در دوران تبعیدش در ایتالیا از نگاه پستچی‌ای است که نامه‌های نرودا را برایش می‌آورد و کم کم رابطه‌ای عاطفی بین پستچی و شاعر شکل می‌گیرد. که آن را تبدیل به اثری جذاب و خواندنی می‌کند.از روی این اثر فیلمی جذاب ساخته‌شده است که برنده‌ی جایزه‌ی نوبل بازیگری شده بود ولی متاسفانه بازیگر نقش پستچی هنگام برگزاری مراسم درگذشته‌بود.

 

 

اسکارمتا در این رمان از چشم یک پستچی جوان که هر روز نامه‌های بیشمار نرودا را به خانه‌اش می‌برد، از آخرین سال‌های زندگی این شاعر، چگونگی کودتای پینوشه و قتل آلنده سخن گفته است.این کتاب که نخستین بار با عنوان «صبر آتشین» چاپ شد، توجه زیادی را به خود جلب کرد و در مدتی کوتاه به چندین زبان ترجمه و تجدید چاپ شد.این کتاب را جلال خسروشاهی از ترکی به فارسی برگردانده، اما اونات کوتلار نویسنده ترک، کار تطبیق آن را به متن فرانسه انجام داده است. ضمن اینکه ترجمه کامران فانی از متن سخنرانی پابلو نرودا در مراسم اهدای جایزه نوبل ادبیات در سال 1971 با عنوان «به سوی شهر پرشکوه» هم به ویراست جدید اضافه شده است.این کتاب 171 صفحه‌ای  با بهای 6 هزار تومان از سوی انتشارات نگاه روانه بازار شده است.

 

 

 

کد خبر 483339

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha