بازار هفتگي جويبار و رنگ باختن چهره سنتي  دادو ستد

خبرگزاری شبستان: بازارهاي سنتي متعددي در شمال كشور وجود دارند كه يكي از اين بازارها، جمعه بازار جويبار با بيش از ۱۲۰ سال قدمت است كه با ورودكالاهاي چيني ديگر رنگ و بوي سنتي گذشته را ندارد.

خبرگزاري شبستان- مازندران

 

بازارهاي سنتي در شمال كشور يعني استان هاي مازندران، گيلان و گلستان با توجه به اينكه مردم اين استان ها بيشتر، خود به توليد مايحتاج كشاورزي و دامداري، مي پردازند در مبادله كالا با يكديگر به صورت پاياپاي مشاركت دارند كه البته اين امر در گذشته رونق بسياري داشت.

 

هر چند كه ورود كالاها از ديگر استان ها و حتي خارج از كشور، موجب شده كه بر توليدات داخلي تاثير گذار باشد اما سعي بر اين است تا عرضه از توليد كننده كه فروشنده در اين بازارها، محسوب مي شود به صورت مستقيم به خريدار، صورت گيرد.

 

بازار هاي سنتي در روز خاصي در بيشتر شهرهاي استان مازندران، نظير چهارشنبه بازار قائم شهر واقع در خيابان آيت الله صالحي مازندراني(رحمت الله عليه) و همچنين جمعه بازار جويبار در منطقه سراج كلا، تشكيل مي شوند.

 

بعضي از اين بازارها، رونق گذشته خود را ندارد و فقط اسمي از آنها باقي است اما جمعه بازار جويبار، بازار سنتي است كه به رونق اين بازار هر ساله، افزوده مي شود و مشتريان زيادي را به خود، جذب مي كند.

 

حميد بخشي، شهردار جويبار، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاري شبستان در ساري گفت: جمعه بازار جويبار يكي از بازارهاي سنتي شمال كشور است كه بيش از 120 سال، قدمت دارد و بيشتر محصولاتي كه در اين بازار، عرضه مي شود، اقلام و كالاهايي است كه بيشتر آنها به صورت محصولات زراعي، باغي، صنايع دستي، پوشاك، ماهي و ماكيان است.

 

وي افزود: اين بازار در گذشته به عنوان مكاني براي محصولات كشاورزي و صنايع دستي توليدكنندگان و عرضه مسقيم يعني فروش محصول خود و خريد مايحتاج خانواده خويش، رايج بود.

 

بخشي اظهار كرد: در جمعه بازار جويبار، محصولات باغي، زراعي، كشاورزي، كالاهاي سنتي و دست ساز نظير جارو، ابزار كار، ابزار چوبي، زنبيل، كلاه حصيري همچنين منسوجات عرضه مي شود.

 

وي بيان كرد: كبابي هاي معروفي در قسمت انتهايي جمعه بازار جويبار قرار دارد كه فروشندگان و همچنين خريداران به همراه خانواده بعد از خريد، براي خوردن كباب سيخي، دل، قلوه و همچنين جغول بغول «خوراك جگر» كه شهرت بيشتري دارد، به اين مكان، مراجعه مي كنند.

بخشي ابراز كرد: پل تاريخي در كنار اين بازار، معروف به پل تاريخي قاجاري جمعه بازار (پل جمعه بازار) و همچنين چشم انداز طبيعي و خيره كننده شاليزارهاي برنج، زيبايي ويژه اي به اين بازار بخشيده است.

وي با اشاره به اينكه جمعه بازار جويبار در ورودي شهر در منطقه سراج كلا قرار دارد كه هر آدينه، حدود چهار –هفت هزار خريدار به اين بازار، مراجعه مي كنند، گفت: مسئولان شهرستان، ادارات و نهادهايي نظير شهرداري، بهداشت، دامپزشكي، نيروي انتظامي، فرهنگ و ارشاد اسلامي براي ساماندهي اين بازار، ماهيانه دوبار گرد هم مي آيند و براي ساماندهي، نظم بخشيدن، عرضه كالا و نظارت بر قيمت، بهداشت، جلوگيري از سرقت و تكدي گري و ... با يكديگر مشورت و تبادل نظر مي كنند.

