حجت الاسلام «ابراهیم بهاری»، امام جماعت مسجد «ساعت» که به نام «مسجدالاقصی» نیز آن را می شناسند، این روزها از وضعیت این مسجد تاریخی به شدت ناراضی و نگران است.
وی به خبرنگار شبستان می گوید: 10 سالی می شود که در این مسجد حضور دارم و هر سه نوبت نماز در مسجد اقامه می شود. در این سال ها مسجد با مشکلات متعددی مواجه بوده است. مشکل اول این مسجد آن است که هنوز با سازمان میراث فرهنگی به یک نقطه مشترک نرسیده ایم. با وضعیت فعلی و با توجه به وجهه تاریخی مسجد و در عین حال نیاز شدید مسجد به مرمت، اجازه هیچ گونه تعمیر حتی تعمیر داخلی نداریم ولو این که یک میخ را به دیوار بزنیم لذا با معضل جدی رو به رو هستیم و دوستانی که حتی مایل بودند کار مرمت مسجد را انجام دهند اصلا نمی توانند قدم از قدم بردارند و آنچه که امروز می بینیم مرمت های نیمه کاره رها شده است.
سردر وروی مسجد ساعت
حجت الاسلام بهاری ادامه می دهد: در این 10سال تمام هم و غم ما این بود که میراث فرهنگی تکلیف را روشن کند. یک بخش از این مسجد به عنوان «میراث» محسوب شده است و قسمت دیگر این ویژگی را ندارد، به طول کلی این مسئله مصیبتی جانکاه را رقم زده است چراکه هیچ اقدامی صورت نگرفته است. تا امروز شاید بالای پنجاه نامه به میراث فرهنگی نوشته باشم.
وی با اشاره به بازدید «احمد مسجدجامعی»، در سال 1392 از این مسجد و سخنان وی در رابطه با وضعیت مسجد ساعت گفت: در این بازدید، آقای مسجدجامعی از اینکه حالت قدیمی این مسجد حفظ شده است ابراز خرسندی کرد. در هر صورت با این وجود وضعیت مسجد تغییری نکرده است. سال 89 میراث فرهنگی مبلغ مرمت و ترمیم کامل مسجد را پانصد میلیون تومان برآورد کرد اما جمع مبلغی که هزینه شده است به 8 میلیون تومان نیز نرسیده است. متاسفانه سال 86 سقف را برداشتند تا سبک سازی کنند اما با اولین بارش برف و باران تمام فضای شبستان مسجد خیس شد.
حجت الاسلام بهاری تاکید کرد: من آن موقع به رییس وقت سازمان میراث فرهنگی نامه زدم و اتفاقا نامه تندی هم نوشتم بر این مبنا که مرمت مسجد نیمه کاره رها شده است و باران های سیل آسا وارد حجره های طلبه ها شده است و کسی پاسخگوی مراجعات ما نیست و در آن نامه عنوان کرده بودم که قسمتی از کار توسط خیرین مسجد انجام می شود. همچنین نوشتم اگر میراث نمی تواند اینجا را حفظ کند این مسجد را از فهرست آثار ملی خارج کند تا ما بتوانیم این فضا را بازسازی و ساختمان جدیدی را تاسیس کنیم اما با این حال و با وجود آنکه بیش از دَه ها نامه نوشتیم به جایی نرسیدیم. گویی آمدند یک کلنگی زدند و مسجد را در بدترین شکل ممکن رها کردند.
این مسجد درآمد وقفی چندانی ندارد
امام جماعت مسجد ساعت، این مسجد را اوقافی دانست و افزود: سازمان اوقاف و امور خیریه دوسالی است که من را به عنوان امین موقوفه معرفی کرده است. ظاهرا باید درآمد داشته باشیم اما جمع درآمد سالانه مسجد به 10 میلیون تومان هم نمی رسد. مغازه های وقفی اطراف مسجد در حد سرقفلی است و اگر همه آنها را بر فرض مثال اجاره بدهند باز هم مبلغ زیادی نمی شود. گاراژ نزدیک مسجد نیز به علت مشکلات حقوقی که ما با آن مواجه هستیم عملا دست ما نیست و پیگیری این مسئله با اوقاف است. بنابراین موقوفه های مسجد متعدد است اما یا از میان رفته یا در دست ما نیست. در همین مجموعه خیابان مولوی مسجد موقوفه های متعددی داشته است اما از بین رفته است.
نمایی از برج ساعت مسجد
مسجد تاریخی ساعت سال هاست که در یکی از قدیمی ترین محله های تهران پا برجاست. ساعت این مسجد اولین ساعتی بود که شهر را بیدار می کرد. این مسجد که آن را به نام های مسجد ساعت، مسجد الاقصی، مسجد مشیرالسلطنه می شناسیم سال های سال است که قرار است احیا شود. قرار است ساختمان آن ساخته شود و به وضعیت اش رسیدگی شود اما به نظر می رسد هنوز که هنوز است از نظر برخی این اقدام زود است و هنوز وقت هست، شاید وقت مرمت این مسجد وقت گل نی باشد!!
گفتنی است مسجد ساعت واقع در میدان مولوی، خیابان تشکری موحد است.
نظر شما