خبرگزاری شبستان- گرگان: روستای تاریخی کندسکوه در حاشیه پارک ملی گلستان واقع شده و به همین بهانه سال هاست که مردم این روستا چشم انتظار تحقق وعده های مسئولان برای اجرای طرح جابه جایی هستند. موضوعی که سری دراز دارد و سابقه اش به بیش از 3 دهه قبل بر می گردد. از اوایل دهه 60 که بحث طرح کوچ روستای کندسکوه مطرح شد، این روستاییان از هرگونه امکانات و خدمات رسانی دستگاه های دولتی تقریباً بی بهره بوده اند و این امر مشکلات عدیده ای را برای ساکنان این روستا فراهم کرده است. عدم دسترسی به جاده مناسب و عدم برخورداری از گاز طبیعی، گلایه مندی مردم را به همراه داشته است.
پیشنهاد طرح کوچ از سال 62 زمانی که این روستا در محدوده استان سمنان قرار داشت، مطرح شد که به دلیل مشکلاتی که برای جابه جایی مردم وجود داشت مانند عدم دسترسی به منابع آبی، این برنامه عملیاتی نشد. و از آن زمان به بعد هرچند این روستا به گلستان الحاق یافته و مسئولان هم از آن موقع درصدد جابه جا کردن مردم هستند، اتفاقی رخ نداده تا مشکلات و بلاتکلیفی مردم این روستا سه دهه به درازا بیانجامد.
گلایه ها و اعتراض ها ادامه داشت تا اینکه با محوریت معاونت استانداری گلستان، دستگاه های وظیفه مند مانند اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری و حفاظت محیط زیست و ... ضرب الاجلی دو ماهه برای پایان دادن به بلاتکلیفی اهالی این روستا تعیین شده که این مهلت نیز رو به پایان است. در صورتی که دستگاه های وظیفه مند نتوانند منابع اعتباری لازم برای اجرایی شدن این طرح را فراهم کنند، سایر دستگاه های دولتی باید امکانات و خدمات را در اختیار این روستاییان قرار دهند.
تصمیمات به زودی اتخاذ می شود
ابوطالب قزلسفلو، مدیرکل منابع طبیعی استان با بیان اینکه تمامی روستاهای حاشیه جنگل بالای 20 خانوار در استان می گوید: " در راستای قانون حفاظت از جنگل ها تمامی روستاهای حاشیه جنگل بالای 20 خانوار استان در قالب طرح کوچ جابه جا شده اند و تنها یک روستا در گالیکش به نام کندسکوه باقی مانده که متصل به پارک ملی گلستان است".
وی می افزاید: " این روستا 25 کیلومتر در عمق جنگل قرار دارد و روستاییان فاقد راه دسترسی مناسب هستند که امیدواریم تصمیمات نهایی بزوی اتخاذ شود".
طرح کوچ دهه 80 قطعی شد
البته مشکلات مردم این روستا محدود به نداشتن جاده دسترسی نمی شود. بلکه این روستاییان از سایر خدمات نیز بی بهره هستند هرچند که آب و برق دارند.
حسن خسروی، فرماندار گالیکش با تأکید براینکه بخشی از ساکنان روستای کندسکوه در محدوده پارک ملی قرار دارند، خاطرنشان می کند:" این روستاییان در محدوده حفاظت شده قرار دارند و براساس قانون باید جابه جا شوند اما به دلیل مشکلاتی که عمدتاً مربوط به مسائل مالی است، تاکنون اجرایی نشده است".
به گفته وی، تفاهمنامه طرح کوچ این روستاییان دهه 80 قطعی شد اما تا به امروز رنگ اجرایی به خود ندید.
خسروی با بیان اینکه اجرای این طرح بار مالی زیادی به همراه خواهد داشت، تصریح می کند: " آن طور که برآوردهای انجام شده نشان می دهد قریب به 8 میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد. علاوه براین یک قطعه زمین 8 هکتاری در منطقه کشانک روبروی جاده لوه، قطعه بندی شده که در صورت اجرای طرح، روستاییان کندکسوه در آن اسکان داده خواهند شد".
فرماندار گالیکش با اشاره به اینکه دولت حتی برای دامداری ها و درختان و باغات مردم، پول پرداخت می کند، می گوید: " تک تک مستقلات و املاک مردم و حتی به ازای باغچه هایی که در اختیار آنها قرار دارد، قیمت گذاری و پول پرداخت می شود، البته در سال های قبل یعنی حدود سال 90 قریب به 2 میلیارد تومان پول به حساب تعداد زیادی از اهالی واریز شده که به دلیل اینکه هنوز سرنوشت طرح مشخص نیست، قابل برداشت نیست ".
وی با بیان اینکه برخی از روستاییان خواسته هایی دارند که در سیستم تعریف نشده است، خاطرنشان می کند: " جاده ای که در حال حاضر مورد استفاده قرار می گیرد راه شوسه بوده و هرسال نیز مرمت می شود، حتی از زمانی که خودم به شهرستان آمدم حداقل دوبار شخصاً دستور دادم تا جاده تیغ زده شود، اما برخی از از روستاییان از جاده ای که در محدوده پارک ملی قرار داد و حتی بخشی از جاده از داخل رودخانه می گذرد و بسیار خطر است، بنابراین علاوه براینکه ساخت و آسفالت این جاده از توان دولت خارج است بلکه محیط زیست هم اجازه این کار را نمی دهد".
دو هفته دیگر تکلیف روستای کندسکوه مشخص می شود
این روزها البته امید روستاییان به پایان یافتن ضرب الاجلی است که برای دستگاه های اجرایی تعیین شده و مدیرکل امور روستایی استانداری می گوید کمتر از دو هفته دیگر این زمان به پایان می رسد و تکلیف روستاییان بعد از 3 دهه سرگردانی مشخص می شود.
قاسم سمیعی با بیان اینکه دو هفته به پایان ضرب الاجل 2 ماهه باقی مانده است، ابراز امیدواری می کند: " هر اتفاقی که بعد از پایان ضرب الاجل می افتد، به نفع روستاییان و حل مشکلات آنان باشد".
وی یادآور می شود: " مردم این روستا سال هاست که به بهانه طرح کوچ خدمات مطلوبی دریافت نمی کنند و در عین حال جابه جا هم نمی شوند".
بنا به گفته مدیرکل امور روستایی استانداری گلستان تعداد خانواره های ساکن در این روستا 35 تا 40 خانوار است اما برخی از اهالی شهرهای دیگر مانند گالیکش، کلاله، گنبدکاووس و ... نیز در این روستا خانه ساخته اند و به اصطلاح خوش نشینی می کنند.
سمیعی عنوان می کند: " تا دو هفته دیگر اهالی روستای کندسکوه از بلاتکلیفی در می آیند و اگر اعتبار جابه جایی طرح تأمین شود روستا به منطقه کشانک انتقال داد می شود و اگر تأمین نشود، روستاییان در محل فعلی باقی می مانند و دستگاه ها موظف به خدمات رسانی خواهند بود".
نظر شما