 

بخشي با اشاره به وجود حدود 600 نفر در جمعه بازار جويبار به عنوان فروشنده، اظهار كرد: با توجه به محصول و تعداد خريدار و فروشنده، فضايي حدود سه متر مشخص مي شود تا عرضه و خريد محصول و كالا به آساني صورت گيرد.

 

وي با اشاره به اينكه پنج واحد پاركينگ در پنج قسمت براي ماشين ها در ورودي بازار مشخص شده است تا از ترافيك محل، جلوگيري شود، بيان كرد: پنج چشمه سرويس بهداشتي و نمازخانه با سابقه 10 سال، ساخت براي رفاه حال فروشندگان و خريداران در اين بازار، تعبيه شده است.

 

بخشي ابراز كرد: جمعه بازار جويبار، به رونق اقتصادي منطقه كمك كرده است و با عرضه توليدات داخلي، نقش مهمي در تحقق اقتصاد مقاومتي، ايفا مي كند.

 

وي به دائر بودن بازار حتي در گرماي تابستان و سرماي زمستان اشاره كرد و گفت: دائمي بودن بازار در يك محيط باز و خريد و فروش مستقيم از ويژگي هاي جمعه بازار جويبار است.

 

جواد كاركن يكي از شهروندان جويباري در گفتگو با خبرنگار خبرگزاري شبستان در ساري، گفت: فروشندگان در اين بازار هنگام باران از سايبان هايي كه عموما نايلون است براي مصون ماندن از سرما و بارش باران، استفاده مي كنند.

وي به ورود كالاهاي چيني به بازاهاي سنتي اشاره كرد و افزود: متاسفانه كالاهاي چيني با قيمت و كيفيت پايين به بازارها، رسوخ كرده و كفيت خوب محصولات ايران كه با قيمت بيشتري، عرضه مي شود را زير سوال مي برد.

 

كاركن اظهار كرد: عرضه كالاها و محصولات داخلي از دغدغه هاي بازاهاي سنتي است تا اهالي منطقه در خريد و فروش محصولات خود، راحت باشند و خريداران نيز اقلام توليدي ميهن را خريداري كنند.

 

وي بيان كرد: جمعه بازار جويبار علاوه بر ايفاي نقش در اقتصاد، موجب گسترش روابط اجتماعي و فرصتي براي پرسيدن احوال بستگان، همسايه ها و آشنايان مي شود.

 

كاركن ابراز كرد: در انتهاي بازار كه محصولات گوشت قرمز و كباب، عرضه مي شود با حفاظ شيشه سكوريت و ايرانيت توسط شهرداري به صورت ساماندهي شده و بهداشتي درآمده است.

 

وي گفت: محصولات كشاوزي عمده محصولات عرضه شده در جمعه بازار جويبار است كه با كيفيت خوب و قيمت مناسب به خريداران، فروخته مي شود.

 

نيره محمدي، يكي از افرادي كه براي تهيه مايحتاج خود به جمعه بازار جويبار مراجعه مي كند در گفتگو با خبرنگار خبرگزاري شبستان در ساري گفت: جمعه بازار، مركز ثقل فروش محصولات مردم حتي از نقاط دوردست استان به شمار مي آيد.

وي افزود: مهمانان نيز مي توانند در اين بازار، محصولات كمياب نظير سبزي هاي محلي را خريداري كنند كه اينگونه از سبزي ها به غذا، رنگ و بوي بسيار متبوعي مي بخشد.

محمدي اظهار كرد: وجود انواع محصولات و تعدد فروشنده ها موجب قيمت مناسب محصولات عرضه شده به اين بازار مي شود و  حتي در ساعت هاي پاياني بازار، قيمت ها كاهش مي يابد.

 

وي بيان كرد: عدم فضاي لازم براي تردد خريداران، موجب كندي رفت و آمد در جمعه بازار جويبار مي شود.

 

محمدي به ورود كالاهاي چيني به جمعه بازار جويبار اشاره كرد و  گفت: در بازارهاي سنتي بايد محصولات بومي منطقه از توليد به مصرف، عرضه شود و از فروش كالاهاي مغازه و فروشگاه، جلوگيري به عمل آيد كه اين امر رونق بيشتر اقتصاد را فراهم مي سازد.

 

گزارش: معصومه عليزاده

 

 

 

 

 

 

 

کد خبر 482458

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha