محو نشانه های مساجد تاریخی و تدابیر میراث فرهنگی برای نجات این آثار

خبرگزاری شبستان: معاون سازمان میراث فرهنگی استان تهران عدم نگهداری مناسب از مساجد تاریخی، تعمیرات و تغییرات غیر اصولی شامل الحاقات ناهماهنگ با فرم معماری و استفاده از مصالح ناهمگون با مصالح سنتی را از عواملی دانست که هزینه مرمت را افزایش می دهد.

خبرگزاری شبستان: چندی قبل گزارشی مبنی بر وضعیت مسجد «ساعت» در خیابان مولوی از سوی خبرگزاری شبستان منتشر شد. مسجدی که این روزها شرایط خوبی ندارد. طی بازدیدی خبرنگار شبستان از مسجد داشت مطلع شدیم این مسجد در فهرست میراث ملی قرار گرفته است و در نتیجه همه امور مربوط به تعمیر و مرمت و بازسازی مسجد در گرو تصمیم و اقدامات سازمان میراث فرهنگی است. این سازمان در این راستا اقداماتی را در مسجد داشته است اما کار مرمت نیمه رها شده است. از این نظر بر آن شدیم تا در مصاحبه ای وضعیت فعلی مساجد تاریخی و به ویژه مسجد «ساعت» را از سپیده سیروس نیا، معاون میراث فرهنگی استان تهران جویا شویم، آنچه می خوانید حاصل این گفت وگوست که به صورت کتبی برای خبرنگار شبستان ارسال شده است:

 

چند مسجد استان تهران به عنوان اثر ملی ثبت شده اند و از این تعداد مرمت چند مسجد به پایان رسیده است؟

43 مسجد در کل استان تهران به عنوان اثر ملی ثبت شده است. از این تعداد 23 مورد مرمت قرار گرفته اند و چهار مورد نیز به طور کامل مرمت شده اند.

 

برنامه سازمان میراث فرهنگی برای مرمت مساجد تاریخی تهران چیست برای این منظور سالانه چه میزان بودجه در نظر گرفته می شود؟

هرساله برای حدود 15 تا 20 مسجد تاریخی از سوی استان تهران درخواست تخصیص اعتبارات ملی و استانی می شود که به میزان اعتبار تخصیصی و تصویب برنامه مرمت هر بنا نسبت به عملیات مرمتی اقدام می شود. در سال 93 حدود هفتصد میلیون تومان اعتبار برای مرمت پنج مسجد تاریخی اختصاص داده شد.

 

گاهی مرمت مساجد تاریخی به کندی پیش می رود و بسیاری از نشانه های تاریخی مساجد در حال تخریب است. برای رفع این مشکل از سوی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری چه تدبیری اندیشه شده است؟ از جمله مساجد یاد شده مسجد مشیرالسلطنه(ساعت) واقع در میدان مولوی تهران است که با مشکلات متعددی در رابطه با مرمت و ترمیم بخش های مختلف از جمله ساعت تاریخی مواجه است. در رابطه با این وضعیت سازمان میراث فرهنگی چه اقداماتی داشته و با چه مشکلاتی مواجه است؟

تاخیر در ابلاغ موافقتنامه و عدم تخصیص بودجه و عدم تکافوی اعتبار متاسفانه باعث بروز مشکلاتی برای بنا خواهد شد. برای مثال مسجدی نیاز به پانصد میلیون تومان اعتبار جهت مرمت و استحکام بخشی دارد تا به طور کامل آسیب های برطرف گردد در حالی که اعتبار تخصیصی کمتر از صد میلیون تومان است که با این مبلغ تنها بخش کوچکی از آسیب های آن رفع می شود.

 

بناهای تاریخی از جمله مساجد تاریخی نیازمند مرمت و نگهداری دائمی هستند و مشکلات ناشی از عدم مدیریت نگهداری مناسب و سالیانه توسط متولیان امر موجب بروز آسیب هایی برای بنا خواهد شد که هزینه مرمت آن به مراتب سنگین تر از هزینه نگهداری خواهد شد و تعمیرات و تغییرات غیر اصولی شامل الحاقات ناهماهنگ با فرم معماری و استفاده از مصالح ناهمگون با مصالح سنتی موجب افزایش روند آسیب رسانی به بنا خواهد بود و به تبع آن موجب افزایش هزینه مرمت نیز خواهد شد.

 

خبرنگار شبستان در راستای روشن شدن وضعیت مسجد ساعت و به امید رفع مشکلی از مساجد تاریخی این مصاحبه را هماهنگ کرد که آنچه خوانید پاسخ معاون میراث فرهنگی استان تهران به سوالات خبرنگار شبستان بود.

کد خبر 482398

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha